Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Urszulla 19:48, 01 maj 2023

Zapomniałam napisać że zostałam zaproszona do remontowanego domku i miałam okazję zobaczyć w realu ściankę pomysłu Sylwi
Jeszcze podzielę się jedną fotką

JoannA 20:49, 01 maj 2023

Pięknie ta ściana wyszła.
Zrobiłam zdjęcia cisów.
Jak chcesz to wrzucę u mnie.
Rojodziejowa 21:08, 01 maj 2023

sylwia_slomczewska napisał(a)

Cały czas to wszystkim powtarzam, przez co nie zawsze moje uwagi są mile widziane, ale ja się dzielę właśnie moim doświadczeniem. Asia wczoraj naocznie pokazałam jaka rośnie kilku shidare i co? I będzie jesienią swoją przesadzać. Dobrze jak ktoś się uczy na obserwacjach u innych, a nie na własnych błędach. Oszczędność roboty, czasu i frustracji

Chyba nie zawsze mi to tak łatwo przychodziło. Bardzo często muszę się przekonać na własnej skórze/ogrodzie. Ale przy drzewach to trzeba dość szybko działać, nie będę z nimi tańcować non stop z miejsca na miejsce
sylwia_slomc... 21:55, 01 maj 2023

LIDKA napisał(a)
Ja jestem z tych co się uczy na własnych błędach. Dziś przesadzałam z M katalpe 4 raz w 4 lata.
Za każdym razem rosła za blisko czegoś tam. Tym razem już chyba będzie dobrze.

Czasem żałuje że mam te cechę. Uoarta jestem jak osioł axraczej jak mama i babcia były.

Ja też uparta, ale jak wiem, że mogę nie mieć racji odpuszczam. Upartość też odziedziczona po babci i poszło dalej na mojego syna
sylwia_slomc... 21:58, 01 maj 2023

Agatorek napisał(a)

Akurat ja czasami korzystam z takich rad. Niestety nie ze wszystkich . Ale sosna himalajska poszła sobie z nad oczka i jeszcze jedna razem z nią. Została jedna kolumnowa i druga „wydmowa”. Kolumnowa rośnie wąsko, a wydmowa będzie cięta z wysokości, ma fajny kształt.

Sylwia, muszę przyznać, że na niektórych zdjęciach nie poznałam Twojego ogrodu . Ula pięknie go pokazała

Bardzo żałowaliśmy, że na piątkowe i niedzielne spotkania nie udało się na świeżutko skosić trawnika. przez co żółciutko od mleczy było. Na piątek nie było kiedy na niedziele nie dało rady bo w sobotę lało. Dziś wykoszone i od razu ogród inaczej wygląda
sylwia_slomc... 21:59, 01 maj 2023

Urszulla napisał(a)
Zapomniałam napisać że zostałam zaproszona do remontowanego domku i miałam okazję zobaczyć w realu ściankę pomysłu Sylwi
Jeszcze podzielę się jedną fotką

Ciężko jej zrobić realne zdjęcie, ale robi fajną robotę
sylwia_slomc... 22:00, 01 maj 2023

JoannA napisał(a)
Pięknie ta ściana wyszła.
Zrobiłam zdjęcia cisów.
Jak chcesz to wrzucę u mnie.

Lecę zobaczyć
sylwia_slomc... 22:01, 01 maj 2023

Rojodziejowa napisał(a)

Chyba nie zawsze mi to tak łatwo przychodziło. Bardzo często muszę się przekonać na własnej skórze/ogrodzie. Ale przy drzewach to trzeba dość szybko działać, nie będę z nimi tańcować non stop z miejsca na miejsce

I to jest dobre podejście do drzew bo czym starsze tym przesadzanki trudniejsze, a żeby rosły to potrzebują dwóch trzech sezonów na ukorzenienie w gruncie potem już idą jak torpedy
sylwia_slomc... 22:08, 01 maj 2023

Majówka
Tradycji stało się zadość, 63 dalie posadzone w grunt. Ziemniaki posadzone.
Chata wreszcie wysprzątana z mułu z pomocą syna, i dzisiejszej nocy przejdzie swój chrzest, od razu z rozmachem bo chyba co najmniej 8 osób ma w niej spać Cała podłoga prócz łóżka zaadoptowana do spania
Padam na twarz, ale cieszę się, że to za nami Dwa lata czekała na odmulanie. Jeszcze został do sprzątania teren wokół niej, ale kiedy to nie wiem.

Posadziłam w grunt wszystkie rośliny od dziewczyn. I Asia sadząc dzisiaj miscanta zorientowałam się, że to ten co razem zamawiałyśmy. Eureka, olśniło mnie, szkoda, że o dzień za późno, przy następnym spotkaniu masz mi przypomnieć, żebym się z Tobą rozliczyła!!! Normalnie po covidzie skleroza nasilona o 90 procent. Masakra
Magara 23:27, 01 maj 2023

Agatorek napisał(a)

Akurat ja czasami korzystam z takich rad. Niestety nie ze wszystkich

To tak jak ja Korzystam czasami, nawet często ale też nie ze wszystkich więc później czynny żal
Ale najstarszą prawdziwą prawdą jest to, że na własnych błędach najlepiej się uczyć - niestety w przypadku nasadzeń ogrodowych to bolesna nauka i może nam na nią życia nie wystarczyć

Sylwia, Twoje uwagi są zawsze mile widziane - bo własnym doświadczeniem się dzielisz, a to bezcenne
Ale wiesz jak jest - każdy z nas by chciał gąszcz od razu, zarosnąć, zakokonić się, oddzielić od wkurzającego sąsiada - i nie można nikogo winić za takie plany i marzenia