Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Anna i Ogród 2

Anna i Ogród 2

Makao 22:06, 01 maj 2023

Wsiałam rzodkiewkę i rządek sałaty mieszanej

Aż zaparowało
ElzbietaFranka 08:33, 02 maj 2023

Makao napisał(a)
A nas znowu naszło na kupno działki. Ta inwestycja chodzi za nami od dwóch lat.
Wcześniej jednak braliśmy pod uwagę tylko nad jeziorem a teraz nie koniecznie. Bardziej dużą od 30arów do 1ha gdzie własny staw można by sobie wykopać.
Najlepiej rolną z planem zagospodarowania i przyłączami.
I najlepiej z zalesioną częścią.
To wszystko przez te dziewczyny co mają starodrzewa u siebie. Baaardzo nam się spodobał taki klimat.
Szok.

Aniu szukaj. Moi sąsiedzi (lekarze) nigdy nie chcieli żadnej działki. Jak przyjechali do mnie to później szukali działki przez 3 lata.
Znaleźli 160 km od Wawy 3 ha ze starym domem i zapuszczonym stawem laskiem z samosiejek. Jechali na majówkę bo fachowcy mieli czyścić staw. Kupili wodery na allegro.
Co chwilę przychodzą aby im dać namiary na jakieś drzewa i krzaki. Tak im się to spodobało, ze świata nie widzą poza działka.
Też bym teraz szukała, takiej dużej. Jednak moja blisko autobus dojeżdża zawsze mogę dojechać.
Szukaj w ogłoszeniach. Odnośnie stawu musi być pozwolenie na wykopanie.
Najlepiej jest jak już jest jakaś sadzawka zawsze można poszerzyć.
Powodzenia

Makao 11:43, 02 maj 2023

ElzbietaFranka napisał(a)

Aniu szukaj. Moi sąsiedzi (lekarze) nigdy nie chcieli żadnej działki. Jak przyjechali do mnie to później szukali działki przez 3 lata.
Znaleźli 160 km od Wawy 3 ha ze starym domem i zapuszczonym stawem laskiem z samosiejek. Jechali na majówkę bo fachowcy mieli czyścić staw. Kupili wodery na allegro.
Co chwilę przychodzą aby im dać namiary na jakieś drzewa i krzaki. Tak im się to spodobało, ze świata nie widzą poza działka.
Też bym teraz szukała, takiej dużej. Jednak moja blisko autobus dojeżdża zawsze mogę dojechać.
Szukaj w ogłoszeniach. Odnośnie stawu musi być pozwolenie na wykopanie.
Najlepiej jest jak już jest jakaś sadzawka zawsze można poszerzyć.
Powodzenia

Mamy taką jedną upatrzoną. Częściowo zalesiona a w lasku bajorko. Pociągnięty prąd. Ale nie ma planu zagospodarowania i nie wiadomo czy będzie można budować. Obok są lasy skarbu państwa więc wszystko możliwe. Ale ta najbardziej wpadła nam w oko i wszystko już porównujemy do niej.
Makao 11:48, 02 maj 2023

Dziś zakupy jednorocznych poczyniłam bo już czas. Supertunie Vista różowe też jeszcze dostałam. Sprawdzę je Kordylia też czeka na wsadzenie a tu pada i znowu się schłodziło
ElzbietaFranka 13:44, 02 maj 2023

Makao napisał(a)

Mamy taką jedną upatrzoną. Częściowo zalesiona a w lasku bajorko. Pociągnięty prąd. Ale nie ma planu zagospodarowania i nie wiadomo czy będzie można budować. Obok są lasy skarbu państwa więc wszystko możliwe. Ale ta najbardziej wpadła nam w oko i wszystko już porównujemy do niej.

Aniu musisz w gminie dopytać.
Ale jeżeli działka ma powyżej jednego hektara to siedlisko i można się budować.
Teraz mało która gmina ma plan. Warto zapytać w gminie na konkretną działkę o warunki zabudowy. Nic na gębę tylko na piśmie.

U mnie jeszcze bratki i niezapominajki rosną. Jest chłodno więc okres wegetacji przedłużony.
Idę zaraz pielic. Rozgwiazdnica się panoszy.
Makao 16:42, 03 maj 2023

ElzbietaFranka napisał(a)

Aniu musisz w gminie dopytać.
Ale jeżeli działka ma powyżej jednego hektara to siedlisko i można się budować.
Teraz mało która gmina ma plan. Warto zapytać w gminie na konkretną działkę o warunki zabudowy. Nic na gębę tylko na piśmie.

U mnie jeszcze bratki i niezapominajki rosną. Jest chłodno więc okres wegetacji przedłużony.
Idę zaraz pielic. Rozgwiazdnica się panoszy.

Jak już się zdecydujemy to trzeba będzie pytać w gminie o wszystko. Tylko musimy się zdecydować a to może potrwać

Ja nie sadziłam bratków bo nastawiłam się od razu na nasadzenia na lato więc mogłam sobie taki zakup już zrobić.
Makao 16:47, 03 maj 2023

Wczoraj postanowiłam wsadzić te ciemierniki które trzymałam w doniczkach i odkryłam małe siewki

Zapewne ciemiernika korsykańskiego.

Dla mnie to szok.
Chyba muszę zostawić je na razie bo to maleństwa. Jak będą większe to może przesadzę.
Kasya 17:34, 03 maj 2023

Najlepiej nie ruszac jak najdłużej, aż zrobią się całkiem duze
U mnie jeden zakwitł chyba po 3 latach dopiero
Makao 18:59, 03 maj 2023

Kasya napisał(a)
Najlepiej nie ruszac jak najdłużej, aż zrobią się całkiem duze
U mnie jeden zakwitł chyba po 3 latach dopiero

Tak właśnie pomyślałam. Mam nadzieję że w przyszłym roku będą większe bo zapomnę że to one i wyrwę
Makao 19:04, 03 maj 2023

Posadziłam krwawniki. Okazuje się że w tym miejscu mam żółty piach. Wymieszałam go z kompostem i obornikiem granulowanym może dadzą radę

Oczywiście gdybym miała jeszcze ze 3 sadzonki byłoby lepiej. Źle to przeliczyłam