Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Mała Eleczka 13:34, 03 kwi 2014

Do góry
A to eksperymentalna butelka z sałatą. Świeżo co zrobiona Planuję jeszcze posadzić tak rukole, roszponke i szpinak.
Miejska ogrodniczka :) 13:33, 03 kwi 2014

Do góry
boguslaw_r_ napisał(a)

Na moje oko to tuja kolumnowa.
Bogus, znalazłam takie zdjecie ze szkółki...

Moje sa do nich podobne? Już sama nie wiem. Na pewno moje bardziej takie... "wypłoszowate" No ale były bardzo zaniedbane, dopiero od roku próbuje je podkarmić.

Chyba pokażę Danusi, bo widzę, że to nie takie proste, jak mi się wydawało
Początki w Kruklandii 13:31, 03 kwi 2014

Do góry
Justyna a nie chcesz tak zrobić jak poniżej?
Oczywiście nie musi to być takie duże, tak na szybko ( bo w pracy jestem) w paint zrobiłam o co mi chodzi. Te ciemne cos to kamienie, koło nich piórkówki, a pomiędzy brzozami ławka.
Miejska ogrodniczka :) 13:29, 03 kwi 2014

Do góry
Margolka napisał(a)
Anita, ale wy widziałyście te thuje na żywo i żadna nie wiedziała, co to jest...
Ale zaraz poszukam, bo już kiedyś wstawiałam...
O, tutaj są

A tu bliżej gałązki

Gosiu wszyscy czekają (moi sąsiedzi i znajomi też), bo taką wielką magnolię niezbyt często można zobaczyć

Na moje oko to tuja kolumnowa.
Moja bajka 13:25, 03 kwi 2014

Do góry
Katkak napisał(a)
Wymyśliłam nową rzecz do ogródeczka. Kupiłam 5 styropianowych kulek, nabiłam je na bambusowe kijki, jeszcze tylko przemalować, może trochę zabawy z decoupage i zobaczymy co z tego wyjdzie

Pomysłami sypiesz jak z rękawa... muszę jeszcze kilka stron się cofnąć może jeszcze coś podejrzę...
A mówisz, że decoupage da radę na zewnątrz?

Początki w Kruklandii 12:55, 03 kwi 2014

Do góry
No nijak mi nie wychodzi taka wielka rabata...ze ścieżką z kamoli??? Czy jak? Nie widzi mi się to
I nawet nabazgrać tego nie umiem.

A moja nerka... no jak nerka...może trochę złagodzę to wejście do ławeczki, bo takie kanciaste teraz jest...i by wyszło coś takiego.

I w nerce brzozy. Bo gdzie indziej?
Może jeszcze trochę poszerzę te rabaty żeby ścieżka była wąziutka...i chyba tak zostanie... bo ja pomysłów żadnych innych nie mam.
Zakochana w ogrodach 12:51, 03 kwi 2014

Do góry
bartek_luberda napisał(a)
W mgle byłam Pozdrawiam

Beatko, taki mam widok z jadalni i tarasu. Koleżanka kiedyś powiedziała, że tutaj niestrawności nie można mieć.
Ogród przy lesie początek 2012/2013 12:48, 03 kwi 2014

Do góry
Widok z salonu i tarasu ,a jak pachnie.

Ktoś ma ochotę?

M pracuje nad tym

Fioletowy zawrót głowy... 12:41, 03 kwi 2014

Do góry
Dzień dobry wszystkim,

Piękne słonko dzisiaj... już się nie mogę doczekać kiedy zacznę działać w ogrodzie... choć chyba dzisiaj nie mam na to energii. Wczoraj siedziałam na komputerze śledząc wszystkie wątki az do 2 nad ranem... Na szczęście mam dużo nowych pomysłów, więc warto było zarwać nockę.

Madeline, dzięki za info odnośnie powiadomień. Zaraz spróbuję też dodać link pod swoimi postami.

Muszę się Wam przyznać dziewczyny, że zaraziłyście mnie tymi geometrycznymi kształtami, więc po krótkiej dyskusji z moim mężem- szybka zmiana planów. Rzućcie okiem na ten nowy rysunek.

Chyba będzie ok?
Nieuporządkowana działeczka. 12:18, 03 kwi 2014

Do góry
Moje wczorajsze zdobycze z wyprawy nad Klimkówkę

Początki w Kruklandii 12:04, 03 kwi 2014

Do góry
A teraz wyszedł mi fallus hahahaha...tak tragiczne, że aż śmieszne...

Mój kawałek raju II 11:47, 03 kwi 2014

Do góry
Aniu, ponieważ nie będzie mnie 3 dni, to już gratuluję następnej tysięcznej strony. Lubię do ciebie zaglądać bo masz dużą wiedzę ogrodniczą i piękny ogród. Gratulację i zasyłam wiosenne krokusy, które już przekwitły, ale cieszą jeszcze na fotce.
Co się stało kwiatom ... 11:35, 03 kwi 2014

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
Różyczki piękne. Dzielić się kwiatami, to nie to samo,co dzielić się wiadomościami o ich uprawie. Większość ludzi to nudzi.
Z różami zabawę zaczęłam 2 lata temu. A z uwagi na skromną emerytkę sadzonkuję patyczki od przyjaciół.Większość jest więc nie nazwana.
Życzę powodzenia i wiele kwitnień.

Ode mnie różyczka, a poczytać wątek wpadnę później.

Haniu, kiedy planowałam jakie rośliny zaproszę do mojego ogrodu nie brałam pod uwagę róż, myślałam że są kłopotliwe w uprawie, ale córka mówiła że jak to , chcesz mieć lawendy, bukszpany a gdzie róże, musisz je mieć bo ja nie będę latała z tobą po ogrodach botanicznych w poszukiwaniu różanek i dzięki córce je mam, krzaków przybywa i teraz uważam że żaden z nimi kłopot lecz ogromna przyjemność zajmować się różami.

Za różyczkę dziękuję jest delikatna bardzo ładna
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 11:27, 03 kwi 2014

Do góry
kolagn napisał(a)
Takie coś przyszło mi jeszcze do głowy

1 trawnik
2 bukszpan
3 kosodrzewina -już tu rośnie
4 drzewko na pniu, bardzo niskie
5 lawenda
6 tawuła japońska Goldmund

PROSZĘ O WASZE OPINIE

jest fajnie, ja, bym zmiejszyła nieco trawnik, ogólnie jest ok, wg mnie, z tym, że na pniu conajmniej 80 cm cis a zamiast tawuły małe hortensje Bobo, są cudne, kompaktowe długo kwitną, bo niestety ogrodowe podmarzają, ale są już takie, które kwitną na pędach dwuletnich i jednorocznych, tyle ,że nie wiem czy są też niskie, masz sporo miejsca no i lawendę niską bym wybrała.
przejrzyj strony
http://www.pinterest.com/madzenka/buxwood-topiar-hedge/
Różaneczniki - choroby i szkodniki 11:04, 03 kwi 2014

Do góry
Może ktoś z Was wie co dolega mojemu Rh?

Joaśki ogród z wyobraźni - początki 10:32, 03 kwi 2014

Do góry
madzielena napisał(a)
Ale wypasiona ta Wasza działka! Teraz dopiero robi wrażenie ten widok, no masakra po prostu! Co do roślin nie pomogę - mam za małe doświadczenie, ale wygooglałam sobie te choiny i są piękne i takie w wyglądzie "bogatsze" ! Więc po samym wyglądzie dałabym choiny

No właśnie choina będzie bardziej ... pękata, ja ten teren do sąsiada to podniosę i zrobię o takie coś:

Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 10:21, 03 kwi 2014

Do góry
Konstancja30 napisał(a)

Asiu rabata powstaje z przesiewanej kupy ... a co w niej ??? ... no to ta głośna już na tym wątku niejasność ... wczoraj kilka razy doznałam olśnienia ... kilka razy zapomniałam co było w szczegółach tych moich bio eurek ... dwie wizje zapisałam ...

rabata ma ok 10 metrów wzdłuż ogrodzenia i na wprost frontu domu (a co najważniejsze na wprost okna kuchennego i gabinetu vel garderoby ciągle przeciągamy czym ma być klitka na lewo od schodów ...
to północna strona ale cień domu łaskawie nie nokautuje totalnie południowego słoneczka ... a wpływy wschodzącego i zachodzącego są bogate ... szerokość to ok 2 - 2,5 metra ... w zewnętrznych kubikach (prawy 3 lewy 2,5 metra) na środku jest po brzózce ...
pod brzózkami w planie rozplenice ... i kulki buksika no bo jak brzózka bez kulek (w sumie wielkich wymagań nie mam pod każdą brzózką widzę 5 kulek ... )
http://www.pinterest.com/pin/437975132484468675/
http://www.pinterest.com/pin/437975132484468615/

... obwódka bergenia to na bank bo zakochałam się w tej kapuście na amen i berberys ... za brzózkami tuż przy płocie jakiś zwiewny miskant (idea ma być trawiasto ) ...
pomiędzy kubikami z brzózkami jest zaplanowane troszeczkę ... tu mam niejasność ... niejasność mam bliżej ogrodzenia ... w przodzie widzę dwuszereg ... no może trójszereg dzielnego wojska trawek ... http://www.pinterest.com/pin/437975132484469368/

majaczą mi się tam zacne róże wijące się wokół stożka (jak w zimozielonym chyba ... albo z lustrem mylę te dwa dzieła zielonej sztuki ) ... ale i plamy koloru z okrywowych lub miniaturowych bo te plamy mam życzenie w ryzach trzymać więc miniaturki grzeczniejsze ...

chciałabym tam przemycić jakieś bylinki ... ale tu mocna niejasność ... jakiś kosmos ciemnoczerwony błąkający się w źdźbłach traw ...
http://www.pinterest.com/pin/437975132484468972/
http://www.pinterest.com/pin/437975132484468657/

mam obrazy pod powiekami ... patrzę na nie i wszystko wiem ... tylko jak otwieram te oczy cały misterny plan ......................... same wiecie ........

Izus jak plany som to i wykonanie będzie a zdjęcia znowu mnie pewnie pochłoną na 2 godziny bo jak takie podsyłasz to nie sposób innych nie przeanalizować!

Trawki, bukszpany róże i brzozy .... jak dla mnie idealne połączenie no i bergenia która i ja kocham niezmiernie !
też chyba dorosłam do zapodania sobie brzózek na rabacie, a co mi tam pompa ciepła, małe posadzę to sobie korzenie drogę znajda żeby mi rurek nie powyginać ja do tego bym dodała jeszcze rozchodniki, ale nie wiem czy nie za mało słonecznie u ciebie było by dla nich.
a co do pokoiku czy garderoba czy adamowe studio to chyba zanim Adamo ten stateczek skończy to wiesz garderobę sobie gdzie indziej zrobisz a adamowi taki pokoik z takim widoczkiem po tej robocie ogrodowej się chyba należy
Mazury i mój kawałek ziemi 10:21, 03 kwi 2014

Do góry
Witaj Ewuniu. Już wrzucam, są to w większości jednoroczne egzemplarze nie wyglądają jeszcze zbyt okazale, ale zapowiadają się ładnie. Myślę o stworzeniu rabaty z większą ilością traw. Pozdrawiam wiosennie

1. Miscantus odm. Africa - foto październik

2. Miscantus odm. Zebrinus okaz dwuletni

3. Miscantus odm. Kaskade - foto październik

4. W oddali z prawej strony Miscantus odm. Purpurances - foto także październik

5. Oczywiście Imperata odm Red Baron. U mnie stosunkowo szybko i obficie przebarwia się na piękną czerwień, o ile ma dużo słońca.

6. Miscant odm. Rigoletto - paskowany - foto sierpień

7. Carex odm. Variegata - foto lipiec

8. Proso rózgowate odm. Rotstrahbusch - jeszcze przed kwitnieniem, ma kwiatostan delikatnej mgiełki, ozdobny raczej z kwiatostanu- foto z lipca

9. Miscant odm. Purpurances - foto lipiec

Z liliami dopiero zacząłem w ubiegłym roku, tak na próbę

Moja bajka 10:14, 03 kwi 2014

Do góry
Mam prośbę: ta zdziczała robinia wkrótce zostanie wycięta i nie mam pomysłu co posadzić zamiast niej. Myślę o takim drzewku, które rośnie najwyżej do 2-3m, z uwagi na rozmiary mojego ogródeczka, ale nie mam pojęcia jakie drzewko będzie tam fajnie wyglądać. Pomożecie ?
Przycinanie - cięcie drzew owocowych - zabezpieczanie ran 10:14, 03 kwi 2014

Do góry
No i na koniec prośba o pomoc w formowaniu drzew posadzonych jesienią ubiegłego roku

jabłoń malinowa na podkładce silnie rosnącej - antonówka

Grusza konferencja na podkładce z pigwy

jabłoń papierówka na podkładce z antonówki

Zrobiłam błąd nie przycinając w tamtym roku po posadzeniu gałęzi. Czy mam je przyciąć teraz? przewodnik o na wysokość 30-40 cm nad ostatnią parą gałęzi, dolne o 1/5? Czy zakładać klamerki na gałęzie? Nie zrobiłam dotychczas z nimi NIC

Uprzedzam pytania - wiem, że obecnie sadzi się drzewka karłowe lub półkarłowe i znam powiedzenie "będziesz miał swój sadek, który sadził dziadek" w odniesieniu do starszych odmian. Nic mi to nie przeszkadza - właśnie dlatego sadziliśmy takie odmiany, aby były długowieczne, nie zależy mi na szybkich zbiorach.
Ta strona na której rosną posadzone przez nas drzewka to południowa wystawa - słońce operuje tam cały dzień, nie ma w ogóle cienia. Mam nadzieję, że drzewa wkrótce nam go dadzą.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies