Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogrodnik Mimo Woli cd 23:17, 02 kwi 2014

Do góry
Jest zimno.. widać to po zamkniętych tulipanach..

I widać sznurek.. bo zrobiłam kanciki..... o tych nie liczyłam......
Przydaje mi sie do wytyczania prostych linii, sprzęt kupiony w sklepie Ogrodowska.. i to zakup z którego jestem najbardziej zadowolona.. jakbym miała powiedzieć co jest najlepsze.. to zdecydowanie to..
Składa sie ze szpikula i takiego kołowrotka ze sznurkiem.. sznurek sie blokuje... i jest prosta linia.... łatwo sie zwija, dobrze sie wbija, nawet w moja glinę.. i fajnie wygląda..

Na foto już wyjęty do zwijania, ale stwierdziłam, że zrobię foto i wbiłam gdzie popadnie.. prosty sprzęt a bardzo potrzebny. I nigdzie więcej go nie widziałam...
Ogrodnik Mimo Woli cd 23:12, 02 kwi 2014

Do góry
Nietrafione duety.. a miały kwitnąć razem... posłuchałam sie fachowców ..

Tulipany ani myślą..

Kwitną razem... ale wzrostowo.... nie pasują..

A tu zadołowałam moje szafirki, bo nie miałam pojęcia gdzie je dać.. a są z przedogródka.. zrobiły miejsce cisom i kulkom.. Zadołowane to dobre sowo.. bo ich z żadnego miejsca nie widać.

Pora na zmiany, czyli Alkowe rewolucje ogrodowe 23:11, 02 kwi 2014

Do góry
Zauroczona stokrotkami u Any i Sebka sprawilam sobie pare i na tych kilku sztukach się nie skończy. Codziennie przejezdzam koło kwiaciarni i kuszą oj..

A tu reszta kusicielskich kwiatów:
Ogród raczej wiejski czyli leśniczówka 23:10, 02 kwi 2014

Do góry
Malec mi się "wskrabuje" po drabinie i muszę go pilnować

Pomocnicy

No i dechy do warzywnika

Ogrodnik Mimo Woli cd 23:09, 02 kwi 2014

Do góry
Tu i ówdzie robiłam kanciki.. tzn pseudo kanciki.... rowki zsypuję piaskiem.. niestety już nie zdążyłam.. ale uciachałam sporo... ponad 100 metrów na pewno... w trakcie roboty..... trawę muszę zapakować w wiaderko i wynieść na skłąd odpadów do rozłożenia... taczką nie wjadę.. masakra..

Wsiowy czeka aż wszytko wyjdzie z ziemi... bo nie mam pojęcia co tu mam.. i zrobię rewolucję... boje sie.. bo nie mam pojęcia jak do tego sie zabrać.. łatwiej jak sie robi od początku, a tak .. nie wyrzucę tego co mam... zostanie sie wszytko .. massakra. .. na płot nie patrzeć.. do naprawy, albo co???? Coś musi być z powodu psa..

Kwiatowy ogródek Monteverde 23:04, 02 kwi 2014

Do góry
Jak poszłam wieczorem co nie co okryć zobaczylam, że dzikie koty znowu mi nakopały w ogrodzie i to skubane tam gdzie najdroższe rośliny lub na których mi zależy, a jednemu dzisiaj pod ogon z wiatrówki strzeliłam , bo zaczął grzebać w piwonii delikatnej, można szału dostać
kwitnie przesadzona forsycja Kumsum, nie patrzcie się na te resztki trawnika, będzie wszystko zerwane

ruszyły pierwiosnki bezłodygowe
pojedynczo rozkwitaja żonkile no i Lennei wieczorkiem
Ogród raczej wiejski czyli leśniczówka 23:03, 02 kwi 2014

Do góry
Trochę wiosny...

Skalnica ma pąki...

Piwonia też...

Wychodzą czosnki i tulipany.

Tak wyglądały sztobry hortensji tydzień temu. Puszczają pąki, ale co będzie dalej - czas pokaże.
Ogrodnik Mimo Woli cd 23:03, 02 kwi 2014

Do góry
A tego upitoliłam wczoraj.. tego nas skalniakiem też.. i wreszcie wypielone... co roku tu mam zielsko powyżej kolan.. wczoraj wypieliłam.. ciekawe jak długo będzie ładnie.. tu nie mam kory... ale jak będzei nadmiar gotówki to wysypię... bo pielenie mnie tu zjada co roku.. i nawet nie pokazuję .. bo wstyd..

Kwiaty i ja - nierozłączna z nas para:) 23:01, 02 kwi 2014

Do góry

Ogrodnik Mimo Woli cd 23:00, 02 kwi 2014

Do góry
Na dowód, że jestem, żyję i o Was pamiętam.. trochę byle jakich fotek.. niestety robione tym beznadziejnym aparatem... ale ma jedna zaletę .. mieści sie w kieszeni..

Dziś pocięłam prawie wszytko co było do pocięcia.. wszystkie bonsaje dla ubogich i kulki (prawie wszystkie) .. były kulki, a teraz są figury geometryczne. Kura nie znosi okrągłych jajek , bo nie ma w tyłu cyrkla, a ja nie mam cyrkla w oku... więc nie ma co wymagać kulek.. a posprzątać potem to dobro.. no Kopciuszek byłam... zmechanizowany z odkurzaczem, ale dalej Kopciuszek.. nawet z grubsza.. masakra..
Przykładowe jaja..... wszystkiego nie pokazuję..

A tego chyba wyrzucę ze skalniaka,.. na razie został bonsajem dla ubogich
Co się stało kwiatom ... 23:00, 02 kwi 2014

Do góry
Róże Chopin - nie wymagają pryskania, liście piękne do samych mrozów- gorąco polecam. I piękne i duże kwiaty

Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku... 22:59, 02 kwi 2014

Do góry
Borys z wiosną, przy ścieżce

Radość dla oczu, pokarm dla duszy 22:54, 02 kwi 2014

Do góry
Hej hej buźiaki zostawiam

Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku... 22:54, 02 kwi 2014

Do góry
vita napisał(a)

Zachwycające widoczki pokazałaś, Vito
Chłonę i mi wciąż mało.
Na Francuskiej 22:47, 02 kwi 2014

Do góry
A teraz moja ukochana, świeżutka, różowa, pachnąca...Pissardi. Jutro wielkie sadzenie, pójdzie na miejsce wierzby Hakuro ( widocznej na zdj. 2)

Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku... 22:45, 02 kwi 2014

Do góry
Moja wiosna zaczęła się z Borysem, psem Olgi.
Wyjątkowo, bo zawsze zaczynała się z roślinami. Ale i ranniki debiutują u mnie w tym roku.
Jak patrzę na to zdjęcie, to widzę w Borysie....ogrodnika

Ciemierniki, targane do ogródka latami, wydały też sporo potomstwa.

Działka wkoło Lubczyka :) 22:44, 02 kwi 2014

Do góry
kitek81 napisał(a)
Wszyscy mają clematisa, mam i ja

Rubens też był miałam wielki dylemat, ale chciałam, żeby pachniał, a kwiaty identyczne i mam nadzieję tak samo mocno będzie kwitł !

Ja nadal czekam na dostawę

Ale kawał roboty odwaliliście!
A jaką ty służbę miałaś?
Pora na zmiany, czyli Alkowe rewolucje ogrodowe 22:40, 02 kwi 2014

Do góry
Hortki pozostaly w wodzie i wygladaja tak oto:

Muszę je do ziemi wsadzić, ciekawe czy sie przyjmą
Niestety werbena nie wzeszła Jest w ziemi już chyba miesiąc i nic
Na Francuskiej 22:39, 02 kwi 2014

Do góry
Wiosenny wianek
Fioletowy zawrót głowy... 22:37, 02 kwi 2014

Do góry
No to działam dalej. Uzupełniłam swój plan o nowe elementy. Będę je opisywać poniżej zdjęcia. Pisanie na kartce może być dość nieczytelne więc postaram się stworzyć poniżej legendę, którą będę kopiować i zmieniać w razie potrzeby.

Zółty element to warzywnik. Nie wiem czy to jest odpowiednie miejsce, ale jedyne jakie udało mi się wydzielić na naszej malutkiej działce.

Na przeciwko jadalni wyrósł świerk serbski. Chcieliśmy mieć choć jedną choinkę na działce, ale nie wiem czy nie powędruje w kąt pd-wsch, na miejsce migdałka. Nie chcę zbyt wysokich drzewek. Może ktoś podpowie czy mogę jakoś ingerować w wysokość tego drzewka?

Zaczęłam też planować strefę 1 (od wjazdu), część pd-zach. Zmieniłam zdanie i planuję posadzić jako tło cisy, a przy nich:

STREFA1:

cis pospolity Hilli (żywopłot)
clematis fioletowy- na pozostałą część ogrodzenia

przed cisami:
rododendron- fioletowy i biały w odstępach, pomiędzy nimi:
funkia rozdęta
hosta fortunei aureomarginata: http://www.floralandhardy.ca/FORTUNEI-AUREO-MARGINATA-HOSTA-p17739.html
jałowiec płożący (najniższe piętro)

Coś byście zmienili?

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies