Jezdziłam po mieście i okolicach.i prawie co dom to magnolia, pomiędzy blokami na osiedlach magnolie.. i wszytko spore okazy.. jak rozkwitną będę fotografować..
Ta wcale nie jest gigantyczna...
Kupiłam dziś ciemierniki... po 12,50.. pełne Niestety tylko dwa maja określony kolor.. a reszta to niespodzianki.... ale maja być na stówę pełne... i nie jestem pewna czy idą kwiaty czy nowe liście... W doniczkach litrowych... chyba dobra cena
Fotki słąbe bo przy lampie błyskowej
Może być lawenda,,albo szałwia, albo inne byliny. Krokusy ładnie wyglądają między wrzosami gęsto sadzonymi. Możesz też posadzić krzewy, np. Hortensje bukietowe ( nie ogrodowe), przycina się je co roku wiosną, więc kwiaty masz zawsze! Możesz posadzić róże, bo później startują, albo jeżówki, zależy jaką chcesz mieć wysokość na danej rabacie. Ogólnie cebulowe wciska się wszędzie gdzie można, na przody rabat. A może lilie?
Pokażę ci kilka roślin, jak chcesz to później wykasuję
Jeżówki
Hortensje
Lawenda
Szałwia
Wszędzie z przodu wiosną mam cebulowe. Sadź wszędzie
I dla Agnieszki (Grupa trzymająca grabie) moja Bassino. Niestety nie jest posadzona konsekwentnie, ale jako taki rodzynek wśród Sunny Rose, która jest tak mniej więcej co 50 cm,. Sunny Rose jak widać rośnie bardziej bujnie,myślę, jednak, że i dla Bassino wystarczyłoby, co 40-50 cm, żeby był efekt dywanu. Trzyma długo kwiat, nie sypie się jak Sunny Rose.
.
I jeszcze pokażę nowy nabytek- świerk srebrny wolno rosnący. Planowałam tu trzmielinę szczepioną na pniu, ale jakoś ten świerk mnie zauroczył. Teraz szykuję mu coś w nóżki... Wąska rabatka przy wejściu prawie skończona, a tyle z nią miałam problemów.
Teraz pozostaje mi dosadzić trochę roślinek na bocznych rabatach w przedogródku, wypełnić zadarniającymi "nerki" i przedogródek będzie skończony.
Na tyłach też szykuje się trochę zmian, dosadzeń, ale my to przecież bardzo lubimy
A taki wianuszek z Tesco za 20 zł zawiesiłam na furtce, w rzeczywistości lepiej się prezentuje