będę ciąć w kule, ale dopiero w kwietniu; będzie cieplej i już trochę przyzwyczają się do nowej ziemi
sadziliśmy w workach, bo one się potem rozłożą i roślinom nie szkodzą; ta ziemia tam straszna! aż dziw, że urosły; tak, u mnie będzie im jak w raju jeszcze 50 pstrokatych i może jeszcze zielonych dobiorę, o ile wcześniej M. sie nie wkurzy kopaniem takiej ilości dołów, hi, hi
Irenko - ogrom pracy wykonaliście! Będziesz te bukszpany cięła w kulki? Ile sztuk posadziliście? A sadziliście w tych workach jutowych?
Jak mój M. zobaczył w jakiej ziemi te bukszpany rosły, to stwierdził, że za bardzo się z nimi cackamy i że u nas będą miały jak w raju. Więc w Twoim urodzajnym czarnoziemie tym bardziej
Ja się tylko zastanawiam czemu na tym naszym krakowskim zaścianku nie ma fajnych sklepów z donicami, a może ja nie znam.. Marzenko bukszpany pierwsza klasa, jak Wieloszka też je tak będzie super cieła to będzie dopiero tandem. Nie dość, że podobne do siebie to jeszcze mają takie same zamiłowania
Sylwia, wsadzasz swoje ikeowe bukszpany do gruntu? Bo właśnie się zastanawiam, czy nie lepiej by było przeznaczyć je do donic - na etykiecie jest napisane, że temp.do -15 stopni, a u nas zimniej bywa. Boję się, że w gruncie mi przemarzną...
Abiko, moje zdanie jest takie: jeśli te bukszpany są rzeczywiście uformowane w kulkę, to za cenę 25 zł warto je kupić. Tylko ze zdjęć to nie wynika (uformowanie), choć wyglądają na bardziej kuliste niż moje - ale moje kosztowały 8zł. Musisz rozważyć, czy przy ilości potrzebnych Ci sztuk bardziej Ci się opłaca kupić te za 25zł i transport gratis, czy kupić u nas + koszt transportu...
Elu, ten sposób najlepszy, jak siadają na parapetach. Do załomów murów (tam gdzie połać dachu styka się ze ścianą domu) trudno to dopasować... Ale dzięki
Jestem Sylwio pod wrażeniem . Pięknie zagrabione i posprzątane. A jak się trawka zazieleni ......
Mam pytanko - widziałem kulki bukszpanowe średnicy ok. 25 cm. po 32 zł. Czy to dobra cena ?
Hmmm to ja już nie wiem, bo moja sąsiadka własnie zamawia kule bukszpanowe w obwodzie niby 100 cm po 25 zł.
Abiko, ale obwód 100cm, a średnica 100cm to duuuża różnica Gdzieś 2 miesiące temu dziewczyny podawały namiar na aukcję na allegro -właśnie bukszpany 100cm obwód. Napaliłam się wtedy i zmierzyłam moje kulki przed domem: podobny obwód, a średnica 30-35cm...
Jak czytałam Twoją relację, to pierwsze pytanie do mojego M. było: a ile to 160ton ziemi? Musiał mi to zobrazować, bo brzmi strasznie Okazało się, że my mieliśmy 2 razy tyle, a i tak po rozplantowaniu prawie nie było widać... Nie popełnijcie tylko naszego błędu i naprawdę dokładnie tą ziemię przeorajcie przed sadzeniem czegokolwiek!
No to u Was w weekend naprawdę tony ziemi zostały przewalone, nie jak u mnie nędzne parę taczek pod bukszpany . Dobrze, że wszystko w ogrodzie od początku robicie "z głową"
Karolinko, to te właśnie bukszpany. Były duże - ok.30cm.szer., na prawie 14mb wsadziłam 45 szt. W środku kwadraciku już rosną tawuły goldflame, tylko na razie ich nie widać, bo listków brak. Za radą Bogdzi i Marzenki chyba dołożę im róże, ale jeszcze muszę to przemyśleć. Tawuł przesadzać nie zamierzam, bo za duzo pracy i czasu kosztowało ich posadzenie...