Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 22:20, 30 mar 2014

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Za chwile władzę przejmą jednak wiśnie

Marzenko bój się B...a 1 dzień mnie nie było a tu z 20 stron do przeczytania piękne wiśnie i magnolia, a ja Koju bym nie cięła tylko posadziła jako tło dla ogrodu albo jako soliter w obwódce bukszpanowej lub cisowej piękny pokrój ma
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 22:14, 30 mar 2014

Do góry
Marzena2007 napisał(a)

Cała w skowronkach ? nie - w bukszpankach
Buźkam.
Nasz zielony skrawek i mój ogrodowy bakcyl 22:12, 30 mar 2014

Do góry
Kaskada doczekała się modernizacji - jest w trakcie zmian.

Niestety po zimie pojawiły się nieszczelności i są straty wody na przelewach. Próbuje to jakoś załatać i trochę pozmieniać tak aby woda przelewała się bezpośrednio do lustra wody anie na kamienie o które sie rozpryskuje na boki.

A poniżej jeszcze kilka zdjęć wiosny w ogrodzie:

Moje pierwsze próby z bonsai (cyprysik Boulevard):

..marzy mi się ogród ... 22:11, 30 mar 2014

Do góry
A w efekcie
Myślę, że teraz troszkę lepiej, przynajmniej murek częściowo zasłonięty
..marzy mi się ogród ... 22:09, 30 mar 2014

Do góry
A w efekcie
Myślę, że teraz troszkę lepiej, przynajmniej murek częściowo zasłonięty
Ogród u stóp klasztoru 22:09, 30 mar 2014

Do góry
piękny dzionek był dzisiaj ..16 stopni...kawka w ogrodzie , choć mebelki jeszcze zimują ,pierwszy komplecik na szybkiego zawlekliśmy na trawkę.

po każdym spacerze po waszych ogrodach dochodzę do jakichś wniosków .....dzisiejszy jest taki że wiosennych cebul u mnie jak kot napłakał ...mus to w jesieni uzupełnić ...

I jeszcze piątkowe zmiany w ogrodzie ..dosadzone thuje przy kompostowniku , pęcherznice stamtąd poszły na liściasty żywopłot . jednak stwierdziłam że miejsce musi być całkowicie osłonięte ...bo wystawiło sie parę domów i nagle ta droga z drugiej strony ogrodu stała się bardzo uczęszczana ,,,mus to całkowicie zasłonić

..marzy mi się ogród ... 22:03, 30 mar 2014

Do góry
Po dość intensywnej pracy:
Wizytówka - I ja podzielę się z Wami moim ogrodem... 22:03, 30 mar 2014

Do góry

Zapraszam do mojego wątku! Pozdrawiam
W cieniu - zacieniona 22:03, 30 mar 2014

Do góry
Moja działka. 22:01, 30 mar 2014

Do góry
Dwa ogrody 21:59, 30 mar 2014

Do góry
Dziękuję, wiedziałam, że mogę na Was liczyć Dziś podlałam pikóweczki rozcieńczonym florowitem. Niektóre już wychodzą z doniczek. Za dużo w jednej doniczce. Chyba zacznę je hartować i wysadzę wcześniej do gruntu.
ten też po raz pierwszy u mnie

W kamiennym kręgu od początku 21:56, 30 mar 2014

Do góry
GorAna napisał(a)
Wiąz
[img

uwielbiam take fotki na tle błękitnego nieba na tulipkowy zawrót głowy czekam...pewno już nie długo fiołki bardzo lubię nie mam ich u siebie ale u sąsiada podwąchuje pozdrawiam...jak krzyżyki ?
Zielona w ogrodzie jak szczypiorek na wiosnę : ) 21:55, 30 mar 2014

Do góry
Witam serdecznie ponownie.

Poczytuję Ogrodowisko już od dłuższego czasu, oglądając Wasze ogrody szukam inspiracji i praktycznych porad ... dekalog ogrodnika mam w głowie, ale to "ogrodowanie" wcale nie jest takie proste.

Mam milion pomysłów na minutę, na początku zachwycałam sie wszystkim, teraz powoli klaruje się jakaś mała wizja rabaty. Dlaczego tylko rabaty?

Jak pisałam w wątku "powitania" - przez mój dom i działkę ma przebiegać najprawdopodobniej wiadukt nad linią kolejową, która znajduje się w pobliżu. Wiemy o tym fakcie od początku 2008 roku i tak naprawdę od tamtej chwili nie robiliśmy kompletnie nic zarówno na działce jak i w domu. Na początku była histeria, płacz, aktualnie został jeszcze rok do rozpoczęcia inwestycji (czerwiec 2015 r.) i ... no właśnie inwestorom zabrakło pieniędzy, szukają innego rozwiązania, wiaduktu najprawdopodobniej nie będzie.

Powinniśmy teoretycznie wstrzymać się z wszelkimi pracami do 2015 r., ale tak bardzo chciałabym mieć już choć małą namiastkę ogrodu.

Wymyśliłam więc stworzyć rabatę wzdłuż ogrodzenia (strona pólnocno-wschodnia), jeśli będziemy musieli opuścić tę działkę to roślinki zabierzemy ze sobą, jesli zostaniemy będzie rozbudowa domu, ale ten skrawek nie będzie przeszkadzał.

tak wygląda ten fragment działki na zdjęciu:

i drugie zdjęcie:

Pierwsza myśl : hortensje annablle lub limelight, trawy: miskanty i carexy, hosty, żurawki i rododendrony + rośliny okrywowe: tojeść, runianka, barwinek - bo wszystkie lubią półcień i cień.

Jednak przez 3 dni obserwowałam jak pada słońce dokładnie na ten fragment działki i... no właśnie klops.
Od wschodu słońca do 12:00, od kompostownika do drugiego świerka, słońce delikatnie pada na trawnik(wygląda to podobnie jak na zdjęciu od strony trzepaka), od 15 do 18 słońce pada tak jak na aktualnym zdjęciu. Gdzie zawsze jest cień na szerokości ok 70 cm od ogrodzenia.

i chyba cała moja ochota na hortensje i trawy wzięła w łeb, bo jest za dużo cienia.

Zrobiłam sobie dwa niby projekty.
Pierwszy z hortensjami:

a drugi z parzydłem leśnym nie jest to szczyt moich marzeń, ale cóż trzeba się dostosować do panujących warunków:

I ma problem, może jednak te hortensje w tym miejscu miałyby dobrze : )

Jak myślicie, czy to ma ręce i nogi? W pierwszym "projekcie" chyba za dużo roślin! Sama już się gubię i proszę Was o podpowiedzi, uwagi , komentarze.

Jeśli chodzi o cały ogród to bliżej jest mi do ogrodów angielskich, lubię "ciasne" nasadzenia i taki niby nieład artystyczny, oczywiście świetnie przemyślany i kontrolowany. Kolorystyka to : biel, niebieski z elementem koloru żółtego.

Pozdrawiam i dziękuję za wszelkie uwagi.

Bożena
Zapach ziemi 21:54, 30 mar 2014

Do góry
I jeszcze mam pytanie czy ktoś potrafi rozpoznać czy te malutkie siewki to mogą być floksy? Wokół dorosłych floksów jest dużo własnie takich maluchów , nie wiem czy to chwasty czy małe floksiki.
Zakochana w ogrodach 21:52, 30 mar 2014

Do góry
iwonaal napisał(a)

to i ja zacytuje ten piękny widok... bo napewno zdjęcie nie oddaje jego prawdziwego uroku
taki tajemniczy z tym drzewem
Nasz zielony skrawek i mój ogrodowy bakcyl 21:51, 30 mar 2014

Do góry
Witajcie,

Weekend można uznać za udany. Piękna pogoda - ciepełko jak w lecie.
Znalazłem czas nie tylko na "ogrodowanie" ale także na poranny wypad na pstrąga San'u i cieszy mnie, że udało się wrócić ze zdobyczą.

Wczoraj zabrałem się za przygotowanie "rabaty podwyższonej" pod iglakami, które niedawno posadziłem z przodu domu. Ciężka to praca a szczególnie zrywanie darni,.... no ale samo się nie zrobi.
Niestety nie udało się jej skończyć, może jutro znajdę więcej czasu po pracy.

Robota szła super sprawnie szczególnie dlatego,że miałem 3 pomocnice (2 córcie i małżonkę), które pomagały mi rozkładać gazety pod korę na rabatce.

Muszę się teraz zastanowić czym obsadzić te iglaki - myślę tutaj o bylinach i krzewach. Jest to strona południowo - wschodnia wiec na pewno gatunki swiatłoubne.

Myślałem o przemieszczeniu ogników szkarłatnych i irgi (które obecnie rosną za ogrodzeniem) na pierwszy rząd pod iglaki, do tego może hortensje, tawuły. Tu na szczycie tej niewielkiej góreczki mógłby ładnie prezentować się jakiś soliter, ale jaki?

Może coś doradzicie ?

Zapach ziemi 21:51, 30 mar 2014

Do góry
Iza od lawendy cegły róży itd. pisała o mambie , która wszyscy mają .
Jak wszyscy , to wszyscy

Ogródek Anity 21:50, 30 mar 2014

Do góry
Anita1978 napisał(a)
Dzisiaj podziałałam w ogrodzie, M dzielnie pomagał
Posadziłam 50 szałwi, na obwódkę, przed róże i powojniki

Dosadziłam powojniki bylinowe, z różami i szałwią będzie ładnie

Anita będzie cudnie z szałwią a jestem ciekawa jak powojniki będą wyglądały na pewno też slicznie ,tylko mnie się powojniki kojarzą z drabinkami
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 21:49, 30 mar 2014

Do góry
Cudniście

Luki napisał(a)
Na dowód, że zywopłot grabowy posadzony, bo patyki są niewidoczne

Budzące się byliny

Wychodzące lilie są ogromne, niektóre mają 2-3cm średnicy

I na koniec widoczek buksików z innych stron ehh jeszcze ten kabel.

Zapach ziemi 21:47, 30 mar 2014

Do góry
No i bratki raz jeszcze zeby pokazac jak się zagęsciły

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies