Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Starorzecze na górce

Starorzecze na górce

Nati 22:32, 09 maj 2014

widzę że masz róże na kóre się czaję od jakiegoś czasu bardzo mi się podobają, wszystkie pnące?? Rhapsody in Blue , Rosarium Uetersen, Eden rose,

napisz proszę jak one się sprawują czy obficie kwitną , czy pachną? i które najładniejsze la Ciebie

szukam jakiejś ładnej pnącej, myślałam o czerwonej bo właśnie mam same jasne, ale ta blue tez mi się podoba, ale ona ma chyba mniejsze kwiaty i wiotkie pędy?? będzie się przewieszać, dobrze mówię? gdzieś tak wyczytałam.

rh piękne, też myślę o azalii japońskiej z tych miniaturek-takie jeszcze zmieszczę haha

buziak
agatanowa 22:41, 09 maj 2014

monteverde napisał(a)

Zawsze można dokupić aha kup pontyjską dla samego zapachu, no i rośnie olbrzymia
Moja Old Port kolorkiem pasuje

Chyba RH jest trochę bardziej buraczkowy, ciemniejszy (i na to liczę)
Bogdzia ma taki, hmm w sumie zbliżony do róży: https://www.ogrodowisko.pl/watek/2074-rododendronowy-ogrod-ii?page=2433#post_9

a tutaj taki jest, ciemniejszy: https://www.ogrodowisko.pl/watek/4094-w-ogrodku-iwony?page=107#post_6

może to zależ od fazy kwitnienia, bo paki są b. ciemne

Bogdzia 22:45, 09 maj 2014

Nie wyrabiam się z rewizytami i dopiero dzis mogłam zobaczyc Twoje rh. Duże okazy kupiłas. Niech dobrze rosna . Nie wiem tylko jak przed nimi posadzisz inne to zeby Ci ich nie zasloniły.
agatanowa 22:46, 09 maj 2014

Nati napisał(a)
widzę że masz róże na kóre się czaję od jakiegoś czasu bardzo mi się podobają, wszystkie pnące?? Rhapsody in Blue , Rosarium Uetersen, Eden rose,

napisz proszę jak one się sprawują czy obficie kwitną , czy pachną? i które najładniejsze la Ciebie

szukam jakiejś ładnej pnącej, myślałam o czerwonej bo właśnie mam same jasne, ale ta blue tez mi się podoba, ale ona ma chyba mniejsze kwiaty i wiotkie pędy?? będzie się przewieszać, dobrze mówię? gdzieś tak wyczytałam.

rh piękne, też myślę o azalii japońskiej z tych miniaturek-takie jeszcze zmieszczę haha

buziak

Nati, kurcze, zakłopotałas mnie mocno!
Ja mam te róże od jesieni i dopiero zaczynam je poznawać Nigdy nie widziałam ich kwitnienia! Dlatego nie potrafię nic doradzić. Z wczesnych obserwacji mi wynika, że Rhapsody najnedzniej się prezentuje w porównaniu z Edenką i Rosarium, pomimo że kupowana w donicy, już dorodna była. Na razie wszystkie mam bez podpórek, bo sa maleńkie

Rhapsody przez pomyłkę domieszałam chyba kwasnej ziemi, zamiast "do róż" i to może być przyczyną "picznienia", zastanawiam się, czy wymieniac, czy zaczekać i patrzec, co się dziać będzie... Póki co ma pączki maleńkie, ale krzew nędzowaty i kilka pędów zamarło.

Rosarium ponoc jest najmniej wymagająca z tych trzech
monteverde 22:47, 09 maj 2014

Róża tez jest ciemniejsza tylko końcówki płatków jakby srebrem obrzeżone wszystko zależy od światła
agatanowa 22:54, 09 maj 2014

Bogdzia napisał(a)
Nie wyrabiam się z rewizytami i dopiero dzis mogłam zobaczyc Twoje rh. Duże okazy kupiłas. Niech dobrze rosna . Nie wiem tylko jak przed nimi posadzisz inne to zeby Ci ich nie zasloniły.

Bogdziu, właśnie prosiłam męża o zgranie zdjęcia z dzisiaj, aby pokazać, jak to wygląda w komplecie. Może zgra za jakiś czas, to tu wkleję...

edit: kącik RH się robi:

i się zrobił:

z góry:

Póki co królowie i kochanek Andantino są dość mali (Kazimierz i Andantino ok. 80 cm, a Jadzia, jak czule mówi o niej mąż, ma ok. 40 cm), ale za 7-10 lat może być problem, choc nie wiem, czy Kazimierz i Andantino aż tak szybko urosną do tego 150-180. Dodatkowo OP i CW też będą trochę rosnąc, no i są wyżej usytuowane, z 15-20 cm, utworzyły się ciekawe górki i doliny w kąciku rodkowym, które uwielbia córeczka, czuje się jak w zaczarowanym lesie kwitnącym (i ja też) i dzieki nim nizsze RH mają trochę więcej do gonienia.

Czas pokaże

Ten kącik rodkowy widzę z okna kuchennego i jadalni pod nieznacznym kątem. Bardzo cieszy

aaa Bogdziu, udało mi się wreszcie kupić to żelastwo do bziukania (w Melonie) i biorę się do wspomagania Catawbiense Grandiflorum, chciałabym za rok zobaczyć jakiegos kwiatka...
Kasya 22:56, 09 maj 2014

Agata, przeczytalas pw ?
agatanowa 23:01, 09 maj 2014

Kasya napisał(a)
Agata, przeczytalas pw ?

si, bardzo Ci dziękuję te nadstawki super są
agatanowa 23:07, 09 maj 2014

monteverde napisał(a)
Róża tez jest ciemniejsza tylko końcówki płatków jakby srebrem obrzeżone wszystko zależy od światła

ach, no właśnie

tu na zdjęciach w ogóle ciemny, ale i w cieniu zdjęcia robione: http://www.forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&p=1611278

no ciekawe czy zakwitnie, bardzo bym chciała
agatanowa 23:50, 09 maj 2014

Rhododendrony z serii "Królewskie rododendrony" zaczęły kwitnąć.

Kwiaty królowej Jadwigi:

Kwiaty Kazimierza Odnowiciela:

W porównaniu do oferty: http://www.cieplucha.com.pl/pl/krolewskie-rododendrony, Jadwiga podobna, zaś Odnowiciel zdecydownie bardziej jaskrawo różowy niż fioletowy.