Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Witam serdecznie! 18:10, 29 mar 2014

Do góry
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 18:04, 29 mar 2014

Do góry
Ni to koniec płaczu akcja wykopania bukszpana
Ciekawe jak go załadujemy do auta.... Jest większy ode mnie a szerszy 2 razy
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 18:04, 29 mar 2014

Do góry
ewsyg napisał(a)
Tego wiąza mam w planach zakupowych tegorocznych. Znasz nazwę tej róży jego towarzyszki ?

Zamówiłam dwie podobne, ale chyba nie są pnące

No nie pamiętam , etykietka zagubiona, nie kosztował,a 6 zł tylko 60zł , to angielka
Pokażę nasz ogród 18:00, 29 mar 2014

Do góry
A trawa oszalała. Pierwsze koszenie zaliczone:

W cieniu - zacieniona 17:59, 29 mar 2014

Do góry
ciemiernik ...jedyny kwitnący...ciekawe ile pączków ma w zapasie?
W cieniu - zacieniona 17:44, 29 mar 2014

Do góry
Brunerry - zaczynają kwitnienie...

W cieniu - zacieniona 17:34, 29 mar 2014

Do góry
Róże przycięłam bardzo,bardzo nisko...
W cieniu - zacieniona 17:32, 29 mar 2014

Do góry
Red Tree Peony -piwonia...czy zakwitnie?
W cieniu - zacieniona 17:30, 29 mar 2014

Do góry
Tulipany w fazie pąka...

W cieniu - zacieniona 17:27, 29 mar 2014

Do góry
Dzisiaj piękny dzień na Z....od samego rana do popołudnia...właśnie wróciłam.

Iryski dopiero rozkwitają...są piękne.
Mój nowy ogród 16:18, 29 mar 2014

Do góry
Przed samym domem na małej rabatce zrobiło się już kolorowo zakwitły hiacynty i narcyzy.

Nadal czekam na wasze sugestie Drodzy Ogrodnicy. Szczerze jestem w kropce, nie wiem czy wybrane przeze mnie roślinki będą do siebie pasować. Trudno jest z całej masy różnorodnych roślinek wybrać te które będą się uzupełniać tworząc zgraną całość.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 16:05, 29 mar 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Jak tylko teraz masz czas to siej, ale za wcześnie, trawa nie wschodzi jak jest tak zimno. Ulewa pójdzie i nasiona spłyną, albo ptaszki jw, napisane

Dobrze, że udało mi się trafić na ten wątek w porę. W poniedziałek mieliśmy ruszać z sianiem trawki, a taz zgodnie z waszymi radami poczekamy przynajmniej do końca tygodnia. A tak prezentuje się przygotowane przez nas podłoże do wysiewu.

Przed samym sianiem będziemy jeszcze walcować i przegrabiać by wyrównać ewentualne nierówności.
Pozdrawiam

Skoncentrowany wyciąg z kompostu- ANHK 15:20, 29 mar 2014

Do góry
hanka_andrus napisała:

Aktywnie Napowietrzona Herbatka Kompostowa- Naukowo to brzmi, czymkolwiek by to było.
A ja chcę to na chłopski rozum./wiekowa ciut jestem/
Mądrze piszesz, ale ogrodnik taki jak ja, nie ma zbyt wielu możliwości na pojemnikowanie, codzienne mieszanie, u mnie musi być jak najprościej. Zalać, poczekać , odcedzić i pryskać albo podlewać. I fertig.
Staram się czytać ze zrozumieniem

Haniu.
Nazwa ,,Aktywnie Napowietrzona Herbatka Kompostowa" jest dosłownym tłumaczeniem z angielskiego.
Ja staram się używac określenia ,,napowietrzony wyciąg z kompostu".
Postaram się teraz napisać ,,na chłopski rozum".
Jest wiele roślin lub składników zawierających w sobie substancje dobroczynne które my chcemy w jakiś sposób pozyskać. Jedną z metod oddzielającą dane składniki od całości zastosowanej masy jest zrobienie z niej wyciągu wodnego. W ogrodach stosujemy przeróżne wyciągi roślinne i gnojówki zwierzęce. Wrzucamy do beczek lub wiader pokrzywy, krwawnik, cebule, czosnek, wrotycz, piołun, skrzyp itp zalewamy wodą i najczęściej poddajemy jeszcze to wszystko fermentacji.
Nieświadomie poza przeniknięciem do wody makro i mikroskładników z danej rośliny namnażamy dodatkowo pożyteczne mikroorganizmy. Z tym, że są to składniki i organizmy pochodzące tylko z jednego źródła, bardzo ubogie w swoim składzie. Dobre bo organiczne, ale zawierające w sobie np tylko wystarczające ilości azotu, żelaza paru mikroskładników i kilkadziesiąt gatunków bakterii i grzybów.
W tym wypadku wielu ogrodników z nadzieją na uzyskanie lepszych efektów sięga po preparaty zawierające tzw efektywne mikroorganizmy i grzyby mikoryzowe charakteryzujące się tajemniczą nazwą, pięknym opakowaniem, odpowiednią ceną i najczęściej brakiem opisu co w sobie zawierają i jak je aktywować.
Czy ktoś wcześniej zadał sobie na forum pytanie skąd producenci pozyskują oferowane nam w bardzo ograniczonej gatunkowo ilości pożyteczne szczepy bakterii i grzybów za które każą sobie tak słono płacić?

Otóż ja Wam na to pytanie w tym wątku odpowiedziałem.
W 99% z gleby. Z takiej samej gleby którą każdy z nas ma w swoim ogrodzie. Reszta to bakterie pozyskane z kory drzew, alg morskich, ptasiego guano czy żwaczy krów.
Kwestią jest tylko to aby je oddzielić od masy stałej, umieścić w odpowiednim do życia i rozmnażania środowisku (ciepła woda), zapewnić bogatą w cukry, węglowodany i aminokwasy pożywkę (melasa) oraz dostarczyć tlen.
Po paru godzinach przenieść to całe bogate, skoncentrowane życie w postaci oprysku we wszystkie zakątki naszego ogrodu.

Gardenarium napisała:
A nie lepiej po prostu rozrzucić po rabatach żywy, rozłożony kompost?

Danusiu.
ANHK nie jest niczym innym jak kompostem w płynie. Do tej pory ,,złotem ogrodników" zasilaliśmy tylko samą glebę. Teraz mamy możliwość przenieść wszystkie zawarte w nim substancje odżywcze oraz pożyteczne mikroorganizmy na część nadziemną naszego ogrodu. W ten sposób nie tylko będziemy odżywiać nasze rośliny, ale także zabezpieczymy je przed atakiem wszelkich chorobotwórczych patogenów.
Gardenarium napisała:
Ja się nie będę bawić w robienie ekstraktów.

No i słusznie. Cenię sobie Danusiu Twoją decyzję ponieważ ja w tym wątku nikogo do niczego nie będę namawiał. Przekazuję tylko informację dotyczącą biopreparatu sporządzonego na bazie wyciągu z kompostu. Co kto z tym zrobi to już jest jego rzecz.

Trawnik bez chemii.
Zasilany tylko roślinnymi i zwierzęcymi gnojówkami oraz kompostem. Zdrowy wygląd i soczystą zieleń zapewniają mu dodatkowo opryski wykonane z ANHK.

Ogrodowe skarby 15:07, 29 mar 2014

Do góry
Ogrodowe skarby 15:05, 29 mar 2014

Do góry
wstawiam moje projekty przed ogródka jak wam się podobają może coś zmienić ?!

Kondziowy Ogród :) 14:26, 29 mar 2014

Do góry
Kondzio napisał(a)
i zdjęcia z dnia hi hi hi

Kondziu wiosna u Ciebie się robi, a kanciki chyba już chwaliłam, ale drugi raz nie zaszkodzi myślę że Cię bardziej zmotywuje żeby tak było cały rok
A to niebiesko kwitnące cudo to....?
Doświadczenia brak:( 13:44, 29 mar 2014

Do góry
Dzisiejszy poranek Jeden jakimś cudem uciekł na bok i przywędrował fiolecik.
Nasz przydomowy ogródek 13:29, 29 mar 2014

Do góry
Haniu dzięki i czekam na Twoją relację.

Alinko powodzenia. Niech kwitną obficie. Dałem kompostu i posadziłem w żwirku. Może się zrobi plamka kiedyś. Dzięki za instrukcję.

Szkoda miejsca więc wstawię jeszcze objawy wiosny.

Róża pnąca nn przycięta

Jabłonka ozdobna "Ola" w tym roku zakwitnie ( u mnie kwitnie co drugi rok)

Pąki Rh nabierają objętości. U mnie najlepiej się sprawuje Canningham's. Nie przemarza, liście zielone cały rok i nie atakują go szkodniki i inne plagi.

Kolorowy ogród do kapitalnego remontu 13:28, 29 mar 2014

Do góry
Witam Was wszystkich- nowe osoby na moim wątku. Ja bardzo lubię kwiaty jednoroczne ale jest przy nich bardzo dużo pracy a ja nie bardzo mam na to siłę ( kręgosłup mi wysiada ). Wasze ogrody bardzo mi się podobają i zawsze taki chciałam mieć nawet jeszcze dużo wcześniej niż mnie wciągnęło ogrodowisko. Ale nie bardzo wiedziałam jak się do tego zabrać. I chyba łatwiej jest przy mniejszym ogrodzie. A wstyd się trochę przyznać ale z wykształcenia jestem ogrodnikiem- kończyłam Akademię Rolniczą dawno temu chyba około 27 lat temu. I nie pracowałam prawie wcale w wyuczonym zawodzie a w zupełnie innym.Nie mam też zbyt dużo czasu, żeby tak w nim dłubać bez końca. Dlatego chciałam mieć taki ogród który jest ładny przy odrobinę mniejszym wkładzie pracy.

Mój ogród - dużo pracy, trochę efektów 13:17, 29 mar 2014

Do góry
Wpadałam sie przywitać w twoim wątku Bośmy sąsiadki
Dużo ci nie pomoge bo też jestem początkująca ale wg mnie

MarlenaBH napisał(a)

-za katalpa chcialabym dwa trzy miskanty morning light lub zebrinus
- przed katalpa jezowki purpurowe bo na roz kwitna rh wiec by pasowalo
-miedzy hortensjami a rh i za glazem rozplenice japonska hameln
- moze jeszcze jedna rozplenica miedzy rh a drzewkiem na pniu ( dostalam nie pamietam nazwy)
Mam tu jeszcze posadzone tawuly chinskie tez na roz kwitna, tylko juz malo widoczne bo w pazdzierniku zdjecie bylo robione.

Z tylu za duzo nie moge bo sie tam brama rozsuwa, co myslicie, cos jeszcze czy za duzo

Miskanty za katalpą tak, bo pusto tam
Przed katalpą cos już rośnie, ja bym nic nie dodawała
Rozplenice tak
Teraz ty wpadaj do mnie bo nadal myśle nad pewną kulą....
Póki nie mam kory świeżej wysypanej to jeszcze kombinuje, potem juz tam nic zmieniać nie będe...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies