Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 21:12, 26 mar 2014

Do góry
kasiek napisał(a)
Ładny pień ma ta mahonia, może coś na kształt drzewka zrobisz?
Zostaw ją tylko obsadź czymś dookoła, mahonie na wiosnę są piękne!
Jeszcze chwile i będziesz podziwiać te złote baldachy pełne uszczęśliwionych pszczół

Swoją drogą to przy Twoim kolorze elewacji mogłabyś sadzić różowe krzaczki i fioletowe

Kasieńko, już ci dziękuję, że mi próbujesz coś doradzić, moja elewacja jest dość krzykliwa, tak wychodzi na fotach, ale kolor elewacji jest łososiowy i chciałabym tam posadzić łososiowe róże okrywowe, wśród soczystej zieleni, jaką mają bukszpany, i zimozielone turzyce, mahonia jest piękna wiosną, wiesz, że ja lubię słoneczne kolory, i całą przyrodę, nawet szerszeniowi przyjdę z pomocą...... jest też zimozielona.
Ja mam coraz więcej szacunku do starych roślin rosnących w ogrodzie, dlatego mi ciężko z podjęciem decyzji, ale spróbuję

Zimozielone mam w głowie na przedogródek......a jak tam twoja nowa laurowiśnia widziałam piękny prezent

marzą mi się kwiaty laurowiśni na tej skarpie
Miejsko & sielsko 21:12, 26 mar 2014

Do góry
ewakatowice napisał(a)

Ale ładnie wyglądają te nasadzenia, no i kostka granitowa ... ( ja też mam do niej słabość )
Rozpoznawanie chorób i szkodników 21:10, 26 mar 2014

Do góry
Na moich sansewierach od jakiegoś czasutylko na wierzchniej stronie liści pojawią się jasne wypukłe strupki, są bardzo twarde, takie jakby wapienne.Pojawia się to na wszystkich sanswierach, w każdym pomieszczeniu. Nie zauważyłam żadnego stworzonka,czy jest to jakaś choroba wirusowa Co to może być?czym to zwalczyć?
Mój skrawek zieleni 21:02, 26 mar 2014

Do góry
Dzisiaj dalsza próba realizacji rabaty pod oknem, kupiłam dzisiaj lawendę Hidcote Blue (chyba trochę za mało ale jutro dokupię ) Nie jestem pewna w jakiej odległości ją posadzić, może ktoś ma doświadczenie i coś doradzi? ustawiłam co 50 cm, czy to wystarczy?

A tak to wygląda (to wiaderko to miejsce na miłorząb 'Mariken")

i zostawiłam wszystko poustawiane do jutra ..... muszę się z tym przespać
Ogród Eli 20:59, 26 mar 2014

Do góry

puszkinia

Pierwszy raz widzę taką roślinkę, śliczna jest !!!!!
Kondziowy Ogród :) 20:59, 26 mar 2014

Do góry
Dam jeszcze wiosnę 2014 r

Jesień 2013 r

Róże żółte
Rododendronowy ogród II. 20:58, 26 mar 2014

Do góry
Bogdzia zalogowałam się tylko na chwilkę (jestem po 16 godzinach pracy - padam ze zmęczenia) żeby Ci przekazać niespodziankę.
Śpieszę donieść, że z zagranicznych wczasów powróciły żurawie. Jeden bardzo prosił, żeby Cię
pozdrowić...
Zdjęcie nie najlepszej jakości, bo mgła była okropna

A tu jeszcze jego kuple...

W cieniu - zacieniona 20:53, 26 mar 2014

Do góry
Bogusiu ale masz piękne begonie, moje dopiero 3 dni na balkonie stoją po wymianie ziemi, ale będzie teraz cieplej to pójdą pozdrówka
Ogrodowy spektakl trwa ... 20:52, 26 mar 2014

Do góry
miodunki startują

wrzośce

hiacynty i barwinek

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 20:51, 26 mar 2014

Do góry
Majena - za wcześnie na magnolie. .. to że gdzieś kwitną to jest nienormalne!!
Sorki Madżen.. ale ćwicz.. pilnuję by Ci nie przeszkadzali..

Wieloszka - twój perfekcjonizm.... może spowodować, ze liliowce Cię będą denerwować.. na maksa.. zdrowe liliowce. raczej nie maja żółtych liści, zachowują sie jak hosty.. ale jedne u mnie bezproblemowe, a inne coś łapią... wtedy usuwam te brzydkie liście.. Liliowce jak nazwa wskazuje to kwiaty jednego dnia.. przekwitają, w deszczową pogodę robią sie brzydkie (jak róże)..... to ich minusy...
Ale kocham je za to, że szybko startują, zakrywają mi zasychające tulipany, jak zakwitną to ... Ale ogólnie liliowce to zdrowe rośliny... brzydkie liście późnym latem na niektórych .... nie stanowi problemu. ale dla Ciebie problemem będą badyle na któych były kwiaty. kwitną obficie i badyli jest od ... i jeszcze trochę.. ... nawet mnie one denerwują i wycinam ... Ale z tego powodu nie zrezygnuję z liliowców.. wszytko ma plusy i minusy..
Przekwitniętych kwiatków też nie obrywam.... bo bym chyba fioła dostałą od tej ilości.. same spadają..
Jeżeli już chcesz mieć liliowce, to proponuję w głębi rabaty.. by widać było kolor, ale nie widać było szczegółów.. raz na jakiś czas tam wpadniesz i zrobisz porządek.. a jak nie, to jesienią wytniesz jak leci i pozamiatane.. u mnie rosną na wąskim przejściu przy ścieżce.. wiec drażni wszytko...
Sorki Madzen .. usunę fotki..

Widać przekwitłe kwiaty..nie usuwam... i aby był efekt.. trzeba posadzić gęsto lub poczekać ze 3 lata na kępę, która jak sie rozrośnie dopiero robi efekt.. i wybierać odmiany niekapryśne ..
Ogrodowy spektakl trwa ... 20:48, 26 mar 2014

Do góry
pierwiosnki

ciemierniki

Ogrodowy spektakl trwa ... 20:46, 26 mar 2014

Do góry

samosiejki

Zakochana w ogrodach 20:43, 26 mar 2014

Do góry
Ogrodowy spektakl trwa ... 20:43, 26 mar 2014

Do góry
Może jeszcze ktoś się pokusi o jakieś rady w sprawie centrum mojej rabaty tj pod donicą
jutro może wreszcie zinwentaryzuję tę rabatę i sobie narysuję

Dzisiaj byłam w ogrodzie żeby utrwalić co aktualnie kwitnie no i mnie zatkało jak wiele już jest kwiecia i jak bardzo liście się rozwijają było zimno ale cudnie.

Więc zrobiłam portrety tego co kwitnie

tulipany turkestanika

narcyzy

Kwiatowy ogródek Monteverde 20:41, 26 mar 2014

Do góry
bogumila_bienko napisał(a)
....kwitnąco...moje brunnery też mają kwiatki,wszystko w tym roku wcześniej budzi się do życia.

No właśnie u tulipków też są pączki ale nie u wszystkich

Kwiatowy ogródek Monteverde 20:40, 26 mar 2014

Do góry
A teraz zostawiam ciemiernik i pójdę o 20.50 oglądać Monty Dona
Kwiatowy ogródek Monteverde 20:38, 26 mar 2014

Do góry
Szachownice

Psiząb

Piwonia delikatna

jeszcze pierwiosnki

powojnik mandżurski hodowany jeszcze w rajskim z nasionek i przeniesiony do warmińskiego

słabiutki hiacynt
Początki w Kruklandii 20:35, 26 mar 2014

Do góry
Wieloszko o tu

Ale to było dawno i nie prawda

Teraz mam połowę i jakoś fotek nie bardzo, bo otoczenie nigdy nie było ciekawe

Te są jakieś karłowe...ale nie znam nazwy.

Mój 4 arowy azyl... 20:35, 26 mar 2014

Do góry
Ciemiernik

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies