Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Za drzwiami do ogrodu... 14:02, 16 sie 2022

Do góry
anpi napisał(a)

Jak Ty to robisz, że u Ciebie kapustne takie czyste, niepożarte, u mnie po prostu szok, wyżarte aż do żyłek listnych, pomimo, ze codziennie zbieram ręcznie, opsikuje wywarem z czosnku i wrotyczu.

Ładne i smakowite zbiory
Ptasi gaj 13:49, 16 sie 2022

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

ale soczyście i szmaragdowo, wyrównało Ci poprzednią suszę, a u mnie poprzednio padało a teraz mam posuchę niezmierną, podlewam na raty, woda w studni bardzo niziutko. A jeżówki masz cudowne, aż zazdraszczam i też się przymierzam do większego chowu
Ptasi gaj 13:46, 16 sie 2022

Do góry
CD

To dla Danusi
Tak rośnie Danusiu we wrzosach twoja trawka to jedna z 3 szt jak pisałam podzieliłam ja. Druga posadzona obok vanilli sky też taka sama pewnie ja będę przesadzać ale dla porównania posadziłam ja blisko.

Palczatka i szałwia omaczona

Grzebiuszka ziemna 13:43, 16 sie 2022

Do góry
Grażynko, Lidziu (muszę pogrzebać w aparacie i znaleźć zdj), Aniu i Elisko - dzięki, ja też lubię wykorzystywać stare rzeczy i nadawać im nowy charakter
Niektóre z Was pokazują jak ukwiecone są miasta, więc ja też pokażę Grudziądz (byłam 2 dni weekendu) starówkę nad Wisłą. Uwielbiam stare kamieniczki, zabudowę ceglaną z murem pruskim itp. Każda latarnia ma na sobie taki bukiet:

dichondra srebrzysta (taką mam u siebie) pelargonia i coś co ma fajne limonkowe i bordowe liście - co to? Znalazłam!! IPOMEA wpisana na listę chciejstw. Na innych koleusy, komarzyce itp

Zaułki jak w Hiszpanii czy Chorwacji z donicami z pięknymi kompozycjami:

Ktoś o to dba i podlewa w te susze, wszystko jest soczyste i kolorowe, naprawdę jestem pełna podziwu, a ile uroku dodają starówce takie ukwiecone donice.
Ptasi gaj 13:38, 16 sie 2022

Do góry
CD

Jeżówki kwitna wspaniałe. Aby tak kwitły dzisiaj się dowiedziałam trzeba je dzielić i przesadzać wiosna co 2 lata. Niektóre mogą zaniknąć rosnąć przez kilka lat w tym samym miejscu. Ile w tym prawdy?

Grzebiuszka ziemna 13:34, 16 sie 2022

Do góry
Kordina napisał(a)
Agatko, dziękuję
Jestem z siebie dumna, że tak zagaję
Posadziłam 17 (słownie - siedemnaście) roślinek, ale najpierw 2 dni stoczyłam walkę z pięknym ale zbyt agresywnym fioletowym barwinkiem, miał kilkumetrowe rozłogi, nawet ciężko było go wykopać. On jest świetny gdzieś w ograniczone miejsca, wzdłuż drogi, pod drzewami, ale w moim niedużym przedogródku zagłuszał inne rośliny, za to mam go na skarpie z zachodniej strony domu, tam jest w ograniczeniu i jest ok
Już miałam nic nowego nie kupować, podobnie jak Grażynka bo jeszcze tyle do posadzenia, a zauroczyła mnie hortensja z Lidla i uległam. W ogóle jakaś uległa się zrobiłam

w porannym świetle, po lewej oczko, czapla nadal się pasie, równolegle będę tworzyła rogala. Chyba pozazdrościłam Koleżankom Rogalowym (jakaś Partia Rogalowa może? Ostrzegam będę prezesem, kota już mam, a właściwie 5):

rogal - rabata będzie łączył tą wysepkę po prawej i dochodził do floksów i tam zrobię pergolę a w środku ławeczka znajdzie wreszcie swoje docelowe miejsce:

No i po co mi było to Ogrodowisko? Zamiast robić rogala, trzeba było sobie go kupić, z jagodami i zjeść, uwalić się (że tak elegancko się wyrażę) na leżaczku z książką i sobie LEŻEĆ a nie tworzyć rogala i kupować nowe roślinki brudzić sobie paznokietki, donaszać tiszert po synku, nosić czarne (dla niepoznaki) dresówki, stare kroksy i grzebać i grzebać w tej ziemi

No, no podziwiam dalsze prace.
Czytając o tym rogalu to się uśmiałam.
Znam to bardzo dobrze co napisałaś
Ileż to razy to " bycie na ogrodowisku " nas czymś zaraża.
A nowymi roślinami tworzeniem rabat najbardziej. Też czasami tak myślę,że ufundowałam sobie ogrom pracy zamiast leżenie czy siedzie z książką.
A czytać tez lubię. Tylko w sezonie to idzie wolno, brak czasu na takowe zajęcia
Ptasi gaj 13:33, 16 sie 2022

Do góry
CD

Największy kwiat chyba Aloha o ile się nie mylę

Ptasi gaj 13:28, 16 sie 2022

Do góry
CD

Róża przepiękna Kordes Jubille

Ptasi gaj 13:25, 16 sie 2022

Do góry
Byłam dzisiaj odwiedzić szkółkę po sąsiedzku dużo bylin. Oczoplasu można dostać. Kupiłam jezowke której jeszcze nie mam oraz bodziszki Rosanne i biokovo.

Zaczęłam czytać wszystkie bodziszki można wiosna dzielić jak również rozmnażać z nasion. Będę chciała jeszcze Rosanne przytulić do ziemi może się zakorzeni.
Kocimiętka kubańska cudowne okazy mieli może też się słyszę jeszcze jeden kwiat mnie zainteresował zrobiłam fotkę bez nazwy.

A to fotki wczorajsze

Ogród z koniczynką 13:20, 16 sie 2022

Do góry
Rumianka napisał(a)

Piękny ogród stworzyłaś.
z przyjemnością do niego zaglądam i podziwiam.
Wzgórze chaosu 13:20, 16 sie 2022

Do góry
Iwonka napisał(a)

To molinia Variegata, po mojej Heidebraut to kolejna molina warta polecenia.
Jest niższa, ale równie piękna.
Każdą kupioną sadzonkę podzieliłam jesienią na tej rabacie na 3 i widzisz jaki efekt.

Molinia Variegata cudownie wygląda z bodziszkiem
Ja już zapomniałam, że miałaś wrzosy...ale wyszykowałaś pas na nową rabatę i cały rządek nowych donic, ale widzę że bodziszki Tobą teraz zawładnęły
Glina i zielsko 12:56, 16 sie 2022

Do góry
Rojodziejowa napisał(a)
A ja dalej swoje Rozchodnik, lawenda i szałwia fajnie takie w grupach wyglądają

Asia mam skarpę dla Ciebie

https://pl.pinterest.com/pin/602778731391394748/
Zieleń, drewno i antracyt 12:37, 16 sie 2022

Do góry
Cafe au Lait z sadzonek rozkręca się coraz mocniej Pokazuje kwiat za kwiatem, cała zapączkowana. W przyszłym roku na pewno zrobię kilka podobnych sadzonek z innych odmian.
Na koniec niespodzianka z nowej cienistej. Myślałam, że na styku cienia i słońca posadziłam (przeniosłam z różanki) cebulki białego mieczyka abisyńskiego

Skandynawia po krzyżacku 2 12:35, 16 sie 2022

Do góry
U mnie glina. Oczywiscie na piasku chyba wiekszosc by nie przetrwala bez wody. Ogolnie w tym sezonie malo co podlewalam. Dopiero teraz co drugi dzien porzadnie nawadniam.

Limki

Glina i zielsko 12:35, 16 sie 2022

Do góry
A ja dalej swoje Rozchodnik, lawenda i szałwia fajnie takie w grupach wyglądają

Zieleń, drewno i antracyt 12:30, 16 sie 2022

Do góry
Sylvia

Copper Boy i Jowey Mirella
Zieleń, drewno i antracyt 12:21, 16 sie 2022

Do góry
Verrone's Obsidian

Spoiled Rotten

Zieleń, drewno i antracyt 12:21, 16 sie 2022

Do góry
Wczorajsze bliższe podeszczowe.

LaLuna

Mikayla Miranda
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 12:20, 16 sie 2022

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Ależ to piękne. Łąka i piękny krajobraz.

Zawsze mi się podobały ogrody naturalistyczne. A z biegiem czasu coraz bardziej podziwiam takie niewymuszone łąki. Cudne.

Edit:

Dżem z aronii to nie bardzo. Fajnie jest dodać aronię do np. jabłek. I nalewka też jest zacna
Wzgórze chaosu 12:12, 16 sie 2022

Do góry
Iwonka napisał(a)

Nie miałam prawie wcale kwiatów, a one taką lekkość wprowadzają i tyle radości.

Iwonka, jesteś prawdziwą mistrzynią kompozycji ❤️❤️❤️
Ogród jest przecudowny!

A jakiego masz judaszowca? Chodzi mi o tego z zielonymi listkami.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies