Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Sałatka pokrzywowa

Sałatka pokrzywowa

Mgduska 10:07, 27 kwi 2023

Oj. Uraziłaś człowieka. Trzymam kciuki za opcję pierwszą, pozostałe nie wchodzą w grę.
vita 22:28, 27 kwi 2023

Mgduska napisał(a)

Czyli zachowanie umiarkowanej wilgoci zimą jest kluczowe? W ceramicznej donicy ziemia rzeczywiście wysycha bardzo szybko, ale mam sporo takich donic, bo takie lubię najbardziej. Mam więc taki patent - do wewnątrz wkładam plastikową doniczkę i dopiero w niej sadzę rośliny, mogłabym zrobić podobnie z pierwiosnkiem. Mogę też na zimę zabierać go do domu, na zimny strych, gdzie przechowuję też dalie. Jak myślisz?

Jeśli na zimnym strychu jest widno, to dobre miejsce. Nie powinno się ich sadzić za głęboko i uważać podczas zimowego przechowywania, na usuwanie zżółkłych liści. Lepiej wycinać je sekatorem niż urywać, bo są na to wrażliwe. Mnie rzadko zdarza się dobrać plastikową doniczkę pasującą do ceramicznej. A już do takich niewielkich (teatr pierwiosnków), bez szans
Magara 00:37, 28 kwi 2023

Mgduska napisał(a)
Oj. Uraziłaś człowieka.

Nieumyślnie Ja z tych, którzy worek na głowie powinni mieć na stale założony, bo podobno mina i spojrzenie mówią więcej niż tysiąc słów
P.S. Podobno u nas pogoda majówkowa ma być akuratna do porządków ogrodowych - tego i Tobie i sobie życzę
Mgduska 08:28, 28 kwi 2023

Magarku, przecież wiem A z miną mam podobnie - miewałam z tego powodu problemy w szkole, np jak sobie niepochlebnie pomyślałam o intelekcie pani... A już moja rodzinka czyta sobie z mojej twarzy wszystko, więc np. w mafię czy pokera nie mam szans z nimi zagrać
Mgduska 08:29, 28 kwi 2023

vita napisał(a)

Jeśli na zimnym strychu jest widno, to dobre miejsce. Nie powinno się ich sadzić za głęboko i uważać podczas zimowego przechowywania, na usuwanie zżółkłych liści. Lepiej wycinać je sekatorem niż urywać, bo są na to wrażliwe. Mnie rzadko zdarza się dobrać plastikową doniczkę pasującą do ceramicznej. A już do takich niewielkich (teatr pierwiosnków), bez szans

Dzięki - to już mam gotową instrukcję. I w tym momencie mój apetyt na pierwiosnka ugruntował się
Magara 00:39, 29 kwi 2023

Mgduska napisał(a)
Magarku, przecież wiem A z miną mam podobnie - miewałam z tego powodu problemy w szkole, np jak sobie niepochlebnie pomyślałam o intelekcie pani... A już moja rodzinka czyta sobie z mojej twarzy wszystko, więc np. w mafię czy pokera nie mam szans z nimi zagrać

Problemy w szkole z tego powodu doskonale znam i rozumiem Matko, ile to było lat temu
Polecam planszówki - worek na łbie nie jest aż tak bardzo potrzebny do ukrywania emocji
Mgduska 11:37, 01 maj 2023

Na szybko wrzucam trochę wiosny. Wrzucam, bo majówkę spędzę poza ogrodem, a zdjęcia tak szybko się starzeją, że za tydzień nie będzie to miało sensu. A z kronikarskiego obowiązku trzeba itd...
W weekend udało mi się rozprawić z moją podłą górką oraz obdarować wszystkie dalie porządnymi donicami z ziemią - wcześniej część z nich byłą w miskach, garnkach, workach - we wszystkim co mi wpadło w ręce, a znalazłam pod ręką, na strychu. Zupełnie niezależnie od naczynia, część dopiero się budzi, część już wyrywa na świat. Wysadziłam do gruntu lwią paszczę i posiałam parę kwiatków.

Lewa część jadalnej różanki:

Mgduska 11:39, 01 maj 2023

Rozwiązała się kwestia nazw narcyzów - znalazłam opakowania

to jest Pink Charm:

ten pełny to Replete:

Mgduska 11:42, 01 maj 2023

Na wejściowej dominują Emperory

pod ogrodzeniem miks

na głównej rabacie szachownice cesarskie

Mgduska 11:44, 01 maj 2023

rabata ciemiernikowa pod wisienką