Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Kłopoty - problemy z trawnikiem 19:29, 25 mar 2014

Do góry

Ok, ale co mam teraz zrobic? nawieźć i czekać?
Moja "przyziemna" :) pasja 19:26, 25 mar 2014

Do góry
Zagadka: odnajdź na poniższych zdjęciach trzy wiśnie Umbraculifera .

Niespecjalnie rzucają się w oczy, ale będzie dobrze .
Moja pierwsza hortensja w ogródku. 19:23, 25 mar 2014

Do góry
...........i nowa wersja

Moja pierwsza hortensja w ogródku. 19:22, 25 mar 2014

Do góry
Aniu dla Ciebie wszystko......

Ogród ogrodniczki 19:18, 25 mar 2014

Do góry
Dubelek O takie cuś mi chodziło w rogach
Donice drewniane 19:18, 25 mar 2014

Do góry
Jednak tej długie skrzynie nie będzie, ale ta wysoka już jest gotowa. Dzisiaj była kiepska pogoda więc przesadzanie winobluszczu zostawiam sobie na jutro, malowanie skrzynki krok po kroku:

No więc zaczęło się od kupienia farb, w LM były tylko jakiś tam zielony pomyślałem, że zmieszam z innym i wyjdzie mi taki morski o który mi chodzi, po pierwszym malowaniu:

(to wcięcie na środku dna będzie od strony ściany więc nie będzie go widać)

ten kolor mnie w ogóle nie zadowalał, dobrze, ze znalazłem granatowy pigment + więcej "kości słoniowej"

W końcu uzyskałem ten kolor o który mi chodziło

Jeszcze mozolne wycinanie ponad 200 paseczków

malowanie jasną farbą

odklejanie po przeschnięciu

I gotowe!

W cieniu - zacieniona 19:16, 25 mar 2014

Do góry
Z wysianej paczki nasion -wyszły tylko...3.
Tunbergia
Ogród ogrodniczki 19:12, 25 mar 2014

Do góry
BarbaraM napisał(a)
Właśnie to mnie zainspirowało żeby obwódkę zrobić magnolce.
Tylko konsultuję czy dobrze robię
No i co dalej...
Cała rabatka w bukszpan?
O tym nie pomyślałam...

Takie "coś"?

No właśnie fajnie
Przycinanie - cięcie tui 19:10, 25 mar 2014

Do góry
Danusiu wykulkowałam w sobotę tuje i brzydkie, suche gałązki wyszły na wierzch Jest szansa żeby tuja się odbudowała? Marnie to wygląda... Z drugiej strony jeszcze gorzej.

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 19:07, 25 mar 2014

Do góry
Iryski miniaturowe z bliska dla Stychaz

Ogrodnik Mimo Woli cd 19:07, 25 mar 2014

Do góry
ewa004 napisał(a)
Aniu na dzisiaj zapowiadają 1 stopień w nocy ,myślisz że Magnolie bezpieczne ?

Ewa .. kijem Wisły nie zawrócę, na pogodę nie mam wpływu... co ma być to będzie, dlatego ciesze sie każdą godziną , dniem.... że jest piękna Lekki przymrozek w nocy nie powinien zaszkodzić, ale jak będzie zimniej to kwiaty zbrązowieją I będziemy czekać rok na kolejny pokaz....

I widoczek bez jałowca w środku... i z widokiem na kwitnącego na czerwono klona... tylko na foto tego nie widać.. real lepszy

Ogród cichy i przytulny 19:04, 25 mar 2014

Do góry
grzeguz napisał(a)
Witaj,

Jestem pod ogromnym wrażeniem jakie daje wędrówka po Twoim ogrodzie.

Mam pytanie odnośnie tych pięknych ścieżek żwirowych.

Czy kamyczki te są na jakiejś podbudowie lub folii i jak grubą warstwę zastosowałaś?

Czy jest to rozwiązanie wg Ciebie praktyczne pod kątem ewentualnego przerastania chwastami i opadających iści ? Chodzi mi głównie o to czy dużo się trzeba napracować aby utrzymać ścieżki w doskonałym stanie.

pzdr

Witam serdecznie! Cieszę się bardzo, że podoba się Tobie w naszym ogrodzie. Dziekuję za miłe słowa.
Co do ścieżek to są wykonane z 8-10cm warstwy żwiru płukanego na geowłókninie bez rzadnej podbudowy. Podjazd od strony frontowej domu jest też wykonany ze żwiru lecz na podbudowie z gruzu betonowego, którego jak wcześniej opisałam miałam bardzo dużo na zakupionej działce. Trzeba było coś z tym zrobić. Podbudowa zastała przysypana piaskiem i przykryta geowłókniną. Natomiast jeżeli chodzi o chwasty to nie ukrywam, że są i trzeba je pielić zwłaszcza w deszczowe lato. Ale i tu daję rady ze wszystkim, chwytam bańkę z opryskiem na chwasty Jesienią też jest trochę pracy bo drzew liściastych jest sporo - w ruch idzie odkurzacz a dokładnie dmuchawę i ruszam do pracy. Mąż wyposażył mnie w różne sprzęty za co jestem mu wdzięczna
Ścieżka żwirowa jesienią

Mniej wieęcej ten sam fragment ogrodu w odsłonie letniej

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 19:04, 25 mar 2014

Do góry
A kłosownica leśna jest taka (stan na dziś):

Ogrodnik Mimo Woli cd 19:04, 25 mar 2014

Do góry
Anita1978 napisał(a)

Nornice przetoczyły albo kret przepchnął

Najśmieszniejsze jest to, że schowały je przed narcyzówką.. i kwitną Podejrzewam, że jak w kwietniu robiliśmy rewolucję, to one sezon przesiedziały w ziemi, a w tym dopiero wyszły na powierzchnię..

I przy okazji odpowiedz dla Gabrieli, dlaczego narcyzom mówię NIE...

z tych nie mam ani jednej cebulki.. padły łupem wszystkie.

Z tych mam chyba 2 szt.. małe bo z cebulek które sie namnożyły.. nawet fotek nie robiłam bo nie ma co robić..

Te nawet nie fotografuję, bo nie ma co...

Wszytkie fotki zeszłoroczne.... 100% cebul zżartych tu jest o szkodnikach narcyzów
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 19:02, 25 mar 2014

Do góry
Obiedka juz taka:

I jarzmianka którą ścięłam do zera ostatnio:

Ogród i nie tylko... 19:02, 25 mar 2014

Do góry
Mało mnie było w weekend na forum, a to mój net się zbiesił, a to goście, a to ja w gościach. Czasu zbrakło ;(, ale tęskniłam. Popracowałam w ogrodzie zasiałam marchew, pietruchę, groszek, bób, cebulę i po raz pierwszy pasternak.

A pod tą budowlą groszek pachnący odmiany America.
Tak wygląda mój zasadzony jesienią czosnek.

Tak wygląda moja pietruszka z zeszłego roku ,zima była łaskawa pietruszka przykryta siankiem i teraz jest taka .

Pierwszy etap wykopywania trawy pod powiększenie klombu pod moją zakupioną w OBI lawendę, jako że ziemia u mnie całkiem piaszczysta pod spód dawałam kompost...
Lawendka już posadzona ale zdjęć jeszcze nie ma bo pogoda popsuła mi przesiewanie kompostu na wierzch. Więc jak tylko dokończę dzieło to wkleję zdjęcia.
Przesadziłam razem z M 3 Borówki.
Taki był weekend ...

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 19:01, 25 mar 2014

Do góry
Jestem
Macham wszystkim odwiedzającym

Dziś rano listonosz dostarczył mi piekny bukiet od jednej ogodowiskowej ogrodniczki

Poleciałam sadzić
już jest gotowe.

Syla - bardzo bardzo bardzo ci dziękuję za ten wielki piękny bukiet runianki
Ogródek Agam 19:01, 25 mar 2014

Do góry
Widać listki hortensji, miłorzębu, grujecznika, kwiaty migdałka ...

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 18:57, 25 mar 2014

Do góry
Kasik napisał(a)
Aga- zdjęcia przepiękne.
A praca na skarpie ni e do pozazdroszczenia. Wiem cos o tym , bo sama z ciężką ziemią walczę. Ale po wszystkim radość ogromna a i roślinki się odwdzięczą.

Powalczyliśmy dzisiaj, na polu starego nowego przeogródka, dużo jeszcze do końca, ale musimy to czyszczenie dogłębnie zrobić, szmatę ciężko ruszyć, a co dopiero, usunąć to diabelstwo, bo przerośnięte korzeniami jałowców, mahonii, a najgorzej z perzem, co mi przechodzi od sąsiada, który ma za ogrodzeniem nie koszone chwastowisko, ale nie cofamy się

To była nasza pierwsza rabatka w ogrodzie, 2004r., jak zmarł sąsiad, stary gospodarz, to wszystko za płotem zarosło i nikt się już tym nie zajmuje, więc chwasty mi się sieją na potęgę szkoda, bo rośnie tam stary sad owocowy

Piaskownia na zakręcie 18:56, 25 mar 2014

Do góry
ewsyg napisał(a)
To dla wszystkich odwiedzających żeby milej się zrobiło w den deszczowy dzień

Ewa ale cuda.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies