Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród Eli 09:50, 25 kwi 2014

Do góry
Tusiala napisał(a)
Piękny kolor klona.
Co tak późno dzisiaj do nas dołączyłaś

jakoś nie wyrabiam ostatnio,
jeszcze klawiatura szwankuje i nie zrobie usmieszka
Tulipan - Tulipa 09:48, 25 kwi 2014

Do góry
Pisałem kilka postów do tyłu dlaczego tulipany ze wzgledu na bardzo ciepłą zimę mogły nie zakwitnąć. Dalej, nie traktujcie tulipanów jak kartofle (sorry wszystkie ziemniaki ). Nie można ich wykopywać kiedy się nam się podoba bez konsekwencji. A te najczęściej są takie że tulipana tracimy. To pozory, że są takie łatwe w uprawie. Wymagają dokładnego przestrzegania tulipanowych zasad i zachowania ich cyklu rozwoju. Tak pokrótce, a nuż komuś zechce sie to przeczytać . Po przekwitnięciu wyłamujemy torebki z nasionami, pozostawiamy liście i dbamy o tulipany okresowo je podlewając. W tym czasie tworzą się nowe cebule i wilgotność gleby jest nieodzowna. Przestajemy podlewać jak liście zaczynają zasychać. Dalej są dwie szkoły, pierwsza - wykopujemy cebule jak zaschną liście i łuska okrywająca zacznie brązowieć, to świadczy o dojrzałości cebuli do zbioru. Segregujemy i zaprawiamy środkiem grzybobójczym, przechowujemy w suchym pomieszczeniu i czekamy do jesieni na powtórne posadzenie. Mamy pełną kontrolę nad tulipanem, jeśli cebule zostały porażone chorobą możemy interweniować.Sposób dość pracochłonny przy posiadaniu licznej kolekcji, ale pewny.
Druga szkoła - pozostawiamy cebule w ziemi. Sam tak robię przy bardzo wielu odmianach ze względu na spora ilośc odmian, a i coroczne przekopywanie ogrodu na zdrowie by mu nie wyszło. Tulipany pozostawiam niewykopywane maksymalnie do lat 4.To górna granica przy której nie odczuwa się zmian w jakości kwiatów. Niektóre rosną nawet tak lepiej - grupa tulipanów Kaufmanna, Greigii, wszystkie gatunki botaniczne czy mieszańce Darwina. Nie wykopując trzeba bardziej przypatrywać się tulipanom, zmianom na liściach, aby nie przegapić infekcji.
Jeśli przyrastanie o nowe cebule nie miało miejsca to najprawdopodobniej na którymś z etapów naszej uprawy został popełniony błąd.

Ta zima nie była idealna zima dla tulipanów, ale kwitną Triumfy. Jeden z moich faworytnych ze względu na niespotykaną kolorystykę, królewski "Fontainbleau" (1997)...

I przedstawiciele tej grupy z linii "The Tulip Crown", czyli o kwiatach w kształcie korony - "White Liberstar" (2010)...

i "Liberstar" (1997)...

Pozdrawiam,
Piotr
Ogrodoterapia czyli uspokojenie wśród tylu spraw :) 09:45, 25 kwi 2014

Do góry
Musisz przyjechać do mnie i zobaczyć southern comfort...i wtedy dopiero możesz powiedzieć czy to jest niska żurawka
Tu masz moje po kupnie, to ta na dalszym planie, z przodu marmoladki. I zaraz po posadzeniu. Malutkie???

Wiosną były ogolone na zero, wiesz, te lichy mi je żarły. Tydzień temu już były takie...

Działka prawie w Borach Tucholskich 09:41, 25 kwi 2014

Do góry

jakie cudne zawilcowe gwiazdeczki

Ogród naturalny, pachnący lasem .. 09:38, 25 kwi 2014

Do góry
zmieniłam trochę rabaty obok domu:

tak było wcześniej:

Ogrodoterapia czyli uspokojenie wśród tylu spraw :) 09:24, 25 kwi 2014

Do góry
Nocka była ciężka Ta rabatka już mi się śni niemal - Rano wymyśliłam "plan doskonały" czyli wiedziałam co chcę i jak po czym poszłam to zobaczyć naocznie i nici bo jakoś tak wydawało mi się że tam jest więcej miejsca Myślę od nowa. W każdym razie - obwódka z bukszpanu na 200 procent bluszcz będzie się piął po murze za trzemilinami, a reszta do wymyślenia na bieżąco. Dla piwonii znalazłam inne miejsce - tylko muszę go przygotować. Jest dobrze Czego i Wam życzę

To jest wspomnienie zeszłego roku - ale już zakwitają - muszę dzisiaj je uwiecznić bo kwitnienie krótkie
Ogrodoterapia czyli uspokojenie wśród tylu spraw :) 09:20, 25 kwi 2014

Do góry
Kasya nocny marek z Ciebie

Na dzień dobry dla Was - tulipanowe małe słoneczka:

Ogród naturalny, pachnący lasem .. 09:18, 25 kwi 2014

Do góry

Ranczo Edy 09:16, 25 kwi 2014

Do góry
eda napisał(a)
Witam Elu dzięki super że ci się podoba kropelka a zadaszenie właśnie się przykręca rękami eMMuśia mojego, robota mu się pali w rękach a tak same deski Pozdrawiam serdecznie

Zadaszenie super
Myśl o zadaszeniu tarasu wraca do mnie jak bumerang
W przyszłości? Domek zatopiony w zieleni.... 09:16, 25 kwi 2014

Do góry
Wczoraj nie padało już mimo, iż dało się słyszeć grzmoty z oddali. Panowie nie skończyli płotu. Może dziś się uda wreszcie ich pozbyć. Ale za to wczoraj postawili mi połowę kompostownika. Jego wymiary to 3 m na 2.
Nie zrobiłam ani jednego zdjęcia bo zajęłam się plewieniem. Synek miał dość już po pół godziny więc znów robota na bok. W weekend nie będzie Męża więc za dużo nie porobię nad czym ubolewam.
Ech a tyle mam do zrobienia.

Ogród naturalny, pachnący lasem .. 09:15, 25 kwi 2014

Do góry
Kolorowy ogród do kapitalnego remontu 09:12, 25 kwi 2014

Do góry

Chyba już przesadziłam z ilością zdjęć. Sorki za to.
Ogród naturalny, pachnący lasem .. 09:12, 25 kwi 2014

Do góry
trochę wiosny:

w Oborze też mogą być ogrody 09:11, 25 kwi 2014

Do góry
Alisonek napisał(a)
No to dla Was po pierwszym kwiatku rh i po buziaku :*

Idę spać, dobranoc i dziękuję że jesteście

o popatrzkwiatek? a mój rh nie wykazuje zadnego postępu w stronę kwitnienia...fakt inna odmiana...ale mogłby troszkę ruszyć mam aż jednego
Ogród Tosi 09:08, 25 kwi 2014

Do góry
polinka napisał(a)
Smaragdy widzę, że odzyskują wigor i powoli zagęszczają się po czyszczeniu?

Wydaje się, że żyją. Jeden tylko mnie martwi, bo "rdzewieje", no i łyse niektóre są

Kolorowy ogród do kapitalnego remontu 09:08, 25 kwi 2014

Do góry

Podobno te fiołki w naszym klimacie nie wytwarzają nasion a ja mam wszędzie naokoło mnóstwo małych fiołków, po prostu zatrzęsienie i muszę to usuwać.

Kolorowy ogród do kapitalnego remontu 09:02, 25 kwi 2014

Do góry

Ogród Eli 08:57, 25 kwi 2014

Do góry
Rench przed epoką forum maściłam płynnymi witaminkami od kurek

Tusiala trawki dzieliłam , mam nadzieję, że się nie obrażą i będą rosły

tusiawka taką paskudną ziemię mam tylko w jednej części ogrodu, masz racje jak wyschnie to może robić za kamienie

Alisonek to samo mi M powiedział, żebym garnki lepiłaja też z połową zakupów jeszcze latam w te i we wte

tulipany wieczorową porą , już zamknięte

klonik
Ogród Tosi 08:48, 25 kwi 2014

Do góry
I żeby mi tu nie marudziła, że się obijam

Ogród Tosi 08:46, 25 kwi 2014

Do góry
atena35 napisał(a)
Oto tulipan kupiony jako biało różowy. No, różowego to ja tam nie widzę

U mnie na ekranie jest różowo-czerwony, białego nie widzę
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies