Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - part 2. 21:00, 13 lis 2022

Do góry
Byliny jeszcze wciąż kwitną korzystając z cieplej jesieni

To tu- to tam- łopatkę mam ! 20:57, 13 lis 2022

Do góry
Monia81 napisał(a)

Tak, tak, tak
Czekam na taki stan coby się troszkę ponudzić i powymyślać pogoda do tej pory sprzyjała pracom i tak po cichutku zazdraszczam pozytywnie tego działania ogrodowego, ja 2 tygodnie temu tak się styrałam i odrazu lepiej mi było ogród jesiennymi barwami przyodziany wygląda przepięknie buziaczki

Hej Moniś. Styranie ogrodowe to rzeczywiście miły stan. Efekty owego widoczne są od razu.
Okancikowałam wszystko, co się da. Nóż do darni to cudowny wynalazek.

Kamienne płyty na drodze do kompostownika.

Wczoraj okancikowałam okręgi wokół drzewek na zapłociu. Początek jesieni obfitował w spore opady deszczu. Trawnik na zapłociu, z uwagi na brak kanalizacji deszczowej, jest bardzo nasiąknięty wodą. Wokół każdego drzewka zrobiłam nakłucia napowietrzające korzenie i spulchniłam glebę.

Aktualny stan zapłocia. Ranek był nieco mglisty.

Nie wszystkie liście opadły, więc czeka mnie jeszcze kilkukrotne ich grabienie lub zbieranie odkurzaczem ogrodowym, ale to już raczej praca kosmetyczna.

Do końca jesieni jeszcze sporo czasu.

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - part 2. 20:56, 13 lis 2022

Do góry
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - part 2. 20:54, 13 lis 2022

Do góry
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - part 2. 20:52, 13 lis 2022

Do góry
Podwórkowa rehabilitacja 20:45, 13 lis 2022

Do góry
ryska napisał(a)

Ślicznie dziękuję za miłe słowa.

Liriope jest u mnie bardzo tajemniczą rośliną
Dwie sadzonki wypadły (kupiłam pięć) pozostałe są całkiem okazałymi kępami.
Powinnam je podzielić ale trochę się obawiam, że wypadną. Wiosną dwie kępy przesadzałam dosłownie o pół metra i te przesadzone nie zakwitły ( no chyba, że ślimaki zasmakowały a ja nie zauważyłam).
Po zimie mają przymrożone liście ale ja to wycinam a one wypuszczają nowe.
Nawet dla tych liści warto ją mieć na cienistej rabacie.
Dla mnie ciekawsza niż konwalnik.

Potwierdzam, ja też lubię liriope dla ich liści
To tu- to tam- łopatkę mam ! 20:41, 13 lis 2022

Do góry
zawitka napisał(a)
Możliwość pracy w ogrodzie w ciągu dnia to naprawdę luksus.

Twój ogród mieni się kolorami ---cudnie

Bardzo ten luksus doceniam. Zwłaszcza o tej porze roku. Kolorów w ogrodzie wciąż sporo dzięki dużej ilości liściastych krzewów i drzew. Bardzo się też teraz sprawdzają zimozielone akcenty. Z bylin zostały tylko rozchodniki, chryzantema i ostatnie tchnienie bodziszka Rozanne.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 20:33, 13 lis 2022

Do góry
Roocika napisał(a)

Ogród i praca w nim cieszą i tylko to się liczy.

Dzisiaj, po dwóch tygodniach porządkowania, zakończyłam tegoroczny sezon ogrodowy. Cieszę się z tego bardzo, bo to nadszedł prawdopodobnie koniec złotej jesieni. W prognozach pogody pojawiają się spore spadki temperatury i opady śniegu. Ogrodowe prace w takich warunkach nie byłyby już tak przyjemne.
Jak to dobrze, że na wiosnę zmotywowałam się do zrobienia nowego kompostownika. Mimo pewnych obaw, co do szczelności jego ścianek bocznych, sprawdził się znakomicie. To była dobra inwestycja. Podczas jesiennych prac wykorzystałam tegoroczne zapasy kompostu. Wybieranie kompostu nie sprawiało mi trudności (przednia siatka jest uchylna), a sam kompost nie ulatywał na boki przez oczka siatki.
Komory znowu są zapełnione, a ja nie muszę się martwić o brak miejsca na odpady organiczne.

Z rabat wycięłam większość bylin, zebrałam sporo liści, ale pamiętałam też o mikroskopijnych mieszkańcach ogrodu. Zostawiłam im sporo materii organicznej do zimowego wykorzystania.

Wczoraj wyczyściłam budki lęgowe. Obie były wykorzystane w sezonie. Jedna z nich nawet dwukrotnie. Łączenia deseczek lekko się zdeformowały i trzeba było od razu wzmocnić je wkrętami.

Wywiesiłam też karmniki i uzupełniłam zapasy wody w poidełku. W ogrodzie jest sporo kosów, sikorek modrych i bogatek oraz wróbli i mazurków. Lubię na nie patrzeć zimową porą. To z ich powodu jabłonka rajska rośnie w pobliżu okna. Jej jabłuszka cieszą się sporym wzięciem.
Po ubiegłorocznym doświadczeniu wiem, że nie należy wypełniać karmnika ziarnem do pełna, bo jeśli jest jej za dużo (na zapas), to ptaki rozsypują ja na trawę i sporo jej się marnuje.

Zabezpieczyłam pokrowcem meble tarasowe, związałam miskanty rosnące przy stopniach ganku. One są najbardziej podatne na pokładanie się podczas opadów śniegu. Dojrzałam do decyzji, aby na wiosnę wymienić te wielkie miskanty na jakieś mniejsze trawy. Może rozplenice Hammeln? Dla molinii byłoby tam chyba za mało słońca i miejsca.

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - part 2. 20:27, 13 lis 2022

Do góry
Listopad dla Was

Zaczniemy od czekoladowej rabaty Annabellowej.

Ogród z zegarem 20:21, 13 lis 2022

Do góry
Agatorek napisał(a)
„Tuje” przy mostku, nie mam pojęcia co to jest za odmiana

Coś mi się wydaje że to będą tuje szeroko stożkowe, porównaj może z tymi odmianami Europa Gold, Yellow Ribbon, Golden Brabant może to któraś z tych. A mostek bardzo ładny jest
Miskant - Miscanthus 20:17, 13 lis 2022

Do góry
anulajda napisał(a)
Grosse Fontaine

Morning Light

Gracillimus

Variegatus

Dzień dobry, chciałam zapytać jakie zastosowano tu odstępy dla Morning Light?
Ogród z zegarem 20:11, 13 lis 2022

Do góry
Agatorek /2397592/original.jpeg[/img

[img .jpeg[/img]

Co to za roślina???
Glina i zielsko 20:10, 13 lis 2022

Do góry
Dzięki dziewczyny za pochwały.

Drobna kora to moje największe ogrodowe odkrycie. Hit tego sezonu.
Te grubą co mam tak troche z grubsza przegarniam na tylne części rabat.

Rośliny zarosną i ją zasłonią.
Ona taka troche bałaganiarska.
Tu widac różnicę.

Mam fajnego dostawce i kora w dobrej cenie.
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 20:02, 13 lis 2022

Do góry
Rojodziejowa napisał(a)
Przez Anetę rzuciłam wszystko, nie zamknęłam domu i pojechałam w te pędy do Biedry. Większość już wykupiona, ale stwierdziłam, że zrobię różowy miks

Teraz się z tatą zgodzę - trzeba mnie leczyć

Też wykupuję… choć sama nie wiem gdzie to wsadzę
Wilczy ogród 19:46, 13 lis 2022

Do góry
Magleska napisał(a)

Piękne masz wioski i zachody słońca

Pozdrawiam, buziaczki
Ogrodowe wariacje 19:37, 13 lis 2022

Do góry
Wiaan napisał(a)
W ciągu rabaty z hortensjami jest taki element z miskantami ML,teraz doszła tam jeszcze werbena. Po lewej stronie dosadzone w tym roku hortensje są mniejsze ale w najbliższych latach zrównają się z pozostałymi. Jak sadziłam graby to wymusiło podział miskanata i posadzenie go po bokach drzewa. Uwielbiam ML i myślałam aby je wykorzystać na coś w tym stylu jak w linku. Trawy mam daleko od tujek i mogłabym je nieco posunąć do tyłu. Teraz mi coś nie gra
Myślałam też aby zamiat stipy z pina dać seslerię, ponieważ miskant, perowskia i werbena są chłodne, a tam na fotce jest chyba miskant gracilimus. W efekcie kolory byłyby takie same.

https://pin.it/6tPzDms

Teraz widzę całą rabatę - przepiękna, jakie odległości między hortensjami a trawami?
Ogrodowe wariacje 19:35, 13 lis 2022

Do góry
Wiaan napisał(a)

Coś w tym stylu bym chciała tylko perowskia musiałaby być za pniem drzewa i nie wiem jak by się to jej podobało.

Tak jest latem:

A tak chciałabym zmienić, fioletowe kropki to werbena, a białe jeżówka jakaś biała lub róża biało-kremowa. Wiadomo po posunięciu w tył miskantów jest to możliwe do zrobienia. Obecna jeżówka nie będzie dobrze widoczna na tle perowskiej, tak mi się zdaje. Róża taka kremowa mi tutaj pasi. Miejsce słoneczne cały dzień.

W jakich odległościach sadziłaś tu miskanty?
Grzebiuszka ziemna 19:34, 13 lis 2022

Do góry
Kordina napisał(a)

A poniżej przedwczorajszy zachód słońca złocisto-oranżowo-fioletowy, mam całą kolekcję zachodów

Och zachód zachwyt
Blaski i cienie nowego życia 19:19, 13 lis 2022

Do góry
Magleska napisał(a)
Ula kawał dobrej roboty w tym sezonie wykonałaś

W porównaniu z Tobą to niewiele, ale jak na moje możliwości to rzeczywiście dużo. Jeszcze muszę nauczyć się od Ciebie robić kanty

Pozostałe podsumowania rabat opiszę w wolnych chwilach,jest tego trochę.... skaczę po ogrodzie z rabaty na rabatę, zmieniam, przesadzam. Wszędzie pozaczynane, plewienia non stop ogrom a końca tworzenia nie widać.

Jeszcze fotki z rana było pięknie

Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ 19:18, 13 lis 2022

Do góry
I ostatni bukiet daliowy
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies