Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogród u stóp klasztoru 23:20, 25 mar 2014

Do góry
ogolone fryzurki dostały thujki . formowane tak od kilku ( 7 )lat . w tym roku cięcie było bardzo radykalne ...

Grembosiowo 23:20, 25 mar 2014

Do góry

Ogrodnik Mimo Woli cd 23:19, 25 mar 2014

Do góry

I dzisiejsze pstryczki..

Aniu, cudne. Tak jak mówiliśmy zachowaj siewki dla mnie. Zawilce wychodzą z ziemi, tylko jeszcze trzeba poczekać aż jeszcze podrosną. Ciemierniki chyba cię kochają, wyjątkowo piękne.
Ogrodowy spektakl trwa ... 23:17, 25 mar 2014

Do góry
a to zdjęcia z dzisiaj
na razie z rabaty wystają niebeisko- zielone liście narcyzy i czosnków

lewa strona jeszcze przednia linia zabudowy nie doprecyzowana poza tym że tam jest kępa jezówki białej i kocimiętka

prawa strona pierwsza linia to liliowiec stella, potem kocimiętka

i chodzi mi o ten środek

pod donicą

miałam zamiar podzielić tę rabatę dwoma kulkami bukszpanowymi czyli powstałby trójkąt z donicą
ale chyba nie wystarczy że jest donica

chodzi dziś za mną taka myśl żeby na środku przed donicą z różą były
a/ rozchodniki i trawy - tu jest spore słońce i bywa sucho
b/ kępa wielka astrów jesiennych
c/ powojnik bylinowy /zniesie taki żar ? ?
d/ lawenda i trawy
e/ piwonia biała bo mam
f/ ???????

pomocy - czas mam chodzi mi żeby też po kwitnieniu ładnie taka kupa czegoś wyglądała

a tak wogóle to dopiero na jesieni ocenię jak pomysł róży w donicy wyszedł hmmm
Grembosiowo 23:17, 25 mar 2014

Do góry

Mój ogród 23:15, 25 mar 2014

Do góry
Bardzo udany weekend i do tego pracowity. Wszystko się udało łącznie z pogodą. Marchew i pietruszka posiane. Dymka wsadzona, rabaty doprowadzone do porządku, trawa wygrabiona. Nawet na spacer nie poszłam, ale ogród tym razem okazał się ważniejszy. Dzisiaj za to kupiłam sobie filtr polaryzacyjny do aparatu, ponoć bardzo pomocny w fotografowaniu krajobrazu. Zrobiłam parę fotek tego co kwitnie. A wszystko rośnie, albo wychodzi z ziemi. Tulipany rosną jak szalone. Jedziemy znowu w piątek do niedzieli a, ma być znowu piękna pogoda.
Kwitły jeszcze krokusy, chociaż niektóre już zakończyły swój spektakl. Te mają wyjątkowo duże kwiaty.

A te za to małe i bardzo delikatne.

Zawilec ma dokładnie trzy kwiatki. A taki mały że ledwie go zauważyłam, za to na fotkach wygląda okazale.

Malutkie żonkile dopiero zaczęły kwitną. Ledwo je od ziemi widać, ale mają za to duże kwiaty. Ja nawet nie pamiętam że je posadziłam.

Prymulki, te kwitną non stop. Co za niezawodne kwiatki.

Grembosiowo 23:13, 25 mar 2014

Do góry
Grembosiowo 23:09, 25 mar 2014

Do góry
Trochę porządków trzeba pokazać, bo oprócz cięcia prawie wszystkie roślinki wzmocnione nawozem. Pusto się zrobiło, jak to po porządkach, ale wiosna, deszczyk i słoneczko zrobią swoje.
Porządki, przed i po.

Ogrodnik Mimo Woli cd 23:05, 25 mar 2014

Do góry
Odpowiadam hurtem....
Polak potrafi........ wiec i reklamówka będzie podrzucał śmieci, byle grosza nie zapłacić.. nie dotyczy wszystkich , ale....
Tulipany są tegoroczne, to wczesne odmiany.. nie są tak spektakularne jak te póxniejsze, ale maja jedna zaletę, kwitną zaraz po krokusach.. należą do nich tulipany z grupy Griega , Fosteriana, Kaufmanna, botaniczne. Normalnie kwitną na przełomie marca i kwietnia.. więc jak na wczesna wiosnę to i tak późno kwitną.

Aniu - koszyki na muchę nic nie dają.. to nie nornica.. tylko mucha która składa jaja.. i do cebuli włazi taka gąsienica.. niczym nie zabezpieczysz..

Aneta - jak sadziłaś jesienią, to na 100% ich żadna mucha nie dopadła.. mucha składa jaja w okresie kwitnienia kwiecień/maj.. i narcyzy jak tulipany są wczesne i późne..

Basiu - niestety zwykłe narcyzki, zwane przeze mnie Babuni.. też są atakowane.. przez ułudnicę i pobzygę

Robert - chalcedońska dla ciebie, ale zeszłoroczna Wysokość floksów.. kwitnie w czerwcu..

Ogrodowe zacisze 23:05, 25 mar 2014

Do góry
Maria667 napisał(a)
A to mój nowy nabytek z Obi

Pod nimi rosną niskie odmiany funkii, powinny więc z czasem ładnie w tym miejscu wyglądać.

Bratki powoli się zagęszczają.

I jeszcze raz ławeczka w deszczowy poranek.
Strasznie smutne te zdjęcia...

Magnolia zaczyna otwierać pąki

Marysiu wszystko u Ciebie mi się podoba,a najbardziej scenka z nowym nabytkiem z Obi-jeszcze jak te hosty się pokażą-no cudnie! A z brzegu samego co rośnie?
Kolorowy ogród na piasku 22:59, 25 mar 2014

Do góry
Kochani znowu mam pozimowego doła ogrodowego Nic na to nie wskazywało, że po zimie znowu będzie spustoszenie na rabatach.
Mam w ogrodzie jakiegoś dużego gada, bo nie przypuszczam, że to są nornice. Znajduję na rabatach wejścia do nor o wielkości co najmniej męskiej pięści. Ogromne korytarze i zjedzone wszystkie korzenie napotkane na drodze.
Wiem, że mam w ogrodzie karczowniki, bo kotka czasem upoluje ale przynosiła wielkości małego kreta. Może to były młode a dorosłe są takie duże?
Na powierzchni nie ma żadnych kopców i innych śladów bytowania oprócz tych dziur, natomiast na rabacie jak stanę zapada się ziemia jakby ją ktoś powybierał.
Zamiast wiosennych kwiatuszków taka dziura

Ogródek z widokiem na stodołę, stajnię, wiatę z maszynami i....wychodek 22:56, 25 mar 2014

Do góry

Ogrodowy spektakl trwa ... 22:55, 25 mar 2014

Do góry
Kontynuując mój dylemat raty bylinowej - to tak

w ub roku w kwietniu zrobiłam rewoltę i rzędami ustawiłam, poziomki, kocimiętke, liliowca stella, nachyłek

potem w środku wyrosły i kosmosy i werbeny i zrrobił się busz

było tak początkiem czerwca

ale na jesieni znów zrobiłam zamieszanie i ten układ pasów który nie był zły bo się powtarzały plamy trochę wymieszałam
i wymyśliłam sobie późną jesienią że w środku rabaty wstawię donicę do nie biała róża

ale!!!!!

taką rabatę powinno się kompleksowo planować a nie punktowo więc powstał dylemat buuu
Ogród dla moich synków 22:52, 25 mar 2014

Do góry
Witaj Tess!
Dzięki Ci dobra duszyczko, że się nade mną ulitowałaś Mam linka!

A teraz pokaże co wymyśliłam. Oczywiście czekam na Wasze uwagi.
Propozycja nr 1, zgodnie ze wskazówkami Danusi: "ograniczona ilość gatunków". Długość rabaty ponad 30m.
Od lewej:
Wysokie piętro: leszczyna południowa "purpurea", kalina japońska "Grandiflurum", żywotniki szmaragd, Lilak pospolity "Mme Florent Stepman" lub "Miss Ellen Wilmott", winobluszcz lub chmiel na śliwki,
Średnie piętro: jodła szlachetna "Blaue Hexe"(srebrne igły), berberys Thunberga "Green Carpet", Pod śliwkami: barwinek pospolity

Co myślicie?

Chyba kupię maty wiklinowe na siatkę. Na tej długości będzie mnie to sporo kosztowało ;/
Ogródek z widokiem na stodołę, stajnię, wiatę z maszynami i....wychodek 22:46, 25 mar 2014

Do góry
pierwiosnki

wrzośce dalej kwitną

W ogródku Ani 22:38, 25 mar 2014

Do góry
Aniu jak zaglądniesz to może rozpoznasz tą roślinkę mam ją pierwszy rok, przezimowała nawet dosyć,
nawet już zbiera się do kwitnięcia.

Ogródek z widokiem na stodołę, stajnię, wiatę z maszynami i....wychodek 22:36, 25 mar 2014

Do góry
Zakwitly pierwsze narcyze

I forsycja taka drobniutka

I szafirki

Berberysy są już w listkach

Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 22:33, 25 mar 2014

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Wczoraj próbowałam Cię naśladować.. więcej u Pszczółki.

przeanalizowałam u Pszczółki ... wniosek wciąż lepiej piszę niż wyglądam ... albo cos koło tego ... Adamo w kwesti tej łopaty też marudzi ... chyba muszę Wam obojgu pokazać jak tego siem używa ...
Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 22:31, 25 mar 2014

Do góry
Wieloszka napisał(a)

Nie wiem, jak mogłam Cię przegapić!!! Ale już śledzę i kopiuję

Aga ja nie fiem ... w końcu mam półtora metra tak wzdłuż jak i wszerz ... więc jak ??? ... ale co tam kofam i tak

Działka wkoło Lubczyka :) 22:28, 25 mar 2014

Do góry
kitek81 napisał(a)
Podsypałam dziś nawozem tujki, rh, bukszpany, krzaki owocowe, truskawki i poziomki i teraz deszcz mi to mocno podlał

Pokażę jeszcze jak mi potyczki horti się zazielenily

Pelargonie dostały nowych listków moja cała gromadka

Kasiu jak ja Cię podziwiam za te sadzonki,zwlaszcza za pelargonie,hortensji też będziesz miała cudny łan,masz TY rękę do roślinek,ja już jestem z Ciebie dumna!
A te hortensje to jakie?
Pozdrawiam serdecznie
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies