Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Czarodziejskie miejsce na ogród dajany

Czarodziejskie miejsce na ogród dajany

weronika77 21:30, 30 kwi 2014

Pozdrawiam Dajano. Niedługo floksiki bardziej Cię ucieszą, pokryją się mnóstwem kwiatów.
aneta230972 23:06, 30 kwi 2014

Dajanko wypytuję gdzie się da. Dzisiaj znalazłam na swoich malinach takie cholerstwo:

Ustaliłam, ze jest to: kwieciak malinowiec. "Młode, czarne chrząszcze kwieciaka malinowca wygryzają dziurki w liściach. Samice składają jaja do pąków kwiatowych. Z jaj wykluwają się larwy, które żerują wewnątrz pąków kwiatowych, ograniczając w ten sposób kwitnienie i owocowanie".
Może wyrządzić duże straty. Miałaś może z tym problemem do czynienia?
I jeszcze jedno. Miałaś racje biedronki zjadają mszyce . Czy masz może u siebie budki lęgowe dla np. biedronek.
Pozdrawiam serdecznie .
dajana 23:18, 30 kwi 2014

Aniu ja też zastosowałam te kropelki ,kleszcze się przyczepiają pomimo tego ,ale chyba odpadają martwe bo zauważyłam wiele takich u nich miejsc Moli w każdym bądż razie miewa je rzadko .Tak tez myślałam ze chyba o róże chodziło, ale można się było zasugerować innym pryskaniem

Iwonko ty tak się nie przejmuj tym mieszaniem jak to nazwałaś, bo ja pisałam jednocześnie o dwóch pryskaniach można więc było zasugerować się tym drugim .To takie w końcu nieistotne wiemy o co chodzi .Pozdrowię od ciebie Renię z ogromną przyjemnością .Twojego kiciusia i ja mocno przeżywam .Mam zdjęcie tych niby kulek ale jak to wkleję to stanę się pośmiewiskiem .Obiecałam więc niech się dzieje wola nieba wklejam .Matko święta ale obciachu sobie narobię

Ciekawe czy ten listek pachnie

Najpierw coś ładniejszego

dajana 23:35, 30 kwi 2014

Na to pierwsze nie patrz proszę,ta w oddali jest ładna a to pierwsze to taki krzaczor dopiero
Na ogrodzenie również nie patrzeć bo jeszcze go nie mam, to tylko prowizorka póki co

I floksiki o zmroku ,codziennie więcej mają kwiatków

dajana 23:57, 30 kwi 2014

aneta230972 napisał(a)
Dajanko wypytuję gdzie się da. Dzisiaj znalazłam na swoich malinach takie cholerstwo:

Ustaliłam, ze jest to: kwieciak malinowiec. "Młode, czarne chrząszcze kwieciaka malinowca wygryzają dziurki w liściach. Samice składają jaja do pąków kwiatowych. Z jaj wykluwają się larwy, które żerują wewnątrz pąków kwiatowych, ograniczając w ten sposób kwitnienie i owocowanie".
Może wyrządzić duże straty. Miałaś może z tym problemem do czynienia?
I jeszcze jedno. Miałaś racje biedronki zjadają mszyce . Czy masz może u siebie budki lęgowe dla np. biedronek.
Pozdrawiam serdecznie .
[/quote

O jej Anetko jakie to paskudne fuj, jaka glicha czarna ,na malinach takie coś? Pierwszy raz takie coś widzę na oczy Ja nie mam jeszcze malin ,ale moi znajomi mają i każdego roku u nich zbieram dla siebie do słoików Zawsze mają ładne i zdrowe i nigdy nie mówili aby mieli jakiegoś szkodnika .Nie umiem ci pomóc ale współczuję bo wpierdzielą ci wszystkie kwiatuszki paskudy jedne .i co dzieciaczkom zostanie? Można to zebrać jakoś?Mam jeden krzak agrestu na próbę Przez dwa lata nie miał owoców bo zawsze coś tam na nim żerowało i licho rósł W tym roku tak wystrzelił a liście póki co zdrowiusieńkie ale nigdy nie wiadomo co i kiedy złapie dlatego tylko mam jeden krzaczek Jedynie borówka amerykańska nigdy niczego nie miała Taki z niej pewniak Nie mam budek dla biedronek ale wszystko już mam przygotowane aby je zrobić .U mnie biedronek jest bardzo dużo najwięcej przy warzywach dlatego chcę zrobić budki przy różach abym nie musiała już więcej pryskać chemią.Zrobiłam to pierwszy i ostatni raz bardziej na skoczka niz mszyce bo je akurat sciagąłam i nie były zagrożeniem ale skoczek zniszczył mi taką piękną róże Eden Rose Przez dwa latam na niej żerował skubaniec .Szkoda mi twoich malinek bo to zniechęca i wkurza Jeszcze niejedną niespodziankę przeżyjemy Anetko Każdego roku nowe szkodniki .Przykry widok
paulina_wero... 18:19, 01 maj 2014

dajana napisał(a)

hej Dajanko. w jaki sposób się robi taki domek dla biedronek u mnie plaga ich była 2 lata temu najpierw obrzydliwe czarne w pomarańczowe ciapki robaczki a później wszędzie biedronki a teraz ani jednego nie spotkałam w tedy to wszędzie cała szopkę mi zajęły, szczerze to jeszcze w tedy nie wiedziałam, że to biedronki i aż strach było wchodzić do środka, bo wszędzie robactwo, a później gdzieś znalazłam w gazecie i się mi głupio strasznie zrobiło;/ no i teraz chciałabym je znowu przywabić ale nie wiem jakie one domki lubią. pozdrawiam

Ps. jak możesz napisz u mnie bym nie przegapiła
akanta 22:44, 01 maj 2014

dajana napisał(a)
Na to pierwsze nie patrz proszę,ta w oddali jest ładna a to pierwsze to taki krzaczor dopiero
Na ogrodzenie również nie patrzeć bo jeszcze go nie mam, to tylko prowizorka póki co

I floksiki o zmroku ,codziennie więcej mają kwiatków

Piekne floksiki a buksiki nie są takie złe,najważniejsze,że gęste niebawem się wyrównają.Wypięknieją po tym przejściowym okresie ,wszystkie tuż po cięciu nieciekawie wyglądają z tymi pociętymi listkami.Tego czasu nie lubię.
13:42, 02 maj 2014
Ładne buksiki, gęste, drugi ma już świetną formę, pierwszemu jeszcze dasz trochę czasu i potem możesz uzyskać formę takiej spłaszczonej kuli, ładnie się prezentują, chyba, że chcesz jednakowe i symetrycznie.
Czy zauważyłaś jakąś zmianę koloru serbów? Przydałby się deszcz, wtedy szybciej widać efekt nawożenia. Czytałam, że mają płytki system korzeniowy i wymagają ściółkowania, by korzenie zbytnio nie przesychały. Masz super rozrośnięte kobierce floksów i to z zeszłorocznych sadzonek ?
dajana 22:31, 02 maj 2014

To prawda Aniu że zaraz po cięciu nic ciekawie nie wygląda, na tym zdjęciu również ,choć w realu troszkę lepiej te bukszpany się prezentują.Dzisiaj bardzo się napracowałam chciałam wkopać tę płytę( niby donicę) bo już gotowa do montażu i trafiłam na zakopany gruz i kamienie Niestety musiałam łomem działać, nie skończyłam bo zrobiło się ciemno.a już się cieszyłam ze przy tarasie będzie ładniej .

Iwonko floksy bardzo szybko się rozrastają To co widzisz to rozrośnięte kłącza które otrzymałam w ub roku w kopercie od Weroniki Piszę w kopercie abyś porównała ilość ich dzisiaj .Serby już ściemniały może nie są jeszcze bardzo ciemne ale juz nie złote ,zielone są Iwonko co mnie bardzo ucieszyło .Wczoraj nie wchodziłam na Ogrodowisko bo byłam u Reni , wróciłam wieczorem, kiedy jest miło to czas szybko biegnie Było świetnie wróciłam przeszczęśliwa .Pozdrowiłam Renię od ciebie, odwzajemnia pozdrowienia i bardzo dziękuję. Idę do ciebie
Wrzos 22:41, 02 maj 2014

Dajanko, tyle radości mi wczoraj uczyniłaś swoją wizytą!
Dziękuję!
Zostałam do tego tak hojnie przez Ciebie obdarowana. Będę starała się dbać o te roślinki jako te najcenniejsze w moim ogrodzie.
W podziękowaniu bukiet kwiatów.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies