Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "rozplenica"

Dla odmiany czas na zmiany... 22:47, 14 cze 2012

Do góry
Cudo na kiju, kule bukszpanowe, żurawki i rozplenica japońska
SZCZĘŚCIE jest wyborem - ogród Diany 19:20, 14 cze 2012

Do góry
Wczoraj moja sąsiadka dzieliła swoje trawy
Spójrzcie jak mnie obdarowała miskant olbrzymi i na dole rozplenica japońska
Teraz je dzielę je na mniejsze i głowę mam znowu pełną ...........gdzie je dać.
Myślę że będą super wyglądały właśnie jako żywopłot od strony lasu Dopiero za jakiś czas oczywiście będzie można je nazwać żywopłotem Ale to już super początek

Początki w Kruklandii 12:35, 13 cze 2012

Do góry
Red baron i rozplenica jeszcze mi nie potrzebne, ale zamówiłam za jednym zamachem
Akurat jak będę robić im rabatę, to się trochę rozrosną

Beatko o 16 M. wraca z pracy
Tylko coś się zachmurzyło
Początki w Kruklandii 12:17, 13 cze 2012

Do góry
Juzia_G napisał(a)
Ładnie zapakowane!

Trochę wymiętolone (przez kuriera), ale całe i wilgotne...hehe
Kłosówka miękka Jackdaw's Cream

Od lewej : Miskant Morning Light, Rozplenica japońska (nie wiem jaka), Imperata c. Red Baron

ładne
Początki w Kruklandii 11:40, 13 cze 2012

Do góry
Ładnie zapakowane!

Trochę wymiętolone (przez kuriera), ale całe i wilgotne...hehe
Kłosówka miękka Jackdaw's Cream

Od lewej : Miskant Morning Light, Rozplenica japońska (nie wiem jaka), Imperata c. Red Baron

Miniaturowy ogródek 11:07, 13 cze 2012

Do góry
tak, z podpisami różnie bywa.
Na mojej trasie do domu jest taki sklep gdzie kostrzewy sprzedaja jako ostnice, opipogon pod nazwą czarna rozplenica, carex morrovi jako carex japoński a ostnice jako carexy. Kiedyś coś próbowałam interweniować, ale nikogo nie interesuje co jest jak podpisane, a sprzedawcy tłumaczą że klienci zamieniają tabliczki.
Początki w Kruklandii 20:40, 11 cze 2012

Do góry
Karola deszcz wszystko podlewa

Kłosówki i miskant będą rosły przy hortensji, czyli tu :

Red Baron i rozplenica narazsie na przechowalniku, ale później tu :

Miałam jeszcze dosadzić kostrzewy do donicy ale akurat tych zielonych nie było....

Kiedyś będzie tu pięknie ... 15:45, 10 cze 2012

Do góry
Sebek napisał(a)
Fajne zakupy A co ta za bordowa trawa pod domem ?

Rozplenica vertigo - dokupiłam do białych surfini
Lecę w kulki... 13:34, 09 cze 2012

Do góry
Witam serdecznie zaglądających,
Dziękuję za Wasze miłe słowa
Sprawiacie mi ogromną radość..., że chcecie oglądać te moje zdjęcia....

Ewo, pewnie ! Jak Marzenka prześle mi namiary, dam znać..., umówimy się co do godziny

Aga z grupy..., muszę sprawdzić....s czy z ??? I don't know...
Twój ulubiony zakątek w tym roku straszy....rozplenica wymarzła...., odbija...ale ciężko...a ona była gwiazdą tego miejsca
Leżaczki nie rozłożone jeszcze....bo się sąsiad naśmiewa ze mnie... i ciągle pyta kiedy zacznę z nich korzystać....Na plaży teraz poczekalnia roślin do posadzenia..........
Lubię zdjęcia z tamtego roku.....bo w tym nędza...jeszcze nie fotografowałam tego zakątku

Mira, dzięki za zaproszenie...skorzystam na pewno
Może sobie zrobimy spotkanko Ziemi Rybnickiej
Moje roślinki 11:14, 09 cze 2012

Do góry
I moje skromne młode trawy

Proso Heavy Metal

Miskant Strictus

Rozplenica

Sit Spiralis
Boćkowe perypetie ogrodkowe 20:20, 08 cze 2012

Do góry
Jaki piekny wynik na otwarcie A, ze nie wygralismy? Nie szkodzi, grunt, ze byla atmosfera
Mlody donosi, ze bylo absolutnie oblednie

Marzenka, mowisz, ze wisnie beda cud malina???

A z trawami jak pokazuje tegoroczna praktyka nie ma reguly Ale piekne sa Ta vertigo niebrzydka, oj niebrzydka Kusisz A mnie sie jeszcze marzy rozplenica Autumn Magic, ma fajne kocie ogonki z jasna kiteczka na koncach

Zjadlabym cos dobrego, nie powiem, ze nie

Wlasnie zrobilam szybki obchod po ogrodzie, poglaskalam swoje bukszpaniki - jedna Ikea slabnie Pouzalalam sie nad anabelkami, jutro je podleje Topsinem. Popomstowalam na rozpasany skrzyp. Musze czekac na upaly bez deszczu zeby go poczestowac Bofixem. Trawnik tez dostanie swoja porcje odchwaszczacza
Ogrodnik mimo woli 19:53, 07 cze 2012

Do góry
asc napisał(a)

Ania, pokaz swoje trawy Jak teraz wygladaja

Mogę pokazać, ale otoczenie traw to jedno wielkie pobojowisko
Część traw jest moja przesadzana, a część to kupowane w tym roku..... wielkiej różnicy nie ma które z nowych, a które przesadzane...
A teraz patrzymy wybiórczo tylko na trawy

To są moje trawy, któe posadziłam w 2009 roku.... wysokie miskanty, a te niskie to rozplenica..niestety 1/3 kępy po zimie padła.... trudno reszta musi nadrobić braki, a wiosną musze jąpodzielić i rozrzedzić... bo to możę być zima, a może to że już nie przesadzana 3 lata..trawy niektóe czytałam w artykule Danusi wymagają odmładzania

A to ich wysokość porównawczo do mnie.. sięgaja mi po pachę..

A to nowa rabata...zarośnieta zielskeim, nieskońcozna, a z tyłu wypalone zielsko pod trawnik, niskończone rabaty z rh... i z nawadnianiem rów.... po prostu jedna wielka porażka.... czeka na wolny czas....... z tego powodu mam bardzo ograniczone pole do robienia fotek ogrodu Wszędzie mi te 8 arów pobojowiska włazi w kadr.. jakie trawy rosną - nie pamiętam..napewno miskanty i rozplenica..i nowe zakupione....... musiałąbym poszukać kartki co kupowałam i dopasować potem co jest co..... Ogólnie będzei to wszystko do rozrzedzenia, ale z braku czasu wsadziłąm na kupę, by rosło i nie stało w doniczkach..jak zrobię do końca rabatę to je bardziej z sensem posadzę...

Oko mi zbielalo!!!! Piorkowka jest O B L E D N I E wielka... Moze faktycznie trzeba ja troche na wiosne zliftingowac... Rany, moje chyba nigdy takie nie urosna, te co mialam nadzieje maja po jednym zdziebelku, wiec poszly na OIOM a na ich miejsce nowki powsadzalam.

Ajajajajaj, cudneeeeee Ania, cudne wprost i dorodne nadzwyczaj
Ogrodnik mimo woli 15:58, 07 cze 2012

Do góry
bociek napisał(a)
Ania, pokaz swoje trawy Jak teraz wygladaja

Mogę pokazać, ale otoczenie traw to jedno wielkie pobojowisko
Część traw jest moja przesadzana, a część to kupowane w tym roku..... wielkiej różnicy nie ma które z nowych, a które przesadzane...
A teraz patrzymy wybiórczo tylko na trawy

To są moje trawy, któe posadziłam w 2009 roku.... wysokie miskanty, a te niskie to rozplenica..niestety 1/3 kępy po zimie padła.... trudno reszta musi nadrobić braki, a wiosną musze jąpodzielić i rozrzedzić... bo to możę być zima, a może to że już nie przesadzana 3 lata..trawy niektóe czytałam w artykule Danusi wymagają odmładzania

A to ich wysokość porównawczo do mnie.. sięgaja mi po pachę..

A to nowa rabata...zarośnieta zielskeim, nieskońcozna, a z tyłu wypalone zielsko pod trawnik, niskończone rabaty z rh... i z nawadnianiem rów.... po prostu jedna wielka porażka.... czeka na wolny czas....... z tego powodu mam bardzo ograniczone pole do robienia fotek ogrodu Wszędzie mi te 8 arów pobojowiska włazi w kadr.. jakie trawy rosną - nie pamiętam..napewno miskanty i rozplenica..i nowe zakupione....... musiałąbym poszukać kartki co kupowałam i dopasować potem co jest co..... Ogólnie będzei to wszystko do rozrzedzenia, ale z braku czasu wsadziłąm na kupę, by rosło i nie stało w doniczkach..jak zrobię do końca rabatę to je bardziej z sensem posadzę...
Lecę w kulki... 09:12, 07 cze 2012

Do góry
Aniu, masz piękny ogród, ale i jego urok potrafisz oddać jak nikt. Bardzo lubię do Ciebie zaglądać. Też proszę o więcej zdjęć! To co, że wciąż te same zakątki...taki ogród można oglądać bez końca i zawsze znajdzie się coś, co wcześniej zostało przeoczone. Aparat w dłoń i do boju....czekamy na zdjęcia!
Ja poproszę na początek o mój ulubiony zakątek "leżaczki i rozplenica". (W jakimś albumie roślin napisano: rosplenica, przez s. Jak właściwie powinno się poprawnie pisać?
Profesor Miodek się we mnie odezwał z rana, wybacz!
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 09:46, 05 cze 2012

Do góry
Tylko u Agi rozplenica może się rozkładać ba wszystkie strony- i na taras i na rudbekie, więc może aż tak nie siądzie na trawie.
Ale jest całkiem prawdopodobne że z czasem rozplenica zdecyduje o poszerzeniu rabaty.
U mnie nigdy aż taka nie była, jak to na piaskach.
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 09:36, 05 cze 2012

Do góry
magnolia napisał(a)
ale tam jest chyba 50-60 cm? Tyle chyba wystarczy, Rozplenica będzie szersza ale tak jak fontanna- u dołu węższa, szersza na górze, więc da się wokół podkaszać trawę.Tak mi się wydaje, choć jakoś cięźko dziś mi idzie myślenie.

U mnie jest tak gęsta , że trawa pod zwieszjącymi kłosami już nie rośnie..i zostaje sie potem łysy, brzydki placek.. a skosic resztki trawy pod kłosami w pojedynkę się nie da.... ja przynajmniej nie potrafiłam....
Znalazłam takie foto... widać szerokość.... a pod sporem trawnik do niczego..wiec zlikwidowałąm w tym miescu trawę..zmieniłam kształt rabaty..
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 13:35, 04 cze 2012

Do góry
ale tam jest chyba 50-60 cm? Tyle chyba wystarczy, Rozplenica będzie szersza ale tak jak fontanna- u dołu węższa, szersza na górze, więc da się wokół podkaszać trawę.Tak mi się wydaje, choć jakoś cięźko dziś mi idzie myślenie.
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 12:25, 04 cze 2012

Do góry
Świetnie. Dziękuję za wystawioną ocenę. Wieczorem nasadzę resztę carex m. (każdą dzielę na pół, dlatego bidne takie). Tak myślę, że nie będę jednak wysiewać tu nagietków, bo za 3 tygodnie powinnam przywieźć reszte traw, więc nie ma sensu.

A odnośnie tej rabatki przy tarasie, Ania asc pisała, że rozplenica mi się wyłoży na trawnik. Myślę, że ma rację. Jak to przechytrzyć?
Ogród Ginger 17:00, 28 maj 2012

Do góry
Wywołana do tablicy przez AnieDS wątek odświeżam
Moja pierwsza hortensja :

Mój pierwszy klon palmowy Katsura :

Przeniosłam pergole i tak ławeczka dostała "daszek", a zmarznięty winobluszcz ma kumpla bo po drugiej stronie pnie się również winobluszcz (mam nadzieję,że ten zmarznięty zawstydzi się i zacznie rodzić nowe liście ) :

Morning light i rozplenica maleństwo bo mi duże kępy wymarzły:

Jakość kiepska, ale coś tam widać . Na te czarne tandetne lampki (są do wymiany) nie patrzcie chociaż wiem, że to niemożliwe
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 14:05, 28 maj 2012

Do góry
a nie za gęsto jest?
Rozplenica powinna mieć sporo miejsca, sadzi się ja co 45- 50 cm, tyle samo od niej do innego gatunku.
Rozchodniki co 40 cm, można co 45 i między nie mozgi. Masz ich nie duzo? jakoś je słabo widać. Ten pas- rozch i mozgi powinien byc masywny. jak Ci brakuje rozchodników, pourywaj gałazki, i wetknij w dołek z torfem ( i podlewaj). Za 3 tyg będa małe sadzonki.
na hako i bukszpany niestety tzreba czekać

Porozsuwaj, a jak wciąż będzie za duzo miejsca, daj znać. A na teraz, jak wszystko małe, maluśkie może wsadź sobie plamy białych smagliczek, albo niebieskiej lobelii? U mnie na targu sa po 1.2- 1.5 zł, u Ciebie pewnie jeszcze taniej.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies