29 kwietnia w Barnsdale odbędą się Wiosenne Targi Rzemiosła, gdzie zaprezentują swoje wyroby lokalni rzemieslnicy. Będzie ceramika, witraże, biżuteria i wiele innych...
Czy u nas też takie lokalne imprezy się organizuje? Na pewno, tylko mało o nich słychać.
Następna pożyteczna akcja to obserwowanie ptaków.
Do ogrodu przychodzi się z lornetką i spacerując po Barnsdale Gardens obserwuje, gdzie gniazdują ptaki.
To zupełnie jak w wątku Bogdzi
W jednym miejscu jest zainstalowana kamera w pobliżu gniazda, w zeszłym roku było 9 piskląt. Można było wszystko obserwować na ekranie monitora.
U nas było gniazdo bocianie.
Następnie można wybrać się na spacer po ogrodzie Barnsdale, zasmakować pysznej herbatki w przyjaznej Tea Room.
Czy jest lepszy sposób spędzenia pięknego niedzielnego popołudnia?
(opracowałam na podstawie przesłanego mi Barnsdale Gardens Newsletter April 2012)
Moja propozycja to zlikwidowanie tej rabatki w kształcie fasolki z prawej. Pozostałe linie czyli lewa i prawa strona oraz kółko - mogą zostać. Zrobi się przejrzyście.
Natomiast obsadzenie kółka będzie wymagało dużych zmian. Na pewno potrzebujesz innego drzewka zamiast migdałka. Coś wybitnie ładnego - taki cukiereczek - wyszukaj takiego drzewka np. buk Purpurea Pendula o purpurowych listkach i parasolowatym pokroju a pod niego kilka kulek róznej wislkoći plus kamienne kule i żwirek czyli kamyczki, ale nie białe.
Dla wszystkich Sympatyków Ogrodowiska i mojego wątku nie tylko bukszpanowego składam najserdeczniejsze życzenia :
dużo zdrowia i zapału w ogrodowych rewolucjach i zawsze kolorowych, wymarzonych ogrodów oraz dużo pieniędzy do realizacji i na koniec żeby nam bukszpanów i cisów w szkółkach nie zabrakło, bo na to się zanosi
Główny rurociąg kopie się pod trawnikiem.
Skrzynki z elektrozaworami najlepiej ukryć pod korą lub żwirkiem, bo w trawniku te zielone pokrywy wyglądają koszmarnie.
Koszt założenia systemu nie liczy się za metr, bo to zależy jak skomplikowany jest ogród, im więcej zawijasów i wysepek tym więcej zraszaczy, bo trzeba zastosować te o mniejszym zasięgu.