Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Wzgórze chaosu 18:45, 10 sty 2023

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)
Iwonko cudne dekoracje

Widzę, że u Ciebie wycinki na całego ja tylko seslerie wycięłam na początek w sobotę
Wiolu moje seslerie lekko tylko podcięłam z górnego suszu.

Kępy jak widać na drugim zdjęciu są już mocno zielone w środku. Nie mam doświadczenia z tą trawą.
Latem przesadziłam ją w szpaler i bardzo się rozrosła w nowym miejscu.
Zgłupiałam co z nią zrobić, czekać czy przyciąć w takie jeżyki jak twoja?
Pszczelarnia 18:36, 10 sty 2023

Do góry
Dostałam takie stare rzeszoto i cieszę się jak dziecko

bo uwielbiam je, choć na ścianach przy zejściu do piwnicy nie mam na nie już miejsca

Pszczelarnia 18:32, 10 sty 2023

Do góry
Odbyła się wycinka i się zatarasowałam

Oczyściłam róże pnące przy domu ze starych liści

Ten piękny marmurowy tłuczeń ("biała marianna") przeznaczony jest na naszą drogę, powolutku rozwozimy

Wizytówka - Ogród prawie wymarzony 18:27, 10 sty 2023

Do góry
Lato 2022
Czerwiec- Lipiec Sierpień

Pszczelarnia 18:17, 10 sty 2023

Do góry
A to już nowy rok.

Coś tam w ogrodzie się dzieje.

Wyłożyłam kompost na rabatę

żeby w boksie zrobić miejsce obornikowi, który nie nadaje się do wykorzystania w tym sezonie

Ogród z plażą 17:49, 10 sty 2023

Do góry
ajka napisał(a)

Czy te juki to te ,o których myślę?
Pozdrawiam noworocznie
Ogród ciągłych zmian. 13:36, 10 sty 2023

Do góry
Witaj Asiu u mnie
Wcześniej już wspominałam o zamówionych daliach. Jak już zamówię wszystkie, które zaplanowałam, to napiszę. Będą w jednym miejscu

Powoli zaczynam myśleć o wysiewie nasion. Ozdobnych oczywiście, wymagających stratyfikacji.
Tak jak w ubiegłym roku wysieję do miniszklarenki i wystawię na balkon.

Póki co w szklarence na parapecie trzymam jesienne sadzonki, za które za późno się zabrałam i obawiałam się,że nie przeżyją mrozów. Chociaż cześć zostawiłam w szklarni dla porównania.

Santolina, hortensja ogrodowa, szałwia Amistad

Ze swoich obserwacji wywnioskowałam,że sadzonki zielne i półzdewniałe najlepiej ukorzeniają mi się w samym piasku. Dopiero jak wypuszczą korzonki przesadzam do ziemi z wermikulitem. Wcześniej ukorzeniałam w ziemi i zawsze przesadziłam z podlewaniem, a sadzonki zabijała mi pleśń szybko rozwijająca się na powierzchni ziemi.
Nie używam ukorzeniaczy (z lenistwa, chociaż stoją w szafce ) Najszybciej ukorzeniają się kocimiętki, trochę wolniej szałwie.

A to moje letnie przedszkole. Te duże rozety liści, to żmijowiec czerwony wysiany 04.02.2022 do szklarenki i wystawiony na balkon.
11.03 przestawione na parapet. Zdjęcie zrobione 21.07. Do gruntu powędrowały w październiku, a zakwitną mam nadzieję w tym roku

Wymarzyłam sobie wrzosowisko 13:28, 10 sty 2023

Do góry
I prezent, który może stać się moją zmorą prawie 5 lat temu dostałam od brata siewkę orzecha włoskiego. Posadziliśmy, rośnie. I teraz mam dylemat, bo siewki nie są polecane do sadzenia, bo rosną ogromne, późno wchodzą w owocowanie. Jak myślicie, zostawić czy wywalić?

Wymarzyłam sobie wrzosowisko 13:00, 10 sty 2023

Do góry
Sadzony jesienią ciemiernik od Helen coś wypuszcza wycięłam mu liście, bo były suche. Ciekawa jestem, czy zakwitnie.

I ciemiernik Niger:

Wymarzyłam sobie wrzosowisko 12:56, 10 sty 2023

Do góry
Dzisiejszy urlop wykorzystałam na obchód po ogrodzie i wycięcie kilku werben - stwierdzam, że z niepozornych sadzonek wyrosły krzaczory

A to moja styczniowa wiosna
Widać już krokusy. Na wszystkich rabatach wychodzą sadzone jesienią tulipany. Tu exotic emperor:

Pokazały się rozchodniki

Czarny bez w pąkach - obawiam się, że nie przetrwają dużych mrozów

Chyba nawet miskant ruszył
Ptasi gaj 11:52, 10 sty 2023

Do góry
Polecam paprocie i języczniki.
Na Zieleń to Życie dałam się namówić Majewskiemu, który był na stoisku Ogrodów o Zielonych Progach. Potem jesienią przez Martynę jeszcze dokupiłam.
Ciągle stoją w doniczkach, ale świetnie wyglądają. Tylko wietlice, onoclea wrażliwa i adiantum zanikły na zimę, ale to prawidłowo. Języczniki, podżeń żebrowiec, paprotnik Fortune'a, mimo że był śnieg i trochę mrozu, są zielone (zdjęcie dzisiejsze)

Zamierzam je posadzić z turzycami, tawułkami i hostami. Dołożę jeszcze brunerę, cebulice, czosnki niedźwiedzie.

Moje róże muszę wszystkie, te na różance, przesadzić. Zrobiło się za gęsto, a na dodatek połowa różanki jest zbyt zacieniona. Dodatkowym problemem jest jabłoń ozdobna, która bardzo w tym roku się rozrosła i mam do niej utrudniony dostęp, żeby ciąć.
Doświadczalnia bylinowo-różana 2 11:37, 10 sty 2023

Do góry
Mgduska napisał(a)
Ja mam tego ciemiernika Conny, a żmijowce jak Bożena - dzikie Ziemię mam taką, że i w ogródku się sieją, a lubią jałowo i sucho.
Małe to zdjęcie!

Jesteś zadowolona z tego ciemiernika?

Dzikie żmijowce się niestety na mnie "wypięły" Zobaczymy, czy tym innym też się nie spodoba

Na zdjęciu są kiełki, Centaurea, Eschscholzia, niebieskie maki, Achillea, rzodkiewka, fasolka, groszek, sałaty i takie oto pomidory na hodowlę bez dachu nad głową

Wizytówka - Ranczo Szmaragdowa Dolina 11:30, 10 sty 2023

Do góry

Wizytówka - Ranczo Szmaragdowa Dolina 10:47, 10 sty 2023

Do góry

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 00:27, 10 sty 2023

Do góry
Tak pi razy drzwi rozrysowałam co się dzieje w okolicy tych moich miskantów rosi, które to mają stanowić tło dla dalii...
Powtórzę zdjęcie, żeby potem rysunek można jakoś zinterpretować

Na fotce mniej więcej widok na kawałeczek ogrodu przedstawiony na rysunku. Żeby złapać skalę, to rosi są kołami o średnicy 1,5m. Na razie kombinuję jak tam dodać żywopłocik z ligustru, który będzie trochę osłaniał od wiatru obsadzenia i jednocześnie oddzielał tą bardziej sadowo-owocową część od reszty. Na szaro miejsce, gdzie maj się pojawić dalie

Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 21:52, 09 sty 2023

Do góry
Tak wczesnie moj oczar jeszcze nigdy nie kwitl

I pomysl na Beamer
Wzgórze chaosu 19:16, 09 sty 2023

Do góry
Z cyklu "przed i po"
Uwielbiam to "wiosenne" sprzątanie. Wyposzczona przegięłam, mąż oczywiście skomentował, że jak w laboratorium
Bałam się przyciąć mocniej rozplenice, takie "czuby" będą chyba dobre na jakiś czas.
Zostawiłam też patyki hortensji, pobawię się z nimi na początku marca.
Wtedy też dosypię kompostu.

Na rabacie pod glediczją powycinałam jeżówki, kocimiętki, hakone i turzycę muskegońską. Dzisiaj przycięłam też rozplenice, ale nie zdążyłam sfocić bo mnie noc zastała.
Żeleźniak ma niesamowicie zielone liście, fajna ta bylina. Mam nadzieję, że w tym roku wszystkie kępy zakwitną.

Do góry
Oprócz żeleźniaka i pentemonów, bardzo ładnie trzyma zielone liście tiarella, bodziszek dreamland, czyściec hummelo i róża edenka.

Rozchodniki od dawna z kapustkami.

Do góry
W stronę altany też już prawie wszystko wyczyściłam. Hakone była tak krucha i połamana, że nie warto było jej trzymać.

Pasek trawnika przeryły nornice, ile mogłam to uklepałam, ale chodząc trzeba uważać, z mojej gliny zrobiła się tu mała ślizgawka.

Ciemiernikowe przedszkole ma się świetnie.

Do góry
Wyzbierałam liście z buka. Nigdy ich tu nie zostawiam, rozkładają się bardzo wolno i wiatr ma pole do popisu. A tak mamy "laboratorium"

Na tym zdjęciu fajnie widać "pół jałowca" i "bida iglaka". Cieszę się, że śnieg rozłamał jałowca i pogiął gałęzie iglaka obok. Trzymaliśmy je tutaj tylko dlatego, że przesłaniały. A tak przeciągniemy tuje i będzie fajna ścianka przy tarasie.
Pokręcony modrzew jeszcze zostaje. Czasem mnie denerwuje, ale w sumie widzę go tylko gdy idę północną ścieżką.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies