Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 12:23, 23 mar 2014

Do góry
Dzisiaj słoneczko schowało się za chmurami - ale deszcz mógłby spaść...Obiecane fotki

Mazury i mój kawałek ziemi 12:22, 23 mar 2014

Do góry
I z żurawką ,też mam .
10.01.2014 - zaczynam przygodę z ROD 12:22, 23 mar 2014

Do góry
09 marzec:

skopana część pod warzywniak, i mój cień

miejsce na ognisko, pierwsze kiełbaski już się smażyły:

10.01.2014 - zaczynam przygodę z ROD 12:16, 23 mar 2014

Do góry
02 marzec

było tak:
cg dalszy kopania pod warzywniak:

widok na naszą "budkę"

tu będzie ziołownik:

Geometryczny ogród po ogrodowiskowemu 12:08, 23 mar 2014

Do góry
Tutaj pomiędzy rh chcę posadzić trzmieliny Emerald n'gold na pniu. Wymienić tego najmniejszego na większego. Za nimi rosłyby miskanty Gracillimus.

A na tą część nadal nie mam pomysłu. Chyba wywalę szczepionego modrzewia. Zrobię zawijasek wokół klona Flamingo. Sam nie wiem...Intensywnie myślę i szukam inspiracji u Was.

Geometryczny ogród po ogrodowiskowemu 12:01, 23 mar 2014

Do góry
Nowe wieści z frontu. Kupiłem wczoraj bukszpanowe kulki. Idealne nie są, ale mam nadzieję że florovit poprawi ich wygląd.

Na razie łyso, żurawki już wystartowały, brakuje nadal carex'ów Evergold. Za małe w szkółce były, poczekam na większe. Krokusy to przypadek. Zapomniałem o nich przy wykopywaniu roślin.

Tulipany Exotic Emperor
Mazury i mój kawałek ziemi 11:59, 23 mar 2014

Do góry
Ewuś ,mam trawki w różnych miejscach ,teraz uśpione ,kilka fot z tamtego roku.

Ogrodnik Mimo Woli cd 11:53, 23 mar 2014

Do góry
MarekW napisał(a)
ja natomiast trawę rozsypuję po rabatach w mniej widocznych miejscach jako ściółkę i się ładnie rozkłada i nawet mniej chwastów przełazi

Marek u mnie wszystkie miejsca widoczne Mam 2 metry kwadratowe malin, mogłabym tam sypnąć, ale boję sie, że ślimaki będą miały ucztę.. to teren niekontrolowany antyślimakowo .. dlatego w malinach nie mam nawet kory.... i na obrzeżach za choinkami, gdzie mogłabym dać trawę, czy korę też nie daję... ze względu na ślimaki... wolę już bawić sie w pielenie .. a poza tym kto by sie czołgał za te choinki z trawą ... tam sie trzeba wczołgać

Fragment trawnika

U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 11:46, 23 mar 2014

Do góry
Sebek napisał(a)
A z dzisiejszych prac mam uwaga - aż jedno zdjęcie!!

Bukszpany w tym roku ścinałem mocno - zawsze było mi ich żal, jednak w tym roku mam nadzieję, że wyrównają się wszystkie i zaczną być obwódką z prawdziwego zdarzenia - a nie badylami jak do tej pory Jednak zdjęć po - brak

Sebek a jak długo masz tę obwódkę? Ciekawa jestem le czasu minie, zanim moja stanie się obwódką z prawdziwego zdarzenia. Rok już za nami .
W kamiennym kręgu od początku 11:45, 23 mar 2014

Do góry
Berberys Admiration rozwija listeczki
Ogrodnik Mimo Woli cd 11:42, 23 mar 2014

Do góry
Haniu - teoretycznie wszytko to prawda, ale z mojego trawnika co ok. 5 dni.. mam co najmniej metr sześcienny zmulczowanej i ubitej trawy.. to jest 10 worków 100 litrowych.... Z sezonu mam ponad 30 m3. Gzie to suszyć i gdzie uprawiać tyle pomidorów.. moja szklarnia ma 24 metry kwadratowe.. zasypałabym pomidory na wysokość półtora metra, czyli szklarnię po sufit .. Zmulczowna trawa już niewiele siada do dołu I gdzie ustawić taki wielki kompostownik bo zakładam, że drugie tyle powinno być innych materiałów w trawie, i kto będzie przerzucał ten kompost, to ciężka praca.. przez 4 lata walczyłam z kompostem z trawy.. i nawet faceci ze wsi, co to rozrzucają gnój, powiedzieli, że za żadne pieniądze tego mi nie przerzucą... przewaliłam sama kilka metrów sześciennych... Dziękuję, jestem już za słaba na takie manewry.. mam mały kompostownik.. i tyle mi wystarczy na drobne potrzeby. Za choinkami mam zdjętą darń z ziemią.. i sie rozkłada.. magazyn dobrej ziemi na długo Wada taka, że muszę tam sie czołga z wiaderkiem Zaleta.. nie szpeci ogrodu bo schowane..
Teraz jakbym zakładała ogród to z pewnością bym go inaczej rozplanowała, a teraz jest jak jest i trudno Z kompostowni kiedy odbiorę gotowy materiał
Wiem, że Ci się podobają, wiec wstawiam

W kamiennym kręgu od początku 11:41, 23 mar 2014

Do góry
ogród nabiera koloru
W kamiennym kręgu od początku 11:39, 23 mar 2014

Do góry
moje tulipany

budowa przez pryzmat kwiatów
Działka wkoło Lubczyka :) 11:39, 23 mar 2014

Do góry
Wkopałam bukszpany
Przed:

I po:

Teraz pytanie: ciąć to od razu, czy za wcześnie?

I chyba przesadze kolejność, bo jak tak patrzyłam to wydawało mi się, że wielkością są ok, ale teraz widzę że ten 3ci jest większy od 2go !
Ogród w Jaszczowie 11:28, 23 mar 2014

Do góry
Altanka nocą, od A do Z dzieło mojego M.
Ogród z łąką kwietną i nie tylko... 11:26, 23 mar 2014

Do góry
Wiosna już w pełni, u mnie w ogrodzie tez już podziało się trochę:
z prac porządkowych wykonaliśmy następujące:
- wywiezienie nadmiaru ziemi z rabat, spulchnienie ziemi glebogryzarką
- nawożenie trawnika
- wypielenie wokół jeszcze nie obsypanych tui oraz częściowe obsypanie korą
- zrobienie tunelu foliowego do sadzenia sałaty
- zaolejowanie tarasu

Wczoraj piękny pogoda dopisywała pracom ogrodowym
- trawa po raz pierwszy od siewu została skoszona ( dzięki łagodnej zimie jest bardzo gęsta, aż ciężko uwierzyć że była siana w listopadzie)

- posadziłam szpaler z hortensji limelight ( 6 szt), oraz świerki nidiformis (5szt)

- Posadziliśmy 3 magnolie Galaxy, które czekają na towarzystwo kul bukszpanowych i traw

- Trzcinniki z boku tarasu już ruszyły

- bukszpany w donicach też już puszczają nowe listki

- w przyszłej łące kiwetnej niestety już przekwitły białe krokusy, teraz pokazują się cebulice jednak wyglądają dość marnie

posiana łaka kwietna raczej przypomina chwastowisko...mam nadzieję że tak nie zostanie

pokazały się już tez listki jagody kamczatki i malin

Ogród cichy i przytulny 10:59, 23 mar 2014

Do góry
Magdalenka napisał(a)
Piękności, uwielbiam czerwone tulipany

Nie mogę się doczekać takiej zielonej trawy...ale jeszcze trochę. Pytanko mam do Ciebie- te belki to podkłady kolejowe czy może jakieś stare krokwie?

Witam!
Są to podkłady kolejowe bo to praktycznie było najtańsze rozwiązanie. Krokiwie czy generalnie jakieś belki drewniane byłyby bardzo drogie. Nimi mam ograniczoną prawie każdą rabatę i linię brzegową trawnika. Od początku nie były najlepszej jakości. Ale nie ukrywajmy nikt nie sprzeda i nikt nie będzie wymianiał coś co jest dobre I tak "trzymają" się dobrze - są dobrze zaimpregnowane karboliną i czasami nawet trochę jeszcze to czuć zwłąszcza w bardzo słoneczne dni. Napisałam, że prawie wszędzie mam podkłady bo wyjątek stanowi kilka rabat przy garażu czy przy tarasie przy domu. Tam obrzeże wykonane jest z płotków sosnowych kupionych w centrum ogrodniczym. Nie jest to trwałe ;(

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 10:42, 23 mar 2014

Do góry

Musze powtórzyć ! I zdjęcia i pochwały !
Jest pięknie !
Ogród w Puszczykowie 10:40, 23 mar 2014

Do góry
Nieproszony gość...?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies