Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Marzenie o...

Marzenie o...

kasiula79 21:59, 13 maj 2014

Zielona napisał(a)
Kasia - już wcześniej chciałam napisać Tobie to, co przeczytałam w wypowiedzi Filipa. Dokładnie takie info dostałam w moim CO. Że mam dać temu bukowi czas i nie zrażać się postojem w pierwszych sezonach po posadzeniu. Dlatego kupiłam dużego Ważne, że ma liście zdrowe. Zostaw go w spokoju, to zaskoczy Cię prędzej, niż się spodziewasz. Trzymam za to kciuki.

PS A jeżówek zazdroszczę. Bo piękne sadzonki. Już dzisiaj zapisuję się na przyszłoroczne siewki

Kasiek... a jeśli chodzi o Twój ogród... pokażesz to miejsce, które było zaorane? Jak teraz tam wygląda?

Dziękuję Martuś, że zajrzałaś. Dzięki Tobie i Filipowi mój buk dostał szansę, a i mnie trochę lżej, bo zaczynałam martwić się na poważnie.

I dla Ciebie Kochana miejsce, gdzie w marcu wysialiśmy trawę: trawa w odróżnieniu do buka rośnie megaszybko

a tu za trzmieliną będę mieć róże historyczne : Comte de Chambord - wg zamówienia mam je mieć za tydzień - już nie mogę się doczekać dostawy , ponieważ towarzystwo do nich już zakupione
Zielona 23:31, 13 maj 2014

to jest to miejsce...? jejku.... nie poznałam na wcześniejszych fotkach! Ale się zmieniło... Kasiu - jaka średnicę ma żwirkowe koło na ławeczkę?

Twój buk ma idealne miejsce. Bo jest wyeksponowany. Lubię Twój ogród
Zielona 23:32, 13 maj 2014

aaa jeszcze coś - jakie towarzystwo dla róż zaplanowałaś? Czekam na dostawę razem z Tobą
bdan 08:04, 14 maj 2014

Bardzo proszę o namiar na jeżówki
AgataBC 10:08, 14 maj 2014

Twój ogród jest bardzo ogrodowiskowy i taaki wieelki
Pozdrawiam.
kasiula79 16:57, 14 maj 2014

Zielona napisał(a)
to jest to miejsce...? jejku.... nie poznałam na wcześniejszych fotkach! Ale się zmieniło... Kasiu - jaka średnicę ma żwirkowe koło na ławeczkę?

Twój buk ma idealne miejsce. Bo jest wyeksponowany. Lubię Twój ogród

Tak - jest wyeksponowany - tylko że on póki co mało reprezentacyjny ale obiecałem jemu (bukowi) i sobie, że dam mu jeszcze szansę mus czekać, nie mam rady.

średnica żwirowego koła na ławeczkę ma 5 m

kasiula79 17:02, 14 maj 2014

Zielona napisał(a)
aaa jeszcze coś - jakie towarzystwo dla róż zaplanowałaś? Czekam na dostawę razem z Tobą

Towarzystwo dla róż, to przede wszystkim ostróżki (w różnych odcieniach niebieskiego) - już je mam kupione - grzecznie czekają na wsadzenie. Myślałam też o przetaczniku - w odmianie Christa (kwiatostany przypominają rybki) - i jest dość niski. Kusi mnie też szałwia, tylko mam tam niewiele miejsca i chyba byłoby za dużo tego dobrego. A w ogóle to miałam już w rękach prześliczne powojniki (też do tych róż) - odłożyłam w szkółce z bólem serca.
kasiula79 17:06, 14 maj 2014

Agcia napisał(a)
Twój ogród jest bardzo ogrodowiskowy i taaki wieelki
Pozdrawiam.

Agatko mówisz , że wielki mam ogród? W rzeczywistości chyba nie jest aż taki - tylko 20 arów
Zielona 17:57, 14 maj 2014

Kasia... 5m??? Naprawdę? Średnica??? Nie pomyliłaś się? To miejsce na ławkę, czy na stół dla 12 biesiadników? Jeszcze zanim trafiłam na ogrodowisko, wyznaczyłam sobie miejsce na ławeczkę. Ale planowałam koło o średnicy 2m... i ławeczkę o szerokości 1,5m... Ależ mnie zbiłaś z tropu swoją informacją. To jest dowód na to, jak zdjęcia nie oddają rzeczywistości...

Róże i reszta...
ja też planuję ostróżki pomiędzy stożkami. Swoje miałaś w projekcie, czy sama sobie zamarzyłaś? Myślę, że kiedy już wszystko zacznie nam ładnie rosnąć, będziemy potrafiły ocenić, czy i gdzie można coś dodać. Napiszesz mi gdzie kupowałaś ostróżki? Jak duże są?
kasiula79 18:43, 14 maj 2014

Zielona napisał(a)
Kasia... 5m??? Naprawdę? Średnica??? Nie pomyliłaś się? To miejsce na ławkę, czy na stół dla 12 biesiadników? Jeszcze zanim trafiłam na ogrodowisko, wyznaczyłam sobie miejsce na ławeczkę. Ale planowałam koło o średnicy 2m... i ławeczkę o szerokości 1,5m... Ależ mnie zbiłaś z tropu swoją informacją. To jest dowód na to, jak zdjęcia nie oddają rzeczywistości...

Róże i reszta...
ja też planuję ostróżki pomiędzy stożkami. Swoje miałaś w projekcie, czy sama sobie zamarzyłaś? Myślę, że kiedy już wszystko zacznie nam ładnie rosnąć, będziemy potrafiły ocenić, czy i gdzie można coś dodać. Napiszesz mi gdzie kupowałaś ostróżki? Jak duże są?

5m - to średnica odczytana z projektu - teraz poszłam i zmierzyłam w realu i jest...4,85m, więc różnica niewielka. Marta planujesz koło o średnicy 2 m ? przemyśl to jeszcze, wydaje mi się że będzie za małe, zwłaszcza przy Twoim DUŻYM OGRODZIE ale oczywiście decyzja należy do Ciebie - możesz jeszcze zapytać u Sylwii (ona też ma takie żwirowe kółeczko z huśtawką).

Teraz dwa słowa o projekcie - zmieniam, przyznaję się że zmieniam - w zasadzie szkielet ogrodu mam tak jak w projekcie, ale trochę zmieniam - nie będę wyliczać wszystkiego po kolei, ale uwierz na słowo że trochę tego jest. Nawet nie umiem dobrze wytłumaczyć, dlaczego nie trzymam się ściśle projektu - może po trochu dlatego, że moja wiedza ogrodowa od 2-3 lat jest znacznie większa (tu sobie poschlebiałam) i sama potrafię określić co tak najbardziej mnie urzeka w ogrodzie... Róże w moim ogrodzie to tylko jedna z niewielu zmian w odniesieniu do projektu, który ich nie przewidywał - jeszcze 2 lata temu powiedziałabym "za nic nie chcę róż", bo chorują, bo nie umiem ich ścinać, pielęgnować i w ogóle niewiele o nich wiem. W tym roku zglebiłam różaną lekturę i ...mam już szpaler z Bonicy w połączeniu z podwójnym rzędem lawendy, a teraz czekam na historyczne...Dodam tylko, że w projekcie w miejscu róż miały być różaneczniki, ale jako że wystawa jest bardzo słoneczna róże również powinny się tam dobrze czuć