Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród w Klein Kottorz 21:15, 07 lis 2022

Do góry
Basiu , jak spadną liście u mnie będzie iglaczkowo

Ogród hortensjowo różanecznikowy 20:47, 07 lis 2022

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)
Pięknie wyszła Ci nowa rabata rudości też mi się podobają

Tak potwierdzam , że ciemierniki nie lubią mieć za mokro.
Zimą teściowa rzucała śnieg na moje ciemierniki i ledwie je uratowałam. 2 w ogóle nie zakwitły i chorowały na zgorzel. Podlanie 2x Magnicur szczęście je uratowało. Te 2 potem kwitły całe lato a teraz są w pączkach

Widzę, że u ciebie już kwiaty ,uwielbiam ciemierniki moje zapączkowane wszystkie
Dzięki Wiola z ciemiernikami to tak jest trzeba dobrze przemyśleć zanim posadzi się je w docelowe miejsce, u mnie ziemia jest piaszczysta ale też nie wszędzie mogłabym je posadzić bo ponad połowa działki to patelnia słoneczna, a drzew mało Obecnie kwitną 3ciemierniki, ten o pełnych kwiatach jako pierwszy zakwitł na początku września.Czwarty też się szykuje do kwitnienia.
W ogródku emerytki 20:45, 07 lis 2022

Do góry
gogo napisał(a)
Ulubione, niezawodne lwie paszcze

Wyżlin większy mi się podoba
Ma fajną cechę - sam się rozsiewa.
Podkrakowska wieś, foliak, kury i my :) 20:37, 07 lis 2022

Do góry
Ogród hortensjowo różanecznikowy 20:27, 07 lis 2022

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

A ja mam island Samoa słabo mi kwitnie pierwszy rok. Też muszę przesadzić gdzie więcej słońca.
U mnie takim dobrym miejscem jest skalniak jest w słońcu i kamienie się nagrzewają i wieczorem ciepło oddają.
A u mnie dwa astry nie zakwitły wogule Island Bahamas ten drugi sezon bez kwiatów, rośnie obok innych astrów które kwitły i jeden biały nie zakwitł też niewiem czemu, a rosną na stanowisku słonecznym. A tak kwitł ten biały aster rok temu.
Mirkowy ogród (początki) 20:06, 07 lis 2022

Do góry
Mirka napisał(a)

Mega fotka
Mirkowy ogród (początki) 20:05, 07 lis 2022

Do góry
Ani i Wiolu u mnie główkowate też już szczypiorku wypuściły a te co pokazałam mają inne listki takie płaskie.
Sama jestem ciekawa ich kwitnienia.
Wiolu ja zostawiam tylko tę rabatę nie wyciętą bo widzę ją zimą z salonu.
Wiąże tylko Trzcinniki lekko kwiatostan przycinam.
Akcja reanimacja -zmiany w ogrodzie czas zacząć 19:48, 07 lis 2022

Do góry
Kim napisał(a)

Nie umiem robić zdjęć i przez to mało ich mam
Aga u Ciebie jestem na bieżąco i kibicuje zmianą u mnie też fale

No i piękne te Twoje fale. Takie płynące spokojnie . Też takie spróbuję zrobić .
Akcja reanimacja -zmiany w ogrodzie czas zacząć 18:47, 07 lis 2022

Do góry
Magleska napisał(a)
Bardzo ładnie Bożenko szkoda ,że tak mało fotek

Madziu dziękuję postaram się poprawić z fotkami
Akcja reanimacja -zmiany w ogrodzie czas zacząć 18:40, 07 lis 2022

Do góry
Nowa12 napisał(a)
Pięknie i nareszcie . Oszczędnie z fotkami ale powrót z rabatami na bogato .

Nie umiem robić zdjęć i przez to mało ich mam
Aga u Ciebie jestem na bieżąco i kibicuje zmianą u mnie też fale
Akcja reanimacja -zmiany w ogrodzie czas zacząć 18:36, 07 lis 2022

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)
No helloł! kto tu zawitał z fotkami

Nie poznaję ogrodu ,pięknie się wszystko rozrosło
W jesiennej odsłonie ogród zachwyca

Witaj Wiolu
Tak faktycznie wszystko jakoś porosło czas robi swoje
Akcja reanimacja -zmiany w ogrodzie czas zacząć 18:32, 07 lis 2022

Do góry
Helen napisał(a)
Sporo masz jeszcze miejsca na rabatach, w kolejnym sezonie pewnie się zrobi busz

W niektórych miejscach jest już gęstawo a że ciągle coś dorabiam to jeszcze pusto bo roslinki małe
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 18:20, 07 lis 2022

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Jesień z daleka

Piękne ujęcia, jesienią dopiero odznaczają się drzewa, bo mają swoje rozmiary
A jakie grzeczne pieski, dlaczego w ogrodzie mają kaganiec? Nie lubią się ?
Mój ogrodowy pamiętnik 17:32, 07 lis 2022

Do góry

Pomysł mam taki żeby te szpice zlikwidować mniej więcej tak. Oczywiście ładniej wyprofilować łuki.

Tu bym powiększyła różankę.

Lubuje się w łagodnych łukach. Jak najmniej kręcenia kosiarka tak aby wszędzie nią dojechać i wykosić.

Praktyczne podejście jest jak najbardziej wskazane. Już dość się nakręciliśmy kosiarką .
Mój ogrodowy pamiętnik 17:27, 07 lis 2022

Do góry

Agata witam krajanko

Pięknie się wszystko ładnie przebarwia. To i ja w pogoni za różnymi drzewami i krzakami kolorowymi podążam. Masz ładnego graba i chciałabym abyś pokazała go w całości i jak się nazywa.
Byłam u Wioli ona ma bardzo ładne kolumnowe. Wiola mnie do ciebie wysłała aby sobie zobaczyła twojego jak zwykle już zapomniałam nazwy muszę wrócić do niej.
Czy u ciebie ten grab szybko rośnie i gdzie go kupowałas.

Elu grab nazywa się Orange Retz. W sezonie zwykły zielony. Jesienią robi się ognisto pomarańczowy. Ja go kupowałam stacjonarnie w centrum ogrodniczym w Jaworznie. Mam go chyba ze 3 sezony. Podkrzesałam go trochę. On nie jest kolumnowy ale w razie czego będę go ciąć .

Mój ogrodowy pamiętnik 17:03, 07 lis 2022

Do góry

Pomysł mam taki żeby te szpice zlikwidować mniej więcej tak. Oczywiście ładniej wyprofilować łuki.

Tu bym powiększyła różankę.

Lubuje się w łagodnych łukach. Jak najmniej kręcenia kosiarka tak aby wszędzie nią dojechać i wykosić.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 16:27, 07 lis 2022

Do góry
Pogoda wciąż sprzyja pracom w ogrodzie. Do uporządkowania zostało mi jakieś 34 m rabat, po 17 m z każdej strony. To obustronny fragment długiej prostej przylegający do budynku od strony tarasu. Na rabatach frontowych bylin do wycinki praktycznie nie ma.

A jesień wciąż jest piękna.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 16:22, 07 lis 2022

Do góry
Magleska napisał(a)
Haniu lubię czytać Twoje opisy -pięknie opisujesz ogród i prace w nim w słowie pisanym

jesień masz śliczną -za Twoim przykładem też zaczęłam wycinki w ogrodzie -co mam wolne ,to na 2-3 godzinki idę -mam narazie 1,5 rabaty wycięte
zostawiam trawy i kwiatki te co jeszcze kwitną ,przycięłam też tak jak Ty stipy

Miło mi bardzo, że z wpisów jest jakiś pożytek.
Nie pracuję w ogrodzie intensywnie. Tak jak Ty- wyskakuję zwykle na 2 godzinki. Ubiegły tydzień był cudowny i prace na świeżym powietrzu były sporą przyjemnością.
Dzisiaj skończyłam jesienne porządki na rondzie i na rabacie z boku budynku. Dobrze jest rzucić okiem na rabaty przed zimą. Pod warstwą liści host i innych zgniłków odkryłam mnóstwo dziur w ziemi. Sporo ich było w okolicach rozchodników. Docisnęłam korzonki i zasypałam dziurki. Mam nadzieję, że strat nie będzie.

Uporządkowane rondo.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 16:13, 07 lis 2022

Do góry
daredevil napisał(a)
Piękna jesień u Ciebie, Haniu. Czytam co robisz i mam wyrzuty że się lenię i robię praktycznie nic

pozdrawiam

Karola, bój się boga. Ty leniwa? Nie grzesz kobieto! Jesteś tytanem pracy wszelakiej.
I oby tak zostało, bo efekty działań masz imponujące.

Gdyby nie porządki, to nie widziałabym nawet, że ciemierniki zbierają się do kwitnienia.

A spod kożucha hortensjowych liści wyjrzały na świat tiarelle.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 16:08, 07 lis 2022

Do góry
Magara napisał(a)
Haniu...
Urok zapodanych przez Ciebie zdjęć przyćmiła (albo może raczej przywaliła jak młotem) informacja, że teraz kanciki robisz...
Serio???
Głupio pytam, bo znam odpowiedź... Na pewno masz na to mądre wytłumaczenie...

A ja myślałam, że mam jeszcze tylko maliny do przycięcia (godzina roboty), wycinanie bylin (przy kawie - 15 minut dziennie) i grabienie w "wolnych" chwilach... A dwie książki na mnie czekają i ja na nie A tu wyrzut sumienia się trafił

Wszystkie zapominacie, że od roku działam w innym schemacie dnia. Mnie nic nie goni, jestem panią własnego czasu i mogę nim dowolnie rozporządzać. Zyskałam 8 godzin wolnego czasu każdego dnia. To olbrzymi komfort. Pisaniem o tym osobistym lenistwie powodujecie, że mam jakieś wyrzuty sumienia z powodu tego nadmiarowego czasu wolnego.
A wracając do kancikowania jesiennego- kilka lat temu zmotywowała mnie do tego jedna z forumek. Od kilku miesięcy nie widzę jej na forum, ale pamiętam jej słowa o tym, że jesienno-zimowy ogród bardzo zyskuje po zrobieniu kancików. Podczas mglistych i oszronionych poranków rabaty są dobrze podkreślone.
zdjęcia archiwalne jako dowód

Kanciki idealnie się sprawdzają wtedy, kiedy na rabatach robi się pustawo. U mnie jest to wiosna i okres jesienno-zimowy. Głównie wtedy je robię.
Powód drugi kancikowania to gleba z jaką mam do czynienia. To bardzo ciężka glina, z naciskiem na bardzo. Szybko się zasklepia, porasta mchem, proces namakania i obsychania przebiega z zakłóceniami. Pomaga napowietrzanie pazurkami. Dżdżownice w zbitej glinie mają problem z wciąganiem materii organicznej w głąb. Trochę je wspomagam.
Granica rabaty i trawnika- zwróć uwagę na mech.

Tu widać granicę między oczyszczona i zarośniętą krawędzią.

Okancikowane.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies