Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 20:57, 04 sty 2023

Joann napisał(a)
Przeróbkom chyba nie będzie końca, Wasze doświadczenia są tego dowodem, taki los ogrodnika. Ale całkiem przyjemne te przemeblowania

A wiesz, że ja akurat nie przepadam za ogrodowymi przemeblowaniami. Podobnie mam z wnętrzami domu. W ogóle nie kusi mnie zmiana koloru ścian, wystroju i innych takich.
Może tez z tego powodu niechcący wyszedł mi, jak pisze Anda, ogród parkowy. W takim rzadko kiedy robi się przemeblowania. On sam się zmienia poprzez rozrost drzew i krzewów.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 20:58, 04 sty 2023

Ewik napisał(a)

Też przerabiałam, nadal wyrywam

Magara nie będzie zadowolona. Ona wciąż wielbi czosnki główkowate miłością absolutną.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Magara 23:57, 04 sty 2023

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Magara nie będzie zadowolona. Ona wciąż wielbi czosnki główkowate miłością absolutną.

No bo one takie urocze

A tak serio, to aż zajrzałam w historię moich zakupów na allegro, bo tylko tam czosnki kupowałam. Wychodzi na to, że jesienią 2020 posadziłam 50, a jesienią 2021 jeszcze 100. Sezon 2022 za nami, a ja nie kojarzę gdzie te 150 czosnków było - trochę było, ale masowego ataku nie odnotowałam One z opóźnieniem się tak mnożą czy "coś" co u mnie żyje kocha je jeszcze bardziej absolutną miłością???
Gruszka_na_w... 11:05, 05 sty 2023

Magara napisał(a)

No bo one takie urocze

A tak serio, to aż zajrzałam w historię moich zakupów na allegro, bo tylko tam czosnki kupowałam. Wychodzi na to, że jesienią 2020 posadziłam 50, a jesienią 2021 jeszcze 100. Sezon 2022 za nami, a ja nie kojarzę gdzie te 150 czosnków było - trochę było, ale masowego ataku nie odnotowałam One z opóźnieniem się tak mnożą czy "coś" co u mnie żyje kocha je jeszcze bardziej absolutną miłością???

Oliwa zawsze na wierzch wypływa i tak będzie i z tymi czosnkami.
Gruszka_na_w... 11:10, 05 sty 2023

Porządki na rabatach chwilowo ulegają zawieszeniu. W nocy padało i znowu trzeba czekać aż glina podeschnie.
Na zdjęciach widać, że glina nic sobie nie robi z corocznego wzbogacania jej materią organiczną. Wchłonie wszystko.

Gruszka_na_w... 11:17, 05 sty 2023

Udało się ściąć kwiatostany hortensji i rozchodniki z zapłocia, rabat frontowych i z boku budynku. Zmniejszy się ilość śmieci fruwających po ogrodzie.

Napia 12:12, 05 sty 2023

Haniu, pozdrowienia noworoczne zostawiam spóźnione nieco, bo mimo szczepienia, dopadła mnie grypa.
Podoba mi się określenie Andy "parkowy ogród", budzi przyjazne uczucia i uspokaja. Twój ogród jest dla mnie właśnie takim pogodnym miejscem, w którym wszystko jest właśnie takie, jakie ma być. Dziękuję, że jesteś
Gruszka_na_w... 12:30, 05 sty 2023

Napia napisał(a)
Haniu, pozdrowienia noworoczne zostawiam spóźnione nieco, bo mimo szczepienia, dopadła mnie grypa.
Podoba mi się określenie Andy "parkowy ogród", budzi przyjazne uczucia i uspokaja. Twój ogród jest dla mnie właśnie takim pogodnym miejscem, w którym wszystko jest właśnie takie, jakie ma być. Dziękuję, że jesteś

Witaj Agnieszko. Dziękuję za życzenia i nie ukrywam, że bardzo cieszą mnie Twoje słowa o ogrodzie.
Na rabatach coraz bardziej pusto. Jest miejsce, aby pod koniec stycznia swobodnie robić cięcie krzewów.

Mam już nowy zapas worków na odpady po cięciu miskantów. Sporo ich jest do wycinki.

Gruszka_na_w... 12:37, 05 sty 2023

Buzia się śmieje do tych pierwszych zwiastunów wiosny.

Ruszają turzyce pagórkowate.

Łebki z ziemi wychyliły przebiśniegi i krokusy.

Kwitną pierwsze pierwiosnki bezłodygowe.

W świetnym stanie są po zimie epimedia.

Gruszka_na_w... 12:42, 05 sty 2023

Ale zanim przyjdzie nam cieszyć się wiosną, sporo czasu opłynie. Front robót wciąż jest rozległy.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies