Wpadłem z rewizytą i co widzę Całe parapety obsadzone że nie ma wolnego miejsca Ja też jestem fanem produkcji własnych roślin z torebki Te aksamitki są takie już duże że w kwietniu będą Ci już kwitły w domu Pozdrawiam!
Jeszcze mam jakieś marne migawki z wczoraj...nie wiem czy dzisiaj się wyjść da...leciałam zobaczyć moje orliki, u Irenki takie duże widziałam. Urosły Nie są takie wielkie, ale rosną sobie, postępy widać
I tulipanki przed admirałkami też już paseczki pokazują
Nadmarzłe hiacynty też kwitną, to cud, że dały radę. Trochę je mróz oszpecił, ale i tak mnie cieszą
Czosnki bardzo słabo...mało wzeszło, ale korona cesarska wreszcie się przebiła
Pora na rozsadzanie lotosów, szczególnie tych, które przetrzymywane były zimą w cieplejszym pomieszczeniu i już rozpoczęły wegetację, czyli na powierzchni pojawiły się zaostrzone pąki liściowe.
W tym celu wysypujemy zawartość kastry na siatkę i wymywamy wodą pod ciśnieniem błoto dostając się do kłączy. Kłącza nie wyciągamy na siłę, łatwo się uszkadzają - pęknięte i gnijące nie nadają się do uprawy.
Wymyte kłącza przycinamy. Muszą mieć co najmniej dwa węzły krzewienia (patrz, tak jak na zdjęciu).
Tak przygotowane kłącza wkładamy do wody i przygotowujemy podłoże w wybranych pojemnikach. najlepiej sprawdzają się kastry budowlane, ale to w następnym poście.
Basiu...wcześniej sadziłam w gruncie z mizernym efektem.Teraz tylko pomidorki mini,żeby było co skubnąć...nie nastawiam się na sadzenie odmian o dużych owocach...te wybieram na targu.
W dużych donicach ładnie mi rosną,podlewam i pryskam ...TYLKO...pokrzywą.Zero chemii.
Dziękuję za miłe wpisy Dziś z Wami nie posiedziałem - oglądałem film ze studniówki Aż się mi płakać chciało - raz ze śmiechu, raz z rozpaczy Na szczęścia mało mnie na filmie
Ufryzowane trawki to turzyce Amazon Mist - ale FC jednego mam i też wyczesałem
Pogoda u mnie w sobotę była iście marcowa - rankiem chmury, potem wyszło słońce, następnie była ulewa. Po południu znów słoneczko, deszcz, grad, śnieg. Po godzinie znów słońce i kolejna ulewa na dobranoc fotka z gradem Wygląda to jak mgła, więc musicie mi uwierzyć....Wiem, że macie powodów, ale spróbować zawsze można