Bez szaleństw Mirelka ... w grę wchodzi kilka sztuk jarzmianki, szałwii i naparstnic ... chyba że uda mi się jeszcze z łubinem
A zainspirowało mnie to poletko bylinowe i o takim myślę u siebie w okolicy garaży tylko nie wiem czy kwiaty zatopione w bergenii a nie w trawach dadzą fajny efekt... https://pl.pinterest.com/pin/353321533261467733/
Szałwia już dosadzona ale raptem sztuk 2
Zanim wysypałam żwirek rozłożyłam czarną grubą wlókninę oczywiście przy roślinach jest sam żwirek ... nie wiem jak grubo ale chyba nie jakoś przesadnie ... oczywiście cudów nie ma chwasty rosną na żwirku ale nie jest ich dużo i głównie między roślinami (tam gdzie jest sam żwirek) Najzwyczajniej w świecie co jakiś czas wyrywam te chwasty i tyle
No jak mam poleżeć jak oprysk na mączniaka konieczny?
Ale tak poważnie na pewno coraz więcej czasu spędzamy w ogrodzie odpoczywając i to jest ogromny plus
Edytka Hakone dostały wczesną wiosną azofoski i z tydzień temu gnojówki z pokrzyw. Niestety dzisiaj zauważyłam, że kilka z nich ma taki białawy nalot no i ... okazalo się że ŚŚ też takie ... muszę pryskać najprawdopodobniej na mączniaka ...echhh nie może mieć człowiek spokoju
Przed tujami przy ściance jest miscant Ferner Osten.
To prawda rabaty po rozsypaniu kory wyglądają dużo lepiej ... w sumie to chyba ze 100 worków poszło!!! No ale co zrobić?
Dzięki za miłe słowa ... choć z tym światowo to mocno na wyrost
Wszystkie łodygi już usunęłam ... wychodziły leciutko bo wiekszość była w całości zasuszona. W przyszłym sezonie zetnę je wcześniej i jesienią dosadzę kilkadziesiąt sztuk.
Dziękuję tylko że ja nie planuję tam nie wiadomo jakiej ilości kwiatów ... jedynie takie kolorowe akcenciki nawiązujące do reszty kwitnących jarzmianek i szałwii
Rabata już oczyszczona z zasuszonych tulipanów
I póki co niewiele oprócz kosodrzewiny na niej widać. Dzielone śmiałki słabo się zbierają z seslerią też szału nie ma... ale trzeba mieć nadzieję
Za miłe słowa dziękuję
Chciałabym oczywiście żeby było lepiej nie gorzej ... dlatego będę próbowała malymi krokami dosadzać byliny (na poczatek jarzmianka, naparstnica i dziewanna)
Ścianka jest biała ale nie odświeżona w tym roku.
Ja póki co pozostanę wierna Exoticom ... chociaż wykopywać tak rok w rok i potem sadzić to mi się nie chce za bardzo ... może pójdę najzwyczajniej w świecie w jesienne dosadzanie?
U mnie typowo tulipanowa rabata liczy sobie dobre 200cebul i miałabym tak co wiosna wykopywać i jesienią znowu sadzić? Hmmmmm
A na jakim etapie zasychania łodygi wykopujesz?