Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ren133"

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 13:16, 02 cze 2018

Do góry
MirellaB napisał(a)
Renia co się stało, że tyle bylin chcesz wprowadzać do ogrodu?

Bez szaleństw Mirelka ... w grę wchodzi kilka sztuk jarzmianki, szałwii i naparstnic ... chyba że uda mi się jeszcze z łubinem
A zainspirowało mnie to poletko bylinowe i o takim myślę u siebie w okolicy garaży tylko nie wiem czy kwiaty zatopione w bergenii a nie w trawach dadzą fajny efekt...
https://pl.pinterest.com/pin/353321533261467733/
Tu ma być ogród :) 13:05, 02 cze 2018

Do góry
Edyta moje ŚŚ chyba złapaly mączniaka czym pryskałaś swoje i co im ostatecznie było?
Tu ma być ogród :) 13:04, 02 cze 2018

Do góry
lindsay80 napisał(a)
Nie mam żadnych fotek ze swojego ogrodu, ale dostałam dziś sms'em fotkę od przyjaciółki z jej urlopu w Kornwalii i tak mnie zachwyciła, że puszczam w świat

A poza tym miałam dziś bardzo miłych ogrodowiskowych gości - Moniczka, bardzo się cieszę, że się poznaliśmy - było super!

Śliczne te naparstnice Lubię jak rosną tak grzecznie pionowo

PS Pasowałby mi taki kolor no i oczywiście biały tez by się nadał
Ogród Mirelli 12:13, 02 cze 2018

Do góry
ren133 napisał(a)
Rabata z szałwią przecudnai stipy zazdro
Pozdrawiam

Dziękuję Reniu. Stipy samosiejki
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 11:18, 02 cze 2018

Do góry
leon60 napisał(a)

kapnięte jak najbardziej na tak

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 11:18, 02 cze 2018

Do góry
polinka napisał(a)
Reniu, dwa razy co 14 dni

Ale jak pryskałam tydzień temu topsinem to odczekać jeszcze tydzień czy już działać zato? Wiesz w jakiej proporcji?
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 11:16, 02 cze 2018

Do góry
Johanka77 napisał(a)

Renia jest bosko! Ja tam jestem szałwiolubna, jeśli chodzi o towarzystwo dla bukszpana. I od szałwii na pewno nie straci na nowoczesności ta rabata

A pytanie mam techniczne? Co masz pod żwirem i jak głęboko masz ten żwirek, że nie masz chwastów? Ja w tym roku mam plagę chwastów w żwirku. Zarówno w szmacie, gdzie od spodu zrobił się gigantyczny labirynt korzeni, jak o tam gdzie była tektura... choć paradoksalnie tam gdzie tektura, są rzadziej i pieli się je łatwiej. Do wypielenia szmaty musiała bym zebrać cały żwir, podnieść włókninę i oczyścić ją od spodu z korzeni...

Szałwia już dosadzona ale raptem sztuk 2
Zanim wysypałam żwirek rozłożyłam czarną grubą wlókninę oczywiście przy roślinach jest sam żwirek ... nie wiem jak grubo ale chyba nie jakoś przesadnie ... oczywiście cudów nie ma chwasty rosną na żwirku ale nie jest ich dużo i głównie między roślinami (tam gdzie jest sam żwirek) Najzwyczajniej w świecie co jakiś czas wyrywam te chwasty i tyle
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 11:12, 02 cze 2018

Do góry
Kasya napisał(a)

Wszystko perfekcyjne to ciężko powymyślano co by tu jeszcze...
Pozostaje ci tylko zużywanie leżaków

No jak mam poleżeć jak oprysk na mączniaka konieczny?
Ale tak poważnie na pewno coraz więcej czasu spędzamy w ogrodzie odpoczywając i to jest ogromny plus
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 11:09, 02 cze 2018

Do góry
lindsay80 napisał(a)
o kurczaki, jak cudnie przy tej ściance, jakie Hakone dorodne - zdradź co Ty im zapodajesz, że tak rosną?
A przed tujami to jakie trawy?
Nowa rabata z korą już wygląda extra!

Co tu mówić Renia - masz światowo!

A na fotkę cudnej naparstnicy (niestety nie z mojego ogrodu) zapraszam do mojego wątku.

Edytka Hakone dostały wczesną wiosną azofoski i z tydzień temu gnojówki z pokrzyw. Niestety dzisiaj zauważyłam, że kilka z nich ma taki białawy nalot no i ... okazalo się że ŚŚ też takie ... muszę pryskać najprawdopodobniej na mączniaka ...echhh nie może mieć człowiek spokoju
Przed tujami przy ściance jest miscant Ferner Osten.
To prawda rabaty po rozsypaniu kory wyglądają dużo lepiej ... w sumie to chyba ze 100 worków poszło!!! No ale co zrobić?
Dzięki za miłe słowa ... choć z tym światowo to mocno na wyrost
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 11:06, 02 cze 2018

Do góry
ren133 napisał(a)

A takie "kapnięte" jak na tym zdjęciu nie bardzo Ci się widzą?

kapnięte jak najbardziej na tak
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 11:03, 02 cze 2018

Do góry
Kasia_CS napisał(a)

Exotici akurat długo nieruszane zostawiłam-część była taka, że liscie wychodziły samoistnie, ale część jeszcze bardzo dobrze się trzymała. Ogólnie exotici po wykopaniu miały najdorodniejsze cebule. Zawsze możesz zrobić eksperyment-wykopać na próbę jedna i sprawdzić czy ten stan cebuli Cię zadowala

Wszystkie łodygi już usunęłam ... wychodziły leciutko bo wiekszość była w całości zasuszona. W przyszłym sezonie zetnę je wcześniej i jesienią dosadzę kilkadziesiąt sztuk.
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 11:00, 02 cze 2018

Do góry
HannaR napisał(a)
W zeszłym roku zakochałam się w ogrodzie pokazowym Davida Harbera:

https://pl.pinterest.com/pin/260364422189973258/

Rabaty bylinowe na tle żywopłotów z cisa. No i taka kula ze stali nierdzewnej by mi się przydała .

Czy można kupić nasiona bylin w wybranych kolorach? Najczęściej widuje się kolorowe mieszanki.

Ciekawa inspiracja
A w kwestii nasion jeszcze się nie orientowałam. Może bardziej doświadczeni się wypowiedzą?
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 10:56, 02 cze 2018

Do góry
Magleska napisał(a)
hakonki dorodne masz cudna ta rabata teraz też ,a z kwiatami będzie jeszcze cudniejsza

Dziękuję tylko że ja nie planuję tam nie wiadomo jakiej ilości kwiatów ... jedynie takie kolorowe akcenciki nawiązujące do reszty kwitnących jarzmianek i szałwii
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 10:55, 02 cze 2018

Do góry
eee_taam napisał(a)

najlepiej tak ..jak same wyjda ...ale zazwyczaj nie równomiernie zasychaja to kwestia tego czy chcesz poczekać tydzień dwa dłuzej

kolorowe rabaty by tej sciankę moga byc hitem forum ...choc same kule w tej konfiguracji tez robią dobra robote i zachwtcaja wiele osóvb

Rabata już oczyszczona z zasuszonych tulipanów

I póki co niewiele oprócz kosodrzewiny na niej widać. Dzielone śmiałki słabo się zbierają z seslerią też szału nie ma... ale trzeba mieć nadzieję
Za miłe słowa dziękuję
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 10:45, 02 cze 2018

Do góry
leon60 napisał(a)

jak dla mnie to i bez bylin jest pięknie !

A takie "kapnięte" jak na tym zdjęciu nie bardzo Ci się widzą?
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 10:44, 02 cze 2018

Do góry
nicol21 napisał(a)

Bardzo fajna ta rabata, dość nowoczesna, ale myślę że mimo iż proponowane nasadzenia zmienią jej charakter to wyjdzie jej to na dobre

a ta ściana wodna jest biała, czy to jasny szary tak jasno odbija?

Chciałabym oczywiście żeby było lepiej nie gorzej ... dlatego będę próbowała malymi krokami dosadzać byliny (na poczatek jarzmianka, naparstnica i dziewanna)
Ścianka jest biała ale nie odświeżona w tym roku.
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 10:41, 02 cze 2018

Do góry
nicol21 napisał(a)

z tymi ładnymi odmianami to i tak one słabiej albo wcale nie- kwitną w kolejnych latach więc dałam sobie spokój z czekaniem aż uschną i wykopywaniem. U mnie są jako wypełniacz pomiędzy innymi roślinami i nawet w małej ilości w tym roku więc ciężej wykopywać, a i też nie chciałam żeby szpeciły rabatki. Jak nie wyrosną za rok to trudno. Bardziej nastawiam się na liście.
Chyba muszę się przestawić z tulipów na inne cebulowe, takie co się namnażają z roku na rok, a nie takie co nie chą kwitnąć. Choć jesienią ciężko jest sobie odmówic kupna cebul, oj ciężko.

Ja póki co pozostanę wierna Exoticom ... chociaż wykopywać tak rok w rok i potem sadzić to mi się nie chce za bardzo ... może pójdę najzwyczajniej w świecie w jesienne dosadzanie?
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 10:38, 02 cze 2018

Do góry
wiklasia napisał(a)
z typowych tulipanowych rabat wykopuję, a jak są wsadzone jako wypełniacze pomiędzy czymś to zostawiam

U mnie typowo tulipanowa rabata liczy sobie dobre 200cebul i miałabym tak co wiosna wykopywać i jesienią znowu sadzić? Hmmmmm
A na jakim etapie zasychania łodygi wykopujesz?
Mój ogród pod lasem 23:37, 01 cze 2018

Do góry
malgol napisał(a)

Biegalam z nią po całym ogrodzie I nie mogłam się zdecydować ale ostatecznie posadzilam pod tarasem przy choinach Jedeloh. Nie wiem czy to dobre miejsce, ale ożywia je I cały czas ja widze

Ladny kolorek tej naparstnicy a jaka wysoka jest?i ile płaciłaś?
Mój azyl na wichrowym wzgórzu 23:19, 01 cze 2018

Do góry
ren133 napisał(a)

Aaa to bardzo dobra informacja

Ja bardzo je lubię i co roku wsadzam.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies