Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

leon60 11:06, 02 cze 2018

ren133 napisał(a)

A takie "kapnięte" jak na tym zdjęciu nie bardzo Ci się widzą?

kapnięte jak najbardziej na tak
ren133 11:09, 02 cze 2018

lindsay80 napisał(a)
o kurczaki, jak cudnie przy tej ściance, jakie Hakone dorodne - zdradź co Ty im zapodajesz, że tak rosną?
A przed tujami to jakie trawy?
Nowa rabata z korą już wygląda extra!

Co tu mówić Renia - masz światowo!

A na fotkę cudnej naparstnicy (niestety nie z mojego ogrodu) zapraszam do mojego wątku.

Edytka Hakone dostały wczesną wiosną azofoski i z tydzień temu gnojówki z pokrzyw. Niestety dzisiaj zauważyłam, że kilka z nich ma taki białawy nalot no i ... okazalo się że ŚŚ też takie ... muszę pryskać najprawdopodobniej na mączniaka ...echhh nie może mieć człowiek spokoju
Przed tujami przy ściance jest miscant Ferner Osten.
To prawda rabaty po rozsypaniu kory wyglądają dużo lepiej ... w sumie to chyba ze 100 worków poszło!!! No ale co zrobić?
Dzięki za miłe słowa ... choć z tym światowo to mocno na wyrost
ren133 11:12, 02 cze 2018

Kasya napisał(a)

Wszystko perfekcyjne to ciężko powymyślano co by tu jeszcze...
Pozostaje ci tylko zużywanie leżaków

No jak mam poleżeć jak oprysk na mączniaka konieczny?
Ale tak poważnie na pewno coraz więcej czasu spędzamy w ogrodzie odpoczywając i to jest ogromny plus
ren133 11:16, 02 cze 2018

Johanka77 napisał(a)

Renia jest bosko! Ja tam jestem szałwiolubna, jeśli chodzi o towarzystwo dla bukszpana. I od szałwii na pewno nie straci na nowoczesności ta rabata

A pytanie mam techniczne? Co masz pod żwirem i jak głęboko masz ten żwirek, że nie masz chwastów? Ja w tym roku mam plagę chwastów w żwirku. Zarówno w szmacie, gdzie od spodu zrobił się gigantyczny labirynt korzeni, jak o tam gdzie była tektura... choć paradoksalnie tam gdzie tektura, są rzadziej i pieli się je łatwiej. Do wypielenia szmaty musiała bym zebrać cały żwir, podnieść włókninę i oczyścić ją od spodu z korzeni...

Szałwia już dosadzona ale raptem sztuk 2
Zanim wysypałam żwirek rozłożyłam czarną grubą wlókninę oczywiście przy roślinach jest sam żwirek ... nie wiem jak grubo ale chyba nie jakoś przesadnie ... oczywiście cudów nie ma chwasty rosną na żwirku ale nie jest ich dużo i głównie między roślinami (tam gdzie jest sam żwirek) Najzwyczajniej w świecie co jakiś czas wyrywam te chwasty i tyle
ren133 11:18, 02 cze 2018

polinka napisał(a)
Reniu, dwa razy co 14 dni

Ale jak pryskałam tydzień temu topsinem to odczekać jeszcze tydzień czy już działać zato? Wiesz w jakiej proporcji?
ren133 11:18, 02 cze 2018

leon60 napisał(a)

kapnięte jak najbardziej na tak

MirellaB 11:52, 02 cze 2018

Renia co się stało, że tyle bylin chcesz wprowadzać do ogrodu?
ren133 13:16, 02 cze 2018

MirellaB napisał(a)
Renia co się stało, że tyle bylin chcesz wprowadzać do ogrodu?

Bez szaleństw Mirelka ... w grę wchodzi kilka sztuk jarzmianki, szałwii i naparstnic ... chyba że uda mi się jeszcze z łubinem
A zainspirowało mnie to poletko bylinowe i o takim myślę u siebie w okolicy garaży tylko nie wiem czy kwiaty zatopione w bergenii a nie w trawach dadzą fajny efekt...
https://pl.pinterest.com/pin/353321533261467733/
MirellaB 15:56, 02 cze 2018

Reniu fajna inspiracja. U Ciebie wszystko ślicznie będzie wyglądało. Ja też na nowo byliny wprowadzam do ogrodu
ren133 16:10, 02 cze 2018

MirellaB napisał(a)
Reniu fajna inspiracja. U Ciebie wszystko ślicznie będzie wyglądało. Ja też na nowo byliny wprowadzam do ogrodu

Super