Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

Johanka77 08:00, 01 cze 2018

ren133 napisał(a)

Ja planuję trochę ożywiających bylin tutaj, gdzie teraz dosadziłam jarzmiankę, którą mam też przed hortensjami, bordową naparstnicę i białą dziewannę... Przydałaby się do tego zestawu różowa wyższa naparstnicę i łubin zatopiony w hakone

Renia jest bosko! Ja tam jestem szałwiolubna, jeśli chodzi o towarzystwo dla bukszpana. I od szałwii na pewno nie straci na nowoczesności ta rabata

A pytanie mam techniczne? Co masz pod żwirem i jak głęboko masz ten żwirek, że nie masz chwastów? Ja w tym roku mam plagę chwastów w żwirku. Zarówno w szmacie, gdzie od spodu zrobił się gigantyczny labirynt korzeni, jak o tam gdzie była tektura... choć paradoksalnie tam gdzie tektura, są rzadziej i pieli się je łatwiej. Do wypielenia szmaty musiała bym zebrać cały żwir, podnieść włókninę i oczyścić ją od spodu z korzeni...
ren133 10:38, 02 cze 2018

wiklasia napisał(a)
z typowych tulipanowych rabat wykopuję, a jak są wsadzone jako wypełniacze pomiędzy czymś to zostawiam

U mnie typowo tulipanowa rabata liczy sobie dobre 200cebul i miałabym tak co wiosna wykopywać i jesienią znowu sadzić? Hmmmmm
A na jakim etapie zasychania łodygi wykopujesz?
ren133 10:41, 02 cze 2018

nicol21 napisał(a)

z tymi ładnymi odmianami to i tak one słabiej albo wcale nie- kwitną w kolejnych latach więc dałam sobie spokój z czekaniem aż uschną i wykopywaniem. U mnie są jako wypełniacz pomiędzy innymi roślinami i nawet w małej ilości w tym roku więc ciężej wykopywać, a i też nie chciałam żeby szpeciły rabatki. Jak nie wyrosną za rok to trudno. Bardziej nastawiam się na liście.
Chyba muszę się przestawić z tulipów na inne cebulowe, takie co się namnażają z roku na rok, a nie takie co nie chą kwitnąć. Choć jesienią ciężko jest sobie odmówic kupna cebul, oj ciężko.

Ja póki co pozostanę wierna Exoticom ... chociaż wykopywać tak rok w rok i potem sadzić to mi się nie chce za bardzo ... może pójdę najzwyczajniej w świecie w jesienne dosadzanie?
ren133 10:44, 02 cze 2018

nicol21 napisał(a)

Bardzo fajna ta rabata, dość nowoczesna, ale myślę że mimo iż proponowane nasadzenia zmienią jej charakter to wyjdzie jej to na dobre

a ta ściana wodna jest biała, czy to jasny szary tak jasno odbija?

Chciałabym oczywiście żeby było lepiej nie gorzej ... dlatego będę próbowała malymi krokami dosadzać byliny (na poczatek jarzmianka, naparstnica i dziewanna)
Ścianka jest biała ale nie odświeżona w tym roku.
ren133 10:45, 02 cze 2018

leon60 napisał(a)

jak dla mnie to i bez bylin jest pięknie !

A takie "kapnięte" jak na tym zdjęciu nie bardzo Ci się widzą?
ren133 10:55, 02 cze 2018

eee_taam napisał(a)

najlepiej tak ..jak same wyjda ...ale zazwyczaj nie równomiernie zasychaja to kwestia tego czy chcesz poczekać tydzień dwa dłuzej

kolorowe rabaty by tej sciankę moga byc hitem forum ...choc same kule w tej konfiguracji tez robią dobra robote i zachwtcaja wiele osóvb

Rabata już oczyszczona z zasuszonych tulipanów

I póki co niewiele oprócz kosodrzewiny na niej widać. Dzielone śmiałki słabo się zbierają z seslerią też szału nie ma... ale trzeba mieć nadzieję
Za miłe słowa dziękuję
ren133 10:56, 02 cze 2018

Magleska napisał(a)
hakonki dorodne masz cudna ta rabata teraz też ,a z kwiatami będzie jeszcze cudniejsza

Dziękuję tylko że ja nie planuję tam nie wiadomo jakiej ilości kwiatów ... jedynie takie kolorowe akcenciki nawiązujące do reszty kwitnących jarzmianek i szałwii
ren133 11:00, 02 cze 2018

HannaR napisał(a)
W zeszłym roku zakochałam się w ogrodzie pokazowym Davida Harbera:

https://pl.pinterest.com/pin/260364422189973258/

Rabaty bylinowe na tle żywopłotów z cisa. No i taka kula ze stali nierdzewnej by mi się przydała .

Czy można kupić nasiona bylin w wybranych kolorach? Najczęściej widuje się kolorowe mieszanki.

Ciekawa inspiracja
A w kwestii nasion jeszcze się nie orientowałam. Może bardziej doświadczeni się wypowiedzą?
polinka 11:02, 02 cze 2018

Reniu, dwa razy co 14 dni
ren133 11:03, 02 cze 2018

Kasia_CS napisał(a)

Exotici akurat długo nieruszane zostawiłam-część była taka, że liscie wychodziły samoistnie, ale część jeszcze bardzo dobrze się trzymała. Ogólnie exotici po wykopaniu miały najdorodniejsze cebule. Zawsze możesz zrobić eksperyment-wykopać na próbę jedna i sprawdzić czy ten stan cebuli Cię zadowala

Wszystkie łodygi już usunęłam ... wychodziły leciutko bo wiekszość była w całości zasuszona. W przyszłym sezonie zetnę je wcześniej i jesienią dosadzę kilkadziesiąt sztuk.