Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Wśród brzóz i dębów 11:16, 08 wrz 2017

Do góry
Kocham duże, stare drzewa w ogrodzie. Tu mój ulubiony zakątek w cieniu brzozy.
Między brzozami 00:39, 08 wrz 2017

Do góry
Za brzozami bym posadziła te cisy co masz. Tylko jaki to gatunek/odmiana? Jesli nie wiesz to daj wyraźne foty pokroju i gałązek w zbliżeniu.

Pamiętaj o planowaniu ogrodu z myslą i o jesieni (barwy) i zimie. Dobrze dobrane, zestawione kolorystycznie rosliny mogą sprawić, że na jesienny spektakl ferii barw czeka się z dreszczykiem emocji. Tu bym proponowała posadzenie na osi okna -brzozy jednego jarząba. Niech cieszy czerwienią liści, a zimą kolorem owoców.
Cisy za brzozami dadzą zimą ciemną, intrygującą zieleń. O walorach wiatrołapu nie wspominam Na tle ciemnego cisa białe pnie brzóz nabiorą zimą podwójnej wartości. Mozna gdzieś upchnąć/zestawić niskie derenie Ivory Halo. Zimą dadzą czerwony kolor gałązek.

Jedna sosna Fastigiata to mało. Inna sprawa, ze ma jakiś-takiś stalowo nijaki kolor. A może Pinus nigra 'Zimmer' lub Pinus nigra 'Pyramidalis' albo już kompletna rozpusta... cudna, o długich igłach Pinus nigra 'Molette' (mam ją i kocham bezgranicznie).
Gdyby np. 3 takie sosny zdobyć to mozna by połaszyć się na rozstawienie ich w ogrodzie jako dominant.
Między brzozami 00:19, 08 wrz 2017

Do góry
Toszko dobrze pamiętasz Może dorzucę jeszcze taki "goły" plan to będzie łatwiej myśleć

Brzozy mają obecnie jakieś 4 m wysokości i zastanawiam się czy ich troszkę nie przerzedzić bo łącznie jest ich tam 9.
Tajemniczy Ogród 23:43, 07 wrz 2017

Do góry
Różaneczniki wśród tak gesto rosnących brzóz będą miały okrutny żywot. A ty zgryzotę z różanecznikami - brzozy maja rozległy i płytko idący system korzeniowy i są bezlitosnymi pijaczkami. Różaneczniki też mają płytki system korzeniowy, a do tego wymagają bezwzględnie kwaśnego, stabilnego ph.

Mozna spróbować posadzić mniej wymagające azalie japońskie - są odmiany niegubiące liscie na zimę. Mozna dosadzić hosty, może niewysokie miskanty

Między brzozami 23:21, 07 wrz 2017

Do góry
Czekaj, czekaj z tym planem
Tak szybko mówisz, ze nie nadarzam układać sobie w głowie.

Brzozy, o ile dobrze pamiętam rosną w zachodnio-południowej częsci działki. Dobrze pamiętam?
Wzgórze chaosu 21:01, 07 wrz 2017

Do góry
I Magnolia gwiaździsta, ewidentnie ma w tym roku problem. Wydaje mi się, że to wpływ brzóz, które rosną u sąsiada. Ziemia bardzo tam wysycha a jednocześnie brzozy mocno cieniują. Wszystkie drzewka mają zielonkawy nalot na korze. Magnolia i klon palmowy (zielony) mają żółtawe liście. Będę musiała przekopać im ziemię, dosypać kwaśniej i podlewać.

Nasz 1szy ogród 18:00, 07 wrz 2017

Do góry
makadamia napisał(a)
Ewa (Ewa?)
Nie

makadamia napisał(a)
Nie ziemi ogrodowej potrzebujesz, tylko obornika i kompostu.
Ziemi też potrzebuję, obornik raczej granulowany, mączka

makadamia napisał(a)
A na problem łazienkowy polecam taką folię samoprzylepną, którą się nakłada na okno i wygląda jak piaskowane szkło
Tak też będzie na początku niestety, ale wolałabym w miarę szybko te okna osłonić naturalnie

Ogólny plan działąnia jest taki, że obecnie obsadzamy boki i na pewno pół tyłu. Będą to sosny, świerki, choina kanadyjska, brzozy, jarzębina, kaliny, lilaki, jaśminowce, cisy, berberysy, hortensje bukietowe. Zastanawiałam się nad jałowcami bo są piękne, ale mówisz że brzydko się starzeją...

Z tyłu po lewej zastanawiam się nad domkiem "ogrodnika", jagodnikiem i być może kilkoma kolumnowymi drzewkami owocowymi, i kiedyś, kiedyś ze dwie skrzynie warzywnika

Witaj Misia
Tajemniczy Ogród 16:04, 07 wrz 2017

Do góry
Witajcie Dziewczyny po przerwie
Od tygodnia biegam po szkołach i przedszkolach i myślę, czym obsadzić moje brzozy.)))
I tak wymyśliłam, że w jednym kole zasadziłabym plamami:
żółtą trzmielinę,
turzycę silver sceptre
ze 3 różaneczniki
i żurawki.

I zachodzę w głowę, które żurawki.
Czy dopasować do trzmieliny i wziąć jakieś karmelowe,creme brulee, lub takie żółtoczerwone
czy do turzycy i pójść w bordowe...hmmm Bordowe już są na rabacie obok i boję się, że będzie za dużo...
Podpowiedzcie, proszę!!!
Ściskam serdecznie!!!
Pod bosymi stopami 09:53, 07 wrz 2017

Do góry
Wani napisał(a)
Makadamia Twoja druga propozycja podoba mi się wizualnie ale mam kilka wątpliwości :
-czy 2,5 metra szerokości to nie za mało na plac? Jak tam wstawić huśtawki np? Mamy do wykorzystania linę do chodzenia, bocianie gniazdo też musiałoby zostać bo lubią je dzieci w każdym wieku. Koniecznie ścianka do wspinaczki... Muszę to ogarnąć

Aniu, najlepiej byłoby oczywiście wziąć miarkę w rękę i przymierzyć wszystko w realu. Jeśli urządzenia ustawi się bardziej w szeregu, to nie powinno być problemu ze zmieszczeniem wszystkich tych urządzeń i jeszcze więcej. A jeśli trzeba więcej - to też nie ma problemu żeby poszerzyć do 3 metrów

Wani napisał(a)
-drzewa w rogu przy warzywniku odpadają bo będą go zacieniać a jak wiemy lokalizacja i tak już jest daleka od optymalnej

Drzewo w rogu dobrze wygląda kompozycyjnie, ale obowiązku nie ma.
Można ewentualnie pomyśleć albo o jakimś kolumnowym, typu amanogawa, albo jakiejś niewielkiej kuleczce - czymś co nie zacieni warzywnika.

Wani napisał(a)
- czy drzew/a w kółku przy ogrodzeniu nie trzeba by trochę odsunąć od niego? Głównie chodzi mi o to żeby liście nie leciały na drugą stronę

Do przemyślenia. trzeba jedynie wycyrklować tak, żeby drzewo nie rosło na brzegu rabaty. U mnie lipy tak rosną i kiepsko to wygląda.

Wani napisał(a)
- trzecie miejsce na drzewa : tam by chyba spokojnie mogły sobie rosnąć brzozy pożyteczne? Za nimi musi się zmieścić drewno kominkowe pod płotem.

Myślę, że by mogły
Na zielonej... trawce :) 09:05, 07 wrz 2017

Do góry
Tak to ta krzewuszka... no widzisz zagadka rozwiązana, a ja dumałam co jej dolega, że tylko kilka kwiatów pokazała... i zwalałam na brzozy, że wodę im podbierają Dzięki za info

A liście mają piękne już od lipca zaczynają się przebarwiać
Pod bosymi stopami 22:41, 06 wrz 2017

Do góry
Makadamia Twoja druga propozycja podoba mi się wizualnie ale mam kilka wątpliwości :
-czy 2,5 metra szerokości to nie za mało na plac? Jak tam wstawić huśtawki np? Mamy do wykorzystania linę do chodzenia, bocianie gniazdo też musiałoby zostać bo lubią je dzieci w każdym wieku. Koniecznie ścianka do wspinaczki... Muszę to ogarnąć

-drzewa w rogu przy warzywniku odpadają bo będą go zacieniać a jak wiemy lokalizacja i tak już jest daleka od optymalnej

- czy drzew/a w kółku przy ogrodzeniu nie trzeba by trochę odsunąć od niego? Głównie chodzi mi o to żeby liście nie leciały na drugą stronę

- trzecie miejsce na drzewa : tam by chyba spokojnie mogły sobie rosnąć brzozy pożyteczne? Za nimi musi się zmieścić drewno kominkowe pod płotem.

Dziękuję Ci bardzo !

Aaaa, a spadek nie jest duży ale widoczny. Nie możemy już bardziej wyrównać bo M straszy że ten betonowy płot sąsiadów się przewróci pod naporem ziemi z naszej strony - musimy trzymać się poziomu tego płotu.
Ogrodowy spektakl trwa ... 22:20, 06 wrz 2017

Do góry
Hortensja pnąca z koleji to zdecydowanie najlepsza z moich hortensji i taka która mi się podoba i do każdego rodzaju ogrodu pasuje

powinna mieć więcej cienia to rosła by lepiej - i w jej towarzystwie nie rośnie żadna róża - ani mi do głowy nie przyszło żeby zaburzyć tą aurę

natomiast zastanawiam się czy nie dać z boku do niej kolejnej hortensji jaką mam już 3 rok

to bardzo źle rosnąca hortensja Wim's Red - źle rośnie bo posadziłam ją blisko brzozy i to chyba jest ten powód

Od nowa ... na przekór wszystkim 12:27, 06 wrz 2017

Do góry
Dobra, jedziemy z koksem tylko nie umiem się określić jaki styl ma mieć mój ogród bo za dużo lubię roślin i za dużo wszystkiego bym chciała mieć jedynie pewna jestem linii prostych

z drzew to pewne,ze chcę brzozy, klona, derenia. Mam miłorzęba i grujecznika do przesadzenia. Ma być trawiasto i zimozielono.
Podstawą będą bukszpany, cisy, trawy a byliny jako wypełniacze. Z bylin lubię jeżówki, zawilce, szałwie, przetaczniki, rozchodniki czyli jak wszyscy
Jedyne rośliny jakich nie planuję to wrzosy niestety, kilka prób było i za każdym razem porażka więc odpuszczam. Róże też niekoniecznie chociaż im nie mówię stanowczo nie.

Ciężki temat z garażem, ale w planach mam coś w ten deseń zrobić przy nim.

Chciałabym jeszcze jakiś element wodny wkomponować i może jakieś donice w okolicach tarasu.

Na razie jest tak hihi pustkami wieje

Chciałabym uzyskać efekt ... nie wiem jak to powiedzieć, chodzi o to, że rosliny mają rosnąć w kwadratach, prostokątach. W nich również drzewa i cisy lub bukszpany. Mają się przenikać i uzupełniać. Nie chodzi mi o obsadzenie każdej kwatery obwódką tylko ma być w środku coś zimozielonego

nie patrzcie na rozmieszczenie tych kwater, pokazuję tylko o co mi chodzi

Ogród Cioci cz. 3 10:26, 06 wrz 2017

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Małgosiu bardzo ładne domeczki to z brzozy nakręcone otwory tak?

Biorę wiertarkę i też takie porobię aby owady miały się gdzie skryć przed zimą.
Już zrobiłam miejsce dla żab bo okazuje się, że żabki zimują zakopane w ziemi. Mają swoje miejsce przy oczku gdzie najwięcej przebywaja i tam im ziemię spulchniłam.

Dokładnie z brzozy.Najlepiej jak już sezonowana,podsuszoną i nawiercone grubym wiertłem
Mój azyl na wichrowym wzgórzu 10:03, 06 wrz 2017

Do góry
Anitka napisał(a)
Pomimo deszczowej pogody nie czuć jeszcze jesieni w ogrodzie. Brzozy tylko zrzucają pierwsze listki. Róże kwitną po raz kolejny. Kilka zdjęć z deszczowego poranka, trzeba uwiecznić końcówkę lata

]

To jeden z moich ulubionych kącików w twoim ogrodzie Tak mało mieliśmy deszczu w małopolsce, że z radością oglądam takie właśnie nastrojowe zdjęcia.
Wzgórze chaosu 09:43, 06 wrz 2017

Do góry
Anitka napisał(a)
Zazdroszczę detoksu ogrodowego Widoki zapierają dech w piersiach. Byłam w zeszłym roku na Wielkanoc, ale sceneria była zupełnie inna, wszystko soczyście zielone. Aż niewiarygodne jak ten region się zmienia w zależności od pory roku.
Widzę Iwonko, że działasz sporo w ogrodzie. Szykują się chyba spore zmiany.
Ostatnio pytałam w szkółce w mojej okolicy o brzozy doorenbos i Pan powiedział, że nigdzie ich nie ma, bo chcieli sprowadzić. Najwięcej drzew jest u szkółce Gurgula, nie wiem czy byłaś tam kiedyś. Dla mnie to taka "fabryka roślin" choć ja jak tam jadę to dostaję nerwa, bo nie ma cen i wszystko zależy z kim się jeździ z obsługi, ale przyznaje, że tam maja najwięcej drzew, ale i ceny bywają z kosmosu.

Ja w Toskanii byłam tylko w lipcu, teraz w sierpniu. Zawsze kolory sieny dominują. Soczystą zieleń widziałam na zdjęciach, też piękna. Krajobraz z tego regionu jest najbliższy memu sercu. Nie góry, nie morze czy jezioro, tylko własnie te wzgórza...
Pan Gurgula mam bardzo blisko, od niego pochodzi cały szkielet mojego ogrodu. W tej chwili to faktycznie fabryka roślin, kiedyś było trochę taniej. Ale jakość niezawodna. Wszystko od nich rośnie i dobrze wygląda. O brzozy jeszcze tam nie pytałam, najlepiej osobiście podjechać i jeszcze faktycznie na fajna panią trafić. Na wiosnę miałam szcęście Znalazłam natomiast piękne sadzonki w wielickiej szkółce Gargas. 150 zł za dorodny egzemlarz, przy większej ilości będzie taniej. Tam kupiłam białe wrzosy, duże sadzonki po 5 zł. Nad brzozami dumam
Mój pierwszy ogród - Paulina 08:57, 06 wrz 2017

Do góry
lipss napisał(a)

Na tym zdjęciu ładnie widać, że podstawowa forma świerka zajmie Ci połowę szerokości trawnika.

Są odmiany karłowate, wąskie i takich trzeba szukać.
Drzewa liściaste są łatwiejsze, bo mają koronę tylko na górze, a przy ziemi nie zajmują dużo miejsca, ale też: brzozy rosną raczej duże i dałabym je tylko w rogach. Na środku rabaty dałabym tylko nieduże drzewka w stylu wiśni umbra lub piccardii. Ewentualnie gatunki kolumnowe
Ogród Cioci cz. 3 23:46, 05 wrz 2017

Do góry
Małgosiu bardzo ładne domeczki to z brzozy nakręcone otwory tak?

Biorę wiertarkę i też takie porobię aby owady miały się gdzie skryć przed zimą.
Już zrobiłam miejsce dla żab bo okazuje się, że żabki zimują zakopane w ziemi. Mają swoje miejsce przy oczku gdzie najwięcej przebywaja i tam im ziemię spulchniłam.
Typografia ogrodu 22:37, 05 wrz 2017

Do góry
lojalna_ napisał(a)
Brzozy !! Jak ja Ci zazdroszczę piękne są juz takie grubasy.

W przyszłym sezonie pomyślę o jeszcze jednej ))
grube to są te w drugiej części zagajnika. Te maja u nas dopiero półtora roku. Ale u mnie to pospolite sa
Typografia ogrodu 21:50, 05 wrz 2017

Do góry
Brzozy !! Jak ja Ci zazdroszczę piękne są juz takie grubasy.

W przyszłym sezonie pomyślę o jeszcze jednej ))
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies