Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z uśmiechem

Ogród z uśmiechem

jolanka 18:57, 03 paź 2017

anabuko1 napisał(a)
Ja tam u ciebie żadnego syfu nie widziałam .
Narzekasz kobieto.
A takie rzeczy przy pracach. To muszą być. To wszytko przejściówki.
Hortensje piękne.
Bardzo spodobało mi się to zdjatko zurawki z trawą na pierwszym planie. A na drugim ogród

Hmm, dyplomatka z Ciebie
Wiem, że cierpliwość jest w tym przypadku bardzo wskazana. Zdjęcia może przydadzą się za kilka lat do porównania
Żurawki i trawa to już moje dzieło Sama je rozmnażałam
jolanka 18:59, 03 paź 2017

Anda napisał(a)
Fajnie zapowiada sie nowa rabata Dzieje sie u Ciebie i zima zapowiada sie bardzo interesujaco, skoro beda nowe plany

Dziękuję
Miałam nadzieję, że w tym roku zrobię o wiele więcej ale niestety, ani pogoda ani inne sprawy nie pozwolily mi na podgonienie planów Cieszę się z tego co jest. Masz rację, zima to dobry czas na plany i rysunki.
jolanka 19:05, 03 paź 2017

kwartet napisał(a)
Jolu tytanie pracy
brzozy to ci zgrubieją nawet nie zauważysz kiedy, na tle tych cisów będą świecić
ta rabata wokół nich to może rzeczywiście szersza( bo patrząc po dziewczynach to odchodzi ciągłe poszerzanie)
na tym twoim piachu świetnie by się sprawdziła owsica wiecznie zielona(ona lubi ubogo),niebiesko-zielony jeż dekoracyjny cały rok i te słomkowe kwiatostany,rozrzuciłabyś po trzy sztuki na tej rabacie i miałabyś bazę do dalszych nasadzeń
tulipanowiec tłuściutki i grujecznik niczego sobie

Trzymam Cię za slowo jak będą slabo rosnąć to się zgloszę
Hmm, muszę pomierzyć jeszcze raz wszystko. Dzisiaj się nie dało w tym deszczu.
Owsicy nie znam, zaraz zobaczę co to za jedna
Tulipanowiec to duma eMa. W ub roku nawet kwitł Grujecznik jest u mnie dopiero rok ale mimo tego, że dwa razy przemarzł wiosną, rośnie super. Z dnia na dzień czerwienieje coraz bardziej. Trochę śmiesznie bo zaczyna od góry
jolanka 19:10, 03 paź 2017

Margarete napisał(a)
Dalie cudne, hortensje jeszcze ładniejsze...szkoda że to juz schyłek sezonu...
Ja zrezygnowałam z dalii właśnie z tego powodu że nie mam ich gdzie przechować. Garaż mam pod domem więc przy ciepłych zimach jest tam za ciepło dla karp. Kilka lat z rzędu udawało sie i wiosna były piekne a jednego sezonu wyschły na wiór, pomarszczyły sie i nic z nich nie było - choć zabezpieczyłam karpy jak co roku w skrzyneczce w garażu...i juz kolejnych dalii nie kupuje, ogladam u innych ;_)

Właśnie się zastanawiam czy uda mi sie je przetrzymać Jeśli nie, będzie tak, jak u Ciebie.
Nawet jestem zaskoczona, że z takich malutkich karp, jakie kupiłam, tak fajnie urosły. Myślę, że ten ciągły deszcz się do tego przyczynił.
jolanka 19:20, 03 paź 2017

inka74 napisał(a)
Jola - a te cisy to jaka odmiana? Jak chcesz aby rosły "swobodnie" musisz dać je szerzej niż same mogą w przyszłości się rozrosnąć. Jak chcesz ścianę - gęściej tak aby z 10 cm na siebie zachodziły. To tak na zdrowy chłopski rozum

Fajnie się zmieniają u ciebie te rabaty i róże jeszcze obłędnie kwitną

Te cisy to Hicksii a te 3 pomiędzy sosnami to Hilli. W środę odbiorę jeszcze 2 Hilli - one będą właśnie dosadzane do braciszków i resztę Hicksii.
Chcę aby rosły swobodnie, dlatego na razie będą między nimi spore przerwy. Dosadzę teraz coś pomiędzy, trawy, berberysy, może zawilce
jolanka 19:25, 03 paź 2017

Anabell napisał(a)
Jolanka ogrodnik musi mieć cierpliwość, a poprawianie ziemi tego wymaga.
z tym że lepsza piaszczysta. dołki zaprawisz, nawodnienie zrobisz i wszystko będzie rosło.

Teraz sadziłam narcyzy między rozchodnikami to kopałam dołki ciężką ziemię wybierałam , dowoziłam na spód kompost, urobiłam się mozolna robotą

Cisy w/g mnie dobrze posadziłaś i tak się zrosną.
Ja mam tak samo sadzone i już nie mam jak przejść między nimi, szukam dziury do przejścia by między nimi a siatką wejść.
Od samej jezdni część działki sam piach i na tym odcinku jak sadziłam żywopłot cisowy to koparą był wykopany rów 1 m szer na 0,5m głęboki i dopiero sadziłam cisy.

Wcześniej sadziłam w tym odcinku 50 m jarzębiny i inne drzewa wszystkie usychały bez podlewania, dlatego koniecznie chciałam podkład z dobrej ziemi, teraz są dobre efekty.

Haniu, wiem, wiem ale cóż poradzić na trudny charakter
Nawodnienie mam już zrobione, od tego zaczęliśmy w ub roku i od trawnika. Bez tego nie dałabym rady.
Na pewno w żadną stronę nie jest dobrze taki to los ogrodnika, urobić się
Cieszę się, że piszesz mi o swoich doświadczeniach To pomaga "ulożyć" sobie w glowie to, co robię dziekuję
jolanka 19:31, 03 paź 2017

Kupiłam latem jednego miscanta Memory. Podzieliłam na 4 części 3 z nich kwitną, czwarta nie ale listki ma

Zebrinusy u mnie kwitną U Was też?

jolanka 19:37, 03 paź 2017

Te dwa tez lubię ale nie wiem kto zacz

mrokasia 19:48, 03 paź 2017

Zazdroszczę Ci tych pióropuszy .
Moje 3 nie-gracki też mają takie pędy, z których powinny być kwiaty ale wciąż miotełek brak. I nie wiem - zakwitną czy nie?
A kurdupel Yaku Jima to dopiero chyba w przyszłym roku ma szansę, w tym widzę że nabrał nieco masy i to daje mi cień nadziei, że jednak coś z niego wyrośnie
jolanka 19:48, 03 paź 2017

Kwitną jeszcze trochę zawilce, jarzmianki i jedna szalona ostróżka. Werbena zaś okazała się fajną stołówką.