Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 23:15, 10 kwi 2014

Do góry
Szafirkowo.................

Hiacyntowo.........i cały czas jeszcze trochę krokusowo........... oraz żonkilowo.........

Ogród cichy i przytulny 23:13, 10 kwi 2014

Do góry
Mille napisał(a)
Asiu, masz piękny i taki dojrzały ogród, bardzo lubię takie klimaty, podoba mi się, że nie wszystko widać od razu, przypuszczam, że spacery po nim to jak odkrywanie kolejnych zakątków. Dotarłam do modrzewia podcinanego w formie grzybka. Poproszę w wolnej chwili o instrukcję jak ciąć gałązki, żeby się rozgałęział, zagęszczał u góry. Mój modrzew rośnie dopiero 2 lata i do tej pory podcinałam tylko gałęzie dotykające ziemi.

Znalazła zdjęcia z modrzewiem. Trochę to trwało bo z moim wzrokiem dostrzec tą witkę na zdjęciu to graniczyło z cudem, dlatego strzałkami pozwoliłam sobie zaznaczyć ten modrzew. Dostałam go w maju 2007r. a jesienią prezentował się tak :

zima 2007/2008

kwiecień 2012r.

Dlatego sekator weź do ręki i trach, trach , trach powodzenia
Marzenia do spełnienia - nieśmiało się witam! :) 23:13, 10 kwi 2014

Do góry
Z ostatnich naszych prac to rozłożyliśmy system nawadniania trawnika. Więcej zdjęć nie zdążylam zrobic, bo mąż na drugi dzień zakopał. To zdjęcie robila córcia ukradkiem /

Jeszcze jedna rabata została rozpoczęta, ale pozostawia wiele do życzenia, jest nieskonczona, wiec póki co nie bedę pokazywac.

Dziękuję za uwagę

Jak tylko zrobię zdjęcia stanu najbardziej aktualnego, to oczywiście pokazę. Póki co od dwóch dni pada, więc prace wstrzymane.
Ogród cioci 23:12, 10 kwi 2014

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)

super domki Gosiu trzmielina ekstra na patyczkach pewnie że ją pięknie doprowadzisz bo jest z czego buźiaki nocne paaa
OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 23:11, 10 kwi 2014

Do góry
Dzisiaj nie było u nas słońca, popadywało z przerwami cały dzien więc o pracy w ogrodzie nie było mowy, poza tym wróciłam skonana z pracy ale na moment wpadłam i strzeliłam kilka fotek, tulipany lada chwila pokażą swoja cała urodę............ale jak ja mogłam do tej pory życ bez roslin cebulowych...........nie wiem.......przeciez o tej porze roku to sama radość oczekiwanie na to żeby pokazały swoj kolor, to kwintesencja wczesnej wiosny obok świeżej zieleni młodych liści.............wiosną cebulowe rządzą....
Tulipanowo...........

Ogród pod trzema dębami 23:07, 10 kwi 2014

Do góry
Pochwalę się jeszcze trawą po pierwszym koszeniu.

Jeszcze w weekend wyglądała marnie ale deszcze zrobiły swoje.

I dzieło moje i dzieci.

Sofijka w ogrodzie 23:06, 10 kwi 2014

Do góry
I ujęcie na południową stronę ogrodu

Wisienki pięknie kwitną. Czyż nie pięknie się wkomponowałam z moją kiku shidare zakura w okoliczne widoki?
Ogród pod trzema dębami 23:04, 10 kwi 2014

Do góry
Skrzyneczki

Przed wkopaniem

I już napełnione i na swoim miejscu.

Staram się wykorzystać miejsce do ostatniego centymetra. W skrzyniach będzie więc ciasno.
Eksperymentalnie sadzę warzywa wysiewane w domu. Przeczytałam gdzieś, że tak można nawet marchew sadzić. Moja jest w ziemi od niedzieli i widać, że już rośnie. Na wszelki wypadek dosieje jeszcze trochę.

W pierwszej skrzyni posadzone są:
różne sałaty i rukola, część wysadzana część posiana.
kilka odmian cebuli, dymka, siedmiolatka i taka jak siedmiolatka ale okrągła,
por na mini pory,
marchew wczesna i dosieje późniejszej,
rzodkiewka,
buraki.

W drugiej skrzyni na razie tylko pietruszka.
To jest generalnie skrzynia na pomidory i ogórki, więc na razie będą tam pewnie jeszcze sałaty, na szybki zbiór.

Na dno każdej skrzyni poszedł mój kompost, przemieszany z miejscową ziemią, na którą jesienią sypałam obornik. Później przekopałam to jeszcze z kilkoma workami ziemi. Na górę poszła już tylko ziemia z worka.

Liczę na lepsze zbiory niż w zeszłym roku.

Skrzynie są z desek kompozytowych z Casto, ciętych i skręcanych przez mojego m.

Kiedyś będzie tu pięknie 23:02, 10 kwi 2014

Do góry
dzisiejszy poranek

Kwiatowy ogródek Monteverde 23:00, 10 kwi 2014

Do góry
Aniu,

tak spodobały mi się Twoje hortensje, że nie odpuściłam i właśnie jestem szczęśliwą posiadaczką kilkunastu sztuk - głównie to Anabelle, ale jest też Nikko Blue, Europa i Villosa. Te podobały mi się na necie więc..... kupiłam! Dołączy do jedynej którą miałam już w zeszłym roku - Romance - taka o warstwowym kwiecie - ale pewnie wiesz
trochę słabe zdjęcie ..

Marzy mi się biało-niebiesko-fioletowy szpaler hortensji, zobaczymy co wyjdzie z marzeń ...
Pytanie do ekspertki - jak teraz się do nich zabrać? Mam ziemię kwaśną, planuję lekko podsypać je korą. Jak o nie dbać aby były zjawiskowe? Czym je podlewać aby miały te niebieskie - niebieski kolor? Na razie są oczywiście sadzonki - patyczki z drobnymi listkami, ale przecież urosną, nie ?
Będę wdzięczna za radę.
Ukojenie dla zmysłów.....taki ma być mój ogródek 22:59, 10 kwi 2014

Do góry
Wiunia, lecę od Kasi.... piszą, że magnolie wymagają miejsc osłoniętych. u mnie połowa rośnie na wygwizdowie totalnym. Niestety mieszkam na szczycie góry... i tu zawsze wieje A jak sadziłam to sąsiedztwo było malutkie..... I najbardziej szkodzą magnoliom przymrozki wiosenne bo mrożą kwiaty.
Magnolie stellata (gwiaździste) są wytrzymałe, kwitną jako pierwsze... ale jak przyjdzie mróz to zmrozi...
U mnie kwitną wszystkie co roku... jak były przymrozki, to kwiaty były z wierzchu brązowe Ale jak sie rozwinęły to nie przeszkadzało. Samych krzewów nie umrozi ... u Ciebie klimat będzie podobny jak u mnie.. a nawet patrząc na strefy to masz lepszy.
U nas popularne są gwiaździste i pośrednie, w co drugim ogrodzie..
Potem usunę fotki, by ci nie zaśmiecać..
Patrz jak posadziłam magnolie.. na środku ogrodu, by było je widać z każdego miejsca.. na środku prawie 30 arowej działki.. na szycie góry..... 4 mi tak rosną

Jedno foto zostawiam, resztę usuwam, bo za chwilę będzie brak możliwości edycji.
Marzenia do spełnienia - nieśmiało się witam! :) 22:59, 10 kwi 2014

Do góry
Tak się wszystko pięknie budzi z zimowego snu.

Relaks nr 2

A takie mam widoki za ogrodzeniem. Panienka źrebna, czekamy na maluszka

Ogród cichy i przytulny 22:57, 10 kwi 2014

Do góry
Moje piękne jabłuszka tak wyglądały w 2006r. a później

A dzisiaj mamy małe różowe pączki

Sofijka w ogrodzie 22:57, 10 kwi 2014

Do góry
Oto wyseplka z iglakami, o której wcześniej pisałam:
i widok z balkonu:
A skład wysepki to: od lewej Picea glauca Conica, Chamaecyparis obtusa Lucas, Chamaecyparis obtusa Teddy Bear i Pinus heldreichii Compact Gem
W kamiennym kręgu od początku 22:56, 10 kwi 2014

Do góry
GorAna napisał(a)
kolorowa rabata

Aniu wiosna u Ciebie piękna,nacieszylam oko Twoimi tulipankami!
Pozdrawiam serdecznie
Mazury i mój kawałek ziemi 22:54, 10 kwi 2014

Do góry
Ewa4 napisał(a)
A to mini ogródek mojej Olgusi.

Pochwal Olę za ogródeczek bardzo mi się podoba
Co z tym ogródeczkiem począć 22:53, 10 kwi 2014

Do góry
ewa004 napisał(a)
Śliczne te szafirki

Po wczorajszych ulewnych deszczach część tulipanów leży

Ewuś śliczne te widoczki,a jakie poukladane! Podziwiam i napatrzeć się nie mogę...
Po prostu ogród... 22:51, 10 kwi 2014

Do góry
Okienne pelargonie własnej produkcji już mają pączki

Marzenia do spełnienia - nieśmiało się witam! :) 22:51, 10 kwi 2014

Do góry
Kule bukszpanowe znalazły miejsce przy łezce. Mają już korę.

Przygotowanie miejsca dla tujek Danika.

Relaks W tle posadzone juz tuje.

Na tę chwilę rabata wygląda tak. Dosypałam już korę. Niewiele widać, bo wszystko maciupkie.

Po prostu ogród... 22:45, 10 kwi 2014

Do góry
Wreszcie kupiłam

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies