Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

W miniformacie 13:17, 09 mar 2014

Do góry
Trochę porządków zrobione, tylko wory do wyniesienia zostały tyle tego było.

Nawet koszenie zaliczone bo już nie miałam siły trawnika grabić, a kosiarka raz dwa i wszystko zebrała.

Podlewanie, jednym słowem sezon rozpoczęty i wszystko od razu inaczej wygląda.

I jeszcze kupiłam kulkę obikową na wymianę, posadzone i niech zdrowo rośnie. .
Ogród w budowie - nieustającej 13:15, 09 mar 2014

Do góry
Chcę zapytać kto wie co ja tu mam? Kwiat podobny łudząco do śnieżyczki przebiśniega, ciut może wyższy, ale liście są zupełnie inne. Zrobiłam zdjęcie 9mało udane) kępce przebiśniegów, które są obok, żebyście zobaczyli wyraźniej różnicę:

Ogród z łezką 13:11, 09 mar 2014

Do góry
Wczoraj było bardzo miło Jeszcze Ula zrobiła prezent mojemu wnusiowi i przywiozła syna Ja też od niej śliczności dostałam

Ania przyjechała ciut później i podzieliła się nawet patyczkami hortusi z Ulą. Bo Ania to takie dobre serducho ma Patyczki stały sobie w słoikach w garażu i już listki zaczęły wypuszczać Mam nadzieję, że jakaś część chociaż się przyjmie.

Ula przyjechała z łopatą!!! Ona myślała, że jej pozwolę te hortusie własnoręcznie kopać...Ale sprawę nadzorowała

Ogród w budowie - nieustającej 13:10, 09 mar 2014

Do góry
Dzisiaj pierwszy od dawna słoneczny dzień, więc zrobiłam zdjęcia kwiatków na pamiątkę. Nie są nadzwyczajne, nie imponują rozmiarami, ale te pierwsze kolory niezwykle nas cieszą. Latem nikt by przecież na takie coś nie zwrócił uwagi.

Ogród w skali mikro :) 13:09, 09 mar 2014

Do góry
gierczusia napisał(a)

Nieee Beatko .. Pól ... I tak jest tego bardzo dużo a cena śmieszna 5 zł ...

Niestety nie mam takiej drewnianej skrzynki po winie .. Też by mi sie przydała na jakąś wiosenną kompozycję ... Na giełdzie można kupić takie , stylizowane .... Noo i w lidlu są sliczne , ale nie chcę dawać ... Chyba łże masz jakieś znajomości .. Albo będziesz bardziej przekonująca niż ja

O coś takiego mi chodziło. W takiej można by zrobić domek dla owadów tylko patyki puste do niej wsadzić. W L. nie znam nikogo i hurtowych zakupów nie robię nie ma szans.

Zaraz zdjęcie usunę,
Ogród w budowie - nieustającej 13:02, 09 mar 2014

Do góry
Drodzy wielbiciele róż. Róże pomarszczone kwitną jako pierwsze, już w maju, bardzo wcześnie wypuszczają soczyście jasnozielone listki, to wielka zaleta, bo aż do późnej jesieni wyglądają dobrze. Nie marzną, nie chorują, nie imają się ich szkodniki ani czarna plamistość.
Jedyny minus to taki, że mocno się rozrastają, zwłaszcza jak rosną w dobrej ziemi.
Widzieliście kiedyś te róże na wydmach, nad morzem? Na piachu, smagane wiatrami i solą są niskie.
No i są odmiany, które nie wyrastają wysoko, więc może sprawisz sobie Haniu chociaż jedną do wąchania. Niższa jest odmiana "Moje Hammarberg" albo "Rotes Meer". Mają niewiele ponad metr i są zwarte.

Basiu i ja miałam pączki z konfiturą z róży w karnawale, takie pyszne jak Twoje robi moja mama.
W tłusty czwartek były już tylko z konfiturą z wiśni i z powidłami śliwkowymi, bo róża się skończyła.
Ale nigdy nie mieszała moja mama powideł z różą - trzeba będzie spróbować za rok.

A za przepisem Marioli - Pani Przyrody zrobiłam sobie nalewkę z płatków róż, ale z próbowaniem muszę czekać, bo smaki jeszcze bardzo "osobne". Zrobiłam ją późno, z wrześniowego kwitnienia. Pachnie jak swieże kwiaty, czyli zabójczo.

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 12:59, 09 mar 2014

Do góry
Przycięte owocowe, reszta czeka, ale żeśmy poszaleli z piłą wszystkie trawy już wycięte w trymiga
Mgły odeszły i słońce zaświeciło, czyste niebo, ciepło jest..... wreszcie robota pali się w rękach

dłużej mi zajmie wyzbieranie tych ździebełek, ale najważniejsze , że trawy ciachnięte
Ogród średniowieczny i nie tylko 12:55, 09 mar 2014

Do góry

czosnki już takie wielkie są

a dereń zakwitł

i mata - szmata już się całkowicie schowała pod irgami
Ogród średniowieczny i nie tylko 12:53, 09 mar 2014

Do góry
To jeszcze kilka zdjęć, teraz trochę lepszych
Ogród z łezką 12:50, 09 mar 2014

Do góry
anna_g napisał(a)
I jeszcze takie tam różne debaty rabatkowe

a to Kasiowy fajny kompostownik dwukomorowy - kolejne dzieło e-Ma

Już go tak nie chwal odlazło kawałek dechy tu i ówdzie, jeszcze nie zamalował
Ogrodnik Mimo Woli cd 12:45, 09 mar 2014

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Dziękuję w imieniu donic i cierpiętników

Basiu - Twój jeden ale jaki.. pierwszy sort... moje serce już podbił

A teraz dla Ani.. pod odzyskana z cienia trzmieliną mam posadzone miniaturowe hosty , pomiędzy nimi krokusy.. tulipany mam obok, ale można posadzić te niskie Te niskie szybciej też kwitną, wiec szybciej przekwitną.. Foto fatalne, ale to nowe miejsce wiec jeszcze brzydkie, musi sie zagęścić..

Aniu pięknie tu !!!!!!!!
Ogród z łezką 12:45, 09 mar 2014

Do góry
anna_g napisał(a)
I "praca zespołowa" tzn. Panowie pracowali Panie kibicowały (czasami) Ula zabierała od Kasi hortensje ogrodowe w ilości sztuk... kilka Kasia ma fotkę samochodu po załadowaniu A to wykopywanie

No to którą najpierw???

Hmmm... to trzeba przemyśleć - może tą? mówi prawa noga Kasi

Jak tą - to zgoda - siup na taczki

No i jedziemy do samochodu

I już kilku nie ma

W ilości sztuk 7. A najbardziej mnie Ula rozbroiła tą łopatą i zamiarem, że sama będzie te wielkoludy targać
Ogród z łezką 12:43, 09 mar 2014

Do góry
anna_g napisał(a)
Trochę zdjątek z pobytu Na pamiątkę. Dziękuję Kasi i całej rodzince za spotkanko Strasznie fajni z Was ludzie I uczynni. Podziwiam e-Ma za uczynność A ogródeczek jest cymesik Wszystko rozplanowane i świetnie wygląda - nawet jak jeszcze nie pokazał całej urody bo w końcu dopiero początek marca Jak wszystko zakwitnie - a zwłaszcza Twoje róże to ja znowu u Was jestem Różanka mnie zaczarowała i ta lawenda... i wiele wiele innych.

No dobra - to może teraz trochę dowodów na to co piszę

Znak firmowy ogrodu

i rabata z różami....

i to co mnie zaskoczyło bardzo - hebe - wielka i bardzo ładna - a ja myślałam że jej nie da się przezimować

i druga

Ania...Ty masz do mnie rzut kamieniem, to wstyd, że tak rzadko zaglądasz...do mnie nie trzeba specjalnego zaproszenia, zawsze na kawkę możesz wpaść

Mój wygląd wczoraj...tylko na okładkę magazynu
w Oborze też mogą być ogrody 12:41, 09 mar 2014

Do góry
Mój stolik do pracy przy roślinkach

Nowa rozsada bluszczowa, nic nie może się zmarnować

Bluszcz z Biedry

i hortki oczekujące na nową lokalizację, czekają na Waszą pomoc
Co z tym ogródeczkiem począć 12:41, 09 mar 2014

Do góry
Nic nadzwyczajnego ,ale myślę że obsadzone będą ładnie wyglądać
Moje ukochane miejsce na ziemi 12:34, 09 mar 2014

Do góry
promanal i miedzian extra czekają ...
ciągle było zimno i padało, więc nie było sensu i szans opylać ...
koniecznie w poniedziałek muszę to zrobić,
bo już ostatni dzwonek

OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 12:30, 09 mar 2014

Do góry
Wiosna, wiosna...........krokusy, iryski powolutku, niesmiało ale zaczynają się pokazywać.......choć wiekszość jeszcze cały czas "w blokach startowych", potrzebują czasu, słońca, deszczu i będzie się działo oj będzie............

Ogród w skali mikro :) 12:26, 09 mar 2014

Do góry
GosiaJoanna napisał(a)
Kfffiatuszek dla pięknych Pań

Gośku .. Dzięki za kfffiatucha i to w takim uroczym towarzystwie

Buziaki ślę na koniec świata
Polokoktowy fragment planety 12:26, 09 mar 2014

Do góry
Witam wszystkich w kawałku mojej historii.
Cóż, jak większość tutaj, jestem w posiadaniu kawałka ziemi, Chciałbym aby docelowo stała się cichym i przyjemnym zakątkiem, gdzie po pracy będzie można trochę się odprężyć. A jednocześnie, obecnie trzeba stworzyć także przestrzeń do zabawy dla dzieciaków.
Na razie, rok temu, gdy prowadziliśmy budowę i remont domu, przygotowanie bazy (trawnik + pierwsze nasadzenia) powierzyliśmy zaprzyjaźnionej firmie. Tak aby dzieciaki, na wiosnę miały już kawałek czystego trawnika do biegania, a nie piach po budowie. Nawet zastanawiałem się, czy sam nie założyć trawnika, po lekturze wielu wątków na forum. Jednakże ostatecznie brak czasu zmusił do skorzystania z pomocy innych.
Cel, który sobie postawiliśmy na początek, został osiągnięty. Mamy wiosnę i mamy ogródek który wygląda już schludnie i przyjemnie. Ale, jak to w życiu, jeszcze dużo pracy nas czeka na tej bazie.

Zacznijmy od trawnika, bo tutaj chciałem podpytać fachowców, co z nim teraz zrobić. Na dzień dzisiejszy wygląda jak na poniższych zdjęciach. Siany był z końcem września i udało się go 2-3 razy skosić przed zimą. Teraz gdy już cieplejsze dni nastały, był już 3 razy przegrabiony plastikowymi grabkami i usunięto z niego "zimowe śmieci" a także kolki które spadły z obecnej w ogrodzie sosny (prawdopodobnie do wycięcia bo wygląda że usycha)

To co chciałbym docelowo zmienić, to osiągnąć większą gęstość. Spodziewam się, ze przy dzieciach, w niektórych miejscach (częściej używanych - okolice piaskownicy itp) może być problem z utrzymaniem idealnego stanu, jednakże w większej części powinno to się udać.

To co widzę, to na razie niezbyt duża gęstość trawy. Tu się zastanawiam, czy czekać kilka kolejnych koszeń i to go zagęści, czy też można trochę dosiać? Ewentualnie na tym etapie może mogę jakoś wspomóc mój trawniczek. Jakieś konkretne nawożenie? Czytałem w innym wątku że nawożenie zaczynamy gdy zaczynamy podlewanie, tak aby nawozy się rozpuściły. Z znów podlewanie to temperatura od 12 stopni w górę. A więc jak tak dalej pójdzie, to za chwil parę, będzie można coś w tym względzie pć. Pytanie tylko o konkretny środek lubiany i polecany
Chyba że są jeszcze jakieś inne zabiegi, które mogę zastosować (już wiem, że niektóre dosyć agresywne zabiegi nie koniecznie są dobre dla tak młodego trawnika).

To w sumie pierwsze pytania, które mnie męczą patrząc obecnie przez okno. Jak wiosna zacznie się na dobre, pewnie ruszę z pielęgnacją i dosadzaniem krzewów.

Tym czasem pozdrawiam i liczę na chociaż drobne rady dla nowicjusza Ewentualnie chociaż wskazanie wątku, który w szczególności powinienem przeczytać w mojej sytuacji, bo przy mnogości tematów na forum, może trochę zająć zanim trafię na właściwy

Pozdrawiam
Rafał
Moje ukochane miejsce na ziemi 12:25, 09 mar 2014

Do góry
kupiłam też siarczan potasu, podsypałam bukszpany i zimozielone ...
deszcz rozpuścił ładnie

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies