Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ciemiernik - Helleborus 10:22, 17 mar 2025

Do góry

Nn w kolorze brudnego bordo. Ustalanie odmian nie ma sensu. Wszystkie są piękne.
Ogrod nad bajorkiem 09:56, 17 mar 2025

Do góry
Planuje drabinke z prętów zbrojeniowych żebrowanych fi 16 troche juz zardzewiałych za to świetnie pasujacych do calej reszty moich rdzawych ozdob Bez żadnych zdobien, bez fiku miku. Prosta drabinka pergola. Wys. ok. 2,5 metra przed wkopaniem w ziemie, szer. 150 cm, głebokosc 20-25 cm. Taki klasyk.
Cos takiego jak na poniższym zdjeciu. Tylko metalowa, stabilna i zniesie ciezar potencjalnej róży. Jak róza nie bedzie chciala rosnac posadze tam clematisy z hortensja pnącą lub przywarka.

Widziałam, ze róża Malvern Hills potrafi byc wielka.
Kraina spełnionych marzeń 09:38, 17 mar 2025

Do góry
Ech... w marcu jak w garncu.

Połowa działki - czyli mam powoli dość część II 08:36, 17 mar 2025

Do góry

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 23:42, 16 mar 2025

Do góry
Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Urlop wychowawczy rządzi się swoimi prawami Od września będzie już mniej czasu na takie przyjemności. A wyszywanka już prawie skończona. Został jeden kolor jeszcze do uzupełnienia.

Pati, fajnie wyszła Ci wyszywanka, temat pszczół w jakiś sposób bliski mi jednak
Za drzwiami do ogrodu... 22:47, 16 mar 2025

Do góry
Wczorajszy śnieg trochę zaskoczył ! A dziś słoneczko i już po nim. Krokusom nie zaszkodził, choć wczoraj nie było ich widać spod niego.

Kraina spełnionych marzeń 22:31, 16 mar 2025

Do góry
Dzisiaj wzięłam się wreszcie za pomidory.
Najpierw odkażałam w roztworze wody utlenionej według porad Patrycji.
W tym roku mam na próbę w kubeczkach z pulpy papierowej. Zobaczymy, czy to się sprawdzi.

Za drzwiami do ogrodu... 21:48, 16 mar 2025

Do góry
Za drzwiami do ogrodu... 21:45, 16 mar 2025

Do góry

Za drzwiami do ogrodu... 21:40, 16 mar 2025

Do góry
U nas sezon spotkaniowy już trwa prawie bez przerwy!. Czy grudzień, czy luty, nie ważne czy śnieg, czy deszcz, czy upał! Teraz kolejne spotkanie odbyło się w marcu! Zawsze mamy o czym pogadać, czymś się powymieniać, obdarować i pośmiać, czasem do rozpuku A jak trzeba to pocieszyć, czy w czymś wspomóc!
Wspólne wyprawy do szkółek też
są ciekawsze, choć bardziej zgubne!
Wczoraj oglądałyśmy ogród Magdalenki, wprawdzie cały w śniegu, ale od czego jest wyobraźnia. Pogoda chciała nam pokrzyżować plany, ale jej się nie udało i szkółkę w Nałęczowie też odwiedziłyśmy!
Skusiłam się na kalinę bodnandską, silenę rollies favorite, pełne prymulki w różnych kolorach i bratki.
Wczorajsza aura, na szczęście już nieaktualna

Kraina spełnionych marzeń 21:26, 16 mar 2025

Do góry
anpi napisał(a)
[…]Pati pewnie wrzuci na dowód jakieś fotki, gdzie szalone ogrodniczki brną w śniegu dopytując się co gdzie rośnie!

Zgodnie z prośbą

Wrzucam też cudne ciemierniki ledwie wystające spod śniegu.

Spotkanie bardzo super, nawet nie zauważyłam kiedy zrobiło się ciemno. Następne pewnie już w Ogrodzie Botanicznym UMCS podczas kwitnienia piwonii i lilaków
Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 20:32, 16 mar 2025

Do góry
Dziś pikowałam część papryk.

Glina i zielsko 20:23, 16 mar 2025

Do góry
Oto krótka relacja z wykonania planu

No to tak:

Pkt 1
wykonany. Jeden buczek siedzi w wiadrze w ziemi i kminie gdzie go dać. Przycięty ale cos mi sie nie widzi w przedogródku.

Pkt 2
Owocowe posadzone.

Pkt 3

Przesadzone jak należy
Obornik komopost skórki bananowe.

Pkt 4

Dwie róże posadzone w donice .
Własnie mnie olśniło gdzie te większa w kortowej wsadse.
Naprzeciwko platana. W lewej czesci rabaty. Troche ja bedzie widać z tarasu jak urośnie.

Pkt 5
Posadzone

Pkt 6
Obxięte co zaplanowane

Pkt 7
Nie zrobiony.
Czasu brakło ale też przesadze jak ruszą byliny bo niektóre w korze niewidoczne i kopałam na oślep.

Pkt 8 nie było ale jeszcze nawiozłam obornikiem wszystkie hortki róże i cisy na kortowej.
Oraz obciachałam hortki i trawki donicowe na tarasie.

Jak sprzatałam graty to już zimno było.

Na przyszły weekend tez zrobie plan bo jakoś robota lepiej szła.

Teraz kąpiel i polatam po wątkach.

Nikt mi nie moze powiedzieć że miałam leniwą niedzielę. ❤️❤️❤️

Takie słonko mi towarzyszyło.

Edit
Zapomniałam że jeszcze 6 brateczków posadziłam w doniczki i stoja na tarasie przed domem.
Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 20:21, 16 mar 2025

Do góry
Wczoraj mimo takiego poranku:

lubelskie ogrodowiskowe dziewczyny ruszyły na podbój szkółki. Mimo zimy bagażniki nie były puste.

Było też zimowe zwiedzanie ogródka Magdaleny.

Dziś już śnieg stopniał i było słonecznie.
Kraina spełnionych marzeń 20:20, 16 mar 2025

Do góry
Magdalenko, serdecznie dziękuję za super sobotę! Pyszne jedzonko i pogaduchy w przemiłaj atmosferze! Uwielbiam te nasze spotkania, bardzo wesołe i takie ładujące bateryjki!
Wydawałoby się, że pogoda spłatała nam figla i pomysł buszowania po szkółce spali na panewce. A tu nawet ja, która zarzekałam się, że na pewno niczego nie potrzebuję i nie będę kupowała wróciłam z pełnym bagażnikiem
Taką mieliśmy aurę w drodze do Ciebie

Twoje rabatki w śniegu dogłębnie rozkminiałyśmy, wyobrażając sobie to czego nie było widać, ale wiesz, że wyobraźnia ogrodniczek bujna jest! Pati pewnie wrzuci na dowód jakieś fotki, gdzie szalone ogrodniczki brną w śniegu dopytując się co gdzie rośnie!
Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 20:15, 16 mar 2025

Do góry
Wafel napisał(a)
Pati, ty masz jeszcze czas na twórczość, pracusiu?

Urlop wychowawczy rządzi się swoimi prawami Od września będzie już mniej czasu na takie przyjemności. A wyszywanka już prawie skończona. Został jeden kolor jeszcze do uzupełnienia.
Czego NIE ROBIĆ w ogrodzie nowoczesnym 20:06, 16 mar 2025

Do góry
Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Dzięki Lidka Dopiero tu dotarłam. Moja działka jest dość wąska, bo 21-22 metry długości, ale za to długa na 100 m. Na 25-stronie na moim wątku masz rozważania dotyczące kształtu rabat. Też kiedyś będziemy mieć garaż na tyłach, ale mamy tą swobodę, że mamy z boku działki dodatkową drogę wewnętrzną, więc rabaty nie przeszkadzają przejazdowi.

Ze swojej strony podpowiem, że najbardziej mi pomogło w procesie projektowania: książka Alexander Rosemary podręcznik "Podstawy projektowania ogrodów", przeglądanie forum Ogrodowiska oraz Pinteresta.
Przykładowy pin: https://pl.pinterest.com/pin/5981411999076870/

Witam moją imienniczkę

Widzę, że nie tylko imię, ale i rozmiar działek nas łączy u nas ok. 20 metrów szerokości, ale za to długości ok 100 (było więcej ale wygrodzilismy tylko tyle reszta stoi i czeka na pomysły ).
Zajrzę dziś napewno zobaczyć jak ty sobie poradziłaś z takim terenem
Ogród w malinówkach 19:49, 16 mar 2025

Do góry
Mam z dzisiaj tylko zdjęcia w trakcie prac.

Przed obiadem zebrałem zrębkę i zdarłem włókninę. Potem rozsypałem materię organiczną i mączkę. Na koniec kopanie, niby tylko niecałe 40 m kw, a dało mi w kość. No ale zadowolony
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 17:17, 16 mar 2025

Do góry

No i część działki z którą ruszamy pod koniec czerwca

Rany, jeszcze chwila...
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 17:13, 16 mar 2025

Do góry
Działka pięknie obeschła, czyli poziom wód wysoki, ale nie jest zły, przed nami lato do sprawdzenia bo zima wyszła ok

Pięknie zapączkowana pissardi

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies