Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w malinówkach

Ogród w malinówkach

Marcin89 19:17, 13 lut 2026

nicol21 napisał(a)
No ładny masz ten ogród. Bardzo konsekwetny dobór roślin, umiejscownienie/odstępy! w tym roku się już rozbuja i będzie czad.

Chęć działania na nowych rabatch rozumiem. co planujesz przy orzechu? bo on zabiera dużo wody i jego duże liście też mało dowy deszczowej filtrują na dół....
Przy orzechu nic. Tak napisałem, że rabata za orzechem Brzeg rabaty od orzecha będzie oddalony o kilka m, tak samo 2 wiśnie i magnolia. Do tego hortensje, azalie, trawy i byliny. Taki misz masz tego co mi zostało. Na tył szukałem krzewów wąskich, a wysokich (z kwiatami), ale jeszcze nie wybrałem
Marcin89 17:04, 14 lut 2026

Niektórzy zaczęli już wysiewy, a ja dopiero się przymierzam. Niedługo wysiewam paprykę, a pomidory naszykuję i dokupię parę odmian

Spontanicznie kupiłem żółtą paprykę, bo mam głównie czerwone.
An_na 17:22, 14 lut 2026

Próbowałam kilka razy wysiewu. I to tylko kwiatki a i tak kończyły marnie...zupełnie jak moje rośliny domowe w doniczkach. No nie umiem w domowe.
Tym bardziej podziwiam jak ktoś umie

Marcin89 17:48, 14 lut 2026

An_na napisał(a)
Próbowałam kilka razy wysiewu. I to tylko kwiatki a i tak kończyły marnie...zupełnie jak moje rośliny domowe w doniczkach. No nie umiem w domowe.
Tym bardziej podziwiam jak ktoś umie

To Cię zaskoczę, bo wg mnie pomidory i papryka kilkują lepiej niż kwiaty. Mam odczucie, że niektóre kwiaty są "wybredne" do kiełkowania (termin siewu, światło, wilgotność). A dajmy na to taki pomidor zawsze wykiełkuje nawet przy przeciętnych warunkach.

No i nie zawsze możemy zrobić w domu temperaturę odpowiednią dla wschodów kwiatów
An_na 18:03, 14 lut 2026

Czyli jest jeszcze dla mnie nadzieja?
Marcin89 18:14, 14 lut 2026

An_na napisał(a)
Czyli jest jeszcze dla mnie nadzieja?
Oczywiście, próbować zawsze warto

Tak samo jak jest nadzieja dla tych co pół życia mieszkali w bloku, a potem mają super ogrody i okazuje się, że kochają ogrodnictwo i wiedzą co i jak robić
Marcin89 19:59, 15 lut 2026

Szczerze mówiąc, męczy mnie ta aura ma zewnątrz. Na dekorowanie donic i wejścia do domu jest za wcześnie, a cebulki i tak schowane w ziemi. To pomyślałem, że wniosę kolor i zapach do domu

Przez zimę nazbierałem trochę szkła po wypalonych świeczkach, a cebulki kupiłem w markecie. Mech i szyszki przyniosłem z pobliskiego lasku.

Udało się zrobić kilka dekoracji, teraz czekam na kwiaty hiacyntów. Mają być białe, różowe i fioletowe. Narcyz był już z kwiatami

LIDKA 21:57, 15 lut 2026

Ale super te dekoracje. Marcin pomysłowy jesteś!
Patrycja_KG_Lu 10:51, 16 lut 2026

Wiosnę masz pełną parą w domu, może przepędzi zimę za oknem. Wczoraj u mnie dopadało śniegu zanim poprzedni zdążył się roztopić.
Patrycja. Tworzę ogród bylinowo-trawiasty Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały (okolice Lublina), a także mam Pomidorowy Zawrót Głowy. Skrócona historia ogrodu i każdej z rabat w formie zdjęciowej w wizytówce.
Marcin89 11:41, 16 lut 2026

LIDKA napisał(a)
Ale super te dekoracje. Marcin pomysłowy jesteś!
Ten pomysł chodził za mną od Bożego Narodzenia