Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pachnący różami, malowany bylinami

Pachnący różami, malowany bylinami

ewsyg 12:12, 15 lut 2026

mirkaka napisał(a)

Ewa nie ma u Was śniegu? U nas ze 40 cm warstwa, no nic się nie da zrobić

Tak, było takie kilkudniowe okienko pogodowe z plusową temperaturą w dzień i w nocy. Cały śnieg stopniał, ale wczoraj znowu wróciła zima. Wczoraj będąc z psami na spacerze widziałam rozwijające się bazie. Dziwne to jest, bo mróz u nas przez dłuższy czas był powyżej 10 stopni.

101. Jacqueline du Pre

Początkowo posadziłam ją na rabatę, ale bardzo szybko złapała plamistość i bardzo chorowała , dlatego zdecydowałam się przesadzić ją do donicy, żeby miała więcej przewiewu. Kwiatuszki ma bardzo sympatyczne, białe z bursztynowymi pylnikami.

102. Domaine de Chantilly

u mnie to nowość, ale bardzo obiecująca. Fajny krzak ze sztywnymi łodygami i pięknymi kwiatami w kolorze brzoskiwniowym. Zdrowa.

103. Apricot Parfait.

Jestem urzeczona delikatnym kolorem jej kwiatów. Krzak zdrowy. To nowość i nie bardzo mogę o niej powiedzieć coś więcej.

104. Rose de Tolbiac

Mam tą róże dość długo i nie umiem sobie z nią poradzić. Posadzona w gruncie ładnie rosła, zbudowała ładny, solidny krzak, ale kwiatów miała tyle co na lekarstwo. Przesadziłam ją do donicy i będę ją nisko cięła, może ten zabieg spowoduje, że kwiatów będzie więcej. Kwiaty są bardzo ładne ,w kolorze delikatnej brzoskwini, są duże ,a róża jest zdrowa.

ewsyg 10:02, 16 lut 2026

Ostatnie dwie róże

105. Abraham Darby.

Ze względu na inną aranżację ogrodu musiałam ją wysadzić z ziemi do donicy. Fatalnie zniosła ten zabieg. Jest bardzo marna i nie wiem, czy uda mi się ją uratować. Kwiaty ma duże, piękne w kolorze nasyconej brzoskwini. Dodatkowo mają ładny zapach. Pędy są wiotkie, róża wymaga podpór.

106. The Lady Gardener.

Początkowo rosła na rabacie, ale jak zakwitła, to nie wiem, czy ona mi się tak do końca podoba. Jak dla mnie w środku ma zbyt intensywny pomarańcz. Przesadziłam do donicy i będę się zastanawiać, czy zostanie.

Mam jeszcze nastanie piękna różę Rhapsody in Blue, z którą w tym roku muszę się pożegnać. Była ze mną wiele lat, ale się wyrodziła. Po kilku latach zaczęła wypuszczać odrosty z podkładki, które z roku na rok stawały się coraz silniejsze. Przesadziłam ją do donicy, ale to niestety nic nie pomogło. Szkoda mi tej róży. Ta sama sytuacja spotkała różę Mozart, której już nie mam.

Zeszłoroczne wspominajki

ewsyg 10:12, 16 lut 2026

Ciąg dalszy wspomnień

ewsyg 11:34, 16 lut 2026

ewsyg 11:44, 16 lut 2026

ewsyg 11:53, 16 lut 2026

ewsyg 12:03, 16 lut 2026

Ulina 17:49, 16 lut 2026

I pomyśleć, że chciałaś się pozbyć róż

Wafel 18:16, 16 lut 2026

Piękne odcienie irysów! Melduję, że Marie Konigin już w koszyku marzenie spełnione no prawie Psiaki słodziaki!
Basieksp 22:14, 16 lut 2026

Piękne wspominajki A wiecie, że nie minie dużo czasu a te irysy znowu zakwitną Śliczne są te ciemno czerwone, bordowe
I jaka fajna, zgrana, futrzana ekipa