Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Bylinowa łąka

Bylinowa łąka

Ulina 16:15, 21 gru 2025

Eupraksja napisał(a)

Ale czy jest sens wiązać, skoro i tak wiosną wszystko do wycięcia? Chyba nie ma traw zimozielonych?

Gosiu, jest sens bo nie latają po ogrodzie, a przede wszystkim znacznie łatwiej się wycina wiosną i szybciej sprząta snopki niż trawy rozwalone na wszystkie strony. Mam plan te wysokie dać do rozdrabniacza.
Myślę, że warto znaleźć czas i pomocnika do wiązania. Ja wiążę sama więc te największe muszę wiązać porcjami, przeważnie z trzech robię jeden snopek.

A zimozielone też są,
- z serii carex długo ĺadnie wyglądają, może duży mróz trochę uszkadza

- mój śmiałek też zielony długo, w sumie to muszę się przyglądnąć do kiedy
Kordina 18:23, 01 lut 2026

Dziewczynki a carexy kiedy ścinacie po zimie?
W moich zapiskach mam od początku kwietnia do początku maja, ale swoich nigdy jeszcze nie cięłam, nie było potrzeby, bo zimy łagodne były.
Eupraksja 21:33, 02 lut 2026

Ooo, carexy chyba mamy, dostałam od sąsiadki i nie znam nazwy. Chociaż jakieś szersze mają liście te nasze. Wydaje się, że nic im zima nie szkodzi, tzn. teraz przysypane śniegiem, ale wcześniej wyglądały faktycznie na zimozielone. Już nawet myślałam, że w ogóle nie będą wymagały ścinania. Hmm, wiosną zrobię zdjęcie i chyba poproszę o pomoc w identyfikacji, co to
Magara 22:47, 02 lut 2026

Bożena, cięcie carexów zależy chyba od jakości zimy Tegoroczna ma moc, wyjątkową

Te zwykłe carexy tnę z reguły w marcu. Albo nie tnę w ogóle.
Ale podjęłam decyzję, że raczej będę ciąć - wczesną wiosną wyglądają niby ok, wydaje się, że cięcie to strata czasu, ale później im się ciutkę pogarsza - taka moja obserwacja.

P.S. Z moich notatek z 2025 wynika, że 28 stycznia cięłam jabłonki i graby Oraz carexy raureif, hakone i turzyce muskegońskie Teraz nie potrafiłabym nawet pokazać gdzie one u mnie rosną, takie zwały śniegu zalegają
GorAna 19:36, 11 lut 2026

A gdzie aktualności ogrodowe?☺️
Pozdrawiam w Nowym Roku ☺️
Gosialuk 16:04, 15 lut 2026

Hej Pozdrawiam wszystkich zaglądających. Nie pisałam nic, bo też nie bywaliśmy na działce. Raz tylko w Sylwestra i wtedy było tak:

Gosialuk 16:11, 15 lut 2026

Wczoraj Zrobiło się już prawie wiosennie. Przyjechaliśmy dopiero w sobotę po południu i po obchodzie nie chciało mi się już zabierać za pracę, choć ręka prawie sięgała po sekator.

Przebiśniegi

ewsyg 16:13, 15 lut 2026

Małgosiu, u Ciebie przez kilka dni było tak przyjemnie jak u mnie. Niestety, wczoraj spadł śnieg.
Gosialuk 16:22, 15 lut 2026

A dzisiejszy ranek powitał nas bielą i dalej cały czas pada. Moje zdjęcia poranne, teraz śniegu co najmniej drugie tyle. I gdzie jesteś wiosno?

Pod siatką schowana parocja,żeby jej sarny nie obgryzły. Na przyszły rok muszę inaczej ją osłonić, bo te ilości śniegu jakie spadły w styczniu trochę ją przygniotły.

Na szczęście w domku wszystko ok. Awarii nie było. Myślę, że od marca już będziemy częściej bywać.
Gosialuk 16:22, 15 lut 2026

ewsyg napisał(a)
Małgosiu, u Ciebie przez kilka dni było tak przyjemnie jak u mnie. Niestety, wczoraj spadł śnieg.

Ewo u nas też. Właśnie wstawiłam zdjęcia.