Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Mój pierwszy ogród - Paulina 19:06, 05 wrz 2017

Do góry
Jeśli ktoś tu zagląda to potrzebuje rady:

W jakiej odległości od siebie powinnam posadzić krzaczki na żywopłot nieformowalny tak zeby był w miarę kryjący? Będę sadzić po kilka sztuk obok siebie :
-tuje szmaragd
-tuje aurescens
-świerk serbski
-choina kanadyjska
oraz co pewien czas:
-klon palmowy jasno zielony
-śliwa wiśniowa
-brzozy (po kilka przy sobie)

Myślicie że to dobry dobór roślin ?

Ile cm powinno być pomiędzy roślinami a ile odstępu od ogrodzenia?
Wzgórze chaosu 17:24, 05 wrz 2017

Do góry
Zazdroszczę detoksu ogrodowego Widoki zapierają dech w piersiach. Byłam w zeszłym roku na Wielkanoc, ale sceneria była zupełnie inna, wszystko soczyście zielone. Aż niewiarygodne jak ten region się zmienia w zależności od pory roku.
Widzę Iwonko, że działasz sporo w ogrodzie. Szykują się chyba spore zmiany.
Ostatnio pytałam w szkółce w mojej okolicy o brzozy doorenbos i Pan powiedział, że nigdzie ich nie ma, bo chcieli sprowadzić. Najwięcej drzew jest u szkółce Gurgula, nie wiem czy byłaś tam kiedyś. Dla mnie to taka "fabryka roślin" choć ja jak tam jadę to dostaję nerwa, bo nie ma cen i wszystko zależy z kim się jeździ z obsługi, ale przyznaje, że tam maja najwięcej drzew, ale i ceny bywają z kosmosu.

Co do wyboru wrzosów to przypominam, że nie chcesz już chaosu i pstrokacizny . Ja bym wybrała jakieś stonowane.
Ptasi gaj 12:39, 05 wrz 2017

Do góry
pestka56 napisał(a)
Elu, coś więcej o tych siatkach. Co robisz z nimi,jak naładujesz liści? O co chodzi z oczkiem w kontekście tych liści i siatek?

Piękna ta rudbekia Mirki Zaczęłam czytać jej wątek.

Kasiu kupilam siatki z drobniejszym oczkiem, aby nakryc oczko wodne. Jak widzisz mam brzozy ktore sieja nasionami i liscmi do oczka wodnego.
Jesienia to jest katastrofa lustro wody przykryte liscmi.

Jak nakryje siatka po zrzucie lisci przez brzozy to zdejmuje siatke razem z liscmi i oczko jest czyste.

Mam juz taka siatke ale z wiekszym oczkiem i liscie przelatywaly i musialam kupić z mniejszym oczkiem.

Nakryje tez w tym roku skalniak bo czyszczenie zwiru odkurzaczem jest bardzo ciezkie pod kazdym kamieniem w zakamarkach wszedzie pelno lisci.

Brzoza ladnie wyglada ale smieci.

Mozna te siatki rozeslac pod drzewami i opadajace liscie pozniej zsypac w jeden kat. Przypomnij sobie jesien zeszlego roku jak liscie lezaly do polowy listopada nie mozna bylo zgrabic bo mokro. Jak bym polozyla siatke nie byloby problemu.

Mam nadzieje, ze zrozumialas o co chodzi z tymi siatkami.
Jedna siatka 5x10 dl kosztowala 41 zl.
Mój azyl na wichrowym wzgórzu 12:06, 05 wrz 2017

Do góry
Pomimo deszczowej pogody nie czuć jeszcze jesieni w ogrodzie. Brzozy tylko zrzucają pierwsze listki. Róże kwitną po raz kolejny. Kilka zdjęć z deszczowego poranka, trzeba uwiecznić końcówkę lata

Ptasi gaj 11:03, 05 wrz 2017

Do góry
Pogoda byle jaka w nocy padalo. Typowo gastronomiczna.
W zeszlym roku wrzesien przepiekny.
Przed chwila otrzymalam paczke z siatkami na liscie z malym oczkiem 10x12mm. Mam siatki ale za duze oczko 20x25 i liscie przelatuja, pozniej gnija w oczku.

Brzozy zolkly, ale ostatni intensywny deszcz wzmocnil je. Wiatr otrzepal zolte liscie i znowu sa zielone pieknie wygladaja.
Ogrodowy spektakl trwa ... 09:36, 04 wrz 2017

Do góry
mira napisał(a)
Czytam wielekroć Ciebie i tak mi się nasunęło pytanie - jaki pracowity sezon? Teraz to już tylko przetwórstwo owocowo-warzywne w domu. Czyż sezon się nie kończy?

Może faktycznie - teraz się zaczyna?

Już sama nie wiem. Ale czuję się wsparta.

I kto to pisze! To ja z Ciebie czerpię przykład że nie wolno się lenić jesienią i trzeba co się da robić teraz aż do grudnia
przetwórstowo to jedno

no a WIOSNA zaczyna się jesienią na tę zwiewną Panią trzeba się napracować

moje fronty
1/ przesadzanie jesienne na bylinowej
2/zrobiony szpaler piwoniowy - można teraz zrobić nowe nasadzenia na tarasowej
3/na żółtej wyciąć głóg i przesadzić Watanabe
4/obsadzić za ławką nowy kącik przy studni - wiosenne klimaty zrobić
5/przesadzić ?gdzie - hortensję spod brzozy nie rośnie
6/zlikwidować piskowniczkę i wsadzić hortensję
7/wycinać żywopłot z tawuły do odnowienia
8/przemyśleć wykonać początek aleji zachodzącego słońca - czy różę Tuscany gdzieś eksmitować ?
9/zrobić kratkę i wsadzić różę bo cierpi w donicy i przesadzanie tam
kurcze nie piszę dalej bo po co za dużo tego

no a cebulowe....

przecież jeszcze jesienią trzeba się delektować kolorem i zapachem i światłem

==========================================

Cały czas wracam do tych fotek. JAKIE drzewo rośnie po prawej stronie na końcu ścieżki kamiennej?

A po lewej przy drewutni to wiciokrzew kwitnący na żółto? Ten pachnący?

Na końcu ścieżki niestety nie kamiennej a zwykłej bruczkowej rośnie jarząb czyli popularna jarzębina nie jakaś odmianowa i stale choruje a ja nie pryskam ale może emami zaradzę zobaczymy

Ten wiciokrzew jest piękny zresztą jak wszystkie pachnie niesamowicie to Graham Thomas

a tu początek tej ścieżki przy studni i dumam jak tu pomieszać i co posadzić zamiast pierwszego liliowca - sama nie wiem, tam chyba za mokro nie jest hmm a gdyby jakąś wielką pnącą różę zrobi rumor i się na ten świerk oprze - nie przecież nie dam rady ciąć tego świerka

================================================

Miro, sierpniowy ogród jest przepiękny, taki pastelowy, w moim guście, a i koszyk warzyw też super

Dziękuję, ja też lubię taki już spokojny ogród no i ten przedsmak kolorów jesieni
choć gdzie nie popatrzę masa pracy a ja myślałam że im starszy ogród to miej roboty - dlaczego tak nie jest

dla Ciebie zmiana zawartości koszyczka

pozdrawiam

Osobiście też bardzo lubię pisać listę prac do wykonania. Bo wtedy jestem bardziej uporządkowana i lepiej potrafię wykorzystać czas. Poza tym i tych pojedynczych roślinach do przesadzenia pamięta się idąc przez ogród i jak od razu się tego nie zrobi to potem jakoś wietrzeje z pamięci.
Poza tym jesień jest dobrym czasem na niektóre przeprowadzki

A jak piszesz o tym liliowcu to się mi przyszła do głowy trawa: elata byłaby śliczna ale na suchym nie urośnie,A tak wogóle to jak liliowiec dawał radę on przecież lubi wilgoć. Może molinia a za nią róża( wątpliwe stanowisko jeśli za sucho).
Ale ze względu na suche miejsce z traw może seseleria jesienna lub rozchodnik. Ja próbuję rośliny w praktyce. Na najbardziej suchym miejscu i mnie sprawdza się tylko trzmielina i trawa mint mist.

Pozdrawiam i ciekawa jestem nowej rewolucji
Pod bosymi stopami 22:56, 03 wrz 2017

Do góry
Działamy, odchwaszczamy, przerzucamy ziemię, łapiemy poziomy. Przy okazji coś tam narysowałam, póki co roboczo. Jutro po pracy sprawdzę czy odległości się na pewno zgadzają. B-TR przy warzywniku to rabata bylinowo trawiasta. Wsadzoną już morwę muszę dorysować bo nie zmierzyłam gdzie dokłądnie rośnie. Żywopłot chcemy posadzić póki co częściowo, za 2-3 lata plac zabaw ma zmienić formę i wtedy połączymy boki. Nad wejściem do sadu muszę się jeszcze zastanowić, to znaczy nad lokalizacją tego wejścia.
Jak widać zostaje duży plac od ulicy, na prawo od tarasu. Tam chciałabym drzewa. Do tej pory myślałam że nie mam dobrego miejsca na brzozy pożyteczne ale może jakoś je tam wkomponować?

Edit : szkoda mi clematisów i róż ale zastanawiam się czy rabaty na prawo od tarasu jednak nie poszerzyć i nie zlikwidować tej osłony tarasu...

ogród z brzozami 20:35, 03 wrz 2017

Do góry
Sonka napisał(a)
Sądziłam, że działka jest dużo większa, ja mam sporo, ok 30 arów i czasami chciałabym mniej, za płotem następne 20 arów, ale to już tylko koszona łąka.Chciałbym taki lasek brzozowy, bardzo mi się podoba.Brzóz mam wkoło sporo, ale ogromne, a tylko takie młode wygladają uroczo.

Dla mnie 13 arów jest całkiem OK, pracy wystarczająco dużo. Chociaż nie ukrywam, że poluję na działkę za płotem, kolejne 12 arów. Nie wiem co z nią zrobię...

Ja mam brzozy pożyteczne (Doorenbos), rosną one do ok. 12 metrów, więc do takiego ogródka w sam raz. Są piękne, polecam!
Ogrodowy spektakl trwa ... 19:16, 03 wrz 2017

Do góry
Czytam wielekroć Ciebie i tak mi się nasunęło pytanie - jaki pracowity sezon? Teraz to już tylko przetwórstwo owocowo-warzywne w domu. Czyż sezon się nie kończy?

Może faktycznie - teraz się zaczyna?

Już sama nie wiem. Ale czuję się wsparta.

I kto to pisze! To ja z Ciebie czerpię przykład że nie wolno się lenić jesienią i trzeba co się da robić teraz aż do grudnia
przetwórstowo to jedno

no a WIOSNA zaczyna się jesienią na tę zwiewną Panią trzeba się napracować

moje fronty
1/ przesadzanie jesienne na bylinowej
2/zrobiony szpaler piwoniowy - można teraz zrobić nowe nasadzenia na tarasowej
3/na żółtej wyciąć głóg i przesadzić Watanabe
4/obsadzić za ławką nowy kącik przy studni - wiosenne klimaty zrobić
5/przesadzić ?gdzie - hortensję spod brzozy nie rośnie
6/zlikwidować piskowniczkę i wsadzić hortensję
7/wycinać żywopłot z tawuły do odnowienia
8/przemyśleć wykonać początek aleji zachodzącego słońca - czy różę Tuscany gdzieś eksmitować ?
9/zrobić kratkę i wsadzić różę bo cierpi w donicy i przesadzanie tam
kurcze nie piszę dalej bo po co za dużo tego

no a cebulowe....

przecież jeszcze jesienią trzeba się delektować kolorem i zapachem i światłem

==========================================

Cały czas wracam do tych fotek. JAKIE drzewo rośnie po prawej stronie na końcu ścieżki kamiennej?

A po lewej przy drewutni to wiciokrzew kwitnący na żółto? Ten pachnący?

Na końcu ścieżki niestety nie kamiennej a zwykłej bruczkowej rośnie jarząb czyli popularna jarzębina nie jakaś odmianowa i stale choruje a ja nie pryskam ale może emami zaradzę zobaczymy

Ten wiciokrzew jest piękny zresztą jak wszystkie pachnie niesamowicie to Graham Thomas

a tu początek tej ścieżki przy studni i dumam jak tu pomieszać i co posadzić zamiast pierwszego liliowca - sama nie wiem, tam chyba za mokro nie jest hmm a gdyby jakąś wielką pnącą różę zrobi rumor i się na ten świerk oprze - nie przecież nie dam rady ciąć tego świerka

================================================

Miro, sierpniowy ogród jest przepiękny, taki pastelowy, w moim guście, a i koszyk warzyw też super

Dziękuję, ja też lubię taki już spokojny ogród no i ten przedsmak kolorów jesieni
choć gdzie nie popatrzę masa pracy a ja myślałam że im starszy ogród to miej roboty - dlaczego tak nie jest

dla Ciebie zmiana zawartości koszyczka

pozdrawiam

Typografia ogrodu 13:43, 03 wrz 2017

Do góry
polinka napisał(a)

Ładny widok. Brzozy już fajne grubasy

Czekam na wtorek
juz jest ładniejszy bo wygrabiana dziś trochę i wywaliłam co wygrabiana i powiązaliśmy brzozy bo niektóre zapomniały gdzie jest pion
Mój pierwszy ogród - Paulina 13:26, 03 wrz 2017

Do góry
Chciałabym aby ten pas zieleni przed głównym wejściem do domu był naszym "centrum rekreacji" Chciałabym tam umieścić ten nieformowalny mieszany żywopłot z niewielką rabata - ogólnie mniej więcej na szerokość 2 m. Z tyłu planuję dać w poprzek taki drewniany kryjący parkan z marketu aby zakryć studzienkę od szamba. Na tym skrawku musi też stanąć altana oraz placyk zabaw - mam prawie dwuletniego synka i drugie maleństwo w drodze

Przez całą dziakę biegnie droga usypana z kamienia - docelowo kiedyś ma być kostka brukowa ale narazie finanse nie pozwalają na wszystko na raz. Napewno chciałabym wyrównać brzegi tego kamienia jakimś obrzeżem typu ekoboard.

Co do roślinności to tak naprawde kiepski ze mnie ogrodnik Narazie mam w głowie zarys i bardzo liczę na waszą pomoc. Myślałam o iglakach sadzonych mniej więcej w rządku po kilka sztuk np Tuja szmaragd, tuja w jakimś złotym odcieniu, napewno 3 świerki serbskie przy sobie, może tuje Aureospicata, i jakieś liściaste przerywniki- pięknie wyglądają te bordowe drzewka. Do tego wysokie trawy, jakieś niskie krzaczki z przodu i troche wolnego miejsca na sezonowe placyki kwiatów. No i oczywiście Brzozy na rogach tego placyku po 3-5 sztuk.

Chciałabym aby ogród dawał wrazenie pełnego (wysokiego, zarośnietego) ale był w miare łatwy w pielęgnacji. Narazie chcę zostawić przy ogrodzeniu około 1,5 m bez trawy i tam wsadzić to najwyższe piętro a w przyszłym roku dosadzić reszte do rabty.

Co myślicie o moim planie ?

Front od drogi chce zrobić praktycznie tak samo z tym ze jeszcze gdzieś wcisnac małe poletko na owoce sezonowe : maliny pożeczki, agrest itd.

Nie wiem jaką mamy glebe- niestety się na tym nie znam. PH też jeszcze nie badałam. postaram się to zrobić niebawem. na wiosnę zakładałam trawnik w rowie i rośnie jak szalony więc moze nie jest najgorsza ta gleba.

Baaardzo proszę o rady i sugestie.
Typografia ogrodu 12:39, 03 wrz 2017

Do góry
nawigatorka napisał(a)
Z emem u boki to i szybciej i przyjemniej. Łopata plus widły i gotowe pierwsze grabienie już tez zrobione. Choc w zasadzie to nie grabienie a rozbrylanie ziemi. JesCze tylko kilka grabienien i będzie w miarę pnie po wierzbach powoli gniją. No chyba ze irga wcześniej je zarosnie. Dokupie troche irgi do moich sadzonek i posadzę niebawem.

Ładny widok. Brzozy już fajne grubasy

Czekam na wtorek
W drodze do zieleni 09:14, 03 wrz 2017

Do góry
Aniu, witaj!
Poczytałam trochę o twoich przeprowadzkach, o kupowaniu, zbieraniu roślin.O tworzeniu ogrodu. i o malunkach.Te piękne,Zwłaszcza te brzozy bardzo mi się podobają Brawo!!
Ale i w ogrodzie już zaczyna być ciekawie. Suuper!
Brzoza 'Doorenbos' - Betula utilis 'Doorenbos' 10:03, 02 wrz 2017

Do góry
U mnie przyrost roczny 0,5m bez ciecia z 2,5metrowej posadzonej wioną 2016r brzozy doorenbos.
Brzoza 'Doorenbos' - Betula utilis 'Doorenbos' 07:43, 02 wrz 2017

Do góry
Witam,
Mam pytanko co do brzozy. Zastanawiam się nad zakupem malutkich brzóz doorenbos za dosłownie 40zl i posadzeniu na skarpie, ale nie wiem czy one szybko rosną czy nie? mam już kilka sztuk ale zakupionych juz takich 4m i nie zauważyłam, żeby cokolwiek ruszyły. A takie maleństwa może szybciej rosną?
Ptasi gaj 00:01, 02 wrz 2017

Do góry
U nas wiecej podlewalo ta zielen jeszcze soczysta ale co niektore rosliny np bluszcze juz sie szykuja do jesiennej kolorystyki.

Zauwazylam, ze brzozy u mnie zolkna o tej porze raczej nie spotykane. Musze je podlac bo maja plytki system korzeniowy.
Ogród bacowej 17:45, 01 wrz 2017

Do góry
bacowa napisał(a)

Przyciełam tylko dolne gałęzie jak brzozy były młodziutkie , żeby "podnieść "wyżej pień.

Dziękuję za podpowiedz, niektóre drzewa nie lubią przycinania.
Ogród Małej Mi 2017 17:09, 01 wrz 2017

Do góry
Kasya napisał(a)
ale ladnie sie przebarwia u mnie jeszcze nic na drzewach, tylko liscie z brzozy leca...

Tego klona nie idzie przeoczyć. w oczy razi.. u sąsiadki widzę że berberysy już łapią ognisty kolor..

Jak hortki.. też kolory ogniste łapią.

Droga do spełnienia 16:36, 01 wrz 2017

Do góry
Kawa napisał(a)
kochane
posadzić np trzy drzewa na pniu - nie wiem jakie...i np miskanty

Rozważ brzozy doorenbos i miskant variegatus.
Strasznie lubię ten zestaw u siebie, ale nie wiem czy by Ci pasował i czy lubisz. Buziak
Ogród Małej Mi 2017 11:42, 01 wrz 2017

Do góry
ale ladnie sie przebarwia u mnie jeszcze nic na drzewach, tylko liscie z brzozy leca...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies