Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "floksy"

Rajski ogród Ani 20:36, 22 wrz 2011

Do góry
Kobea rozwija następne kwiatki

biały wiciokrzew zabarwił się na różowo

kwitnie niebieska ostróżka ))

kwitną też jeszcze floksy

Pergola z przyległościami 22:18, 03 wrz 2011

Do góry
Na pergolę dałbym opcjonalnie: albo jakąś piękną różę (ale wtedy nie będzie takiego cienia na dachu), albo pachnące wiciokrzewy i winobluszcz trójklapkowy. Warzywnika bym nie zasłaniał wygląda malowniczo Nie wiem jaki jest charakter reszty ogrodu, ale przy płotku oddzielającym warzywnik posadziłbym coś swojskiego i rustykalnego tzn: widzę tam malwy, słoneczniki, kosmos, floksy, a przy pergoli z drugiej strony ścieżki cynie, astry,lwie paszcze... itd.
Agnieszkowy ogródek 21:55, 01 wrz 2011

Do góry
Zadałam Danusi pytanie o miskanta Morning Light w sąsiedztwie hortensji. Chodziło mi dokładnie o tą część ogrodu:

Wiosną wyglądało to całkiem nieźle, ale teraz jest tam jakoś tak niefajnie. Chyba przez te clematisy.
Pomyślałam sobie, że chciałabym to uporządkować.

Wyjadą stąd na pewno oba clematisy (na lewo i na prawo od brzózki, na tych niezbyt estetycznych konstrukcjach). Zniknie też porzeczka pienna po lewej i agrest pienny z prawej (trochę słabo je widać). Jest tam też azalia, stłamszona nieco przez żywotnika, powygryzana na listkach, ale nie chciałabym się jej pozbywać, bo pięknie kwitnie (odmiana Klondike).

Z bylin rosną tam jeżówki i floksy, ale jakoś tak nieświeżo wyglądają...

Chciałabym natomiast zostawić tam rośliny, które rosną pod brzozą, czyli trzy trawki i kula Danica. Oczywiście żurawki też zostają, nad trzmieliną się zastanawiam.
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 16:37, 01 wrz 2011

Do góry
I ode mnie przyjmij gratulacje stronkowo-postowe i od żuczka, który z róż powędrował na floksy

Ogród zapachów u Jasi 18:54, 31 sie 2011

Do góry
Safoya napisał(a)

Wiem,oglądałam Danusi artykuł.A to wejście.......poczekałabym na ciebie w cieniu.....

Ja też Ja tu często mam poczekalnie

Jeżeli czekacie to zapraszam w ostatni sierpniowy dzień na spacer zobaczymy co jeszcze kwitnie .
Zaczynamy od przedogródka.
Floksy rosną pod samym murem, gdy je sadziłam nie przypuszczałam, że na takim zacienionym miejscu mogą kwitnąc. Na szczęście one o tym nie wiedziały i zawsze w sierpniu rozkwitają.Kwitną trochę później niż ich koleżanki ze słoneczka, ale wynagradzają to dużo dłuższym okresem kwitnienia.

Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 23:44, 30 sie 2011

Do góry
an_tre napisał(a)
Oglądałam z M twój ogród i widzę niebieski obraz...ale się uśmiałam, masz poczucie humoru, że to pokazałaś

Kasiu to są floksy

a co trzeba pokazać jak roślinki były ładnie popakowane i oddzielnie, a nie do jednego wora a dodatkowo wiadomo było przy nocnym rozpakowywaniu - gdzie są rośliny

no właśnie floksy! ajajajajajj jak mogłam zapomnieć, chyba zmęczona jestem dzięki! czyli na słońce trzeba je dać mam taki plan, żeby wszystkie floksy posadzić w jednym miejscu, grupą przekopię również swoje różowe
Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 23:23, 30 sie 2011

Do góry
Oglądałam z M twój ogród i widzę niebieski obraz...ale się uśmiałam, masz poczucie humoru, że to pokazałaś

Kasiu to są floksy
Wystawa "Zieleń to życie" 2011 22:44, 29 sie 2011

Do góry
a ja szukałam nowości bylinowych...bo ten dział u nas jest najbardziej rozwojowy...

taką Pysznogłówkę w tym roku robiliśmy (tu była pod inną nazwą ale podobną) u nas jako 'Sugar Lace'

świetne Floksy wiechowate

i jeżówki...

Ogród w budowie - nieustającej 20:09, 29 sie 2011

Do góry
Piękna Heritage, bodziszki już przekwitły, za to są ogóreczniki:

I tak ogólnie...
Chabazie różne rosną jesiennie, dalie, floksy ostatnie, rozchodniki, dziurawiec i takie tam...]

Zimowity już kwitną.

A obok nich bardzo już ostatnie liliowce.
Ogród w budowie - nieustającej 09:37, 25 sie 2011

Do góry
Haniu, z grubsza na tej mojej rabacie rosną w mniej więcej równych rytmach: kuliste żywotniki Danica, żeby zimą coś tam jednak było, ale latem słabo je widać, tawuły japońskie Anthony Waterer i Goldflame, piwonie, różne wysokie i niskie przetaczniki, przywrotniki w dwóch odmianach, liliowce różne, irysy syberysjkie, rozchodniki okazałe i różne płożące, astry jesienne, złocienie, floksy szydlaste i wysokie, bylica, krwawnice, krwawniki, zioła: oregano czyli lebiodka, melissa, szczypiorek, szałwie, oczywiście rózne bodziszki, macierzanki, miniaturowe goździki,orliki, rozsiewa się sam ogórecznik i ostrogowiec, kosmosy ( w tym roku zniknęły). Rzecz jasna róże. Bywają naparstnice, łubiny, ostróżki, dalie, czasami jakieś jednoroczne - tytonie I jeszcze dąbrówki.
I pewnie jeszcze trochę innych roślin, w tej chwili nie pamiętam.
Poprzednio, jak widać bywało np. tak:

Ogród zmyślony 15:53, 24 sie 2011

Do góry
tu z przodu jest oja własna zabiedzona lawendka z siewu, ale jest sobie

królowa sierpnia

dokupiłam kilka krwawnic, ale takie tycie, choć sadzonki wydawały się dorodne w sklepie.Ułożyłam z nich "wstążkę" co by nie robić mocnej plamy, tylko rozrzedzić ten mocny kolor. Przetaczniki pogrupowane i dosadzone, a pomiędzy nimi a krwawnicą biała odętka, sporo jej sie nasiało i jest teraz mało atrakcyjna-nie wiem, czy nie zamienię jej na coś innego-może krwawnik kichawiec/białe floksy?Z tyłu zostało miejsce na serba, albo dwa

Chyba dosadzę do perovskii lawendę na przód, co by od czerwca się niebieściło
Rajski ogród Ani 21:40, 16 sie 2011

Do góry
Cytronelka prezent od KasiW B serdeczne dzięki Kasiu

trochę kojącej bieli kompozycje z donicy

trochę wesołej żółci języczka :i begonia )

trochę ciepłego różu pąki astrów i nie tylko, szałwia trójbarwna oraz floksy

Jak myślicie jakim kolorem zakwitnie ta hortensja?

Wichrowe wzgórze 09:33, 15 sie 2011

Do góry
Tu kilka fotek z ogrodu

Wiejskie floksy - uwielbiam je sadzić między różami, więc gromadzę wszelkie odmiany
W tej chwili królują na rabatach

razem z różami

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 18:38, 12 sie 2011

Do góry

Floksy mnie zadziwiają swoją witalnością

MagdoMisiowy ogród doniczkowy... 09:38, 11 sie 2011

Do góry
Anula

floksy i liliowce po babci...

Podlasie :) 06:20, 11 sie 2011

Do góry
Śliczne floksy
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 19:05, 10 sie 2011

Do góry
Dzisiaj do południa pojechałem do ogrodniczego i kupiłem torf odkwaszony - mam nadzieję, że o ten chodziło Tak czy inaczej już dwa worki kupione i jutro wyściółkuję rabaty
Potem musiałem wymienić wodę i umyć ciurkadełko i to mi zajęło najwięcej czasu -zdjęcie żwiru, wypompowanie wody, umycie go (dziękuję w tym miejscu wynalazcy myjek ciśnieniowych bo poszło szybko), ale już woda leje się czyściutka
A potem zrobiłem nową rabatę - przed bramą. Wyciąłem kształt ćwierćkoła i zasadziłem rośliny wyhodowane z sadzonek. Jeszcze nie skończyłem, ale troszkę roślin już tam jest - barwinek, bluszcz, tawułki japońskie, floksy szydlaste, pęcherznicę i malutkie bukszpany. Mam zamiar jeszcze tam dać hortensję limalight lub anabelle, orliki, ostróżki i werbenki patagońskie - ale to też z własnego chowu
Ogródek vesper - pomożecie? 12:24, 10 sie 2011

Do góry
A co to za świerk srebrny (tzn. kłujący) na skalniaku bez skał (może warto przemyśleć jego kształt). Bo jeżeli jest to gatunek, to ta rabata wkrótce będzie składała się z samego świerka. Dość duże drzewo nie tylko na wysokość, ale i na szerokość. Szerokość drzew można sprawdzać m.in. tu http://www.ibro.pl/.

Acha, a czy możesz podać wymiary działki; wydaje się trochę długa a wąska.
Żywopłot ogołocony od dołu, warto go przesłonić.

Nie zasłaniajcie sobie widoku na las - ale żywopłot z tej strony warto wyrównać do poziomu siatki.
Domek sąsiada rzeczywiście dość szpetny - może nieśmiertelne tuje lub cisy. Warto też poprosić delikatnie sąsiada, by ciszej słuchał radia.

Po za tym przy sadzeniu weź pod uwagę fakt, że w przepisach dotyczących ogródków działkowych są wymagania odnoszące się do odległości sadzenia roślin od granic. Niby się tego nie przestrzega, ale zawsze lepiej sadzić niższe i mniejsze rośliny. Tak więc brzoza blisko granicy to pomysł z gatunku złych.

Na zdjęciu floksy.
Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 22:58, 08 sie 2011

Do góry
an_tre napisał(a)
Kasiu a te?

a te to są floksy An_tre człowiek nie czuje jak mu się rymuje chyba zarażam się nie tylko bukszpanozą ))
piękne Aniu, bardzo delikatne, jak lubię floksy w ogóle są piękne i wytrzymałe mam u siebie mocno różowe (darowane) i kupione osobiście - białe, na których mi bardzo zależało i mam jedną sadzonkę, ale przecież rozrośnie się
Zakątek Olgi 14:37, 08 sie 2011

Do góry
olga_szopa napisał(a)

Anabelka zupełnie zzieleniała, pewnie z zazdrości, że floksy teraz aż rażą bielą .

! chyba tak !
piękne masz rośliny, wszystkie
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies