Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ptasi gaj 21:17, 25 lut 2023

Do góry
Długo nie zaglądałam na swój wątek a tu niespodzianka tyle wpisów.

Dzisiaj byłam na wsi. Paskudna pogoda słońce deszcz śnieg na zmianę. Wszędzie wodo i bardzo mokro. Jeszcze daleko do wiosny. Jak tak dalej będzie to będzie to jeszcze długo.
Będzie sporo pracy. Już bym coś zrobiła, ale mokro słoma z traw musi być sucha aby je przyciąć i później przez rozdrabniarke przepuścić.
W jesieni leniuchowalam i teraz Sodoma i Gomora w ogrodzie.

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 21:07, 25 lut 2023

Do góry
Basieksp napisał(a)
No wiosenka pieknie się u Was rozkręca zawsze za mną chodził lepiężnik, on chyba potrzebuje dużo miejsca i wilgoci?

Ja mam tego variegatę. W ciągu 9 lat z pojedynczej rośliny jest tyle co na tym zdjęciu

czyli jakiś metr - półtora kwadratowy. Rośnie u mnie nad samym rowem, kilka razy był zmulony. Może to go powstrzymuje przed większą ekspansją...
dla porównania wydmuchrzyca piaskowa, która była wsadzona w podwójnej donicy w grunt, po pierwszym zamuleniu z niej uciekła i w teraz już chyba jakieś cztery lata z pojedynczej kępki zrobiła cztery metry kwadratowe. Musimy ją wykopać, ale nigdy czasu nie ma, no i nie wiadomo jak się do tych wykopków zabrać
Za drzwiami do ogrodu... 20:57, 25 lut 2023

Do góry
Takie listy to ja lubię dostawać!!!:

Za drzwiami do ogrodu... 20:45, 25 lut 2023

Do góry
W tunelu zimują jeszcze pory i niewysadzone doniczki(oczar , kiścień, dereń, hortensja dębolistna i jeszcze parę drobiazgów)
Rosną dwa krzaczki truskawek na pierwszy zbiór! I kilka zimowych cebul!

Ogród z zegarem 20:20, 25 lut 2023

Do góry

Royality

ale ślicznotka
Za drzwiami do ogrodu... 20:08, 25 lut 2023

Do góry
Dziś trochę deszczu, trochę słońca, a nawet przez chwilę śnieg padał, temp ok +5°C
Ale udało mi się pomiędzy tymi zawirowaniami pogodowymi uprzątnąc trochę gałęzi z cięcia drzew, zgrabić szyszki świerkowe z trawnika i oczyścic z że sterczących suchelców jedną malutką rabatkę, wyciąć Red barona i resztę miskantów. Z traw zostały mi jeszcze rozplenicy w okrągłej rabacie.
Zajęłam się też tunelem. W nim miałam prawie+15°C. Słoneczko nagrzało Wyplewiłam chwasty, nie było ich wiele, podlałam grządki i scieżki wyścieliłam słomą. W poniedziałek posieję rzodkiewkę i sałatę. Rzodkiewka siana w styczniu( ekperymentalni) pojedyńczo wzeszła,dosłownie kilka sztuk.
Kilka sałat pikowanych tam jesienią ma się świetnie. Trochę zjedzone, kilka padło, zapleśniały ( wygniły) Może przypaliam je naturalnym nawozem? Bo jesienią wylałam do tunelu niezużyte gnojówki z pokrzywy i skrzypu i " soczek" i kompost produkcji dżdżownic kalifornijskich. Dodam,że wszystko przykryte było całą zimę podwójnie złożoną grubą wlókniną na kabłączkach , które widać ( jako ciekawostkę powiem, że są to zęby ze starej grabiarki)

Za drzwiami do ogrodu... 19:46, 25 lut 2023

Do góry
Makao napisał(a)
Śliczne romantyczne dekoracje. Hiacynty widzę zaraz się rozwiną. Pięknie. Ich zapach zawsze mnie rozwesela

Jak hiacynty zaczyną mocno pachnieć wynoszę na taras i podziwiam przez okno
Jeszcze stoją w domu

Za drzwiami do ogrodu... 19:41, 25 lut 2023

Do góry
Kordina napisał(a)
Aniu piękne masz te dekoracje domowe, uwielbiam ten styl

To miło!
Dziś w szklanym słoju wylądowały różne gałązki, brzozowe, forsycji, tawuły, wiśni piłkowanej...

Doświadczalnia bylinowo-różana 2 19:23, 25 lut 2023

Do góry
Anda napisał(a)

Teraz dla odmiany czas na fotki Przedwiośnie

Też za mną chodzą przebiśniegi, już drugi rok, muszę w końcu zapamiętać, bo są prześliczne.
Ten niebieski kwiatuszek, co to jest?

Anda napisał(a)

Wysadzony w styczniu z rabaty mój najstarszy Helleborus dobrze się ma w donicy

Koniec

Kolor ma obłędny ❤️

Też zostawiam trochę „śmieci” roślinnych na rabatach, głównie z lenistwa (za dużo rabat do dokładnego sprzątania), ale też z przyczyn praktycznych, wzbogacą trochę glebę

Działeczka - powolne spełnianie marzeń. 18:29, 25 lut 2023

Do góry
nyna76 napisał(a)

2 miskanty ML i powojnik na tyłach.

Tu 3 róże Alden Biesen, Pomponella i Rapsody.

Może jeszcze Abraham Darby - mam 2 bidule dla przełamania tego fioleto- różu.
Reszta to wypełniacze typu kłosowce, liatry, trawy, szałwie, floksy i penstemony.

Ta Rapsody byłaby w lekkim cieniu od rana.

Teraz cień tak się tam układa o 15 godzinie w lutym. To zdjęcie z kamerki na działce.

Rabata będzie wzdłuż dłuższego rzędu tujek.

Plan mi się podoba, ale jaką głębokość będzie miała ta rabata? 3m czy więcej?
Małymi krokami-Ogród Wioli 18:12, 25 lut 2023

Do góry
No i podziałałam dzisiaj
Pogoda była zwariowana jak w marcu słońce przeplatało się z deszczem i śniegiem
Mega roboty zrobiłam, jestem padnięta ,ale zadowolona ,bo kolejna ciężka robota zrobiona
Teraz już z górki

Oj tak dzisiaj sobie nagrabiłam

Trawnik zerwany, ale okazało się , że jest za wysoki poziom ziemi żeby kamień się zmieścił
Musiałam zebrać kilkanaście taczek, wyrównać poziomy itd.

Większość dnia świeciło słoneczko było mi bardzo ciepło

Była nawet tęcza

Zrobione

A jak u Was minęła sobota? Pogoda dopisała na pracę w ogrodzie?
Grzebiuszka ziemna 17:18, 25 lut 2023

Do góry
Kordina napisał(a)

O tak April!! Dorwę Cię wszędzie...
i wyściskam (zadziałałam przez zaskoczenie )
Żeleźniaka wysiewałam z kupnych nasion. Podoba mi się jak szybko kiełkuje, myślałam, że będzie się wiotko wyciągał do góry, a on zatrzymał się i teraz mężnieje

Aniu kciuki zawsze wskazane a chlebkiem częstuj się chociaż wirtualnie za pozdrowienia dziękuję i odpozdrawiam A ponizej moja manufaktura w/g przepisu podanego przez Koleżankę Renatkę - Kokesz:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/6265-osiedlowy-ogrodek?page=488
i link bezpośredni:
https://kasia.in/ogrod/jak-zrobic-nasiona-na-tasmie

Mam tak przygotowane rzodkiewki, rzodkwie, buraki liściaste i zwykłe, pietruszkę, trawy itp.

No padłam z tych nasionek. W pierwszej chwili patrzę i jakiś szyfr kropkowy widzę
Rety, nie za wcześnie ci to wszystko ruszyło? Dasz radę żeby się nie powyciągało z braku światła? Ja dopiero dziś zaczęłam siewy. Ale ja straszna ofiara jestem w kwestii siewów. Bo nawet jak coś wyrośnie to różnie potem jest z pikowaniem i sadzeniem do ogrodu
Dlatego tym większy mam podziw dla ciebie
W ogródku Martki 16:51, 25 lut 2023

Do góry
Martka napisał(a)
Przechodząc do spraw bieżących, w ostatnich trzech dniach wychodziłam i wracałam z pracy w ciemnościach i nie byłam świadoma, że w ogrodzie czają się na mnie takie niespodzianki jak ta! Iryski pokazały kolor i stało się to bardzo niespodziewanie!

Też mnie dzisiaj taka niespodzianka spotkała Wczoraj jeszcze nic, a dzisiaj pierwszy irysek zaskoczył na niebiesko. Nawet deszczo-śniegu się nie przestraszył.
Z takiego maleństwa tyle radości
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 16:44, 25 lut 2023

Do góry
Mirka napisał(a)

Nie spitolisz Brdzie dobrze
Nakręciłaś się i będzie daliowo

Dzięki za dodanie otuchy

Kasiapod trzymam kciuki, żeby się przechowały wszystkie w doskonałej kondycji!

Legutko mnie pozytywnie zaskoczył pakowaniem paki. Wypełnienie z kartonów i dodatkowo kalendarium siewu

Niestety pojemnik do wysiewów mnie zawiódł. W porównaniu z takim z Nelson Garden wypadł tragicznie
Podwórkowa rehabilitacja 14:26, 25 lut 2023

Do góry
Katalpa - Catalpa 14:21, 25 lut 2023

Do góry
Witam serdecznie!
Kochani, czy mógłby ktoś zaznaczyć gdzie trzeba wykonać jeszcze cięcia?
Będę ogromnie wdzięcza.
Na dzień dzisiejszy zostały przycięte tylko zeszłoroczne odrosty.
W środkowej części widać świeże cięcie, musiałam to zrobić, ponieważ latem podczas wichury załamała się ta gałąź.
Z góry dziękuję za okazaną pomoc.
Ogródek Kasipod 13:53, 25 lut 2023

Do góry
dzisiejsze zakupy

Mój ogrodowy pamiętnik 13:09, 25 lut 2023

Do góry
Ołowniki zimowałam w garażu. Liści nie zrzuciły. Zobaczymy co z nich będzie.
Działeczka - powolne spełnianie marzeń. 12:12, 25 lut 2023

Do góry
nyna76 napisał(a)

Witam, co to za roślina na pniu, wysoka? Super pomysł z tą makietą 3D.
Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 11:54, 25 lut 2023

Do góry
No i kolejny weekend bez możliwości przycięcia klonów… Jeszcze chwila i będzie za późno…

EDIT: najpierw padało, a potem był grad, jeżu!
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies