Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Wymarzyłam sobie wrzosowisko

Wymarzyłam sobie wrzosowisko

anuska2507 19:05, 20 kwi 2023

Mnie też spodobała się najbardziej, chociaż pewnie niełatwo będzie ją odtworzyć. Ale część podobnych roślin rośnie już obok śliwy: hortensje, kula (kiedyś będzie) z cisa - jakaś baza jest
anuska2507 19:12, 20 kwi 2023

Judith napisał(a)
Te inspirki mnie przekonały . Odszczekuję .
Poza wszystkim uważam, że warto taka huśtawkę czy ławeczkę (jedną z kilku ) uczynić niezależnym bytem w ogrodzie - nada mu (temu ogrodowi) to dynamizmu.

Aż tak?
Pewnie w przyszłości jeszcze wplotę do ogrodu jakieś inne ławeczki może obok domku narzędziowego albo warzywnika, żeby można było odsapnąć w czasie prac albo zrobimy jakiś placyk pod tarasem lub w miejscu domku zabaw, coś podobnego jak u olcimanolci
Judith 20:02, 20 kwi 2023

Ale że to jest aż?
Rok temu wrzuciłam u siebie swoje ławeczki. Może coś Cię zainspiruje
https://www.ogrodowisko.pl/watek/10860-z-centrum-wielkiego-miasta-na-obrzeza-malego-miasteczka?page=243
anuska2507 20:24, 20 kwi 2023

Twoje ławeczki podziwiam, każda inna, ale każda ma to coś i pasuje do otoczenia moje ulubione to ta na betonowych nogach i cały zakątek z ławeczką i kratkami
anuska2507 12:10, 21 kwi 2023

Smardz?
anuska2507 21:07, 21 kwi 2023

"Wyprostowałam" rabatę pod oknami, aby w tym sezonie była już rabatą anabelkową, a nie przechowalnikową na razie jest taki efekt:

Na końcu tej rabaty ( i na końcu szpaleru hortensji) posadziłam miskanta, a pod nim przetaczniki z własnego podziału i stipę.
Przed hortensjami są kosaćce syberyjskie i turzyca ID. Z przodu dam jeszcze hosty.
Jutro ciąg dalszy prac - muszę powyjmować zadołowane doniczki
anuska2507 21:10, 21 kwi 2023

I zostawiam tulipany

ajka 23:31, 21 kwi 2023

Ale masz już ładnie rozwinięte tulipany. Te EE faktycznie jakieś dziwne. Ale widzisz ja dokupywalam, na jesień tulipanki tarda na allegro i też pomieszali, a niby dobra szkółka (chociaż twierdzą że wina dostawcy) . Tyle dobrze, że oddali kasę, Biedronka nie odda. Najważniejszy kolor, bo jak jest inny niż spodziewany, to zwykle robi się problem.

Co do huśtawki też mi się podoba ten pierwszy pin, może dlatego, że jest zrobiony pod nią ładny placyk, to też zmienia wygląd, ale wymaga i trochę pracy.
anuska2507 11:12, 22 kwi 2023

EE przez kilka dni trochę podrosły ale jeszcze chowają się w pąku.
Dobrze, że oddali Ci pieniądze, kupisz na jesień nowe.
U mnie na razie bez pomyłek, ale cebulowe dopiero zaczynają, w kolejce czosnki tulipany z powyższych zdjeć to biedronkowe + ze sklepu z cebulami, więc ryzyko mixu kolorystycznego było spore
Ten pierwszy pin najładniejszy, bo to prawie altana, a nie ławka czy huśtawka. Tak z rozmachem. I pewnie podłoga robi tu efekt.
anuska2507 18:56, 23 kwi 2023

Wczoraj dokończyłam rabatę z anabelkami i cisem.
Posadziłam znaczną część swojego przechowalnika hosty w 3 odmianach, na obwódkę żurawki Malachite, przy tarasie posadziłam klona palmowego z owadziego sklepu (pomylony jak większość roślin stamtąd) może latem coś będzie widać na tej rabacie.