Dzień dobry,
układ zraszaczy i dobór dysz jest bardzo dobry (zgodny z zaleceniami producenta). Jedyne niebezpieczeństwo jest w tym, że jeśli duże ciśnienie* (w okolicy górnej granicy zalecanej dla dysz MP - 3,8 bara), to możesz mieć ciężko skręcić te niebieskie dysze (MP 3000 90-210) do 7 m. Jeśli nie przeszkadza Ci, że będą trochę przelewały to nie ma żadnego problemu. Jest też spora szansa, że będziesz miał niższe ciśnienie i problem nie wystąpi.
Czy myślałeś już o tym jak podzielisz to na sekcje? (to znaczy które zraszacze będą podlewały jednocześnie). Co będzie Twoim źródłem i jaka jest jego wydajność? Bez tego nie przystępuj do pracy.
*Chodzi o ciśnienie dynamiczne "na zraszaczu" w trakcie podlewania.
Witam wszystkich.
Postanowiłem i ja zadać tutaj pytanie i liczę na pomoc.
Będę robił nawadnianie ogródka. Mam dwa trawniki. Jeden w prostokącie 7x12m a drugi kwadrat 7x7m.
W kwadracie chciałem dać 4 dysze MProtator MP3000-90/210.
W prostokącie też 4 dysze w narożnikach a po środku 12m po jednej MP2000-180.
W rysunku poniżej są zaznaczone strefy jakie dysze pokrywają a cyfry w nich objaśniają ile dysz podlewa konkretną strefę.
Zrobiłam poranny obchód i mimo, że pogoda paskudna, to buzia mi się sama uśmiechała
Trochę po 7mej było już całkiem jasno i nawet ołowiane chmury i deszcz nie psuły tego wrażenia
Przyjrzałam się dokładniej różom i wszystkie wołały do mnie: tnij, tnij, tnij! Poczekam jeszcze z tydzień i jak nie będzie zapowiedzi większych przymrozków to będę ciąć. Po weekendzie ma się znowu zrobić ciepło, dlatego w sobotę ruszę na poszukiwanie bratków, mam już dosyć braku koloru.
Do cięcia traw to ja mam krawieckie - nie narzekam Cięcie szybko idzie, czucie w łapie jest
Helen, obiecane siewki naparstnic.
Takie znalazłam pod warstwą igieł i liści, to chyba "stare" siewki są, zeszłoroczne:
Ale jeszcze takie zdjęcie znalazłam, być może bardziej Ci będzie pomocne.
Zdjęcie jest z czerwca, kiedy zaczęły mi wschodzić naparstnice w skrzyniach warzywnych, zapewne z kompostu (już tego błędu nie popełniam, nigdy więcej naparstnic na kompost ).
Na zdjęciu są różne siewki bo zdjęcie robiłam tego, co pakowałam dla pierwszej żony mojego drugiego męża - na nową działkę
Naparstnice - czwarty rządek licząc od dołu, między rudbekiami a orlikami - musisz sobie powiększyć
Generalnie one do chwastów nie są podobne - nie wypielisz