Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Kolorowy Ogród Geni 12:06, 19 lut 2014

Do góry
Iwona

Anito tak 1/4 długości

wszystkie zdjęcia zrobione dziś

Tak wyglądają po przycięciu poszłam specjalnie żeby zrobić zdjęcia

Zakochana w ogrodach 11:55, 19 lut 2014

Do góry
Iwonka, to jest agrowłóknina i tego Ci nie polecam. Ja też zrobiłam błąd i będę musiała na to po łożyć agrotkaninę

A tu masz agrotkaninę, sama widzisz różnicę. Uważam, że pod kamyki musi być, żeby nie przerastało trawą i nie mieszały się z glebą

Moje poletko 11:51, 19 lut 2014

Do góry
viva napisał(a)
Celinko, jesteśmy o dziwo na tym samym etapie prac wiosennych
Rozchodniki piękny kolor miały a jak kwitną?

Klasyczne kolorki . Niestety nie mam innej fotki.Kiedy są już w pełni rozkwitu- wtedy są ciemnoróżowe

Na początku takie jak na fotce.

Trzy jabłonie - marzenia o ogrodowym azylu 11:48, 19 lut 2014

Do góry
Ewa, a ile lat ma Twoja limka? Co roku tniesz ją na 20-30 cm?

Aniu, sprawdziłam jak wygląda 'polar bear' i bardzo mi przypomina 'limelight'.
A różowy jest śliczny i wcale nie dziwię się małym dziewczynkom, że go kochają, ale to rodzice przecież kształtują swoje pociechy i niekiedy przesadzają ilościowo z tym kolorem. Ale jako akcent jest super
Te trzy wybrane przez Ciebie kolory też są moimi, ale ja na mojej małej powierzchni, chcę, żeby biel wraz z zielenią miala pierwsze skrzypce, a róż i odcienie fioletu były akcentami.

Z hortensji mam jeszcze 'Phantom' i prowadzoną na pniu 'Pinky Winky', to zdjęcie z października ub.r.

Ogród w cieniu brzozy 11:42, 19 lut 2014

Do góry
laurowisnia napisał(a)
Bogusiu, witaj, dziękuję za cenne uwagi o wyginaniu, jeszcze mało wyginałam ale wszystko przede mną. Zamieszczam zdjęcie mojej sosny przeznaczonej na bonsai, ona ma bardzo dużo gałązek na każdym poziomie i ciężko wybrać te właściwe.

Poniżej fotka jednej z gałązek, powiedz czy mogę przyciąć te gałązki wkoło tego razgałęzienia na środku tak jak jest ucięta ta jedna gałązka na środku. Chciałabym w przyszłości mieć w tym miejscu jedną z chmurek mojego bonsai. Jak bym ją zrobiła dalej to będzie niezbyt dobrze dla uzyskania ładnej formy, już w tym miejscu wydaje się za daleko od pnia. Nie wiem czy dobrze wyjaśniłam o co mi chodzi.

Witam,
wytnij na początek wszystkie spodnie odrosty na każdej gałązce, bardzo krótko, to Ci trochę prześwietli.
Ponieważ to młode drzewko to, tę gałązkę którą pokazujesz możesz śmiało podciąć, a nawet całość za odrostami, pozostawiając kikuta ale to tylko wtedy, jeśli na tym kikucie są igły, bo z tych igieł wyrosną nowe już karłowate odrosty i potem będzie piękna poducha,
Potem chodzisz na około, oglądasz, podglądasz, i używając twardego dysku , czyli wyobraźni, wycinasz po jednej nie potrzebnej gałązce, znajdujesz miejsce gdzie spędzasz najwięcej czasu, i z tego miejsca czynisz obserwacją co by tu jeszcze wyciąć, która gałązka się krzyżuje a która zasłania tę z tyłu.
trochę to trwa ale będzie efekt.
pozdrawiam.
Kwiatowy ogródek Monteverde 11:24, 19 lut 2014

Do góry
Dzisiejsza kartka

Chatka Baby Jagi 11:18, 19 lut 2014

Do góry
A dziś chciałam wam pokazać, co stało się w sierpniu z naszą kochaną, wiekową lipą.... Idę sobie zwyczajnie wyrzucić obierki na kompost (jest pod lipą) i słyszę nagle niepokojące trzaski na drzewie.... Spoglądam w górę, a tam:

( 24.08.2013 )

Olbrzymi konar ( jak osobne drzewo ) zaczął się odrywać od reszty... wcześniej było już pęknięcie, ale mocno zabliźnione... nigdy nam nie przyszło do głowy, żeby się oderwał... ale wiadomo jak to ze starymi drzewami jest...

Chwilę potem...

Straszna wyrwa powstała, ale na razie sobie radzi... Mam nadzieję, że nic jej więcej się nie będzie działo... myślałam o tej paście na rany, ale to wyrwa prawie na 2 m, to chyba z 10 kg takiej pasty musiałabym wysmarować... jak nie więcej... ale teraz już musztarda po obiedzie... zimę przetrwała... to najgorsze chyba za nią...
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 11:11, 19 lut 2014

Do góry
witam Marzenko wiosennie

Ogrodnik Mimo Woli cd 11:09, 19 lut 2014

Do góry
Teraz ogród pusty i łysy.. więc chodzę i patrzę co by tu zmienić aby tak nie było.....

To pójdzie do zmiany jako pierwsze.. czyli żurawki na prawo i lewo od karmnika..
Muszę je wymienić na coś innego..
Zimą ptaki z karmników wysypują ziarna... które są dziobane na ziemi.. i z żurawek zostają się tylko kikuty... ani jednego listka... najlepiej jakaś bylina, albo coś niskiego z krzewów liściastych.. coś co wytrzyma nalot ptaków przez całą zimę.. Byliny na front rabaty najbliżej tarasu i widoczne z okna salonu... raczej odpadają...

Po zimie pustka... 5 listków na krzyż..

Zastanawiam sie nad berberysami.... po prawej dla kontrastu zielone/żółte , a po lewej czerwone...
i podobnie strzyc jak u Pudełków.. dywan u Pudełków, albo jako luźne poduchy...
Ogrodnik Mimo Woli cd 11:08, 19 lut 2014

Do góry
Aniu pozdrawiam wiosennie

Ogrodowe przygody 11:06, 19 lut 2014

Do góry
Tego mam drugi sezon zobaczę jak się rozrasta, bo na razie to słabo,
ale zaklepuję go dla Ciebie jak rozrośnie
liliowców mam mało
ten żółty, brzoskwiniowy, czerwony, pomarańczowy
te czerwone i pomarańczowe posadzę w jednym miejscu na innej rabacie.
w tym roku dostałam Arcit Snow od mamy miał piękne kwiatki ale tylko 3 i nie zdążyłam sfotografować

Ogród Eli 11:00, 19 lut 2014

Do góry
witaj Ela

u mnie wiosna na całego ogród mam na górce i dzięki temu nie mam tak mokro,
chyba coś pograbię dzisiaj

pozdrawiam wiosennie

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 10:58, 19 lut 2014

Do góry
Róża pomarszczona - Rugosa w żywopłocie - niezniszczalna, zero zabiegów

Cześć, bardzo podoba mi się ta róża pomarszczona. Możesz zdradzić jak ją sadziłaś? Czy w dwóch rzędach i w jakich odległościach? Ile lat ma ten żywopłot na zdjęciu?

Jurajski Ogród 10:54, 19 lut 2014

Do góry
AgnieszkaW napisał(a)
przedwiośnie? w Jurajskim

Moja lawenda tak dobrze nie wygląda zimą - za mokro. U Ciebie z tymi jasnymi murkami super się komponuje Pisałaś wcześniej o cięciu - że ma być późno, po różach, tzn.kiedy, bo nie ma róż ?
Chatka Baby Jagi 10:39, 19 lut 2014

Do góry
Ania: bardzo mi miło, że i ty zaglądnęłaś do mnie.... dzięki za miłe słowa...

Gabriela:jak coś, to mogę na jesień pozbierać nasionka przegorzanu... A Chatka Baby Jagi, bo początkowo, gdy nasi znajomi zaczęli przyjeżdżać oglądnąć nasze nowe gniazdko... wszyscy zawsze porównywali domek do chatki baby jagi... może dawniej faktycznie bardziej ją przypominał... Teraz została po prostu Chatka....

Iwona: tak jak pisałam, każdy z czasem wyrabia swój najlepszy sposób pieczenia chlebka, a praktyka czyni mistrza... co do włókniny, dawaliśmy taką jak do drenażu się daje... wydawała nam się najodpowiedniejsza, a poza tym taką udało nam się dostać "pokątem" Coś takiego...

Działka prawie w Borach Tucholskich 10:33, 19 lut 2014

Do góry
Iwona proso w doniczce kupiłem jak zwykle wracając z Tatr (w Łodzi)

Genia chciałbym mieć widoczne okazy ale taki metrowy kosztuje z 300-400zł (Joppi) a może i wiecej

Iwona będziemy działać

sosna kalifornijska Argentea ta będzie śmigała ...tu zaszczepiona na 3m jodle kalifornijskiej siewce

właśnie na tej , z tyłu świerk który jest już przesadzony (z powodzeniem) a dalej jeszcze jedna kalifornijska
Ogród w cieniu brzozy 10:28, 19 lut 2014

Do góry
Ewo jak coś dobrze idzie, to często szybko się kończy.

Dzisiaj dwie różyczki podobne w kolorze i obie pachnące.

Alchymist - żółtopomarańczowa, czerwieniejąca delikatnie z czasem, kwitnie raz bardzo obficie, ma sztywne i grube pędy, które da się wyginać długości 3metrów. Zajmuje sporo miejsca jak się rozrośnie.
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 10:23, 19 lut 2014

Do góry
agniecha973 napisał(a)
Wstawiam ogólny zarys tarasu. Taras ma być zadaszony częściowo w tej szerszej części. Dach musi być przepuszczający światło. Od spodu zamontujemy na lato żagle (mam już 3 kupione) lub jakiś inny materiał zacieniający. Na zimę chcę mieć jak najlepszy dostęp światła, więc nie będzie tarasu krytego drewnem czy dachówką.

A tu rozrysowany rzut od góry jak wstępnie zaplanowaliśmy rozmieszczenie słupów i krokwi

Jak dla mnie największy problem to nachylenie tego dachu. Musi być i tyle, ale mi się podobają dużo bardziej kąty proste. Na takiej długości krokwi wg mnie będzie widać to nachylenie, a wg mojego M zgubi się. Najpraktyczniej byłoby zadaszyć większą część, tzn. razem z tym, co narysowałam na zielono. Wtedy wychodząc na taras od razu byłabym pod dachem. Jednak zrobi się z tego wówczas ogromna budowla.

Zaraz wstawię jakieś zdjęcia podkradzione z Madżenkowego pinteresta, żeby pokazać co mi się podoba.

No i masz babo placek- jak nie dasz zielonych krokwi to masz szerokość 3 m- nie za wąsko ?
A te 5 m to rzeczywiście wyjdzie budowla 25 m2. Co prawda Wasz dom jest duży, więc przy dużej bryle może to nie będzie raziło.
Najlepiej by było postawić kilka dzieci ze słupkami w ręku i sprawdzić naocznie.
Spadkiem myśle że się nie przejmuj- w inspiracjach ta pegola ze spadkiem tez jest super.
Tylko pilnuj M, żeby ten spadek mały zrobił . Przy długości 5 m da się 'zgubić; spadek jak niewielki będzie.
Musi byc ta belka na słupach na całej szerokośći tarasu? Nie może sie skończyć równo z pergolą?- tak masz na rysunku, na brzegu tarasu belka na słupach.

Niestety zazdroszczę mocno że już doszliście z robotą do tarasu. Brzydkie uczucie, ale jest
Ogrodnik Mimo Woli cd 10:19, 19 lut 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Aniu, przytnij tą akację, toć to chwast jest Szkoda tyle miejsca dla akacji

Jak przycięta to nawet mnie nie denerwuje, ale jako drzewo.... dostaje furii...chociaż jak wiesz nie jestem perfekcjonistką i lubię wszystkie chabazie
O przycinanie akcji kłócimy się żonem co roku.. dziś od rana... jak nie przytnie to znów sama uwalę... tak, że się chłop mi zapłacze... raz tak zrobiłam.. tylko, że tym razem wezmę piłę i uwalę przy ziemi...
Przycięta wygląda nie najgorzej... strzałka ja pokazuje..
Drugi chabaź denerwujący to jarzębina po lewej ..

Ogrodowe przygody 10:15, 19 lut 2014

Do góry
Iwonka, jak chcesz rozsadzić liliowca to teraz na wiosnę, tylko nie jestem pewna czy ci zakwitnie.

Ja mojego przesadzałam z pąkami kwiatowymi, myślałam, że padną a jemu tylko liście trochę przyschły, ale kwitł. Robiłam to w środku lata. Ja przesadzałam całą kępę więc mogłam sobie na to pozwolić.

Chyba w tym roku to będę w tej szkółce gościć ze trzy razy to zapewne jeszcze jakieś floksy kupię. Ten biały pełny też mi się podoba.

Iwonko, gdybyś kiedyś dzieliła tego liliowca to ja chętnie zamienię się z Tobą na niego, może jakiś z moich Ci się spodoba

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies