Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Ptasi gaj 21:07, 21 mar 2021

Do góry
daszum napisał(a)
Dzięki Milunia, w takim razie nie będę jej dzielić.

Ja nigdy nie dzieliłam więc nie mogę nic napisać. Bardzo stipki lubię nawet mam sporo siewek muszę je zebrać i przesadzić. Stipa najładniejsza jak zielona i zaczyna kwitnąć.

Ty zobacz czy twoja stipa nie ma mlodych siewek i zrób krzaczki.

Czy ktoś mi powie, czy mam ciąć taka turzyce i kiedy. Chyba turzyca Buchanana.
Stały na balkonie widać, że żyją, ale nigdy nie przycinalam turzyc.

Ptasi gaj 20:43, 21 mar 2021

Do góry
MiluniaB napisał(a)
Kupiłam dalie i nie chcę ich trzymać dłużej w woreczku. Chyba im nic nie będzie jak wsadzę do ziemi? Do połowy maja na wsadzenie to jeszcze trochę.

Milunia jest to jeszcze ok 1,5 miesiąca to sporo. Żebyś tylko nie posadziła do bardzo dobrej ziemi bo ci wyrosną wysokie.

Ja to posadzę bez obornika i pewnie w ziemi z kretowiska i trochę zmieszany z szklarenki.

W tym jest problem bo jeszcze sporo czasu do połowy maja a te kupione to takie "ślady klaczy". Ja to zawsze przebieram bo klacze kłączu nie równe.
Ptasi gaj 13:52, 21 mar 2021

Do góry
Jak pojadę i starczy czasu to zadoniczkuje dalie. Prace te Można zrobić i w garażu wieczorem wcześniej ziemię przywiozę.

No widzisz Milka jak tu grzebać w ziemi. Dzisiaj rano -5 lód ktory kruszylam pewnie znowu zamarzł. Rybki przypłynęły żyją.
Teraz u nas co pół godziny śnieg pada, dachy białe.

Jeszcze kilka dni i będzie cieplej.

Miłej niedzieli

Słoneczny Ogród 12:15, 21 mar 2021

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Oborniczek bydlęcy dobroć dla roślin. Ja spróbuję sobie załatwić koński już rozmawiałam tylko trzeba go przewieźć. EM powiedział obsolutnie nie, taczka sobie przewieź. Zawiozę worki, może mi się uda namówić gospodarza aby czymś podrzucił.
Miałam dobrego dostawcę obornika workowwnego, ale w zeszłym roku mnie oszukał że przywiezie i nie przywiózł.

Co tu dużo mówić dobra ziemia kompostowa jest po 2-3 latach. Takie tam gadanie że po roku. Po roku nie rozłoży się dobrze kompost.

U mnie sąsiad wyjeżdża z świńskim smród dopóki nie zaorze ale katar przechodzi.

Kora nie miała dostępu do tlenu pod tzw szmata i się nie rozłożyła proste.

Zakupu ładne widzę też żagwin już kwitnący. Mój jeszcze szary.

Twój mąż ma rację, nie przewoź samochodem bo zrobisz sobie oborę
Bierz z dostawą, zapłać ale żebyś miała większą ilość z transportem.

Mój obornik jest bydlęcy. Mam w okolicy konie w 3 miejscach ale nie pytałam... bo oni nie mają przyczepy czy maszyny żeby to naładować.

Ela, wiem bo widziałam, ziemia kompostowa zrobi się prędzej niż w 2-3lata
Takie gadanie ,że się nie zrobi
Tobie się nie zrobiła, bo to nad nią trzeba pracować, są zasady...

Ale co do kory pod matą zgadzam się z Tobą w 100%

Poza ciemiernikiem to pierwsze kwiatuszki w tym roku więc bardzo mnie cieszą. Żagwin zaczyna kwitnąć a cały jest zapączkowany, nie wiem czy mogę go już wysadzić... moje w gruncie też jeszcze zaspane.

Pozdrowionka i miłej niedzieli
Co tam dzisiaj planujesz, coś ogrodowo ?
Ptasi gaj 10:01, 21 mar 2021

Do góry

Milus a ja myślę kilka razy kogo by zatrudnić aby mi pomógł. Potem myślę, że nic nie zrobię bo jak zacznę pokazywać to więcej czasu stracę i w dodatku dużo gadam a czas leci. Trudno potrwa to dłużej ale zrobię sama.

Potwornie zimno u nas teraz -3.

A to różnica 2020 lewa i obecnie o tej samej porze

A tutaj porównanie oczka

Przy wrzosach 2020 i poniżej 2021. Mało tego bażanty sobie zrobiły tam kąpielisko ziemne. Gniazda porobiły.

Jest różnica ogromna. Patrzyłam na marzec 2020 i nie mogłam uwierzyć, jak wielka różnica.
Ja, jesli mam możliwość, to biorę pomoc, ale nie zawsze się da. Na szczęście pojętna i bez obaw dałam zadania
Ptasi gaj 00:12, 21 mar 2021

Do góry
MiluniaB napisał(a)
Elu podpowiedz proszę kiedy mam posadzić dalie do gruntu?

Kochana to wszystko zależy od pogody. Przeważnie sądzimy po zimnych ogrodnikach ok 15 mają.

Ja na nie mam dużo dalii to w połowie kwietnia daje do donic zasypuje ziemia i później po 15 wsadzam do gruntu.
Ptasi gaj 00:07, 21 mar 2021

Do góry
Agatorek napisał(a)
Tak, dziś było zimno. Jakieś takie wilgotne to powietrze i odczuwalnie było gorzej, niż na termometrze.

Nawiązując do szczepień, to chętnie bym się czymkolwiek zaszczepiła, dobija mnie to czekanie.
A najlepsze jest to, że jak byłam z teściową na szczepieniu, to byłam świadkiem rozmowy telefonicznej rejestratorki z (chyba) jakąś drugą rejestratorką z innej przychodni. Pytała się jedna drugiej, czy nie mają jakiejś listy rezerwowej osób do szczepienia, bo od rana nie zgłosiło się ponad 30 osób. A była godzina 14. Szczepionka Moderna.

I gdyby nie te sztywne wytyczne, to może mogłabym skorzystać i się zaszczepić, ale „za młoda” jeszcze jestem i nie wiadomo kiedy „otworzą” mój rocznik na zapisy. Szkoda gadać.
Tylko przez takie osoby, które się umawiają i później nie przychodzą nie odwołując wcześniej wizyty, to sporo szczepionek ląduje w koszu na śmieci.
A powinno być tak, że pod koniec dnia, jak zostały jakieś szczepionki, to powinni szczepić chętnych, niezależnie od wieku.
Moja mama była szczepiona Astra Zenecą. Na razie tylko pierwszą dawką. Nie miała żadnych objawów ubocznych. A też nie jest okazem zdrowia

Przepraszam Elu, że tak się rozpisałam na ten nieogrodowy temat.

Nic nie szkodzi to temat bardzo ważny kto wie czy obecnie nie najważniejszy . Trzeba pisać że koniecznie trzeba się szczepić. Bo nigdy z tego dziadostwa nie wyjdziemy będzie mutacja i następne fale. Tego sobie chyba nikt nie życzy.

Również pozdrawiam u wszystkim zdrowia życzę
Żywopłotki cisowe. 00:05, 21 mar 2021

Do góry
Hania sądź i trzymaj nie będę wysiewać zabiorę jak będę.

Pozdrawiam

tu ciągle wywalam i się rozrasta.

i kolorek dla rozweselenia.

Słoneczny Ogród 22:44, 20 mar 2021

Do góry
Agatorek napisał(a)

Kora mutantka .
Aż tak sucho tam było?

Ps. Fajnie, że udało Ci się załatwić już przeleżały obornik .

Muszę się przejść do dalszego sąsiada, jako jedyny we wsi ma krowy i może uda mi się coś od niego wysępić . Ziemi kompostowej mam sporo. Trzy lub cztery lata koszenia trawy i pielenia dało efekt.

Oborniczek bydlęcy dobroć dla roślin. Ja spróbuję sobie załatwić koński już rozmawiałam tylko trzeba go przewieźć. EM powiedział obsolutnie nie, taczka sobie przewieź. Zawiozę worki, może mi się uda namówić gospodarza aby czymś podrzucił.
Miałam dobrego dostawcę obornika workowwnego, ale w zeszłym roku mnie oszukał że przywiezie i nie przywiózł.

Co tu dużo mówić dobra ziemia kompostowa jest po 2-3 latach. Takie tam gadanie że po roku. Po roku nie rozłoży się dobrze kompost.

U mnie sąsiad wyjeżdża z świńskim smród dopóki nie zaorze ale katar przechodzi.

Kora nie miała dostępu do tlenu pod tzw szmata i się nie rozłożyła proste.

Zakupu ładne widzę też żagwin już kwitnący. Mój jeszcze szary.

Pamiętajcie o ogrodach 21:22, 20 mar 2021

Do góry
Ale piękna. Koniecznie dokup jeszcze. Bardzo ładnie wygląda i teraz i w lecie. Może się skuszę. Może być roślina okrywowa powoli rośnie i nie trzeba pewnie ciąć.

Patrze na fotki u ciebie - dużo miejsca wygospodarowałes. Też się zastanawiam czy część iglaków nie wyciąć bo mam sporo jałowców groszkowych.
Aj zaniedbałam na początku rosły nie przycinalam a to na wszystkim trzeba się znać.
W tym roku nie ale w przyszłym jak zamowie kontener na przycinanie Tui.

Grzegorz kiedy posiales rudbekie jak myślisz ile mogą wschodzić.
Też posieje może jutro tylko u mnie już parapetów brak. Jakby było ciepło nie byłoby problemu mam balkon oszklony i wynioslabym, ale cholera jest minusów u nas i to -5 do -7. Delikatne roślinki boje się wynieść

Tobie i wszystkim zaglądającym zdrowia i ciepelka życzę.
Ptasi gaj 21:07, 20 mar 2021

Do góry
greg66 napisał(a)
Ja już rudbekie Cherry wysiałem, częśc w domu resztę potem dam do ziemii.
A tak w ogóle to zrobiłem dziś pierwsze zakupy: mahonia i bażyna czarna. Tę bażynę to dokupię bo ona w ilości będzie ładnie się prezentować.
Zdrowia i uśmiechu i ciepła bo u mnie dziś snieg i zimno.

Grzegorz az popatrzyłam co to za roślina ta bażyna czarna. Fajna niska roślinka bardziej okrywowa. Powoli rośnie.

Z tym ciepłem to tragedia taki przeraźliwy ziąb.

Też jutro może zasieje rudbekie chery zobaczę jak wschodzi.

Ogród w Klein Kottorz 20:22, 20 mar 2021

Do góry

Teraz jak się szczepilam Lekarz mnie się pyta czy pani zdrowa odpowiadam nie wiem bo nie chodzę po lekarzach.
U mnie w rodzinie to geny długowieczne.

Ela, moja mama ma 95 lat, jej siostra 92, brat 88, najmlodsza siostra 84.
Ze strony mamy mam dlugowieczne geny, ze strony taty odwrotnie.
Ptasi gaj 18:37, 20 mar 2021

Do góry
Milka napisał(a)
Coś jednak widać w ogrodzie Ale masz rację, zimno jak cholera, naprawdę dziś wyjątkowo, najgorzej, no bo niby koniec marca, a daje popalić. Rok temu to magnolie i wszystko inne kwitło u mnie. Stoi i czeka na ciepełko.
Ja choć zadowolona, bo mam wyczyszczone, ale miałam pomocnicę wczoraj i jeszcze w poniedziałek będzie. We dwie szybciej.
Buziolki

Milus a ja myślę kilka razy kogo by zatrudnić aby mi pomógł. Potem myślę, że nic nie zrobię bo jak zacznę pokazywać to więcej czasu stracę i w dodatku dużo gadam a czas leci. Trudno potrwa to dłużej ale zrobię sama.

Potwornie zimno u nas teraz -3.

A to różnica 2020 lewa i obecnie o tej samej porze

A tutaj porównanie oczka

Przy wrzosach 2020 i poniżej 2021. Mało tego bażanty sobie zrobiły tam kąpielisko ziemne. Gniazda porobiły.

Miłkowo - sezon 2016-2022 17:32, 20 mar 2021

Do góry

Piękna jest, robi wrażenie zastyglej fontanny. Każdego roku ci odbija tak?
Nie daleko mojej działki facet nakupil sporo pampasowych w zeszłym roku.
Jestem ciekawa czy mu odbija bo widzę, że nawet specjalnie nie przykrył.

Z krokusami to dobry pomysł. Może i ja tak zrobię. Najlepiej to w trawy posadzić. Jak zrobię rabatę trawiasta to posadzę wiosenne.

Prawie każdy dzień podziwiam twój wątek nie myśl,że nie jestem.
Masz już prawie ochedorzone. U nas pogodowa masakra -5 nad ranem i jak tu coś robić jak zmarznięte. Oczko to do mają będzie w lodzie.
Jadę za godzinę, może coś przytnę porządki zostawię na cieplejsze dni.
Czytam, że już zdrowie wróciło to dobrze.

Miłego dnia i zdrowia zycze

Jest piękna, 2 zimy dała radę, jak teraz nie wiem.
Ale liczę, że ruszy w kwietniu, druga na rabacie tak samo wygląda.
Ja może znowu ruszę po krokusy, dopiero o tej porze widzę, gdzie warto je mieć, gdzie je widać, a na jesień nie wiem gdzie wsadzać.
Zdrowie ok, u córy niestety wolno idzie, dostała leki, juz 2 tygodnie sie męczy. Okropne jest, jak mało można pomóc.
Dzięki i cmokam
Ogród w Klein Kottorz 15:25, 20 mar 2021

Do góry
daszum napisał(a)
Ela dzięki Zgadzam się ze wszystkim, co napisałaś.

Nie wiem czy jestem zdrowa, bo lekarzy unikam. Jedynie od lat biorę leki na nadciśnienie, ale staram się to załatwiać bez wizyty u lekarza.

Teraz jak się szczepilam Lekarz mnie się pyta czy pani zdrowa odpowiadam nie wiem bo nie chodzę po lekarzach.
U mnie w rodzinie to geny długowieczne.

Ptasi gaj 15:18, 20 mar 2021

Do góry
Gosialuk napisał(a)
Elu zaglądam i czytam, że też czekasz na ocieplenie. Też mam kwiatki na balkonie, ale tak zimno, że tylko przez szybkę oglądam. Mi się udało kupić z miesiąc wcześniej w Obi przecenione ciemierniki białe po 6 zł. Ładne krzaczki tylko przesuszone trochę. Powycinałam suche, posadziłam do donicy i teraz codziennie na nie spoglądam.
Mam jeszcze bratki i krokusy, ale nawet ich posadziłam do donic, zimno i nie chce mi się.

A ja Gosiu przyjechałam godzinę temu obeszlam wszystko i nic nie drgneło u mnie w przyrodzie jak było tak jest.

Zimno jak cholewcia wiatr chłodny zaledwie 1,5 stopnia ale wiatr sprawia, że odczuwalnosc chłodu wyższa. Idę jeszcze karmniki napelnic, pochodzę może mi się zechce coś zrobić.

Ja nie wiem czy coś z tych ciemiernikow wyrośnie. Tak sobie teraz kalkuluje kupiłam 6 szt po 12 zł tj 72 zł z dostawą dołożyłbym 12 zł i miałabym 2 ladne krzaki. Widzisz taki to interes jak się człowiek napali.
Z nudow człowiek siedzi przed komputerem i daje się przez swoją głupotę nabierać na tanioche. A to wcale nie prawda jak wszystko policzysz za i przeciw to nie warto sprowadzac przez internet.
Jedynie jestem bardzo zadowolona z cebul lilii. Piękne cebulki przyszły.

Idę działać

Trawę przesadzam w inne miejsce czekam bo tam są czosnki muszą pokazać liście.

Miłkowo - sezon 2016-2022 11:37, 20 mar 2021

Do góry

Piękna jest, robi wrażenie zastyglej fontanny. Każdego roku ci odbija tak?
Nie daleko mojej działki facet nakupil sporo pampasowych w zeszłym roku.
Jestem ciekawa czy mu odbija bo widzę, że nawet specjalnie nie przykrył.

Z krokusami to dobry pomysł. Może i ja tak zrobię. Najlepiej to w trawy posadzić. Jak zrobię rabatę trawiasta to posadzę wiosenne.

Prawie każdy dzień podziwiam twój wątek nie myśl,że nie jestem.
Masz już prawie ochedorzone. U nas pogodowa masakra -5 nad ranem i jak tu coś robić jak zmarznięte. Oczko to do mają będzie w lodzie.
Jadę za godzinę, może coś przytnę porządki zostawię na cieplejsze dni.
Czytam, że już zdrowie wróciło to dobrze.

Miłego dnia i zdrowia zycze
Ptasi gaj 01:38, 20 mar 2021

Do góry
Anabell napisał(a)
Elu,
czyścia ojejku, odmienić nie umiem czyściec.

nie wysiewaj, ja tyle go wywalam to posadzę do doniczek i zabierzesz.
Dwa dni temu całe wiadro usunęłam.

też przyszły mi nasiona rudbekii Cherokee Sunset i jeszcze jedną Gloriosa Double Daisy.

Dopiero teraz zauważyłam pomyłkę zamiast Dance odpisałam Hani.

Jakie nie porządne skutki. A skąd wiesz czy nie mieli predyspozycji do nadmiernej krzepliwości. W EMA to nie siedzą konowały tylko znani lekarze którzy żeby zjedli na dopuszczaniu szczepionek do stosowania.
Przecież Polacy też tam są.

Nie ma w co zastanawiać tylko trzeba się szczepić.
Żywopłotki cisowe. 01:26, 20 mar 2021

Do góry
Milka napisał(a)
Ale tu się dzieje
A wiesz Haniu, że i u mnie za murem dom powstanie, wielki, 400m, dół niby usługowy- agnecja reklamowa, a górą 2 mieszkalne. Nie chce mi się iść do urzędu, aby zobaczyć projekt, jak wysoko, też będę widoczna, wywalę chyba 2 krzewy i dosadzę 2 drzewa, i będę osłonieta.

Ja to mam wydmuchow,ale też mam ciągle obawy. Sąsiad ma do sprzedania duza działkę 1,3 ha bym to kupiła, ale chcę za drogo. Już mu powiedziałam że nigdy tego nie sprzeda jak mnie (sąsiadkę), zabaczą ewentualni kupcy .

Rok temu mi powiedział, że chyba jakieś czary Mary robię bo sprzedaje już 7 rok. Mówię mu obniż pan cenę to sprzedaz pan za miesiąc.

Zawsze się boje, że ktoś mi jakieś usługi wystawi albo słupy do elektrowni wiatrowej. Mam nadzieję, że sąsiada upierdliwego póki zyje nie będę miała.

Żywopłotki cisowe. 01:13, 20 mar 2021

Do góry
Hania sądź i trzymaj nie będę wysiewać zabiorę jak będę.

Pozdrawiam
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies