Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ptasi gaj

Ptasi gaj

ElzbietaFranka 10:43, 02 maj 2021

Gosialuk napisał(a)

To te tulipany Van Ejk? Bardzo ładne kępki. Super wiosenny widoczek.
Czytam o kłopotach z różami, szkoda że tak oberwały. Ja chciałam posadzić jeszcze dwie, ale w takim dość wietrznym miejscu i chyba zrezygnuję z pomysłu. A róże mi się co raz bardziej podobają. Pielenia teraz moc, bo jakoś chwasty się tą pogodą nie przejmują.
Tobie córcia powyciągała znacznjki, a ja zwykle sadzę na szybko, nie poopisuję, czasem zapomnę, że tu sadziłam i na wiosnę się zastanawiam co mi tu wychodzi, bo na chwasta nie wygląda.
Pozdrawiam

Gosiu ja zazwyczaj nie podpisuje, ale trawki kupiłam jesienią nie sądziłam na docelowe miejsce. Rabata z trawami ma powstać, ale tak nieruchawo mi to idzie. Trawy nie wszystkie wypuszczają trzeba sądzić jak coś widać że żyje.

Tak Gosiu. Tulipany van ejk sa piękna, zdrowa odmiana i nie trzeba wyciągać po okwitnieciu mnożą się, to ważne. Wsadziłam je przy hortrnsjach 3 lata temu i tak sobie rosną co rolnicy więcej. Są różne kolory. Kupuje zawsze worek i sądzę gdzie się da. Posadziłam 2 lata temu między wrzosy, ale nornice pozjadały. Jesienią będe więcej sądzić krokusów i hiacentow.
Krokusy bo wcześnie, a hiacenty bo długo kwitną i pachną.

Gosiu róże piękno, kolce, zapach są też i niespodzianki takie jak w tym roku. Nie ma tego złego, odmlodza się wypuszcza nowe pędy.
Moja róża pnąca czerwona już raz przechodziła takie odmłodzenie i znowu ja przytnę. Czekam jeszcze 2 tygodnie.
Jak chodzę i sprawdzam róże, nie mogę uwierzyć, że obebpieinnybpod koniec kwietnia kwitnąć. Może się uda jak będzie więcej ciepła słońca.

Teraz leje, pracę ogrodowe trzeba zawiesić. Jutro ma być gorzej. Szkoda bo pewnie za kilka dni chwasty się rozmnoza na całego.

ElzbietaFranka 10:53, 02 maj 2021

sylwia_slomczewska napisał(a)
Ja niezapominajkom pozwalam być wszędzie gdzie chcą, uwielbiam je wiosną
Masz tych rybek w oczku, że aż się pomarańczowo czerwono robi Śliczne

Jakbyś była bliżej pomoglabym ci twoje oczko bardziej zarybić. Nie chcę wywoływać wilka z lasu, ale ostatnio nie rozmnażają się na moje szczęście.

Tez je bardzo lubię i posialam, ale nie przypuszczałam, że będą się tak rozsiewały. W 2019 jesienią posadziłam kepki po wszystkich rabatach teraz mam z tych kępek tysisce kępek więcej wszędzie. Miałam przesadzać dzisiaj pod brzozy niech tam rosną, ale leje.
hankaandrus_44 11:03, 02 maj 2021

Na nadmiar niezapominajek można zaradzić, usuwając rośliny tuż po opadnięciu płatków. Wtedy nie bedzie tyle wysiewów. A te, co ewentualnie zdążą coś wysiać, nie będa takie liczne.

Nie mniej jednak, też lubię je mieć w ogrodzie.
ElzbietaFranka 11:07, 02 maj 2021

Przeszła ulewa

Ta rabata do wypiekania i rozrzucenia kory. Nie wyrabiam się.

hankaandrus_44 11:14, 02 maj 2021

Piękne widoki, Elu. Nie wyrabiasz się, bo chcesz mieć perfect! A spróbuj raz przelecieć po rabatkach z grabkami i przymkniętymi oczami. Zobaczysz, jak je szybko oporządzisz. Nie musi być super, wystarczy, że będzie dobrze.
ElzbietaFranka 11:24, 02 maj 2021

hankaandrus_44 napisał(a)
Piękne widoki, Elu. Nie wyrabiasz się, bo chcesz mieć perfect! A spróbuj raz przelecieć po rabatkach z grabkami i przymkniętymi oczami. Zobaczysz, jak je szybko oporządzisz. Nie musi być super, wystarczy, że będzie dobrze.

Haniu chciałabym jak Temida, ale nie da rady. Czy wcześniej czy później trzeba wyrwać i wywieźć.
Jak wiesz jak wiosna poscielesz tak w lato spokój. Najgorsze te chwasty wiosenne. Inne prace porządkowe idą ku temu, aby na starość nic nie robić.
Ha ha
daszum 12:08, 02 maj 2021

Elu, ale masz mnóstwo kwitnących tulipanów

Elu, mam oczko 1000 l., ile trzeba do niego wrzucić szyszek olchowych, żeby była czysta woda. Mogę jeszcze zerwać suche szyszki, bo widzę na olchach.
Wiem, że stosujesz ekstrakt z jęczmienia, a stosowałaś kiedyś zeolit?

Wczoraj zobaczyłam, że przymrozki z ub.tygodnia załatwiły mi kilka róż.
U nas dzisiaj od rana leje.
hankaandrus_44 12:13, 02 maj 2021

Ha,ha, Temida w ogrodzie! Pewnie to i dobra propozycja. Ale jak podziwiać wyniki swojej pracy z chustką na oczach. No nie da się.

Miłego dnia
ElzbietaFranka 12:58, 02 maj 2021

daszum napisał(a)
Elu, ale masz mnóstwo kwitnących tulipanów

Elu, mam oczko 1000 l., ile trzeba do niego wrzucić szyszek olchowych, żeby była czysta woda. Mogę jeszcze zerwać suche szyszki, bo widzę na olchach.
Wiem, że stosujesz ekstrakt z jęczmienia, a stosowałaś kiedyś zeolit?

Wczoraj zobaczyłam, że przymrozki z ub.tygodnia załatwiły mi kilka róż.
U nas dzisiaj od rana leje.

Danusiu tyle obietosci jak kilogram cukru. Zrób dwie po pół kilograma i włóż w różnych miejscach. Włóż to siatek z takim oczkiem aby szyszki nie pouciekały do wody. Jak będą bardzo barwić to wyciągnij. Po szyszkach jest ładna woda ok oporu bursztynowego. Tylko trzeba kontrolować aby z kolorem nie przedobrzyc.

Stosuje zoolit mam w filtrze. Po wyciągnięciu zoolitu podsypuje go pod róże zbiera różne związki z oczka szczególnie azot i chyba fosforany.

Też wkładam szyszki nieraz daje do filtra na tydzień wszystko zależy jak się woda wybarwia.
Daje jęczmień w płynie bo wygodny.

Danusiu wszystkie eksperymenty już przeszłam łącznie z torfem i chemia. Na glony wg mnie tylko szyszka i jęczmień.

W święta majowe zawsze czyściliśmy oczko z liści i trzeba uporządkować brzeg a teraz jak tu wejść do tej wody zimnej.

Tulipany w tym roku ładnie kwitną jeszcze nie wszystkie śliwka/fiolet się czaja te chyba lubię najbardziej. Miałam papuzie białe ale to hit jednego sezonu. W zeszłym roku miałam piękne białe też w tym roku nie zakwitły.

To są te białe bardzo długo kwitły i może dlatego siły się wypaliły do kwitnienia. Te narcyzy też nie kwitną.

Czekam na te tulipany

Mirka 13:05, 02 maj 2021

Ela u mnie od rana cały czas pada. Wczoraj sialiśmy trawę a
Dziś miałam przesadzać rośliny i kicha . Część mam wykopane już.