Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Luki"

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 23:54, 12 sie 2015

Do góry
Bogusiu właśnie chcę tam niską odmianę hortensji żeby wszystko miało jakieś znośne proporcje, Diamantino nie widziałem na żywo, ale u Bożenki z Hortensjady naczytałem się pochwał. Vanilla Freise owszem pokłada się po deszczu i to jak, pędy są za słabe na tak ogromne kwiaty

Małgosiu dzisiaj doprowadzałem rabatę do stanu bardziej reprezentacyjnego bo chwasty było nawet na zdjęciach widać jednak skońćzyłem po ciemku i nie zdążyłęm ze zdjęciami. Jutro zrobię

Marto między topiarami jest cień rzucany przez jabłoń, więc wymienione trawki przez Ciebie odpadają, ale przydałyby się w tym miejscu.
Zawilce owszem chciałbym tam wsadzić, tylko z tego co zauważyłem to one wcale nie takie do cienia bo żeby zbudowały ładne kępy potrzebują jednak słońca.
Zrobię dokładniejszy opis tej rabaty i tego co chciałbym z nią zrobić, wtedy będę wołał o pomoc jeszcze raz

Ewa no wiesz co

Kasiu ja już chciejstw nie oglądam i specjalnie wzbraniam się z pisaniem do mojego liliowcowego by czasem czegoś nie zamówić Budlei nie mam i już mieć nie będę. Grupa jasnego berberysa do przemyślenia

Mateusz nie wiem o jaką kostkę Ci chodzi, ale możliwe miałeś na myśli hortensje limonkowego na tej rabaty niet, ja już maksymalnie staram się ograniczać ilośc kolorów na danych rabatach
Skalniak poleci cały, reszta roślin troszkę będzie rozsadzona, a pozostałe miejsce już ja dobrze wykorzystam bo tutaj akurat mam plan
Basen dla jednych będzie mały dla drugich duży, ma niespełna 5 metrów średnicy i ponad metr głębokości.
To miejsce w sumie jest zaciszne i jest to miejsce do przesiadywania, z jednej strony basen, z drugiej zadaszony taras, parasol (na nim niestety lokowanie produktu ) huśtawka w przyszłości ma być przerobione jedno pomieszczenie gospodarcze na saunę, ale to plany na daleką przyszłość i nie wiem czy jeszcze będę tutaj mieszkał

Perseidy czy spadające gwiazdy jak kto woli oglądałem przez godzinę, sporo ich było i na prawdę przy niektórych robiłem 'łaaał' można teraz zobaczyć film i iść spać
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 16:51, 12 sie 2015

Do góry
Luki napisał(a)
Teraz troszkę sobie ponarzekam w sumie to najlepiej mi wychodzi.
Wybaczcie nieskoszony trawnik... nie chce mi się

Decyzja podjęta, że z tą rabatą trzeba coś zrobić bo jest na niej niesamowity 15 metrowy roślinny burdel, który mi się nie podoba.

Zaczynamy od początku, tutaj wszystkiego mi szkoda bo wycięte własnym ręcami od małych sadzonek poza trzmieliną oczywiście. Jedyne co bym chyba zrobił to zmienił na jedną odmianę limonkowej żurawki.

Idziemy dalej. To co w maju jest wesołym jarmarkiem później bardzo drażni na dodatek doprawiłem to sobie dosadzając trawy jak popadnie, żurawki wymiana na jedną pomarańczową odmianę. Trawy chyba wywalę, w miejsce Variegatusa wylądują chyba tylko białe lilie.

Hmmmmmmmm, a ja lubię ten twój misz -masz kolorów.

Fragment bylinowy... matko nawet na zdjęciach widać wielkie chwasty
ehh w sumie to nie wiem co mam z tym zrobić. Myśl jest taka by posadzić tutaj trzy hortensje z red baronem rozchodnikiem pomarańczową jeżówką i dwoma odmianami żurawek w grupach po 5. Byliny w większości powędrują na różową powiększaną bylinową.

Tutaj nawet nie komentuję, ale zamieniłbym na dalsze dwie hortensje, 3 miskanty, 3 berberysy i plama hosty.

Problem w tym taki, że znowu zmienię i będzie kolejna klapa, tak to jest gdy rabatę tworzy roślinny zlepek z innych części ogrodu plus dosadzone jakieś dodatki. Najlepiej to wywaliłbym wszystko i zaplanował całość od nowa, ale ja nie mam sumienia wyrzucać tylu roślin a na dodatek nie dla mnie takie luksusy

Może ktoś ma jakieś spostrzeżenia lub porady. Bardzo by się przydały.

Nie mam.
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 13:34, 12 sie 2015

Do góry
Bogusiu skalniak zrobił się straszną dziurą w rabacie i na zdjęciach tak tego nie widać jak na zdjęciach, na dodatek nie podoba mi się tam, a inne rośliny potrzebują miejsca, na razie zostaje, ale w przyszłym roku prawdopodobnie zniknie.

W tym miejscu ze zdjęcia prawdopodobnie posadzę coś z odmian Magical Cadnle Diamantino lub Bobo. Na tej drugiej rabacie chyba posadzę Magical Monlight
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 13:29, 12 sie 2015

Do góry
Kolejne dawno nie pokazywane miejsce, które jest zlepkiem pozostałości po zeszłorocznych rewolucjach, tutaj też będą spore zmiany, ale to najwcześniej w przyszłym roku, może i później.

Teraz ewakuacja w miejsce ratujące podczas upałów
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 13:27, 12 sie 2015

Do góry
Luki napisał(a)
Jeszcze dodam resztę wczorajszych wieczornych zdjęć

Na pierwszym zdjęciu rabat, która poniekąd mnie irytuje, ale nie przeszkadza, dosadzę pod jabłoń dwie hortensje zamiast zawilców i naparstic bo nie sprawdziło się to kiepskie połączenie.

Drugie zdjęcie z miejsca, które już bardzo lubię

Skalniak znika definitywnie tylko znowu mam zgryz co zrobić z tymi roślinami...
Na jakie hortensje stawiasz?
Dlaczego likwidujesz taki ładny skalniak,on się tak wkąponował w tą rabatę
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 13:24, 12 sie 2015

Do góry
Tutaj będą drobne zmiany i mimo nadmiaru kolorów nie razi mnie 'na razie' w oczy

Nierówne kwitnienie, tak się kończy niezdecydowanie przy cięciu

Dzisiaj tylko dwa strzały z bylinowej by nie przesadzać

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 13:21, 12 sie 2015

Do góry
Jeszcze dodam resztę wczorajszych wieczornych zdjęć

Na pierwszym zdjęciu rabat, która poniekąd mnie irytuje, ale nie przeszkadza, dosadzę pod jabłoń dwie hortensje zamiast zawilców i naparstic bo nie sprawdziło się to kiepskie połączenie.

Drugie zdjęcie z miejsca, które już bardzo lubię

Skalniak znika definitywnie tylko znowu mam zgryz co zrobić z tymi roślinami...

To co w zeszłym roku przy małych roślinach było bardzo ładne w tym roku jak podrosły jest nędzne

Podobnie zeszłoroczny rozchodnik w tym roku tragicznie się położył, ale to przez nadmiar wody, a podwiązanie graniczy z cudem.

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 13:15, 12 sie 2015

Do góry
Kasiu rozjaśnić rabatę trzeba koniecznie i dobrze, że widzą też to inni bo jest buro ponuro, niestety budleja potrzebuje słońca a tam półcień, a na dodatek złocisty jest żywopłot sąsiada, który góruję nad całością. Chociaż budleje już kiedyś chciałem mieć... za mały ogród i listę chciejstw wyrzuciłem coby mnie nie kusiło

Małgosiu pomysł może i dobry, ale nic specjalnego u mnie tam nie rośnie, a duże krzewy to już nie bylinki. W sumie zawsze troszkę krępowała mnie sprzedawanie, ale nie powiem nie raz chciałem zabrać łopatę i wystawić przed płot ale w mojej wsi to nie przejdzie

Gosiu jak ktoś rozstawi mi te stożki i kule na tej rabacie to wręczę medal, a nawet obiad i ciasto zrobię Myślałem już o tym bo mam w zanadrzu jeszcze cięte buksy, ale żeby to było takie proste...

Edyto bardzo mi miło w sumie to nie sądziłem, że stipa aż tak mocno się rozrośnie i będzie pożerać mi wszystko co rośnie obok

Kasiu kto wie może pomyśle o tym na wiosnę a roślin mam mnóstwo.

Mateusz dzisiaj też spiekota i grzmi w okolicach, ale nie wiadomo czy coś z tego będzie. Rozjaśnić trzeba koniecznie, ale stipa to do słońca, a zapomniałem dopisać, że cała rabata w półcieniu słońce do 13-14.

Ewo oj takie zrozumienie jest zbawienne przynajmniej wiem, że nie mam paranoi. Tak dla kosmetyki chyba we wrześniu pod łopatę pójdzie z 50 roślin
Ehh nie ma przerwy w interesie
Mój ogród pod górkę... 13:09, 12 sie 2015

Do góry
Luki napisał(a)
Dźwig przenosiła to się zmęczyła

Ludwika przeniosła, a ten złośliwy deweloper znów go tam ustawił
Czasem słońce czasem deszcz 12:44, 12 sie 2015

Do góry
Luki napisał(a)
NO no no jak ładnie długo tych zdjęć nie było, ale odpokutowane

taką pokutę mogę odprawiać codziennie, nie wiem tylko jak Wy to wytrzymacie
Czasem słońce czasem deszcz 12:37, 12 sie 2015

Do góry
NO no no jak ładnie długo tych zdjęć nie było, ale odpokutowane
Wilcza Góra 00:01, 12 sie 2015

Do góry
Luki napisał(a)
Coż ja mogę napisać jak słów brakuje by opisać zachwyt taka ilośc hortensji powala, ale inne kwiaty im nie ustępują
fajny czas mamy teraz w swoich ogrodach
a na rabatach hortensjowo-bylinowych ... najpiękniej
Mój ogród pod górkę... 23:05, 11 sie 2015

Do góry
Dźwig przenosiła to się zmęczyła
Ogródek Ewy 23:00, 11 sie 2015

Do góry
Luki napisał(a)
Wybacz Ewo, że nie dotarłem, ale prąd włączyli mi dwie godziny temu po wczorajszej burzy, ale za to przychodzę ogromnie podziękować za deszcz Tak podlało, że hej jeszcze dzisiaj podlewać nie muszę.
Widać wypad udany i zapewne częściej będziesz teraz bywać. Muszę się koniecznie wybrać jak lilie kwitną bo po nazwach nie mogłem rozszyfrować

Deszczu Ci mogę jeszcze podesłać bo u mnie znowu leje
Szkoda tylko że wcześniej podlałam cały ogródek.
Właściciele szkółki przesympatyczni, psiak uroczy a o roślinkach nie wiem co mam napisać, jak zobaczyłam te poletka jeżówek to mnie przytkało. Z pewnością tam wrócę.
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 22:35, 11 sie 2015

Do góry
Luki napisał(a)

Decyzja podjęta, że z tą rabatą trzeba coś zrobić bo jest na niej niesamowity 15 metrowy roślinny burdel, który mi się nie podoba.

Zaczynamy od początku, tutaj wszystkiego mi szkoda bo wycięte własnym ręcami od małych sadzonek poza trzmieliną oczywiście. Jedyne co bym chyba zrobił to zmienił na jedną odmianę limonkowej żurawki.

Idziemy dalej. To co w maju jest wesołym jarmarkiem później bardzo drażni na dodatek doprawiłem to sobie dosadzając trawy jak popadnie, żurawki wymiana na jedną pomarańczową odmianę. Trawy chyba wywalę, w miejsce Variegatusa wylądują chyba tylko białe lilie.

ehh w sumie to nie wiem co mam z tym zrobić. Myśl jest taka by posadzić tutaj trzy hortensje z red baronem rozchodnikiem pomarańczową jeżówką i dwoma odmianami żurawek w grupach po 5. Byliny w większości powędrują na różową powiększaną bylinową.

Tutaj nawet nie komentuję, ale zamieniłbym na dalsze dwie hortensje, 3 miskanty, 3 berberysy i plama hosty.

Problem w tym taki, że znowu zmienię i będzie kolejna klapa, tak to jest gdy rabatę tworzy roślinny zlepek z innych części ogrodu plus dosadzone jakieś dodatki. Najlepiej to wywaliłbym wszystko i zaplanował całość od nowa, ale ja nie mam sumienia wyrzucać tylu roślin a na dodatek nie dla mnie takie luksusy

Łukasz jakoś tak mi nie swojo doradzając cokolwiek akurat TOBIE , ale ja na trzecim zdjęciu od góry dałabym budleję Santana, a żurawki zamiast pomarańczowych to jakież limonkowe, żeby pasowały do jej żółto obrzeżonych liści. Ta budleja ładnie by tam rozświetliła tę ciemną zieleń . Pozdrawiam .
Leśne Wzgórze 22:35, 11 sie 2015

Do góry
Luki napisał(a)
O kurcze, ale trawnik przyznaj się że malowałaś
Wyobraziłem sobie to bieganie po trawce i te szyszki pod nogami, od razu humor poprawiony

oczywiście, że malowałam

codziennie przylatują do mnie sójki - aż siedem i skrzeczą przeokropnie... nie udało mi się sfocić całej grupki, ale przedstawiciele są (trawnik w tle ):

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 22:31, 11 sie 2015

Do góry
Iwonko w tle zielone listki to przyszły żywopłot grabowy, a do tego posadzony jest miskant Morning Light, ale teraz ma 80cm, więc jeszcze mało widoczny

Gosiu to ja trzymam za słowo i czekam na informacje bo ja jestem, że tak powiem mało zajęty pilnymi sprawami Jedynie 29 w sobotę mam wesele
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 22:25, 11 sie 2015

Do góry
Alka nie nie pada u mnie i raczej się nie zapowiada chociaz małym deszczykiem bym nie pogardził, ale nie jestem zachłanny więc dmucham w Twoją stronę.

Poprawka, jednak błyska się tak mniej więcej na południu patrząc z mojego okna to mniej więcej nad Pyrzowicami

Beatko do końca sierpnia powinienem się u Małej Mi pojawić
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 22:15, 11 sie 2015

Do góry
Luki napisał(a)

Jeżówki, werbena i co jeszcze?
Fotki zapinowane i widziałam, że poszły już dalej
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 22:13, 11 sie 2015

Do góry

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies