U nas słonecznie ale wciąż zimno choć już cieplej niż przez ostatnich kilka dni. Liczę na piękną pogodę w weekend. Zamierzam wykopać 3 miskanty z małej rabaty przykuchennej bo zasłaniają mi cały widok z kuchennych drzwi . W ich miejsce posadzę też miskanta tylko niższego - muszę zabrać Yaku Jima z frontu bo rośnie tuż przy chodniczku i utrudnia przejście. Także sezon na tetrisy czas zacząć .
A dzisiaj sprawdziłam co tam w ogrodzie słychać
Dlatego dziś równałem kolejne miejsca. A potem wyznaczyłem ścieżkę przez rabatę. W końcu nie ma tych drewnianych kantówek.
Potem wyznaczyłem jeszcze tył rabaty platanowej. Żeby wiedzieć gdzie sadzić trawy i horty. Może jutro zacznę - albo od traw i hortensji albo od cisów, chociaż w nocy mają być minusy.
Różyczki Sibelius i Ballerina zeszłoroczny zakup, zabezpieczyłam na zimę wkładając do większych donic i obsypując dookoła konopnymi wiórami z Kombinatu Konopnego, stąd te jasne widoczne wiórki przetrwały w super formie, z resztą wszystkie różyczki widzę, że opączone a to zawdzięczam Panu Hyżemu, którego posłuchałam i ciachała róże w chyba lutym dość zasadniczo.
tulipki w ciągu 3 dni rozwinęły się zaskakująco szybko:
kapustki rozchodników niezawodne, ale ten świeżynka ubiegłoroczna przetrwała w donicy i cieszy:
Wszystkie hortensje ogrodowe, pomimo mrozów, których nie miałam w styczniu, lutym zanadto, przetrwały zaskakująco dobrze teraźniejsze przymrozki, wszystkie obsypane zdrowymi pączkami:
To ja miałam z 15 nasion. Też nie dużo ale starczyło na tamten sezon i ten.
Ten sposób siania pomidorów jak Twój czyli ziemi do połowy a potem ewentualne dosypywanie też już przerabiałam. U mnie się nie sprawdziło. Pomidory musiałam przesadzać i wsadzać głębiej. Strasznie się wyciągały i wtedy mnie dziewczyny uprzedzały że to się nie uda no ale chciałam spróbować na własnej skórze
Oby u Ciebie poszło z tym lepiej bo to byłaby wygoda jak nic
Super Lidka. Chyba zasmakowałaś we własnych pomidorach w sezonie Niby drugi raz, a już profesjonalnie z podwyższeniem i izolacją od parapetu. Chciałabym mieć okno od południa...coż zostaje mi doświetlenie mojego od wschodu. Ciekawe po ilu dniach będziesz mieć wschody.