Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Przy ścieżce

Przy ścieżce

basia3012 22:13, 21 kwi 2026

Ja z hortensjami ogrodowymi tak samo jak Ty, Wiktorio. A to nakryję, ale i zaraz odkryję. Latam z flizeliną tam i z powrotem. Lubię je i chciałabym mieć od nich kwiaty.
Twoje, super opatulone. Ciepło im.
vita 08:41, 24 kwi 2026

mimik333 napisał(a)
O ja nieszczęsna! Uwierzyłam w przypadkowo znalezioną informację

Mam nadzieję, że Ci przeszło, he he Dociekliwość dobra cecha
vita 08:44, 24 kwi 2026

Alija napisał(a)
Twoja skarpa wygląda niesamowicie, ogromne ilości roślin, właściwie to taka łąka kwietna z wiosennych kwiatów.

Chyba nigdy tak o tym fragmencie skarpy nie pomyślałam, ale tak taka kwietna łąka z wiosennymi kwiatami Dzięki Ala
vita 09:10, 24 kwi 2026

antracyt napisał(a)
Ale mi się ten kadr podoba.
Eszeweria (2 różne egzemplarze) trafiła do mnie przez przypadek i o dziwo ma się całkiem dobrze, chociaż jeszcze nigdy nie kwitła. To bardzo wdzięczna, strukturalna roślina. Idealna do starych czajniczków od herbaty

ps. Jestem na bieżąco z Twoją wiosną

Eszeweria w starych czajnikach od herbaty Zapamiętam sobie ten pomysł. Nie wiem czy dobrze zapamiętałam zasady, ale zimują ją w temp. poniżej 10 stopni, prawie nie podlewam zimą, to chyba warunek kwitnienia? Jeszcze odrobina rozcieńczonego nawozu na start

Kadr, który Ci się podobał ma długą i bardzo ciekawą historię.
Kranik kupiłam w ulubionym sklepie w Lukce (czekał na mnie rok, aż wróciłam do Italii autem, do samolotu w podręcznym bagażu nie wpuściliby mnie na pokład), granitową półkę przywlokłam ze śmietnika na Pomorzu koryto pod kranik wygrzebany ze zdekompletowanych urządzeń w pobliskim centrum, utargowane Betonowe, ale na koryto z kamienia nie miałam szans

Kranik zaczyna ładnie się starzeć, śniedziejąc, na korycie przydałoby się trochę mchu, ale szanse niewielkie, bo miejsce nasłonecznione.

Długo mi zabierają realizacje pomysłów, mam ich jeszcze kilka, będzie co robić i o czym myśleć

vita 09:30, 24 kwi 2026

tulucy napisał(a)
Vito, jak pomagasz martagonom?
Ja póki co wznoszę modły dziękczynne, że moje przeżyły przeprowadzkę ze starego w dobrym stanie. Niewiele o nich wiem, poza tym, co zasłyszane, że bardzo grymaśne. I nie wiem, czy to prawdziwa opinia.

Zbieram nasiona i sieję do doniczek, co roku. Dwa- trzy lata pielęgnuję, trzymam doniczki w cieniu, podlewam, potem wysadzam. Partia do wysadzenia w tym roku, po prawej wysadzone zeszłej jesieni, akurat zwolniło się miejsce

To pracochłonna metoda, ale weszła mi w krew he he Martagony nie są kapryśne, warunek to stanowisko w półcieniu, próchnicza ziemia, zebranie poskrzypek, to chyba wszystko
Na gryzonie niewiele da się poradzić, zżerają, ale dosadzam na szczęście więcej niż one zeżrą
tulucy 09:34, 24 kwi 2026

Hmmm, półcienia to one u mnie nie uświadczą. Może jedna kępa ma trochę osłonięte stanowisko. No i ziemia u mnie gliniasta. Ale rosną, więc chyba nie jest źle.
vita 09:41, 24 kwi 2026

U mnie też glina, ale jak sadzę to w dołek daję dużo kompostu. Może posadź przed kępą coś, co da odrobinę cienia? Dobrze, że rosną, może się zaaklimatyzują, trzymam za powodzenie Dla mnie to lilie nad liliami, a próbowałam chyba ze wszystkimi gatunkami
vita 09:51, 24 kwi 2026

April napisał(a)
Jak mi się to miejsce podoba Piękne kolory. Zadziwiające że ten ciemiernik tak się sieje. Super sprawa. Bardzo efektownie to wygląda.

Chyba, jak mimik uwierzyłam w zasłyszaną informację, że ciemierniki o pełnych kwiatach w siewie rzadko powtarzają cechy Fascynację ciemiernikami, wyszukiwanie ciekawostek mam już dawno za sobą, został mi sentyment do kwiatów z kryzką Zadziwiające w tym zakątku jest chyba to, że one się tak harmonijnie zakomponowały i, że wsiały się do góry skarpy. W każdym razie ręki do tego nie przyłożyłam

vita 09:55, 24 kwi 2026

ajka napisał(a)
Jaki łan ciemierników, niesamowite.

Dzięki Chyba powinnam zacząć je dokarmiać i podsypywać popiołem, niezbyt często to robię, właściwie to nigdy, he he . Może dlatego wszystkie inne już ledwo przędą
vita 10:01, 24 kwi 2026

Wafel napisał(a)
Jak pięknie, naturalnie prezentują się rośliny na skarpie

Na szczęście Jeszcze kilkanaście lat temu w tym miejscu leżała mata i rosły na niej hortensje bukietowe. Przez pierwszych kilka lat wyglądało to nawet nieźle, ale to jednak skarpa i na niej warunki trudne, zwłaszcza dla hortensji. Nawet jeśli miałyby tu rosnąć tylko miodunki i poziomki to zdecydowanie to wolę