Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszystkiego po trochu

Wszystkiego po trochu

mirkaka 10:23, 24 kwi 2026

vita napisał(a)
Ojej! Pierwiosnki piękne, widzę japońskiego Czy wszystkie narcyzy/żonkile Ci zakwitły? Masz kilka bardzo ciekawych Zasilasz je? Co roku kwitną?

Jak Ty to robisz że się tak cudownie znasz na roślinach Japoński, kupiłam bo też Ci pozazdrościłam O japońskim dawno marzyłam, ale u mnie sucho, a one lubią wilgoć, teraz jak przycięłam swojego chorego rodka, zrobiła się przestrzeń, tam dość dużo cienia, może da radę
Większość żonkili zdobyczna z dzikiej działki którą eM kupił dla firmy, stary ogród, żal mi było wpuszczać tam buldożery, więc w szale ratowania kopałam ile się da
Część kwitnie, część same liście, sporo posadzonych w lasku, pewnie dlatego słabiej kwitną. Zasiliłam kompostem, muszę chyba jeszcze obornika sypnąć, i podlewać póki tego wymagają, potem mogą zasychać
vita 11:04, 24 kwi 2026

mirkaka napisał(a)
nowy nabytek, Trillium grandiflorum, pozazdrościła trójlistów Vicie jedyny jaki był dostępny

storczyk Cypripedium Sabine Pastel

Same dobre wieści Z trójlistami, z ich dostępnością rzeczywiście trudno, miałam kiedyś T. grandiflorum Plena, przeszłość niestety. Cieszę się niezmiernie, że próbujesz z ich uprawą. Przy jakiejś okazji podrzucę Ci więc swojego, żelaznego T. erektum

Sabine będzie kwitła Super

PS. To niesprawiedliwe! U mnie storczyki ledwie kły wystawiły, ech!
vita 11:13, 24 kwi 2026

mirkaka napisał(a)
Jak Ty to robisz że się tak cudownie znasz na roślinach Japoński, kupiłam bo też Ci pozazdrościłam O japońskim dawno marzyłam, ale u mnie sucho, a one lubią wilgoć, teraz jak przycięłam swojego chorego rodka, zrobiła się przestrzeń, tam dość dużo cienia, może da radę
Większość żonkili zdobyczna z dzikiej działki którą eM kupił dla firmy, stary ogród, żal mi było wpuszczać tam buldożery, więc w szale ratowania kopałam ile się da
Część kwitnie, część same liście, sporo posadzonych w lasku, pewnie dlatego słabiej kwitną. Zasiliłam kompostem, muszę chyba jeszcze obornika sypnąć, i podlewać póki tego wymagają, potem mogą zasychać

Japońskie nie są trudne w uprawie, no i sieją się zadowalająco.
Kiedyś próbowałam z Primula bulleyana, na sztucznym stanowisku (stary brodzik z odpływem zakopany w ziemi), kilka lat kwitły i przepadły. Sztuczne środowiska trzeba bardzo pilnować. Wspominałaś o możliwości takiej uprawy, np. we wiadrze. To już nie dla mnie

U mnie zimnica potworna, na tapecie mam narcyzy/ żonkile. Też mam sporo odmian, cóż, nie kwitną.
Ze storczykami sobie radzę, a z żonkilami wcale! Trzeba się przyłożyć

Ewa777 11:32, 24 kwi 2026

Prześliczne wiosenne kolory. Widzę, że już azalia pokazuje kolor.
Razem z Vitą i Jolą tworzycie piękne ogrody kolekcjonerskie. Cudne te roślinki.
mirkaka 11:53, 24 kwi 2026

vita napisał(a)

Same dobre wieści Z trójlistami, z ich dostępnością rzeczywiście trudno, miałam kiedyś T. grandiflorum Plena, przeszłość niestety. Cieszę się niezmiernie, że próbujesz z ich uprawą. Przy jakiejś okazji podrzucę Ci więc swojego, żelaznego T. erektum

Sabine będzie kwitła Super

PS. To niesprawiedliwe! U mnie storczyki ledwie kły wystawiły, ech!

Mam jeszcze drugiego, w zeszłym roku pokazał maleńki kieł, i tyle, w tym nic jeszcze nie widać.
Sabine co roku ma jakiegoś grzyba u podstawy pędu, nie wiem co to ale łodyga ugniwa, muszę popryskać czymś, albo podlać, podlać trochę się boję, że może nie przeżyć operacji
Coś tam pewnie w glebie mam, może na jesień spróbuję jeszcze znaleźć dla niego inne miejsce

Zaraz sprawdzę jak erectum wygląda O jaki cudny, masz takiego bordowego?
mirkaka 11:56, 24 kwi 2026

Ewa777 napisał(a)
Prześliczne wiosenne kolory. Widzę, że już azalia pokazuje kolor.
Razem z Vitą i Jolą tworzycie piękne ogrody kolekcjonerskie. Cudne te roślinki.

Ewa, ja nie mam zacięcia kolekcjonarskiego, to zachowanie sroki, one mają to ja też bym chciała mieć Vita wiosną bardzo zachęca swoimi cudami
vita 12:03, 24 kwi 2026

mirkaka napisał(a)
Zaraz sprawdzę jak erectum wygląda O jaki cudny, masz takiego bordowego?

Prawie już poletko takiego bordowego
Joku 20:14, 24 kwi 2026

mirkaka napisał(a)

Takiego narcyza jeszcze nie widziałam. Zakupiona działka z masą ukrytych skarbów - lepszej nie mógł znaleźć .
Podziwiam twoje zdjęcia. Jak je robisz? Na leżąco, na kolanach?
vita 20:37, 24 kwi 2026

Też takiego nie widziałam, ta działka była pełna skarbów, jak dobrze, że co nieco uratowałaś
TAR 21:10, 24 kwi 2026

Pierwiosnki z kamienna ławeczka - sztos