Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród cioci 13:49, 16 lut 2014

Do góry
Rano świeciło słonko a teraz niestety już ponuro. Były dziewczynki i robiłyśmy poranny obchód ogrodu

Działka wkoło Lubczyka :) 13:48, 16 lut 2014

Do góry
I moje pierwsze w życiu, własnoręcznie zrobione rogaliki dopiero co wyjelam z piekarnika
Ogrodoterapia czyli uspokojenie wśród tylu spraw :) 13:46, 16 lut 2014

Do góry
anna_g napisał(a)
Moja kostrzewa

takich "suszków" ma dużo... czy to tak ma być??? Czy ja powinnam coś z nią zrobić??? czy też to zarośnie wiosną??? Noooo nigdy nie miałam trawek...

wiesz, ja też takie mam trzy sztuki
i mnie wkurzają- właściwie to doszłam do wniosku że nie chcę kostrzew,
wolę inne ładniejsze trawki
Jeszcze będzie przepięknie... 13:32, 16 lut 2014

Do góry
Przedogródek -3

Wsadzone zostały tu dwie borówki, miejsce wydaje się być dla nich dobre, jedna owocowała. To co widać za siatką będzie albo obsiane trawą albo mogę pokusić się o wsadzenie jakiś wyższych drzewek. Na razie zaznaczyłam miejsce na cisy lub trzmieliny - boje się tylko czy dadzą radę na stosunkowo wietrznym terenie.

Miałam oczywiście milion pomysłów, ale bałam się, że może kombinuję ze zbyt dużą ilością gatunków, więc pokazuję Wam wersję uproszczoną, może faktycznie na początek lepiej mniej

Pozdrawiam i liczę na pomoc.
Agnieszka
Dwa ogrody 13:30, 16 lut 2014

Do góry
ten też czeka na przeprowadzkę
Jeszcze będzie przepięknie... 13:24, 16 lut 2014

Do góry
Witajcie!

Taką właśnie mam nadzieję, że z Waszą pomocą uda mi się stworzyć miły zakątek Mąż mnie wręcz zmusił do prośby o pomoc, bo nie może słuchać moich westchnień, gdy przeglądam Wasze ogródki i jęków gdy patrzę na swój. Ten rok właściwie można uznać za pierwszy rok prac ogrodowych, bo poprzedni upłynął pod znakiem "wykańczania się". Dom jest nowy, raczej w stylu nowoczesnym, jest to bliźniak, na działce 500 metrowej. Na jesień zostały wydzielone rabaty, ale bez szczegółowego pomysłu na nasadzenia.
Chciałabym pokazać Wam dziś mój przedogródek, który stanowią trzy rabaty. Słońce tu jest palące niemiłosiernie, gleba jest piaszczysta, raczej zasadowa.
Bardzo Was proszę o pomoc, jakie rośliny czy w jakim układzie widzielibyście na tych rabatach.

Przedogródek -1

Na szaro zaznaczyłam mniej więcej jak chciałabym ułożyć deski lub drewno betonowe, miejsce wysypane żwirkiem, w miejscu lawendy trzmielina na pniu lub cis lub miłorząb mariken (nie moge się zdecydować i reszta lawenda.

Przedogródek - 2

Tutaj chciałabym wstawić rozmaryn na pniu i ze dwie wyższe donice w których miałabym zioła.

Dwa ogrody 13:24, 16 lut 2014

Do góry
Obiecane graby dla Marzeny2007

a pod nimi jeszcze zima

z tych sadzonek mam wybrać na słupki/bramkę do nowego ogrodu

Połowa działki - czyli mam powoli dość 13:19, 16 lut 2014

Do góry
I ja gratuluje
Mój zielony świat malowany roślinami... 13:09, 16 lut 2014

Do góry
Bardzo proszę o pomoc !
nie wiem czy pryskać i czym ? czy nawóz? nie wiem

Kolorowy Ogród Geni 13:07, 16 lut 2014

Do góry
Te iglaki to też zdjęcia robione teraz w lutym

Dziś też kilka zdjęć zrobiłam w ogrodzie

ranniki

śnieżyce wiosenne jeszcze nie kwitną

ciemierniki jedne jeszcze w pakach inne już kwitną
Dwa ogrody 13:04, 16 lut 2014

Do góry
wiosna?
poprawiam przejęzyczenie: przebiśniegi

a to chyba puszkinie... nie cebulice, rosną obok siebie i rozróżniam je dopiero, jak pokażą kawalątek pąka

coś zjadło połowę moich sasanek

pieris

Co z tym począć 13:01, 16 lut 2014

Do góry
Witam. Kochani mam problem z kolejnym kawałkiwm ziemi na mojej dzialce. Z racji tego, iz taras mam na stronie południowej w lecie w czasie upałów nie da sie z niego korzystac. Postanowiłam zrobić sobie mały placyk za garażem dwustanowiskowym. Ponieważ ,nie mam pomysłu jak się za to wziąść postanowiłam założyc nowy wątek i poprosić Was o dobranie roslin i ułożenie ich w sensowną rabatę.
Garaż jest szroki 7 m. Za garażem do oczyszczalini ekologicznej mam 3 m, następnie jest plyta betonowa z oczyszczalni o wym. 3x4m na zdjęciu oznaczona nr 2, i dalszy ciąg rabatki która moze być do likwidacji albo do zagospodarowania z sensem. Pod samym murem posadziłam na jesien 5 host (nr1), ale z racji upadku terenu postanowiłam pod samym murem zrobić np. dużą donicę na całą długość garażu i tam przesadzić hosty. Nastepnie chciałam ułozyc placyk przy samej donicy o wym. 3x3 m. i obsadzić wkoło aby było zielono i kolorowo. Mam do dyspozycji 5 hortenscji Miś Polarny. A zapomniałam na plycie betonowej pieknie sie rozrasta rozchodnik. Proszę o poradę jaki rośliny tam posadzić częściowo beą w cieniu ( cień padaz garażu). Wogole w jakim kształcie zrobic rabate?.

Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 13:00, 16 lut 2014

Do góry

Ta biała to nie jest czasem 'Kyushu'??
Nasze storczyki 12:34, 16 lut 2014

Do góry
Dziękuję za pomoc nie obcięłam korzeni do połowy bo się bałam o storczyka ale namoczyłam przez 20 min obcięłam zasuszone i czarne korzenie zasypałam cynamonem na następny dzień kupiłam przeźroczystą doniczkę wsypałam podłoże z zaleceniami od Pana Zbigniewa. Jeszcze raz dziękuje za rady. Mam nadzieje że odratuje storczyka i będe mogła się pochwalić pięknym kwiatem niedługo. pozdrawiam.
Kwitnące skarpy 12:24, 16 lut 2014

Do góry
Foteczki zima

Pączki świdośliwy

Piękne pąki magnoli

tulipany

A teraz z innej beczki kwitnąca kapturnica (domowe):

Oraz gwiazda programu Szafir vel biszkopt
ogrodoweimpresjejolki 12:24, 16 lut 2014

Do góry
Celina napisał(a)
kabinka wygląda na wypas Ale co takie oszczędne fotki!!!Pokaż ją w pełnej krasie

A i na przepis babki ziemn. czekamy

Miłego niedzielkowania

Celinko, przepis na babkę już jest:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/90-ogrodoweimpresjejolki?page=1091

A łazienka właśnie w sprzątaniu Po swoim remoncie chyba wiesz, że nie jest to 5 minut ...

Słoneczko świeci i moje kupione tydzień temu hiacynty właśnie rozkwitły

Moja pierwsza hortensja w ogródku. 12:10, 16 lut 2014

Do góry
Enya73 napisał(a)
Ja też Ewcia dostrzegam nie tylko rozwój talentów florystycznych, ale również fotograficznych. Ze zdjęcia na zdjęcie jest coraz ciekawsza fotka. Brawo.
Buziaki

O kurcze Anitko ! dzięki, dzięki
Ja trochę zazdroszczę Ci Gardenii, ale poopowiadasz jak wrócisz?
Pozdrawiam Was

Kondziowy Ogród :) 12:10, 16 lut 2014

Do góry
ewsyg napisał(a)
Dzięki za info o różach

OOO dziewięć setek, no to gratek

dziekuje dziewczyny polecaly ta szkółkę
Przycinanie - kanty, brzegi trawnika, oddzielanie od rabaty 12:05, 16 lut 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
A to zależy gdzie i w jakiej konfiguracji, bez zdjęcia to ja nie umiem ocenić czy będzie to dobrze wyglądać akurat w Twoim przypadku.

Wklejam zdjęcia chociaż prawie nic nie widać na nich Bez zielonych listków wtapiają się w tło haszczy sąsiada Są to młode drzewka owocowe 5 w równej lini wzdłóż ogrodzenia plus dwa roczne w lini drugiej prostej . Bardziej niż o estetykę chodzi mi o korzenie, bo są to drzewa młode... Chociaż teraz wiem, ze kancik będzie wyglądał cudnie przy tych "brodach" z trawy.

Miałam problem ze wstawieniem zdjęcia ... Komputer się zawiesił.

zrobiłam" mapkę" w paintcie i dzewka to te brązowe plamki
Kondziowy Ogród :) 12:04, 16 lut 2014

Do góry
Dzięki za info o różach

OOO dziewięć setek, no to gratek

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies