Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 18:43, 02 lut 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Witaj Damianie,

rabata może być wkomponowana tak nie rób palisady i nie rób białego żwirku, Jest zbyt duży kontrast. Wytnij brzeg trawnika tak jak oznaczyłam czerwoną linią i tam przenieś rośliny, a tutaj na miejscy białej rabatki połóż zdjęty trawnik lub zasiej nowy.

Bardzo dziękuję za projekt rabaty.

Zastanawiam się czy w ten sposób zrobiona rabata będzie pasować do wjazdu i do ulicy, czy rośliny nie będą się wzajemnie zasłaniać? Ta rabata jest w centrum ogrodu.

Na zdjęciu zaznaczyłem wjazd i ulicę.
Ogród zapachów u Jasi 18:37, 02 lut 2014

Do góry
Agnieszko, Bogdziu, Pani Przyrodo choinka została rozebrane a bombki czekają do kolejnego grudnia
Teraz już myślę o wiośnie, robię przegląd nasion ( zawsze jakieś pozostają z poprzedniego sezonu), dokupiłam nasiona heliotropu i astrów igiełkowych , zamówiłam aminka i białe kosmosy.
Mam tylko jeden słoneczny parapet więc możliwości są ograniczone.

Thuja plicata: Excelsa, Gelderland, Atrovirens 18:30, 02 lut 2014

Do góry
Czysty gatunek żywotnika olbrzymiego, również jest godny uwagi.

Naturalny pokrój gatunku

Dla porównania Zywotnik olbrzymi w odmianie Kórnik również naturalny pokrój, gatynek znacznie szybciej rosnie.

Natomiast wspomniane tu cyprysiki stanowczo odradzam, zwłaszcza że rośliny mają rosnąć na Mazowszu.
Moja "przyziemna" :) pasja 18:26, 02 lut 2014

Do góry
Jagodaa napisał(a)
....i zbliżenie

Śliczna
Macham prawie wiosennie choć na termometrze wciąż minusy
Ogród zapachów u Jasi 18:18, 02 lut 2014

Do góry
Wg życzenia

styczeń 2009r.
Dzisiaj było pochmurno i padał deszcz, sesję zdjęciową musiałam odłożyć na jutro.
Wilcza Góra 18:10, 02 lut 2014

Do góry
WilczaGora napisał(a)
miałam dziś rano gościa "na śniadaniu"
spoglądaliśmy na siebie przez kuchenne okno
kwiczoł - sprowadził już do nas rodzinę i kumpli bo przylatuje ich 5 czasem nawet 7 razem
w minionych dniach zrobiłam im małą sesję, bo są wśród nich tacy, którzy jeszcze barwniej się "przyodziali" - pokażę już nie długo
na szczęście mają u nas jeszcze trochę owoców kaliny w zapasie

No piękny!! Cudne te fotki Ewcia robisz...a już z takim modelem to w ogóle
Ja u siebie nic nie mogę upolować...
Przyjazny ogród 18:09, 02 lut 2014

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Lotosa przytachałam do kotłowni z garażu na mrozy.. woda na powierzchni byłą lekko zamarznięta.. mam nadzieję, ze to nie zaszkodziło... ale ziemie z lotosami jeszcze była niezmarzła... pamiętaj by mi mówić kiedy i co robić z lotosem

Nic mu nie będzie, kłącza są w niezamarzniętym błotku. Kolega próbuje zimowanie w stawie, ja też tam jakieś próby czynie, z czasem może się okazać, że to mało problemowa roślina.
Jak tylko coś zrobię przy lotosach, to zaraz o tym napiszę

Arboretum Bolestraszyce
Przyjazny ogród 18:00, 02 lut 2014

Do góry
Dzidka napisał(a)

Przyrzekłam sobie, że już nigdy nie posadzę piwonii drzewiastych. Po pamiętnej zimie sprzed trzech lat wszystkie mi wymarzły. Były to wieloletnie, szczepione okazy.
Ale podczytuję o piwoniach z siewu. Piszesz, że są pancerne. I teraz zaczynam się łamać w swoim postanowieniu.
Bardzo zmyślny ten butelkowiec dla ptaszków.

Wadą siewek jest długie oczekiwanie na kwitnienie, zapewne dokładnie wiesz. Ponadto nie bez powodu namawiam niektórych do próby moich siewek, to dobry matecznik, po którym zazwyczaj dziedziczą się duże i dobrze wybarwione kwiaty, a obfitość kwitnienie jest powalająca. Przez piętnaście lat miałem niewielkie straty na kilku piwoniach, jedna padła całkowicie, ale wyniku jakieś choroby grzybowej, a nie mrozu. Nigdy nie okrywam.
Pozdrawiam

Przyjazny ogród 17:50, 02 lut 2014

Do góry
an_tre napisał(a)

miejscami pod śniegiem to pewnie jeszcze zdobią
a te ostatnie co się tak Kondziowi podobają wysiały mi się po całym ogrodzi i nie mogę wytępić, rosną tam, gdzie nie powinny

Przyjrzyj się liściom tych fioletowych (zdjęcie które skopiowałaś), są powcinane i zupełnie nie przypominają sercowatego kształtu tradycyjnego fiołka. Nie znam odmiany, a raczej gatunku, choć z uporem poszukuję. Kwitnie przełom kwietnia z majem. Myślę, że ktoś na forum rozpozna.

Te drugie u mnie też wszędzie się wcinają, ale lubię je, sadzę poza ogrodem, przed ogrodzeniem, a i tak przełażą .

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 17:46, 02 lut 2014

Do góry
Urszulla napisał(a)
Na 800 coś innego

Muszę swojego tak mocno ostrzyc bo stracił fason
Ogród Sylwii od początku cz.II 17:42, 02 lut 2014

Do góry
Alisonek napisał(a)

Jednym słowem szczęściara z Ciebie
To czyli do mojej donicy muszę poszukać coś bardziej przyziemnego bo takiego cukierka to ja nie znajde :/

Dlaczego nie znajdziesz ? może uda Ci się wyszukać innego cudaka nie koniecznie takiego Udało mi się kiedyś jeszcze zakupić ostrokrzewy pstrokate szczepione na pniu .... U mnie również rosną w donicy. Obecnie schowane są w garażu Kiedyś wyglądały tak :

W tym sezonie obiecuję się nimi solennie zaopiekować ....
Aneczkowe marzenia 17:25, 02 lut 2014

Do góry
No i to jeszcze jak denerwuje, ale myślę żeby zamiast róży pnącej to posadzić przed nim jakieś drzewo, może przesadzę mojego lilaka. Przynajmniej nie będę musiała się bać, że dojdzie do kabli, jak np winobluszcz. A może jakiegoś niewysokiego stożkowego iglaka. Zobaczymy. Wyglądałoby to mniej więcej tak:

jasny łuk zastępuje słup
widok z tarasu w maju

ten sam widok w lipcu

widok z góry

I co może być?
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 17:21, 02 lut 2014

Do góry
irena_milek napisał(a)
niedługo wyspa berberysowa znowu się zbordowi

Podziwiam twoje dokonania w domu, a także tę wyspę.
Nie wiem dlaczego nigdy jej nie przyuważyłam wcześniej.
Ogrodowy spektakl trwa ... 17:15, 02 lut 2014

Do góry
mira napisał(a)

Danusia na próżno wypatrywała kul i stożków albo choć jednego bukszpana

A JEDNAK !!!!! A jednak sprawdza się powiedzenie, że nigdy nie mów ....

no i jedna kula się znalazła na tym rumowisku dziś to miejsce jest już ogarnięte a na wiosnę będzie ślicznie wyglądać jak zakwitną krokusy - a mam plana i dosadzę tam male kulki bukszpanowe -

ogrodoweimpresjejolki 17:08, 02 lut 2014

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Piszesz... mam i konfiturę z własnych wiśni i naleweczkę.... a ja wszystkie wiśnie zjem... lubię prosto z drzewa.... taka nalewka robiona na miejscu Ale dziś zrobiłam aroniówkę.... odgruzowuję zamrażarkę 7,5 litra alkoholizmu zrobiłam

rwij do woli, tylko bierz te już dojrzałe

Funkie - Hosta 16:58, 02 lut 2014

Do góry
Godną polecenia jest hosta Winter Snow.
Co prawda to nie gigant, ale... u mnie osiąga wymiary:
wysokość: 90 cm, szerokość: 130 cm a liście około 40 cm.

Andrzej.
Piaskownia na zakręcie 16:57, 02 lut 2014

Do góry
Kindzia napisał(a)
Ja z Bilskimi mam bardzo złe doświadczenia...nigdy więcej i zawsze będę przed nimi ostrzegać! Na dodatek niegrzeczni, żeby nie powiedzieć chamscy...

Kiedy po te irysy mamy jechać??? O matko, jaki ten cudny!!!

Kasiu, kupowałam u nich raz przez internet i było wszystko ok. Jeżeli jest tak jak tu piszesz to ja miałam szczęście.

Tego kosaćca kupiłam u nas w centrum ogrodniczym w formie kłącza w woreczku, nazywa się RED ZINGER. Myślałam, że będzie bardziej czerwony, ale i tak jest ładny

Napisz proszę w czym Cię zawiedli Bilscy bo zastanawiam się nad zakupami u nich.
Jurajski Ogród 16:57, 02 lut 2014

Do góry
AgnieszkaW napisał(a)
w oczekiwaniu na wiosnę...

miłe to oczekiwanie wśród kwiatuszków
Moja działka. 16:47, 02 lut 2014

Do góry
boguslawa_madejska napisał(a)
A tu wiosną
Chcialam coś z niego uformować ,ale mi jakoś nie wyszłoZobacz ile ma przyrostów.

Dzięki Bogusiu znaczy rośnie mniej więcj tak jak inne ale fajnie że nie traci liści
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies